Ολυμπιακός: Αγωνιστικό πισωγύρισμα με την ήττα κυρίως από δικά του λάθη, κρατάει την εικόνα του Χάμες

Δημήτρης Τομαράς Δημήτρης Τομαράς
Ολυμπιακός: Αγωνιστικό πισωγύρισμα με την ήττα κυρίως από δικά του λάθη, κρατάει την εικόνα του Χάμες

bet365

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε δυσκολότερη θέση από ποτέ στη φετινή Λίγκα αφού κατάφερε να βγάλει μόνος του τα... μάτια του και στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Γράφει ο Δημήτρης Τομαράς.

Ήταν ένα ντέρμπι που ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να είναι φουλ ανεβασμένος ψυχολογικά, αποφασιστικός και ουσιαστικός διότι ήταν σαν μονόδρομος η κατάκτηση της νίκης. Τελικώς όμως οι παίκτες του Μίτσελ το έχασαν το ματς με ένα αυτογκόλ και μία φάση συνολικής αδράνειας σε μία όντως ωραία επίθεση του ΠΑΟΚ.

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο μόλις στο 8' από το αυτογκόλ του Σωκράτη Παπασταθόπουλου και βρήκε τον τρόπο να φέρει στα ίσα το ματς με το 1-1 του Χάμες Ροντρίγκες από τη μπαλιά του Ρέαμπτσιουκ. Το αυτογκόλ αυτό εκτός από λάθος ήταν και ένα αγωνιστικό... σοκ.

Παρόλα αυτά και παρά το 1-1 στο β' μέρος ο Ολυμπιακός εγκλωβίστηκε στις δικές του κακές τελικές αποφάσεις σε πάσες και σουτ (με επιθέσεις όπως των Μπακαμπού και Αραμπί) αλλά και σε ένα περίεργο σχήμα με 3 φορ, που το είδαμε πρώτη φορά, δηλαδή με Αραμπί, Ουί Τζο και Μπακαμπού! Εγκλωβίστηκε δηλαδή και στις αποφάσεις του προπονητή του. Και κάπως έτσι σε ένα ντέρμπι που με βάση την εικόνα του τουλάχιστον δεν θα το έχανε, ήρθε αυτό το αγωνιστικό πισωγύρισμα.

Ο Μίτσελ παραδέχθηκε το βασικό πρόβλημα αλλά...

Ο Ολυμπιακός από την αρχή της χρονιάς είναι μία ομάδα που... ψάχνεται. Άλλαξε προπονητές, έχει αλλάξει πρόσωπα σε ρόστερ και παίκτες που τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο λογίζονταν ως βασικοί δεν υπάρχουν καν στο ρόστερ (π.χ. ο Ζίνκερναγκελ) ή άλλοι που έχουν μείνει δεν υπολογίζονται καν. Το θέμα όμως είναι πως φτάσαμε Οκτώβριο και ο Ολυμπιακός συνεχίζει να ψάχνει τον δρόμο του. Δεν έχει ακόμα σαφές αγωνιστικό σχέδιο.

Δεν έχει συγκεκριμένη 11άδα. Δεν έχει δεδομένα βασικά ατού που να ξέρεις πώς θα παίζουν... βρέξει - χιονίσει. Είναι μία ομάδα που αλλάζει διαρκώς τα εσωτερικά της δεδομένα. Και όταν δεν έχεις ξεκάθαρο αγωνιστικό προσανατολισμό ή ξεκάθαρο σχέδιο υπάρχει σίγουρα ζήτημα. Από το 3-5-2 πηγαίνεις στο 4-3-2-1, στο 4-3-3 ή σε διάταξη με τρεις επιθετικούς.

ΑΡΑΜΠΙ1

Το παράδειγμα με 3 φορ είναι χαρακτηριστικό. Το παράδειγμα του Αγκιμπού που βρέθηκε βασικός στο ματς με τον ΠΑΟΚ ενώ δεν είναι παίκτης που λες γενικά είναι στα βασικά πλάνα έχει επίσης σημασία.

Στο σημείο που ο ΠΑΟΚ ήξερε το τι έπαιζε και το πώς να κρατήσει το υπέρ του 1-2 ο Ολυμπιακός είχε βάλει τρεις στράικερ στο γήπεδο και δεν ήταν καθόλου σίγουρο το εάν ήξερε ή όχι το τι έκανε για να πετύχει τον στόχο του και να πάρει τουλάχιστον το Χ. Δεν είχε ούτε καθαρό μυαλό ούτε ξεκάθαρο πλάνο.

Και όλα αυτά σε ένα ματς που έβγαλε φάσεις και είχε για ένα διάστημα πρωτοβουλία. Δεν είναι μόνο πως είχε παραπάνω τελικές από τον ΠΑΟΚ. Είχε και περισσότερες καλές φάσεις για γκολ αλλά σκόραρε μόνο μια φορά. Επίσης και σε έναν αγώνα όπου αρκετοί παίκτες του όπως πχ οι επιθετικοί του αλλά και χαφ όπως ο Αγκιμπού Καμαρά (ο οποίος είχε συμμετοχή και βασική ευθύνη στη φάση του 1-2 για τον ΠΑΟΚ) δεν ανταποκρίθηκαν. Και φυσικά ο Λουτσέσκου βοήθησε σημαντικά την ομάδα του και νίκησε τον Μίτσελ στη... μάχη των πάγκων.

Ο ίδιος ο Μίτσελ μετά τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ το αποδέχθηκε αυτό το πρόβλημα. Πως ο Ολυμπιακός δεν έχει σταθερές και στο πως παίζει αλλά και ως προς τις μονάδες του. Δεν έχει δηλαδή συγκεκριμένη 11άδα και συγκεκριμένο σύστημα. Στάθηκε δε στο ότι αυτό έχει να κάνει με τα θέματα τραυματισμών. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Μάλλον και ο ίδιος ο Μίτσελ έχει... μπερδευτεί σε αυτό το μεγάλο ρόστερ και προσπαθεί να δει το τι του ταιριάζει και το τι όχι με αυτά τα αποτελέσματα.

Άλλο βέβαια είναι το να αναγνωρίζεις το πρόβλημα και άλλο να το λύνεις. Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή μοιάζει και είναι μία ομάδα που μπορεί να χάνει βαθμό ή βαθμούς ακόμα και σε ματς που μπορεί να μην το αξίζει βάσει εικόνας. Και αυτό έχει να κάνει και με την αγωνιστική και με τη ψυχολογική παράμετρο.

Το ποδοσφαιρικό άστρο του Χάμες Ροντρίγκες που ήταν το μόνο που ξεχώρισε και η συνέχεια

Ο Κολομβιανός σούπερ σταρ ήταν ένας παίκτης που πραγματικά δέσποσε στον Ολυμπιακό και ειδικά στο α' μέρος. Για ένα διάστημα ήταν αυτό το απρόβλεπτο στοιχείο. Αυτή η διαφορετική παράμετρος για τον Ολυμπιακό και ο παίκτης που βέβαια σκόραρε με την καρφωτή κεφαλιά.

Ο Χάμες είναι αυτός ο παίκτης που απέδειξε το πως μπορεί να δώσει αυτό το κάτι παραπάνω. Έχει ποιότητα, προσωπικότητα και δημιουργικά χαρίσματα αλλά και ψυχολογία για να βοηθήσει έξτρα τον Ολυμπιακό.

Από εκεί και πέρα φυσικά σε ένα τέτοιο παιχνίδι δεν χρησιμοποιήθηκε ο Πεπ Μπιέλ. Για μένα προσωπικά ο Ισπανός είναι παίκτης για να παίζει κυρίως πίσω από τον φορ. Εκεί θα πρέπει να αξιοποιείται και βέβαια είναι πιθανό σε ένα τέτοιο ματς να μπορούσε να δώσει αρκετά πράγματα (και ενώ δεν προκύπτει να είχε θέμα ετοιμότητας για να τεθεί εκτός).

Και τώρα τι γίνεται; Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στον προπονητή Νο3, τον Μίτσελ για τη φετινή σεζόν. Δεν μπορεί να αλλάξει ξανά προπονητή. Δεν είναι λογικό να συμβεί αυτό και ας αποδοκιμάστηκε ο Ισπανός.

Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι την προσέγγισή του στα παιχνίδια. Μία ομάδα που δεν είναι καλά ή που προσπαθεί να βρει τον αγωνιστικό της δρόμο για να ανέβει αισθητά χρειάζεται τα αποτελέσματα. Χρειάζεται τις νίκες. Στον Ολυμπιακό θεωρούν πως δεν έχει κριθεί ακόμα τίποτα ως προς το Πρωτάθλημα.

Καλούνται όμως παράλληλα να πιστοποιήσουν τη βελτίωσή τους αλλά και την ουσία του πράγματος με το να έρθουν στη συνέχεια νικηφόρα αποτελέσματα αλλά και με το να γίνει ο σύλλογος πιο κυνικός, ψυχρός, σοβαρός, προσηλωμένος στον στόχο του αλλά και ουσιαστικός και αποτελεσματικός. Αυτό το -10 είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα του Ολυμπιακού. Και πάντα στις δύσκολες καταστάσεις χρειάζονται τα σωστά στοιχεία αλλά και οι ανάλογες προσωπικότητες για να βγάλουν μία ομάδα από μία τέτοια φάση.

Μπορεί να γυρίσει αυτή η κατάσταση; Μπορεί να βγάλει από πάνω της η ομάδα την πίεση που έχει; Τα πράγματα μόνο εύκολα δεν είναι όμως την απάντηση θα την δώσει ο ίδιος ο Οργανισμός του Ολυμπιακού στο γήπεδο και με τη διαχείριση που θα γίνει από εδώ και πέρα. Σίγουρα κανείς στην ομάδα δεν θα τα παρατήσει, οπότε τα επόμενα ματς θα είναι εξίσου κομβικά.

Υ.Γ. Ο Ολυμπιακός αυτό το ματς για μένα περισσότερο το έχασε από τη δική του εικόνα παρά από το αγωνιστικό πρόσωπο του ΠΑΟΚ. Ναι ο ΠΑΟΚ έπαιξε έξυπνα και με καλή στρατηγική αλλά ας δούμε το τι σουτ είχε στην εστία και πόσο πραγματικά απείλησε.

Υ.Γ. 2 Παρότι δεν με... τρέλανε προσωπικά η διαιτησία Τρεϊμάνις προτιμώ να επικεντρώνομαι στα αγωνιστικά. Για μένα είναι λάθος όταν ένας σύλλογος έχει νικήσει να προσπαθεί να βγει από πάνω με ανακοινώσεις περί διαιτησίας αλλά αυτή είναι η δική μου σκέψη.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.