Ο πρώτος προπονητής του Ντόι στο Gazzetta: «Δεν θα τον επηρεάσει το αυτογκόλ με τον ΟΦΗ» (vids)

Ο πρώτος προπονητής του Ντόι στο Gazzetta: «Δεν θα τον επηρεάσει το αυτογκόλ με τον ΟΦΗ» (vids)

Νότης Χάλαρης
Ο πρώτος προπονητής του Ντόι στο Gazzetta: «Δεν θα τον επηρεάσει το αυτογκόλ με τον ΟΦΗ» (vids)

bet365

Αν υπάρχει κάποια περιοχή που... πανηγύρισε την ώρα που ο Αντρέας Ντόι τοποθετήθηκε στο βασικό σχήμα του Ολυμπιακού κόντρα στον ΟΦΗ, τότε αυτό σίγουρα είναι το Ίλιον και ο πρόεδρος του ΑΟ Ιάσονα και προπονητής του 19χρονου χαφ πριν πάει στον Πειραιά, Νίκος Φούσκας το επιβεβαιώνει στο Gazzetta.

Η ανακοίνωση του Ολυμπιακού για την ενδεκάδα κόντρα στον ΟΦΗ, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Superleague περιείχε την πρώτη μεγάλη έκπληξη του Μίτσελ μετά την επιστροφή του στον Πειραιά. Το όνομα του Αντρέα Ντόι τράβηξε για δεύτερη φορά τα βλέμματα, μετά την προσθήκη του στην αποστολή για το παιχνίδι με τη Ναντ στο Europa League.

Ένα παιδί που γεννήθηκε τον Φλεβάρη του 2003 και μέσα σε λίγους μήνες, εκτός από το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, φόρεσε και για πρώτη φορά τη φανέλα της ανδρικής ομάδας. Ξεχώρισε με το σύνολο του Αριέλ Ιμπαγάσα πέρσι στη Superleague 2 έχοντας 26 συμμετοχές ενώ είναι μέλος της «ερυθρολεύκης» οικογένειας από το καλοκαίρι του 2016, όταν και κέρδισε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων του συλλόγου μετά από 15 μέρες δοκιμαστικά.

Στην παρθενική του εμφάνιση ως επαγγελματίας μπορεί να έπαιξε για μόλις 45 λεπτά, έχοντας ως... μελλανό σημείο, την άτυχη στιγμή με το αυτογκόλ όμως έδειξε χαρακτηριστικά που αφήνουν υποσχέσεις για το μέλλον.

Ωστόσο, οι βάσεις είχαν τοποθετηθεί σε μία ομάδα του Ίλιον. Ο λόγος για τον ΑΟ Ιάσονα, όπου ο Ελληνοαλβανός χαφ έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα και μέτρησε επτά χρόνια παρουσίας πριν κάνει το μεγάλο βήμα για τον Ολυμπιακό. Ο πρόεδρος της ομάδας και προπονητής του Αντρέα Ντόι όλα τα χρόνια που βρισκόταν στο ερασιτεχνικό σωματείο, Νίκος Φούσκας μιλάει στο Gazzetta και μοιράζεται ιστορίες με τον 19χρονο ποδοσφαιριστή των Πειραιωτών.

Η πρώτη γνωριμία όταν ο Ντόι ήταν έξι ετών, η εξέλιξη μέσα στα χρόνια και η στιγμή που έχει μείνει στον Έλληνα κόουτς μέχρι και σήμερα.

οσφπ


Πώς αισθάνεστε που είδατε τον Ντόι βασικό με τον Ολυμπιακό;

«Νιώσαμε υπερήφανοι στον σύλλογο καθώς ο Ντόι έχει ξεκινήσει από τις ακαδημίες μας όταν ήταν μόλις έξι ετών και ένιωσα ακόμα περισσότερο εγώ γιατί τον είχα και τον Αντρέα και τον αδερφό του που πήγε στην Ηλιούπολη, ως κόουτς στην ομάδα μας. Ήμουν προπονητής του από τότε που ξεκινήσε και για αυτό νιώθω πολύ περήφανος για τον Αντρέα. Ήταν και ένα κρίσιμο ματς και όχι ένα απλό παιχνίδι, κάτι που το κάνει ακόμα πιο σημαντικό»

Τι παιδί αντικρίσατε όταν ήρθε στην ακαδημία του ΑΟ Ιάσονα;

«Ο Ντόι από την πρώτη στιγμή που ήρθε είχε τη στόφα μεγάλου αθλητή και την διατήρησε για όσα χρόνια έμεινε σε εμάς (περίπου έξι με επτά χρόνια). Ξέραμε όλοι στην ομάδα πως κάποια στιγμή θα έπαιζε σε υψηλό επίπεδο γιατί αγαπούσε πάρα πολύ αυτό που έκανε, είχε το πάθος και είχε το ταλέντο. Από πολύ μικρός έδειχνε πως είχε όλα τα φώτα να πρωταγωνιστήσει απλώς δεν περιμέναμε τέτοια εξέλιξη»

Τι ξεχωρίσατε σε εκείνον από την πρώτη στιγμή στο αγωνιστικό σκέλος;

«Είχε τρομερή αντίληψη του ποδοσφαίρου. Καταλάβαινε τι του λέγαμε. Είχε πάρα πολύ καλά χαρακτηριστικά, είχε τρομερή κατάρτιση, χρησιμοποιούσε και τα δύο πόδια, ήταν πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι αλλά το κυριότερο που είχε ήταν η αντίληψη του αθλήματος. Ξέρει να παίζει με τακτική, πότε να δώσει την μπάλα, πότε να κάνει επίθεση, πότε να κάνει άμυνα. Είναι το μεγάλο του προσόν αυτό»

οσφπ

Το είχε φανταστεί ότι μπορεί να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής;

«Κοίτα, ο Ντόι από μικρός ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής. Φαινόταν. Έχανε η ομάδα του στην Κ10 ή στην Κ12 και εκείνος μετά το ματς έκλαιγε παρότι τους λέγαμε να μην ασχολούνται με τα αποτέλεσματα στις μικρές ηλικίες, εκείνος το έπαιρνε πολύ βαριά. Είχε μεγάλο πάθος στο παιχνίδι, νευρίαζε όταν έχανε και έδειχνε πως ήθελε να παίξει. Έκανε μία μεγάλη πορεία μέχρι εδώ αλλά μπορεί και ο ίδιος να μην το πίστευε ότι μπορεί να φτάσει τόσο ψηλά. Βέβαια, ότι ήθελε να γίνει επαγγελματίας, είναι το μόνο σίγουρο»

Σαν προσωπικότητα πως ήταν;

«Θεωρώ πως τον βοήθησε πάρα πολύ το γεγονός πως μπήκε στον αθλητισμό από μικρή ηλικία. Ο Αντρέας είναι ένας δυνατός χαρακτήρας που σέβεται τους προπονητές και αυτό που κάνει και το δείχνει μέσα από την πορεία του. Επίσης πιστεύω πως είναι τόσο δυνατός χαρακτήρας που δεν θα τον επηρεάσει το αυτογκόλ με τον ΟΦΗ γιατί ξέρει ότι είναι πολύ καλός, γνωρίζει τις δυνατότητες του»

Τι βελτίωσε περισσότερο στην ομάδα σας;

«Κάθε χρόνο γινόταν και καλύτερος. Όλα όσα του έλεγαν οι προπονητές και εγώ προσωπικά να βελτιώσει, τα βελτίωνε. Όταν του λέγαμε να παίζει λίγο πιο γρήγορα, να χρησιμοποιεί και το «αδύναμο» πόδι και όλα αυτά, τα καταλάβαινε. Κάθε χρονιά εξελισσόταν και έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός πως είχε την αντίληψη του ποδοσφαίρου. Βελτίωνε την ταχύτητα σκέψης, τις αδυναμίες του, τα πάντα»

οσφπ

Όταν ήρθε η ώρα να πάει στον Ολυμπιακό, πως νιώσατε σαν ομάδα;

«Ο Αντρέας ήταν ο πρώτος παίκτης των ακαδημιών μας που πήγε σε επαγγελματική ομάδα. Από εκεί και πέρα έχουν πάει άλλα 16 παιδιά μετά τον Ντόι, με τελευταίο τον αδερφό του που πήγε στην Ηλιούπολη. Εμείς νιώθουμε περήφανοι όταν φεύγουν παιδιά μας για να πάνε σε ομάδες καλύτερες και να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Ειδικά για τον Αντρέα καθώς είναι ένα παιδί της γειτονιάς μας, έμενε στο Ίλιον και έπαιζε από το πρωί έως το βράδυ στις πλατείες και τις αλάνες της πόλης. Τον είχαμε από πολύ μικρή ηλικία και ήταν πολύ σημαντικό για εμάς που πήγε στον Ολυμπιακό»

Είχε προτάσεις και από άλλες ομάδες;

«Ναι, ναι είχε. Απλώς ο Ολυμπιακός τον πίστεψε πάρα πολύ. Είχε δοκιμαστεί τόσο στον Ατρόμητο όσο και στην ΑΕΚ, έπαιζε στη Μικτή Αθηνών αλλά ο Ολυμπιακός τον πίστεψε περισσότερο και αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την ομάδα. Τα άλλα κλαμπ δεν αντιλήφθηκαν τις πραγματικές δυνατότητες του Ντόι σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό. Ο Γιώργος Αμανατίδης ήταν ο υπεύθυνος των ακαδημιών στον Ολυμπιακό τότε»

Η ομάδα και εσείς έχετε επαφή με τον Ντόι μέχρι σήμερα;

«Ο Αντρέας είναι παιδί της γειτονιάς. Ερχόταν και έρχεται να βλέπει τα παιχνίδια της ομάδας. Τον τιμήσαμε το καλοκαίρι που έγινε επαγγελματίας στον Ολυμπιακό. Είναι πάρα πολύ κοντά στον σύλλογο, αισθάνεται σαν να είναι μέλος του και δεν υπάρχει μέρα που να μην είδε ματς ή να μην μας επισκέφτηκε. Προσπαθώ να τον συμβουλεύω όσο περισσότερο μπορώ γιατί τον είχα από έξι χρονών και νιώθουμε μεγάλη χαρά που κάνει αυτή την πορεία»

Εκείνος πως νιώθει για την εξέλιξή του; Τι σας έχει πει;

«Είναι ένα σοβαρό παιδί ο Ντόι. Μετρημένος και βήμα-βήμα έχει καταφέρει όσα έχει κάνει. Δεν πετάει στα σύννεφα, δεν απογοητεύεται όταν πάνε άσχημα τα πράγματα. Μέσα του θα νιώθει μεγάλη χαρά που έπαιξε με την πρώτη ομάδα αλλά σίγουρα, επειδή είναι πολύ μετρημένο παιδί, αντιλαμβάνεται τις δυνατότητες του και θα συνεχίσει την δουλειά με κάτω το κεφάλι»

Έκανε εντύπωση το γεγονός ότι έπαιξε ως στόπερ ενώ είναι 6άρι. Θεωρείτε του ταιριάζει η συγκεκριμένη θέση;

«Σε εμάς μέχρι που αποχώρησε έπαιζε ως μεσοεπιθετικός ή αμυντικό χαφ. Δεν είχε παίξει ποτέ αμυντικός αλλά στον Ολυμπιακό είχε αγωνιστεί αρκετές φορές ως στόπερ. Θεωρώ πως του ταιριάζει σαν θέση. Δεν θα έχει πρόβλημα γιατί έχει και τον σωματότυπο και είναι καλός και στο ψηλό παιχνίδι. Είναι σταθερός για το κέντρο της άμυνας και δεν θα κάνει εύκολα γκέλα. Εγώ προσωπικά τον βλέπω ίδιο είτε παίζει ως 6άρι, είτε ως στόπερ»

Τι θυμάστε πιο έντονα από τον Ντόι;

«Όπως είπα, μετά τους αγώνες έκλαιγε όταν δεν νικούσε. Θυμάμαι που ενώ όλα τα παιδιά έφευγαν από τα αποδυτήρια μετά το ματς, ο Αντρέας καθόταν μόνος του και φώναζε, έκλαιγε, έσκιζε τα ρούχα του. Σαν να έπαιζε τελικό Ευρώπης. Ποδοσφαιρικά έχει κάνει πολλά πράγματα. Είχε βάλει έξι με επτά γκολ κόντρα στον Παναθηναϊκό, έχει πετύχει τέρμα έχοντας περάσει όλη την ομάδα. Αλλά αυτό που θυμάμαι πιο έντονα ήταν εκείνη η στιγμή στα αποδυτήρια. Όταν η ομάδα δεν κέρδιζε, τα παιδιά έφευγαν και εκείνος έμενε πίσω. Αυτό έδειχνε την στόφα του αθλητή και πως θα πάει ψηλά»

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα