Ο «υδραυλικός» Μπρούνο Κόστα μπορεί να του αλλάξει τη ζωή

Ο «υδραυλικός» Μπρούνο Κόστα μπορεί να του αλλάξει τη ζωή

Ο «υδραυλικός» Μπρούνο Κόστα μπορεί να του αλλάξει τη ζωή

bet365

Η επιμονή του Άρη για τον Μπρούνο Κόστα έχει λογική και ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τα δεδομένα της υπόθεσης του Πορτογάλου ο οποίος και πέρυσι είχε διαβεβαιώσεις για συμμετοχές στην Πόρτο αλλά είδε τα περισσότερα παιχνίδια από τον πάγκο.

Λίγα περισσότερα από 1000 λεπτά συμμετοχής σε αγωνιστική περίοδο (περίπου) δέκα μηνών είναι ελάχιστα για να «χορτάσουν» τον άκρατο ενθουσιασμό ενός 25χρονου ποδοσφαιριστή. Δεν ικανοποιούν την αγωνιστική φιλοδοξία του, έρχονται σε αντιπαράθεση με την άποψη που θέλει ένα ποδοσφαιριστή αυτής της ηλικίας να διανύει τα πιο παραγωγικά χρόνια του κι εν τέλει αυτή η χρονιά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τίποτε λιγότερο από μια χαμένη. Έτσι αισθάνεται ο Μπρούνο Κόστα για τη σεζόν που πέρασε κι ας είχε τις διαβεβαιώσεις περί βασικού ρόλου στην Πόρτο. Ο ρόλος του στην πορτογαλική ομάδα διαμορφώθηκε αναλόγως της κατάστασης υγείας των υπολοίπων μέσων ή ακόμη από τον δανεισμό του Σέρτζιο Ολιβέιρα στη Ρόμα.

Συνεπώς, δεν χρειάζεται να φιλοσοφήσει κανείς επί της επιμονής του Άρη για τον «υδραυλικό» μέσο. Αρκεί να υπολογίσει και δύο εικόνες. Αυτή που αναδεικνύεται μέσα από την αγωνιστική ικανότητα του Πορτογάλου και της ανθεκτικότητας του να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις του άξονα της μεσαίας γραμμής. Δεν είναι το 6αρι που θα παίξει «ξύλο» με τους αντίπαλους μέσους, έχει όμως τόσο υψηλό επίπεδο τεχνικής κατάρτισης που το αποφεύγει με μια ντρίμπλα. Διαθέτει την ποδοσφαιρική ποιότητα για να ανταποκριθεί σε ρόλο 8αριου αλλά και δεκαριού, κυρίως όμως είναι ο ποδοσφαιριστής ο οποίος θα πλησιάσει τους κεντρικούς αμυντικούς για να πάρει την μπάλα και να χτίσει την επίθεση της ομάδας του. Αν είναι καλύτερος του Λούκας Σάσα; Δημιουργικά δεν τίθεται καν ζήτημα σύγκρισης. Αμυντικά έχει τρεξίματα αλλά και ένταση στο παιχνίδι του. Μπορεί να μην είναι τόσο πεισματάρης όσο ο Βραζιλιάνος. Κοινός παρονομαστής είναι ότι αμφότεροι έχουν αγωνιστεί και στη θέση του δεξιού μπακ.

Η δεύτερη εικόνα είναι της τωρινής μεσαίας γραμμής του Άρη. Καμία ομάδα και κανένας ποδοσφαιριστής δεν κρίνονται μήνα Αύγουστο, είναι προφανές όμως ότι τα αγωνιστικά στοιχεία του Μπρούνο Κόστα δεν τα διαθέτει κανείς από τους κεντρώους του Άρη. Δεν είναι ζήτημα βελτίωσης των τωρινών αλλά περισσότερο των χαρακτηριστικών που διαθέτουν. Οι αγωνιστικές επιδόσεις του Μπριάν Νταμπό θα ανέβουν προϊόντος του χρόνου, αλλά δεν θα μεταλλαχθεί σε ποδοσφαιριστής ανάπτυξης παιχνιδιού και υψηλότατης ικανότητας στον ανασταλτικό τομέα. Για τον Πάπε Σέικ Ντιόπ υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία αλλά δεν κρύβεται εύκολα τόσο μεγάλο διάστημα απουσίας.

Η άρνηση του Κονσεϊσάο δεν σημαίνει ότι τελείωσε η ιστορία

Η πληθώρα επιλογών σε όλες τις θέσεις συμπεριλαμβάνεται στις βασικές απαιτήσεις κάθε προπονητή, πολλώ δε μάλλον αυτών που εργάζονται στο υψηλότερο επίπεδο όπως ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο. Αν μάλιστα δεν γκρινιάζουν οι ποδοσφαιριστές με δευτερεύοντα ή και τριτεύοντα ρόλο, τόσο το καλύτερο. Αυτός είναι ο Μπρούνο Κόστα. «Πέρα από εξαιρετικός αθλητής είναι τρομερός χαρακτήρας. Δεν θυμάμαι ποτέ να προέκυψε το παραμικρό ζήτημα με τον Μπρούνο. Πάντα είχε καλή συμπεριφορά ακόμα και στο διάστημα που δεν έπαιζε. Οι σχέσεις του με τον προπονητή και τους συμπαίκτες του πάντα ήταν καλές», μου είπε (στον αέρα του Metropolis 95.5) ο Πέδρο Κούνια, δημοσιογράφος από το Maisfutebol.

Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο ύψωσε ανάχωμα στη μετακίνηση του Μπρούνο Κόστα γιατί δεν θα έχει πρόβλημα στο κεφάλι του στο ενδεχόμενο που δεν βρει τις προϋποθέσεις και τις κατάλληλες συνθήκες για να τον χρησιμοποιήσει. Ο 25χρονος κάνει δεύτερες σκέψεις και πολύ λογικά συνυπολογίζει τις περσινές διαβεβαιώσεις οι οποίες έμειναν στη θεωρία.

Ο Κόστα

Φέτος, ο Κολομβιανός Ουρίμπε είναι βασικός και αναντικατάστατος στη βάση του άξονα. Στις αρχές του Ιούλη η Πόρτο αγόρασε τα δικαιώματα του Εουστάκιο (από την Πάσος Φερέιρα) έναντι 3.5 εκατ. ευρώ. Ο Πορτογάλος με ρίζες από τον Καναδά επίσης αγωνίζεται στην ίδια θέση με τον Κόστα. Η Πόρτο έδωσε 9 εκατ. ευρώ στη Λίβερπουλ και αγόρασε τον Σέρβο Μάρκο Γκρούγιτς με σκοπό να είναι ο ένας από τους δύο εσωτερικούς μέσους στο 4-4-2 που παίζει ο Κονσεϊσάο κι επειδή είναι τραυματίας αναγκαστικά αγωνίστηκε ο Κόστα. Στο ρόστερ υπάρχουν ακόμη πέντε ποδοσφαιριστές οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν πλαγίως του άξονα. Γι’ αυτόν τον λόγο, ανεξαρτήτως των διαβεβαιώσεων του Κονσεϊσάο, ο Μπρούνο Κόστα αντιλαμβάνεται ότι θα στοιχειοθετήσει μεγάλο ρίσκο η παραμονή του στην Πόρτο.

Οι προτάσεις από Αγγλία και Ισπανία

Κάποια μυαλά ενέπλεξαν την άρνηση του Κονσεϊσάο με το παλιότερο πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ. Προπονητής αυτού του επιπέδου δεν σκέφτεται έτσι. Ο Πορτογάλος είχε ανάλογη αντίδραση και στις προτάσεις που δέχθηκε η Πόρτο για τον δανεισμό του ποδοσφαιριστή από ισπανικές και αγγλικές ομάδες. Είναι στη φύση των προπονητών να θέλουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές με την προϋπόθεση μη μετατροπής της ομάδας του σε «Πύργο της Βαβέλ». Ειδικά όταν έχουν να διαχειριστούν παιδιά της οξυδέρκειας αλλά και του πνεύματος του Μπρούνο Κόστα.

Τα χαρακτηριστικά του δεν παραπέμπουν στον τυπικό ποδοσφαιριστή γιατί έχει να επιδείξει διακρίσεις σε ακαδημαϊκά προγράμματα, έντονη αθλητική δραστηριότητα κι έχει έρωτα με τη μηχανική και τους υπολογιστές. Προς το παρόν όμως θέλει να ξεζουμίσει την ποδοσφαιρική καριέρα και νιώθει τον φόβο της χαμένης χρονιάς. Γνωρίζει ότι στον Άρη δεν θα χρειαστεί να κάνει τίποτε περισσότερο από αυτά που έχει αποδείξει ότι μπορεί να καταφέρει ούτως ώστε να έχει θέση βασικού. Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλή η απόφαση αποχώρησης από σύλλογο του βεληνεκούς της Πόρτο με εξασφαλισμένη συμμετοχή στο Champions League για την Ελλάδα και σε ομάδα η οποία δεν αγωνίζεται σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Αυτό το αγκάθι βρίσκει μπροστά του ο Άρης έπειτα από τον αποκλεισμό του στο Conference League. Αν είχε συνεχίσει, η επιχειρηματολογία του θα ήταν πλουσιότερη. Αυτό δεν του αφαιρεί το δικαίωμα να επιμείνει στην περίπτωση του 25χρονου και καλά κάνει. Έχει διαισθανθεί ότι εφόσον εντάξει στο δυναμικό του τον Κόστα, θα ομορφύνει εξαιρετικά ως ομάδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.