Ο ΠΑΟΚ των νέων, του άγχους, του κυριαρχικού ποδοσφαίρου και του repress

Ο ΠΑΟΚ των νέων, του άγχους, του κυριαρχικού ποδοσφαίρου και του repress

Ο ΠΑΟΚ των νέων, του άγχους, του κυριαρχικού ποδοσφαίρου και του repress

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για στοιχεία του πρώτου αγώνα πρωταθλήματος για τον ΠΑΟΚ που φανερώνουν την κατάσταση της ομάδας και όσα έχει να αντιμετωπίσει στη συνέχεια.

Πέρασε ένα 90λεπτο στο πρωτάθλημα και μέσα από τον αγώνα ΠΑΟΚ - Παναιτωλικός, εκτιμώ ότι διαφάνηκε όλη η κατάσταση που βιώνει αυτή την στιγμή της περιόδου ο Δικέφαλος του Βορρά. Ήταν ένα απολύτως ενδεικτικό παιχνίδι για να καταλάβουμε που βρίσκεται και που πατάει ο ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Ας καταγράψουμε όλα εκείνα που μας φανερώνουν την ποδοσφαιρική πραγματικότητα για τους ασπρόμαυρους στο ξεκίνημα της σεζόν. Προσέξτε! Δεν βγάζω ασφαλή συμπεράσματα -από ένα ματς- για το ποιος είναι ο ΠΑΟΚ αυτή τη σεζόν. Σημειώνω απλά, πράγματα και καταστάσεις που δείχνουν πώς είναι ΤΩΡΑ η συγκεκριμένη ομάδα:

Ο Ντάντας στην πρεμιέρα εναντίον του Παναιτωλικού

1) Η σύνθεση του ΠΑΟΚ και η βασική ενδεκάδα του αποτελείται από πέντε παίκτες γεννημένους το 2000! Τι πιο ενδεικτικό (μαζί με το ρόστερ στο σύνολό του) της κατάστασης, της πραγματικότητας και της ανανέωσης που βιώνει ο Δικέφαλος του Βορρά εν έτη 2022;

2) Το απίστευτο άγχος -πριν και μέσα στο παιχνίδι- μετά την καλοκαιρινή αποτυχία που βαραίνει τους πάντες στον ΠΑΟΚ. Πόσος χρόνος άραγε θα χρειαστεί να το ξεπεράσουν;

3) Ο ΠΑΟΚ ήθελε, θέλει και θα επιδιώξει να παίξει όσο πιο κυριαρχικό ποδόσφαιρο γίνεται. Στα τρία ματς μέχρι τώρα (με αδύναμους αντιπάλους) φθάνει κοντά στο 80% κατοχής.

4) Μία από τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται είναι το δέσιμο των παλιών και έμπειρων (Ίνγκασον, Μπίσεσβαρ, Κούρτιτς, Αουγκούστο, και φυσικά Ολιβέιρα, Βιεϊρίνια, Καντουρί, Ζίβκοβιτς) με τους νεοαποκτηθέντες που ως επί το πλείστον είναι νεαροί ποδοσφαιριστές.

5) Ο συνδυαστικός τρόπος, μέσα από σωστή ανάπτυξη που ομαδικά ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να βγάλει μεγάλες φάσεις κοντά στο αντίπαλο τέρμα. Καταστάσεις που έβγαιναν και πέρσι σε πάρα πολλά ματς, για όσους βέβαια… έχουν μάτια και βλέπουν. Για όσους πχ στο ΠΑΟΚ-Μαρσέιγ και στο ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός του τελικού, είδαν πόσες μεγάλες φάσεις έβγαλε και έχασε ο ΠΑΟΚ και δεν το ξέχασαν από την πίκρα του τελικού αποτελέσματος.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου στο ματς με τον Παναιτωλικό

6) Η μεγάλη προσπάθεια για να παιχθεί σωστά το repress από όλη την ομάδα. Πώς δηλαδή οι αγωνιζόμενοι παίκτες, οργανώνονται και μέσα από ομαδικό πλάνο, επιδιώκουν την επανάκτηση της μπάλας όταν κάποια στιγμή την χάσουν, κυρίως στο 1/3 που αμύνεται ο αντίπαλος, ίσως και πιο ψηλά στο κέντρο.

7) Η δυσκολία που έχει ο ΠΑΟΚ να κερδίσει, μία «συνήθεια» που ως ομάδα έδειξε να ξεχνάει, κάτι πολύ-πολύ ανησυχητικό για τη συνολική νοοτροπία του συνόλου.

8) Η έλλειψη εμπειρίας και προσωπικότητας στο τέλος του αγώνα, όπου ο φόβος των παικτών του ΠΑΟΚ έδωσε το μήνυμα στους φιλοξενούμενους να ανέβουν και να διεκδικήσουν το αποτέλεσμα. Γεγονός πάρα πολύ επικίνδυνο και για τη συνέχεια μέχρι η ομάδα να αποκτήσει τη σωστή νοοτροπία και την απαραίτητη αυτοπεποίθηση.

9) Τα νεύρα του προπονητή στις αρχικές δηλώσεις, που όσο και να μην θέλει δεν μπορεί να κρύψει τη παράξενη ψυχολογική κατάστασή του από όλα όσα πρέπει να καταφέρει.

* Πολύ χαίρομαι που μετά το πρώτο ματς πρωταθλήματος, πολλοί ακόμη που νιώθουν από ΠΑΟΚ έσπευσαν να εκθειάσουν την συμπεριφορά της Τούμπας απέναντι στην ομάδα και τους παίκτες σε σχέση με ό,τι γίνεται στο διαδίκτυο ή στα ραδιόφωνα. Από εκεί και πέρα να τονίσω και κάτι που είπε ο Λουτσέσκου: «Οι ΜΟΝΟΙ που δεν φταίνε για ό,τι έγινε ή ό,τι γίνεται στον ΠΑΟΚ, είναι οι παίκτες της ομάδας». Αυτά, ενόψει και των επόμενων αγώνων.

* Διαβάζω ρεπορτάζ άλλων ομάδων μαζί και σχόλια συναδέλφων και όχι μόνο. Το γεγονός ότι σε ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο Άρης υπάρχει ακόμη κόσμος που πιστεύει ότι πρέπει να επιχειρηματολογήσει για να δικαιολογήσει προς τον κόσμο την ανάγκη πωλήσεων, δείχνει πολλά για την εξέλιξη κάθε club και του ποδοσφαίρου γενικότερα. Υπάρχουν ακόμη πολλοί στην Ελλάδα που θεωρούν απαγορευμένη και όχι αναγκαία την έννοια... «πώληση ενός παίκτη». Μαζί, υπάρχουν και άνθρωποι που αντί να σπεύσουν, να πουν ή να γράψουν τα αυτονόητα για το ότι ΔΕΝ γίνεται να εξελιχθείς αν δεν πουλάς παίκτες, τρέχουν να βρουν φράσεις και έννοιες ώστε να καμουφλάρουν την πραγματικότητα, αμυνόμενοι απέναντι σε κάποια πιθανά αρνητικά σχόλια οπαδών. Έτσι ήταν και ο ΠΑΟΚ μέχρι το 2011, το 2012, το πολύ μέχρι το 2014…

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.