Κορμπεράν: Το «σχολείο» Μπιέλσα, οι συστάσεις του Γκουαρδιόλα και η υπέρβαση με τη Χάντερσφιλντ

Κορμπεράν: Το «σχολείο» Μπιέλσα, οι συστάσεις του Γκουαρδιόλα και η υπέρβαση με τη Χάντερσφιλντ

Κορμπεράν: Το «σχολείο» Μπιέλσα, οι συστάσεις του Γκουαρδιόλα και η υπέρβαση με τη Χάντερσφιλντ

bet365

Ο Κάρλος Κορμπεράν είναι προ των πυλών του Ολυμπιακού ως αντικαταστάτης του Πέδρο Μαρτίνς και το Gazzetta σας παρουσιάζει το προφίλ του Ισπανού τεχνικού, o οποίος παρά τα 39 του χρόνια ασχολείται με την προπονητική εδώ και 16 έτη!

Και το όνομα αυτού... Κάρλος Κορμπεράν! O Ολυμπιακός κατέληξε στον 39χρονο Ισπανό ως αντικαταστάτη του Πέδρο Μαρτίνς στην τεχνική ηγεσία των Περαιωτών και τις επόμενες ώρες αναμένεται η επισημοποίηση της έναρξης της συνεργασίας των δυο πλευρών. Το Gazzetta περνάει από το «μικροσκόπιο» και σας παρουσιάζει τον νεαρό και φιλόδοξο τεχνικό που έβγαλε το... σχολείο εν ονόματι Μαρσέλο Μπιέλσα και που οδήγησε την «low-budget» Χάντερσφιλντ μια... ανάσα από τα «σαλόνια» της Premier League.

Η σύντομη ποδοσφαιρική καριέρα και το «κάλεσμα» στην προπονητική

O Κορμπεράν γεννήθηκε στις 7 Απριλίου του 1983 στο Τσέστε της Βαλένθια και έκανε τα πρώτα του βήματα στις ακαδημίες των «Νυχτερίδων». Ο Ισπανός έπαιξε ποδόσφαιρο ως τερματοφύλακας. Στα 23 του χρόνια είχε αγωνιστεί μόνο με τις «ρεζέρβες» της Βαλένθια μέχρι την τέταρτη κατηγορία της Ισπανίας. Ο Κορμπεράν δεν δίστασε να πάρει τη δύσκολη απόφαση, για τα δεδομένα της ηλικίας του, να αποσυρθεί, καθώς από μικρή ηλικία ήξερε πως ήθελε να ασχοληθεί με την προπονητική.

Οι θητείες ως βοηθός και οι συστάσεις του Γκουαρδιόλα

cobreran

Τα πρώτα του βήματα στην προπονητική, ως βοηθός, τα έκανε στην Γ' ομάδα της Βιγιαρεάλ, στην οποία ήταν μια τριετία (2006-09) και την επόμενη σεζόν πήρε «προαγωγή» στην Β' ομάδα των «Κίτρινων Υποβρυχίων». Την πρώτη του «γεύση» από πρώτη κατηγορία την πήρε τον Γενάρη του 2010, όταν μαζί με τον πρώτο προπονητή της Β' ομάδα της Βιγιαρεάλ, Χουάν Κάρλος Γκαρίδο ανέλαβαν την πρώτη ομάδα του ισπανικού κλαμπ. Ο Κορμπεράν αποχώρησε από τα «Κίτρινα Υποβρύχια» στις 21 Δεκεμβρίου του 2011, μαζί με τον Γκαριδο και για πρώτη φορά έμεινε ελεύθερος.

Στις 20 Φεβρουαρίου του 2012 ο Κορμπεράν ετοίμασε τις βαλίτσες του για τη Σαουδική Αραβία, καθώς ανέλαβε χρέη άμεσου συνεργάτη του Ραούλ Κανέδα στην Αλ Ιτιχάντ. Η επιλογή των Αράβων δεν ήταν τυχαία και μάλιστα άκουσαν μια εισήγηση που δύσκολα θα μπορούσαν να παρεβλέψουν. Αυτή του Πεπ Γκουαρδιόλα. O τότε τεχνικός της Μπαρτσελόνα πρότεινε στην Αλ Ιτιχάντ και τον Κανέδα να πάρουν τον Κορμπεράν ως ανερχόμενο και... δουλευταρά τεχνικό. Με τους Σαουδάραβες έφτασε μέχρι και τον τελικό του Champions League Ασίας και στη συνέχεια τον Φεβρουάριο του 2013 επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου για ένα εξάμηνο ανέλαβε την ομάδα νέων της Αλκορκόν. Το καλοκαίρι του 2014 επέστρεψε στην Σαουδική Αραβία, όμως αντί για την Αλ Ιτιχάντ έπιασε δουλειά στην Αλ Νασρ ως βοηθός προπονητή. Για την ακρίβεια... προπονητών, καθώς μέσα σε μια διετία συνεργάστηκε με τρεις τεχνικούς. Ο λόγος για τον Χόρχε Ντα Σίλβα, τον παλιό του γνώριμο Ραούλ Κανέδα και μια προσωπικότητα του βεληνεκούς του Φάμπιο Καναβάρο.

Το «βάπτισμα του πυρός» ως πρώτος προπονητής στην Κύπρο

Το καλοκαίρι του 2016 αποχώρησε από την Σαουδική Αραβία και μετά από μια δεκαετία ως βοηθός έψαξε την πρώτη του πρόκληση ως πρώτος προπονητής. Στις 29 Νοεμβρίου του 2016 ο Κορμπεράν πήγε στην Κύπρο και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Δόξας Κατωκοπιάς, της πρώτης κατηγορίας. Ξεκίνησε με νίκη κόντρα στην ΑΕΖ Ζακακίου (1-0), όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Σε επτά ματς είχε δύο ισοπαλίες και πέντε ήττες, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει τον Γενάρη του 2017, αφήνοντας την Δόξα στη 12η θέση. Ο Ισπανός δεν άργησε να βρει τη νέα του ομάδα και τον Φεβρουάριο υπέγραψε στον Ερμή Αραδίπου, μέχρι το τέλος εκείνης της σεζόν. Καθοδήγησε την ομάδα σε αθροιστικά 15 αγώνες σε κανονική διάρκεια (τερμάτισε στην έβδομη θέση) και playouts με απολογισμό 6 νίκες - 2 ισοπαλίες - 7 ήττες και συντελεστή τερμάτων 25-26.

Το Νησί και το «σχολείο» Μπιέλσα

bielsa

Το καλοκαίρι του 2017 έκανε το βήμα να ταξιδέψει στην Αγγλία και ανέλαβε προπονητής της ομάδας U23 της Λιντς, της Championship. Το επόμενo καλοκαίρι ανέλαβε το κλαμπ ο άνθρωπος που έμελλε να το οδηγήσει και πάλι στα «σαλόνια» της Premier League. Ο Μαρσέλο Μπιέλσα. Ο πολύπειρος Αργεντινός τεχνικός ξεχώρισε από αυτά που είδε τον τότε 35χρονο Κορμπεράν και τον έκανε «Technical Coach» της ομάδας του. Στο Νησί τις προπονήσεις δεν τις κάνει ο προπονητής - μάνατζερ (Κλοπ, Γκουαρδιόλα, Μπιέλσα) αλλά ο «First Team Coach» (Λάιντερς, Μαρέσκα, Κορμπεράν).

Δύο χρόνια ο Κορμπεράν ήταν στο πλάι του «El Loco». Ήταν ο άνθρωπος που έπαιρνε τις ιδέες του Μπιέλσα και έπρεπε να τις μεταφέρει στους ποδοσφαιριστές της Λιντς. Συνολικά μέτρησε 100 ματς δίπλα στον Αργεντινό. Την πρώτη σεζόν η Λιντς έχασε την άνοδο, καθώς αποκλείστηκε στα ημιτελικά των μπαράζ από την Ντέρμπι Κάουντι του Φράνκ Λάμπαρντ, όμως την επόμενη σεζόν ήρθε η δικαίωσε και η επιστροφή στην Premier League.

Η υπέρβαση με τη Χάντερσφιλντ

Ο Κορμπεράν το καλοκαίρι του 2020 δεν ακολούθησε τον Μπιέλσα στην Premiership και επέλεξε να τραβήξει τον δικό του δρόμο, καθώς αποδέχτηκε την πρόταση της Χάντερσφιλντ και ανέλαβε χρέη πρώτου προπονητή. Στην πρώτη του σεζόν oι «Terriers» ολοκλήρωσαν το πρωτάθλημα στην 20η θέση, με έξι βαθμούς περισσότερους από τη ζώνη του υποβιβασμού - εφιάλτη της League One. Την σεζόν 2021/22 ο Ισπανός τεχνικός «τρύπησε το ταβάνι» της Λιντς, καθώς με ένα από τα απο τα μικρότερα μπάτζετ στην κατηγορία oδήγησε την ομάδα στην τρίτη θέση και μια «ανάσα» από την Premiership, όμως στον τελικό τον 160 εκατομμυρίων ευρώ στο Wembley ηττήθηκε από την Νότιγχαμ Φόρεστ του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα αναμένεται να γίνει ο νέος του εργοδότης.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς η χρηματηστηριακή αξία του ρόστερ της Χάντερφιλντ της προηγούμενη σεζόν με βάση την πλατφόρμα Transfermarkt είναι 21,1 εκατομμύρια ευρώ. Η πρωταθλήτρια Φούλαμ του Μάρκο Σίλβα είχε αξία 178,5 εκατομμύρια ευρώ, η δεύτερη Μπόρνμουθ 135,9 εκατομμύρια και η Νότιγχαμ 160 εκατομμύρια. Aκόμα και η Λούτον που απέκλεισε στα ημιτελικά των playoffs ανόδου είχε μεγαλύτερη χρηματηστηριακή αξία (31 εκατομμύρια ευρώ).

Μετά την ολοκλήρωση της σεζόν ο Κορμπεράν παραιτήθηκε και η διοίκηση του άνοιξε τον δρόμο να αναζητήσει τη νέα πρόκληση της καριέρα τους. Στη διετία του στη Χάντερσφιλντ μέτρησε 102 ματς με απολογισμό 39 νίκες, 27 ισοπαλίες και 36 ήττες, με τον συντελεστή τερμάτων να είναι 127-131. Στην τελευταία του σεζόν είχε 27 νίκες, 14 ισοπαλίες και 13 ήττες, με τον συντελεστή τερμάτων να είναι 75-56.

Το «μπλοκάκι» του Κορμπεράν

O Κορμπεράν είναι ένας προπονητής που, όπως και ο μέντορας του, Μαρσέλο Μπιέλσα, ζητάει πρέσινγκ στον αντίπαλο, θέλει η ομάδα του να «παράγει» ποδόσφαιρο, όμως η βάση του είναι η αμυντική του λειτουργία. Στην πρώτη του σεζόν βασίστηκε σε ένα 4-3-3, το οποίο γινόταν κατά τη διάρκεια του «build up» 3-4-3, με το «εξάρι» του να οπισθοχωρεί και τα μπακ να καλύπτουν όλο το πλάτος του γηπεδού, ενώ στη δεύτερη και σαφώς πιο επιτυχημένη εφάρμοσε κατά κύριο λόγο σύστημα με τρεις στόπερ, είτε ήταν 3-5-2 ή 3-4-3. Από τα 54 ματς της προηγούμενης σεζόν στα 37 παρέταξε την Χάντερσφιλντ με τρεις κεντρικούς αμυντικούς.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα