Τι ΑΕΚ δείχνουν οι μεταγραφές του Αλμέιδα

Τι ΑΕΚ δείχνουν οι μεταγραφές του Αλμέιδα

Τι ΑΕΚ δείχνουν οι μεταγραφές του Αλμέιδα

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος αναλύει μέσα από το Wyscout την αγωνιστική συμπεριφορά των Γιόνσον και Πινέδα και γράφει για τα ατομικά στοιχεία που φανερώνουν ομαδικά στοιχεία που θέλει να βάλει στη νέα του ομάδα ο Αργεντινός προπονητής.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να φανταστείς το αγωνιστικό μοντέλο και την αγωνιστική ταυτότητα μιας ομάδας όταν δεν έχεις παρακολουθήσει στενά και για καιρό τον προπονητή της. Άρα, όταν προσπαθείς να προβλέψεις τι ομάδα θα προσπαθήσει να παρουσιάσει στην ΑΕΚ ο Ματίας Αλμέιδα, είναι παραπάνω από δύσκολο. Εκτός των άλλων, συζητάμε για έναν προπονητή που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Όμως κάθε επιλογή “βασικού” ποδοσφαιριστή που κάνει ο Αργεντινός προπονητής αποτελεί ένα κομμάτι που συμπληρώνεται στο παζλ και μας βοηθά να δούμε λίγο πιο καθαρό την εικόνα της σκέψης που έχει ως πρότυπο στο μυαλό του. Τώρα, που ξέρουμε τους τρεις κεντρικούς μέσους που επέλεξε ο Αλμέιδα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τα στοιχεία που θέλει να βάλει στην ομαδική συμπεριφορά της ΑΕΚ.

Τον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς τον καταλάβαμε καλά μέσα από την παρουσία του στον Παναθηναϊκό. Όσο δεν ξέρουμε την θέση για την οποία προορίζεται και τον ρόλο που θα αναλάβει στο παιχνίδι της ΑΕΚ δεν είναι εύκολο να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με το πώς θέλει να παίξει ο Αλμέιδα. Εύκολα όμως γίνεται αντιληπτό ότι με την επιλογή να ποντάρει σε έναν παίκτη που έχει δεξιότητες που ευνοούν μια ομάδα που επενδύει στις μεταβάσεις από την άμυνα στην επίθεση και την γρήγορη ανάπτυξη επιθέσεων, ένας προπονητής είναι σαν να επιβεβαιώνει ότι επιχειρεί να φέρει στην Ελλάδα τον τρόπο παιχνιδιού που ακολουθούσε στον προηγούμενο προπονητικό βίο του.

Ο Γενς Γιόνσον είναι ένας καθαρός ανασταλτικός μέσος συμβατός με μια ομάδα που δίνει μεγάλη σημασία στην επιθετική ανάπτυξη και δεν ζητά από το “6αρι” της μόνο να “κόβει”. Ο Δανός έρχεται από μια σεζόν, με την Κάντιθ, κατά της οποίας την διάρκεια είχε, κατά μέσο όρο, περισσότερες πάσες προς τα εμπρός από όσες είχε προς τα πίσω. Ένας μέσος που συνεισφέρει στην προσπάθεια μιας ομάδας να βγάζει με ασφάλεια την μπάλα από το δικό της μισό και έχει μεγάλη ακρίβεια στις μεταβιβάσεις (έκλεισε τη σεζόν με 83%, υπήρξαν ματς στα οποία ξεπερνούσε το 90%). Ο Γιόνσον κάνει προωθητικές ενέργειες, έχει ψυχραιμία και παίρνει καλές αποφάσεις όταν πιέζεται από τον αντίπαλο κατά το πρώτο στάδιο ανάπτυξης των επιθέσεων, δηλαδή είναι ένας χάφ που θέλει να “παίζει” και όχι μόνο να “καταστρέφει”.

Ο Ορμπελίν Πινέδα είναι ένας επιθετικογενής παίκτης που έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις θέσεις από την μέση και εμπρός με εξαίρεση αυτή του κεντρικού επιθετικού. Αν τον έχει ως επιθετικό χάφ στο μυαλό του ο Αλμέιδα, ο Μεξικανός θα βάλει ταχύτητα στην επιθετική ανάπτυξη, δεδομένου ότι είναι κάποιος που παίζει με λίγες επαφές με την μπάλα ανά κατοχή. Είναι απειλητικός για την αντίπαλη εστία, κάποιος που έχει τη ροπή να συμμετέχει στο τελικό στάδιο και την ολοκλήρωση των επιθέσεων. Η αποτελεσματικότητα του 60% στις αμυντικές μονομαχίες, που είχε κατά την διάρκεια της περσινής σεζόν, είναι κοντά στον μέσο όρο της καριέρας του - άρα είναι κάποιος που είναι ενεργός στην φάση άμυνας. Η εικόνα του στην περσινή σεζόν με Θέλτα και Μεξικό όμως, όπως και η σωματοδομή του, δεν σου επιτρέπουν να τον χαρακτηρίσεις ισορροπημένο “8αρι”, δηλαδή δεν είναι κάποιος που μπορεί να αποδώσει το ίδιο καλά στην φάση άμυνας. Βάσει χαρακτηριστικών ο Πινέδα είναι ταιριαστός με τις ανάγκες μιας ομάδας που θέλει να εκδηλώνει γρήγορες επιθέσεις και ποντάρει στις άμεσες μεταβάσεις στην φάση επίθεσης όταν επανακτά την κατοχή της μπάλας.

Παρακολουθώντας τους τρεις ποδοσφαιριστές και αναλύοντας την απόδοσή τους μέσα από το Wyscout, την κορυφαία πλατφόρμα ανάλυσης στο ποδόσφαιρο, ο παρατηρητής σχηματίζει την αίσθηση ότι ο Αλμέιδα “αγοράζει” ατομικά στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να βάλει στο παιχνίδι της ΑΕΚ ταχύτητα στην ανάπτυξη και καλή κυκλοφορία της μπάλας. Αποκτά παίκτες που είναι μαθημένοι στο παιχνίδι μιας ομάδας που κάνει επιθετικό πρέσινγκ ψηλά στο τερέν. Και οι δύο δημιουργικοί είναι παίκτες που γίνονται ενοχλητικοί για τον αντίπαλο όταν αυτός έχει την κατοχή της μπάλας.

Για να καταλάβουμε περισσότερα και να κάνουμε περισσότερες και πιο ουσιαστικές εκτιμήσεις θα πρέπει να δούμε τον σχηματισμό που θα επιλέξει για να δουλέψει περισσότερο ο Αλμέιδα, να δούμε την τοποθέτηση των ποδοσφαιριστών στο τερέν και τους ρόλους που θα τους ανατεθούν, να δούμε τις 11 επιλογές για το βασικό σχήμα και τα στοιχεία που θα αναδυθούν μέσα από τη συνεργασία τους. Τα σημάδια πάντως που δίνουν αυτές οι τρεις επιλογές δημιουργούν την αίσθηση ότι ο Αλμέιδα επιχειρεί να φτιάξει μια κινητική και “γρήγορη”, στην επιθετική ανάπτυξη, ομάδα που θα ποντάρει στην φυσική κατάστασή της για να γίνεται, με τις ομαδικές τακτικές ενέργειες, πιεστική προς τον αντίπαλο και να ανεβάζει τον ρυθμό του παιχνιδιού ώστε να εκδηλώνει μεγάλο αριθμό επιθέσεων.

Στοιχεία ανάλυσης της απόδοσης: Wyscout

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.