Μάρκος Πάουλο: Το «διαμαντάκι» της Φλουμινένσε που θέλει να λάμψει στον Άρη

Μάρκος Πάουλο: Το «διαμαντάκι» της Φλουμινένσε που θέλει να λάμψει στον Άρη

Μάρκος Πάουλο: Το «διαμαντάκι» της Φλουμινένσε που θέλει να λάμψει στον Άρη

bet365

Στο τραπέζι των συζητήσεων του Άρη με την Ατλέτικο Μαδρίτης βρίσκεται και το όνομα του Μάρκος Πάουλο και το Gazzetta γράφει για τον 21χρονο winger με τις… δύο πατρίδες και την προοπτική δανεισμού του για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ο νεαρός ποδοσφαιριστής είναι βέρος Βραζιλιάνος καθώς «στη χώρα του καφέ» γεννήθηκε, μεγάλωσε και ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά (ως μέλος και της εθνικής ομάδας U17), αλλά όταν έφτασε η ώρα της επιλογής μάλλον «λοξοδρόμησε» με την επιλογή της Πορτογαλίας (U18 και U19). Εξήγηση γι’ αυτή την απόφαση δεν δόθηκε. Κατά πάσα πιθανότητα σχετίζεται με την ευρωπαϊκή καριέρα που είχε κατά νου (απέκτησε πορτογαλικό διαβατήριο και δεν καταλαμβάνει θέση ξένου) διότι όταν επέλεξε το εθνόσημο της Πορτογαλίας ήδη είχε ταξιδέψει η χάρη του στη Βραζιλία μέσα από τα κατορθώματά του με τη Φλουμινένσε.

Όπως συνέβη και με τον Σαντιάγο Αρίας έτσι και με τον Μάρκος Πάουλο (21, 1.86μ.), η υπόθεσή του πέρασε στα ψιλά αν και το Gazzetta είχε αποκαλύψει τις συζητήσεις που έγιναν (στις συναντήσεις των ανθρώπων του Άρη με την Ατλέτικο Μαδρίτης) για τον δανεισμό του με προοπτική τουλάχιστον ενός χρόνου. Αν τελικώς επιτευχθεί οριστική συμφωνία θα φανεί προϊόντος του χρόνου, σίγουρα όμως αντιμετωπίζεται ως ένα ποδοσφαιρικό project και εκτιμάται ότι εφόσον βρει τρόπο προσαρμογής θα εξελιχθεί σε εξαιρετική περίπτωση παίκτη.

Εδώ εντοπίζεται και η βασική δυσκολία του 21χρονου winger καθώς από πλευράς ποδοσφαιρικών εφοδίων διαθέτει όλο το πακέτο. Είναι λογικό να υστερεί σε εμπειρία και γνώση της ευρωπαϊκής κουλτούρας, δύο στοιχεία που είναι απαραίτητα για την προσαρμογή του σ’ ένα διαφορετικό στιλ παιχνιδιού, λιγότερο «ανάλαφρο» σε σχέση με αυτό που έπαιζε στη Βραζιλία. Εκεί απέδειξε ότι έχει… πολλά καντάρια ποδοσφαίρου επιβεβαιώνοντας τη φήμη του βιρτουόζου της μπάλας αγωνιζόμενος στο αγαπημένο του «Μαρακανά» το οποίο κουβαλά πάντα στο σώμα του καθώς ήδη έκανε σχετικό τατουάζ.

Οι Βραλιάνοι έγραψαν ότι πρόκειται για «ακατέργαστο διαμάντι»

Αυτός ο χαρακτηρισμός του αποδόθηκε από τα προεφηβικά χρόνια του στον φημισμένο σύλλογο της Βραζιλίας για να ακολουθήσει το ντεμπούτο του (σε ηλικία 18 ετών) στην επαγγελματική ομάδα τον Γενάρη του 2019. Κατά τις βραζιλιάνικες στατιστικές υπηρεσίες, ο Μάρκος Πάουλο έπαιξε σε 65 παιχνίδια με τη Φλουμινένσε με απολογισμό 12 τερμάτων και δέκα ασίστ. Η τελευταία τον συμπεριέλαβε στο μητρώο της όταν ο Μάρκος ήταν 10 ετών καθώς τον παρακολούθησαν οι scout της στα Πρωταθλήματα των τμημάτων υποδομής στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και εντυπωσιάστηκαν από τα προσόντα του για να καταλήξουν στην εκτίμηση ότι είχε προοπτική. Στο ίδιο διάστημα θεωρήθηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας που θεωρείται Νο1 στην «παραγωγή» ποδοσφαιριστών.

Οι ευρωπαϊκές σειρήνες και τα 45.000.000 ευρώ

Πέραν της ανάθεσης βασικών ρόλων και της παροχής πολλών λεπτών συμμετοχής, οι Βραζιλιάνοι έχουν εισάγει αρκετούς τρόπους για τη διαφήμιση της πραμάτειας τους. Έχοντας κάνει επάγγελμα τις ακριβές πωλήσεις, συνηθίζουν να τοποθετούν υψηλές ρήτρες στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών και φυσικά φροντίζουν για την κοινοποίησή τους ούτως ώστε να «ενημερωθεί» η ευρωπαϊκή αγορά για το… next best thing. Η ίδια τακτική επιστρατεύτηκε και με τον Μάρκος Πάουλο ο οποίος το καλοκαίρι του 2018 υπέγραψε συμβόλαιο με τη Φλουμινένσε με ρήτρα αποδέσμευσης στα 45.000.000 ευρώ! Η αλήθεια είναι ότι είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου περί ενδιαφέροντος των Γιουβέντους, Μίλαν και μάλιστα η τελευταία φερόταν διατεθειμένη να καταβάλει ποσό 13.000.000 ευρώ για την αγορά των δικαιωμάτων του. Αντίστοιχα δημοσιεύματα υπήρξαν και στην Αγγλία με ενδιαφερόμενες τις Άρσεναλ και Γουέστ Χαμ.

Η Φλουμινένσε επικοινώνησε την υψηλότατη ρήτρα, παράλληλα έγινε γνωστό ότι είχε επενδύσει στην πώληση του ποδοσφαιριστή με σκοπό την απόδρασή της από τα οικονομικά προβλήματα. Φαίνεται όμως ότι λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο. Πιθανότατα οι Βραζιλιάνοι εκτίμησαν ότι θα πουλούσαν τον ποδοσφαιριστή πριν ολοκληρωθεί το συμβόλαιό του κι έπεσαν έξω. Τον Γενάρη του 2021 και αφού δεν βρήκαν τα 45 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογίσει, του κατέθεσαν πρόταση επέκτασης του συμβολαίου αλλά ο Μάρκος Πάουλο στύλωσε τα πόδια του και απάντησε αρνητικά. Ίσως θεώρησε τρομερά υψηλό το ποσό της ρήτρας αποδέσμευσης, ενδεχομένως να έχασε ευκαιρίες καριέρας που του είχαν παρουσιαστεί. Η άρνησή του τον έστειλε στην κερκίδα καθώς η τελευταία του συμμετοχή με τη φανέλα της Φλουμινένσε καταγράφηκε τον Γενάρη του 2021, ενώ το τελευταίο του γεμάτο παιχνίδι ήταν τον Δεκέμβριο του 2020.

Εκεί εμφανίστηκε η Ατλέτικο Μαδρίτης η οποία προχώρησε σε συμφωνία μαζί του για να ακολουθήσει ένα διάστημα έξι μηνών όπου οι δύο πλευρές περίμεναν καρτερικά την επισημοποίηση της συμφωνίας τους. Με την ολοκλήρωση του συμβολαίου του στη Φλουμινένσε, η ισπανική ομάδα ανακοίνωσε την απόκτηση του Μάρκος Πάουλο και ταυτοχρόνως τη υπογραφή πενταετούς συμβολαίου. Η δε Φλουμινένσε, αντί των 45.000.000 ευρώ που ήθελε να εισπράξει, «βολεύτηκε» μ’ ένα ποσό περί των 500.000 ευρώ που επιδίκασε η FIFA (σ. σ. τροφεία).

Ο Σιμεόνε, η Φαμαλικάο και η δύσκολη προσαρμογή

Ο Ντιέγκο Σιμεόνε δεν έχει τη φήμη του προπονητή ο οποίος πείθεται από τα όσα λέγονται στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Αναγνώρισε το ταλέντο του Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή, δεσμεύτηκε να τον αξιολογήσει στην περίοδο της προετοιμασίας και τελικώς εκτίμησε ότι δεν είναι έτοιμος για το επίπεδο της Ατλέτικο Μαδρίτης. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ισπανική ομάδα αποφάσισε την παραχώρησή του υπό τη μορφή δανεισμού επιλέγοντας την πορτογαλική Φαμαλικάο με την αίσθηση ότι το περιβάλλον του πορτογαλικού Πρωταθλήματος είναι πιο οικείο για τον ποδοσφαιριστή. Εκεί ο Μάρκος Πάουλο αντιλήφθηκε τη χαώδη απόσταση μεταξύ Βραζιλίας και Πορτογαλίας καθώς δεν κατάφερε να ξεδιπλώσει το πλούσιο ταλέντο του.

Μέτρησε 20 συμμετοχές με τη φανέλα της Φαμαλικάο. Στα περισσότερα παιχνίδια έπαιξε ως αριστερός winger και χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά στα τέλη του περασμένου Γενάρη στην ήττα από την Πόρτο. «Δεν έχει σημασία για μένα αν ένας παίκτης κοστίζει μια λίρα ή δέκα εκατομμύρια. Οι αποφάσεις μου λαμβάνονται βάσει της παρουσίας του στις προπονήσεις και στους αγώνες. Δεν έχω λόγο να κρυφτώ, θα παίξει αν παρουσιάσει κάτι ανώτερο σε σχέση με τους υπόλοιπους», είχε πει ο Ίβο Βιεϊρα ο προπονητής με τον οποίον άρχισε τη σεζόν η Φαμαλικάο. Στη συνέχεια ανέλαβε ο Ρουί Πέδρο Σίλβα ο οποίος δεν έδωσε καμία ευκαιρία στον ποδοσφαιριστή. Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ οι κακές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών τον «έστειλαν» στην U23 της πορτογαλικής ομάδας με την οποία αγωνίστηκε σε δύο παιχνίδια.

«Δεν είμαι ο καταλληλότερος να εκφράσω άποψη για τον Μάρκος γιατί συνεργαστήκαμε σε μόλις δύο παιχνίδια. Είναι μεγάλο ταλέντο, δημιουργικός παίκτης με σπουδαία προοπτική αλλά είχε τρομερή δυσκολία προσαρμογής στο ευρωπαϊκό στιλ ποδοσφαίρου. Δεν γνωρίζω τον χαρακτήρα του για να εκτιμήσω πώς θα διαχειριστεί αυτή τη δυσκολία», είπε στον αέρα του Metropolis 95.5, ο Λούις Σίβα (προπονητής της U23 της Φαμαλικάο) σε συζήτηση που είχαμε μαζί του για τον παίκτη.

Γιατί η Ατλέτικο θέλει τον Πάουλο στον Άρη

Είναι προφανές. Η περασμένη σεζόν χαρακτηρίζεται χαμένη τόσο για τον ίδιο τον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή όσο και για την Ατλέτικο Μαδρίτης η οποία επένδυσε στο ταλέντο του. Οι Ισπανοί δεν μπορούν να γνωρίζουν με βεβαιότητα τι δεν πήγε καλά στη Φαμαλικάο. Ποιος δηλαδή ευθύνεται περισσότερο για μια κακή συνεργασία. Δεδομένου του ότι ο Πάουλο δεν βρίσκεται στο πλάνο του Ντιέγκο Σιμεόνε για την ερχόμενη σεζόν, προτιμά να τον παραχωρήσει σε χέρια που γνωρίζει, σε αυτά του Χερμάν Μπούργος. Ο αθλητικός διευθυντής της Ατλέτικο, Αντρέα Μπέρτα, εμπιστεύεται τον Αργεντίνο τεχνικό και φυσικά γνωρίζει τον τρόπο δουλειάς του. Νιώθει σιγουριά ότι ο προπονητής του Άρη θα δώσει στον ποδοσφαιριστή αυτό που πραγματικά αξίζει, γι’ αυτό είναι υπέρ της προοπτικής δανεισμού του στον Άρη.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα