Παναθηναϊκός: Ο μεταγραφικός χάρτης και οι τρεις καθοριστικές αποφάσεις για Γκατσίνοβιτς, Χουάνκαρ, σέντερ φορ

Παναθηναϊκός: Ο μεταγραφικός χάρτης και οι τρεις καθοριστικές αποφάσεις για Γκατσίνοβιτς, Χουάνκαρ, σέντερ φορ

Παναθηναϊκός: Ο μεταγραφικός χάρτης και οι τρεις καθοριστικές αποφάσεις για Γκατσίνοβιτς, Χουάνκαρ, σέντερ φορ

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης «χαρτογραφεί» το μεταγραφικό σχέδιο του Παναθηναϊκού και αναλύει τις τρεις πιο σημαντικές υποθέσεις της σεζόν μέχρι τα πρώτα «ευρωπαϊκά» ματς του Τριφυλλιού στον τρίτο προκριματικό γύρο του Conference League.

Για ορισμένους ο Παναθηναϊκός έχει ένα πιο «βατό» μεταγραφικό καλοκαίρι συγκριτικά με πέρυσι. Λάθος! Οχι μόνο διότι οι απαιτήσεις είναι πλέον μεγαλύτερες, με πρώτο στόχο την πρόκριση σε ομίλους του Conference League. Οχι μόνο διότι τα ερωτηματικά για το ρόστερ (κατ' αρχάς για τέσσερις θέσεις βασικών και... βλέπουμε είναι πολλά). Αλλά διότι το βασικό ζητούμενο κάθε μεταγραφικής περιόδου για όλες τις ομάδες, η ευστοχία, είναι ακόμα πιο δύσκολο τούτη τη φορά για τους Πράσινους. Ευστοχία βασικά στον καινούριο σέντερ φορ, σε όλες τις επιλογές για τη μεσαία γραμμή και εν συνεχεία στην πλήρωση του ρόστερ. Εκτός κι αν τελικά αποχωρήσει ο Χουάνκαρ, που είναι η μια από τις τρεις πιο σημαντικές ανοιχτές υποθέσεις για το Τριφύλλι. Εξηγούμαστε...


ΑΜΥΝΑ

Τα ερωτηματικά και το πρόβλημα αριστερά

Στους τερματοφύλακες το μοναδικό ερωτηματικό είναι αν θα παραμείνει ο Σωκράτης Διούδης, του οποίου το συμβόλαιο λήγει του χρόνου. Το πιθανότερο είναι να φύγει, είτε με πώληση, είτε ως ελεύθερος. Σ’ αυτή την περίπτωση ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να αποκτήσει κίπερ που θα διεκδικήσει τη θέση από τον Μπρινιόλι ή… κανονικά Νο 1, δηλαδή καλύτερο του Ιταλού. Θα είναι μια ωραία ευκαιρία για upgrade σ’ αυτή τη θέση, και δεν πρέπει να πάει χαμένη, δεδομένου ότι ο Ιταλός είχε ορισμένα σπουδαία ματς στο ενεργητικό του εφέτος, αλλά και ορισμένες αποκαρδιωτικές εμφανίσεις με κορυφαία αυτή του τελικού Κυπέλλου, στην οποία «χάρισε» τρία γκολ στον ΠΑΟΚ με τις «εξόδους Μεσολογγίου» στο β΄ μέρος.

Στη δεξιά πτέρυγα παραμένει ως βασικός ο σούπερ ανεβασμένος από τα play οffs, Γιάννης Κώτσιρας, ο οποίος έδειξε πως μπορεί να κουβαλήσει το βάρος της φανέλας. Ο Φακούντο Σάντσεθ πιθανότατα παραμένει (αν αποδεχθεί την πρόταση του Παναθηναϊκού) για τρεις λόγους: α) δεν δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα όντας ένα από τα πιο θετικά στοιχεία στα αποδυτήρια β) μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή για όλες τις θέσεις της άμυνας γ) δεν είναι ακριβό το συμβόλαιό του. Όλα αυτά λογικά από την πλευρά του προπονητή που θέλει να διατηρήσει μεγάλο μέρος του κορμού του, απλώς να σημειώσουμε ότι στη συγκεκριμένη θέση ο Παναθηναϊκός δεν αναβαθμίζεται. Μένει στα ίδια. Και προσδοκά να δώσει περισσότερο χρόνο στον Βαγιαννίδη, είτε ως μπακ, είτε ως εξτρέμ.

Στην αριστερή πτέρυγα φεύγει ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης. Ο αντικαταστάτης του θα πρέπει να είναι πιο «ανταγωνιστικός» ως προς τον βασικό. Είτε αυτός είναι ο Χουάνκαρ, είτε άλλος. Ο Παναθηναϊκός έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση με τον Ισπανό, πληρώνοντας (ενδεχομένως κυριολεκτικά) το «παιδικό» για ΠΑΕ σφάλμα του: θα έπρεπε από πέρυσι να έχει ανανεώσει το συμβόλαιό του. Τώρα; Είτε θα τον πληρώσει πανάκριβα μετά και τη διπλή επιτυχία (Ευρώπη και Κύπελλο), δημιουργώντας «ντόμινο» απαιτήσεων στα αποδυτήρια (Βέλεθ, Σένκεφελντ σίγουρα…) είτε θα αναζητήσει νέο αριστερό μπακ, χάνοντας τον κορυφαίο στην Ελλάδα εφέτος!

Οσο για τους στόπερ; Μπλέξιμο! Σένκεφλεντ και Βέλεθ μένουν (συμβόλαια μέχρι το 2023), με ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης επέκτασης με αυξημένες αποδοχές. Κατά 99% μ’ αυτούς θα ξεκινήσει τη σεζόν ο Γιοβάνοβιτς. Ο Σάρλια ψάχνεται να φύγει και πιθανότατα θα αποχωρήσει. Ο ταλαιπωρημένος από ιώσεις και τραυματισμούς εφέτος Πούγγουρας είναι στο 50%-50%. Ο Βούρος… πλησιάζει, ο Γιοβάνοβιτς θέλει και έναν αριστεροπόδαρο κεντρικό αμυντικό που είναι η «καψούρα» του από πέρυσι. Γνώμη μας: αν ο Παναθηναϊκός μπει στους ομίλους, θα χρειαστεί και έναν ισάξιο ή και καλύτερο των Σένκεφελντ - Βέλεθ. Μεγάλος αριθμός αγώνων, πιο απαιτητικά ματς, οι δυο τους βγάζουν πού και πού προβλήματα και ο Γιοβάνοβιτς ενδέχεται να χρησιμοποιεί συχνότερα διατάξεις με τρεις στόπερ (3-4-3 και 3-4-1-2). Στις οποίες μπορεί να αξιοποιεί και τον Δημήτρη Κουρμπέλη και τον Φακούντο Σάντσες...

ΜΕΣΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ

Καθοριστική η υπόθεση Γκατσίνοβιτς

Φεύγουν οι Μαουρίσιο, Λούντκβιστ, αλλά υπάρχει ένα τεράστιο «συν» συγκριτικά με την εκκίνηση της περυσινής σεζόν: ο Κουρμπέλης, ο οποίος αυτή τη φορά θα κάνει και φουλ προετοιμασία μαζί με τους συμπαίκτες του. Συνεπώς, ο Παναθηναϊκός «χάνει» δυο αναπληρωματικά «οκτάρια» και πρέπει να πάρει τουλάχιστον έναν δημιουργικό μέσο. Πιθανώς να πάρει και τρεις! Διότι οι υποθέσεις του δανεικού από τη Χοφενχάιμ, Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς και του Λούκας Βιγιαφάνιες, είναι ορθάνοιχτες. Και καθοριστικές συνολικά για τη μεσαία γραμμή του Τριφυλλιού, καθώς από τους «βασικούς», μόνο ο Ρουμπέν Πέρεθ είναι «σίγουρος» αυτή τη στιγμή.

Η πιο σημαντική υπόθεση είναι του Γκατσίνοβιτς, ο οποίος θέλει οπωσδήποτε να έχει ομάδα με μεγάλο χρόνο συμμετοχής, ώστε να εξαντλήσει τις λιγοστές πιθανότητες «επιστροφής» στην Εθνική Σερβίας ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ. Εμεινε εκτός κλήσεων ενόψει των προσεχών αγώνων στο Nations League, αλλά α) στον Παναθηναϊκό προσαρμόστηκε τάχιστα β) με τον συμπατριώτη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς που τον έχει επιλέξει για το Τριφύλλι ξέρει ότι αν προσφέρει αυτά που πρέπει θα παίζει γ) έχει ανάψει το πράσινο φως στον Παναθηναϊκό για έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Χοφενχάιμ.

Αν παραμείνει στον Παναθηναϊκό, «λύνονται» τα χέρια του Γιοβάνοβιτς, ο οποίος εν συνεχεία θα αποφασίσει μαζί με το κλαμπ πιο... ήρεμα για τον Βιγιαφάνιες. Αν φύγει ο Γκατσίνοβιτς θα αυξηθούν οι πιθανότητες παραμονής του Αργεντινού, ο οποίος έχει το υψηλότερο συμβόλαιο στον Παναθηναϊκό που θα του προτείνει μείωση αποδοχών. Δύσκολος ο γρίφος για να απαντηθεί σήμερα και πολλά θα εξαρτηθούν από την παραμονή η τη φυγή του Σέρβου, ο οποίος «κούμπωσε» γρήγορα στο Τριφύλλι και έδωσε τα... πάντα εκτός από ένα γκολ: pressing, ασίστ, κινήσεις μεταξύ των γραμμών, σύνδεση των γραμμών, ισορροπία στη δεξιά πτέρυγα με Κώτσιρα - Παλάσιος και άφθονο επαγγελματισμό στην καθημερινότητα της ζωής στο Κορωπί.

ΕΞΤΡΕΜ

Πάει για δύο μεταγραφές και ισχυρότερο συναγωνισμό

Σίγουρα το πιο ξεκάθαρο τοπίο συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες θέσεις. Παλάσιος και Αϊτόρ ήταν οι δυο καλύτεροι εξτρέμ της σεζόν στη Superleague 1 (γι’ αυτό και ο Παναθηναϊκός έφτασε εκεί που έφτασε έχοντας ελάχιστη συνεισφορά από τους φορ του) και θα ξεκινήσουν ως βασικοί στην επόμενη σεζόν. Στον 26χρονο Ισπανό, ακριβώς επειδή είναι 26χρονος, ο Παναθηναϊκός σωστά έχει κάνει πρόταση πρόωρης ανανέωσης συμβολαίου (το συμβόλαιό του λήγει του χρόνου). Ο Βιτάλ επιστρέφει στη Βραζιλία μετά από απογοητευτική σεζόν (αποτυχημένη μεταγραφή, παρά τις αμέτρητες ευκαιρίες που πήρε από τον Γιοβάνοβιτς) και ο Χατζηγιοβάνης έκλεισε στην Ανκαραγκουτσού που εφέτος προβιβάστηκε στην πρώτη κατηγορία της Τουρκίας. Θα μπορούσε να περιμένει για κάτι καλύτερο, αλλά προφανώς ήταν ευχαριστημένος και από την αμοιβή του και από την προοπτική της καινούριας ομάδας του (ο Παναθηναϊκός έκανε μέγα σφάλμα διότι δεν τον πούλησε πέρυσι, όταν είχε προσφορά).

Ο Παναθηναϊκός καλείται να βρει δυο πιο «ανταγωνιστικούς» με τους Αϊτόρ - Παλάσιος παίκτες, με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους υπάρχοντες. Ιδανικά, έναν αριστεροπόδαρο και έναν δεξιοπόδαρο. Ο Ισπανός έκλεισε τη σεζόν με 36 ματς και 8 γκολ/10 ασίστ, ο Αργεντινός με 42 ματς και 13 γκολ/3 ασίστ. Αν ο Παναθηναϊκός χρειάζεται αξιόπιστες εναλλακτικές, ειδικά αν προκριθεί στους ομίλους του Conference League.

ΕΠΙΘΕΣΗ

Ο πολυπόθητος γκολτζής και η πιθανότατη φυγή του Καρλίτος

«Θολό» το τοπίο ως προς τον Καρλίτος και τον Φεντερίκο Μακέντα. Αμφότεροι έχουν συμβόλαιο μέχρι το 2023, αμφότεροι γνωρίζουν πως αν μείνουν στον Παναθηναϊκό θα είναι στη θέση προτίμησης με το Νο 3, πίσω από τον πολυαναμενόμενο «βασικό» που θα αποκτηθεί και τον Φώτη Ιωαννίδη. Βάσει των σημερινών δεδομένων που διόλου δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθούν, πιο πιθανό είναι να αποχωρήσει ο Καρλίτος, ο οποίος ψάχνει εδώ και καιρό την επόμενη ομάδα του.

Ο Μακέντα που έχει καλύτερο όνομα στην αγορά δεν φαίνεται να «καίγεται» για αναζήτηση νέας ποδοσφαιρικής στέγης, αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε δύο διαδοχικές καλοκαιρινές μεταγραφικές σεζόν είχε προτάσεις, αλλά δεν έφυγε από το Τριφύλλι. Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι μετά από τα πρώτα τέσσερα πρώτα παιχνίδια πρωταθλήματος, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ουδέποτε χρησιμοποίησε ξανά διάταξη με δύο επιθετικούς. Ούτε καν στα ματς Κυπέλλου εναντίον της Αναγέννησης Καρδίτσας.

Photo Credits: Intime

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...