Το πρότζεκτ του δεξιού μπακ στον Ολυμπιακό και οι «αλλαγές» Μαρτίνς για Ανδρούτσο και Βρουσάι

Το πρότζεκτ του δεξιού μπακ στον Ολυμπιακό και οι «αλλαγές» Μαρτίνς για Ανδρούτσο και Βρουσάι

Το πρότζεκτ του δεξιού μπακ στον Ολυμπιακό και οι «αλλαγές» Μαρτίνς για Ανδρούτσο και Βρουσάι

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta δέκα πράγματα για το πρότζεκτ του δεξιού μπακ στον Ολυμπιακό.

Πριν τρεις μήνες περίπου, τέλη Φλεβάρη ήταν, όταν ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε μία δήλωση που δεν συνηθίζει για ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού.

«Ο Ανδρούτσος πήρε τις ευκαιρίες και δεν ανταποκρίθηκε σε αυτά που περιμέναμε. Ο Βρουσάι είναι η επιλογή μας», είχε πει ευθέως στον Τύπο ο Πορτογάλος προπονητής, που τότε είχε αποφασίσει να δοκιμάσει σε θέση δεξιού μπακ έναν καθαρόαιμο επιθετικογενή παίκτη, τον Βρουσάι, μετά από ένα καλό παιχνίδι που είχε κάνει ο τελευταίος σε αυτό το πόστο, στο ματς Κυπέλλου με τον Παναιτωλικό στο Καραϊσκάκη (3-1), με τον Μαρτίνς να τον βάζει δεξί μπακ και στο τέλος άλλων δύο αγώνων, στο Βόλο (1-0) στο 76’ και με την Αταλάντα (0-3) στο 67’.

Τώρα, μετά από τρεις μήνες, φαίνεται ότι ο Μαρτίνς εγκαταλείπει το πρότζεκτ «Βρουσάι δεξί μπακ». Από τότε που είχε κάνει εκείνη τη δήλωση, περί Ανδρούτσου και Βρουσάι, 25 Φλεβάρη ήταν, ο Μαρτίνς έδωσε τη δυνατότητα στον Βρουσάι να παίξει ως βασικός δεξιός μπακ στον Ολυμπιακό σε όλα κι όλα δύο παιχνίδια, μέσα στο Καραϊσκάκη και τα δύο, στις 2 Μαρτίου με τον Αστέρα Τρίπολης (5-1) και την 1η Μάη με τον ΠΑΣ (3-2). Συν κάποια ελάχιστα λεπτά, αφού ο Βρουσάι μπήκε αλλαγή αντί του Λαλά στο 83’ με τον ΟΦΗ (2-0) στο Καραϊσκάκη, πάλι στο 83΄με τον Άρη (1-2) στο Χαριλάου, στο 81’ με τον Άρη (2-1) στο Καραϊσκάκη, στο 110’ με τον ΠΑΟΚ (1-1) στο Καραϊσκάκη και στο 78΄με τον ΠΑΟΚ ξανά (2-1) στην Τούμπα. Μάλιστα, στο μόνο άλλο παιχνίδι που τον έβαλε βασικό, τον χρησιμοποίησε στην «κανονική» του θέση, ως εξτρέμ! Τις προάλλες, σε ολόκληρο το 90λεπτο, στο 1-0 με τον Άρη στο Χαριλάου.

Αντίθετα, όσο η σεζόν φτάνει στο τέλος της, τόσο και επαναφέρει τον Ανδρούτσο σιγά σιγά στην ενδεκάδα, πάντα σε θέση ακραίου μπακ! Η αρχή είχε γίνει τον Μάρτιο, όταν τον έβαλε στο 83’ αριστερό μπακ στην ήττα 1-2 από τον Άρη στο Χαριλάου και στο 82΄ δεξί μπακ στο 1-1 με τον ΠΑΣ στα Γιάννινα. Και πολύ περισσότερο τώρα, με τον Άρη (1-0) στο Χαριλάου και με τον ΠΑΟΚ (1-1) το Σάββατο στο Καραϊσκάκη.

Τι συνέβη κι άλλαξε γνώμη ο Μαρτίνς με τον Ανδρούτσο και τον Βρουσάι; Κι από εκεί που δεν υπολόγιζε τον Ανδρούτσο, τώρα τον έβαλε βασικό σε δύο 90λεπτα; Κι ενώ έλεγε ότι ετοίμαζε για δεξί μπακ τον Βρουσάι, τον βάζει πάλι σε θέση εξτρέμ; Να βλέπει ότι δεν του «βγαίνει» η επιλογή του Βρουσάι σε ρόλο άμυνας; Να μην τον θέλει ο ίδιος ο Βρουσάι και να προτιμάει να συνεχίσει ως εξτρέμ; Να είναι πειστικός στις προπονήσεις ο Ανδρούτσος και να έκρινε σκόπιμο να του δώσει κι άλλες ευκαιρίες; Άβυσσος η ψυχή του προπονητή!

Androutsos

Το σίγουρο είναι ότι ο Ανδρούτσος και με τον Άρη και με τον ΠΑΟΚ έκανε εμφανίσεις από «τίμιες» έως καλές. Έδωσε ενέργεια σε όλη τη δεξιά πλευρά, μετατρέπονταν συνεχώς σε εξτρέμ, πέρασε πάσες για ευκαιρίες και δημιούργησε με ένα πολύ καλό γύρισμα της μπάλας το γκολ του Καρβάλιο το Σάββατο. Και έδωσε μάχες και αμυντικά, τις περισσότερες κερδισμένες, αλλά με…υποσημειώσεις. Για παράδειγμα, στο ματς με τον Άρη του πέρασαν δύο σέντρες από την πλευρά του, ενώ στο γκολ του ΠΑΟΚ θα μπορούσε να μαρκάρει καλύτερα τον σκόρερ Σοάρες, αν και η μεγάλη ευθύνη ήταν σαφώς του Τζολάκη.

Το αμυντικό κομμάτι ήταν πάντα ένα ζητούμενο για τον Ανδρούτσο, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, σε πόσες φάσεις-γκολ ο βασικός δεξιός μπακ, ο Λαλά, έχασε τον παίκτη του;…Τον δε Ανδρούτσο τον είδαμε βελτιωμένο σε αρκετές στιγμές αμυντικά, τόσο με τον ΠΑΟΚ (π.χ. διώχνοντας σε δύσκολες στιγμές την μπάλα, με κάθε τρόπο, έστω κι ανορθόδοξα, ακόμη και με το…στήθος, ακόμη και με κεφαλιά ψαράκι), όσο και με τον Άρη (π.χ. είχε επιτυχημένα τάκλιν, καλές επεμβάσεις κλπ).

Θα έλεγα ότι σε αυτά τα δύο ματς ο διεθνής «ερυθρόλευκος» ήταν από τις πιο καλές παρουσίες. Κι έχει κι ένα πλεονέκτημα για μπακ, την αρκετά καλή τεχνική που του επιτρέπει να βγάζει πάσες με άνεση. Μου άρεσε που δύο-τρεις φορές ο Παπασταθόπουλος κι ο Μανωλάς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με τον ΠΑΟΚ τον προέτρεψαν να γυρίσει την μπάλα πίσω για ασφάλεια κι αυτός επέλεξε να την παίξει μπροστά και δη με σωστή πάσα, δείχνοντας αν μη τι άλλο αυτοπεποίθηση. Γενικά κάποιες από τις ενέργειες του, και με τάκλιν αλλά και με έξυπνες πάσες μπροστά, όπως το τακουνάκι στον Λόπες στη φάση της μεγάλης χαμένης ευκαιρίας του Ελ Αραμπί, δείχνουν ικανότητες που δεν μπορείς να τις αγνοήσεις.

Vrusai

Από εκεί και πέρα, όμως, εξακολουθεί να ισχύει η ίδια διαπίστωση: αν θέλει να κάνει καριέρα ως μπακ, πρέπει να φτιάξει τον τρόπο που αμύνεται. Να μάθει να αμύνεται καλύτερα ώστε να μην του βγάζουν με ευκολία σέντρες και να μην τον πλαγιοκοπούν, όπως έκανε το Σάββατο στο 93’ ο Ελ Καντουρί, σε φάση που θα μπορούσε να φέρει ακόμη και γκολ για τον ΠΑΟΚ, αν δεν ήταν στη σωστή θέση ο έμπειρος Παπασταθόπουλος.

Τέλος πάντων, θα έχει ενδιαφέρον σήμερα με την ΑΕΚ αν ο Μαρτίνς βάλει πάλι τον Ανδρούτσο βασικό η, δώσει μία ευκαιρία στον Βρουσάι σε ρόλο δεξιού μπακ, την στιγμή κατά την οποία δεν τον έχει βάλει ως αμυντικό ποτέ μακριά από το Καραϊσκάκη, αν κάτι μας λέει αυτό. Άλλωστε, αν θεωρήσουμε ότι θα φύγει ο Λαλά και θα αποκτηθεί βασικός δεξιός μπακ το καλοκαίρι, σημασία έχει και η απόφαση για το ποιος θα είναι ο άλλος δεξιός μπακ που θα πλαισιώσει τον καινούργιο.

Άσχετο: Έβλεπα τις φωτογραφίες από τη φιέστα, με τον Εμβιλά και τον Κανέ να είναι μαζί στους πανηγυρισμούς. Και σκεφτόμουν, μεταξύ σοβαρού και αστείου το γράφω, ότι ο Γάλλος θα έλεγε μέσα του με ανακούφιση, έχοντας υπόψιν την δεύτερη σερί πειστική εμφάνιση του Αφρικάνου αμυντικού χαφ, «επιτέλους, με αυτό το παιδί θα παίρνω και κανένα ρεπό, δεν θα παίζω 45 ματς τον χρόνο»! Στα σοβαρά τώρα, πόσο νόημα έχει ο Εμβιλά, στα 31 προς 32 χρόνια του, να έχει παίξει φέτος 44 παιχνίδια;…Και ο ίδιος, άλλωστε, δεν θα ήταν πιο φρέσκος, άρα και καλύτερος, παίζοντας κάπως λιγότερο; Δεν θα ήταν πιο ποιοτικός ο χρόνος του;

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.