Παναθηναϊκός: Οι πέντε που φεύγουν οι εννιά στον αέρα και οι κρίσιμες επιλογές

Παναθηναϊκός: Οι πέντε που φεύγουν οι εννιά στον αέρα και οι κρίσιμες επιλογές

Παναθηναϊκός: Οι πέντε που φεύγουν οι εννιά στον αέρα και οι κρίσιμες επιλογές

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το θολό τοπίο στο ρόστερ του Παναθηναϊκού της επόμενης σεζόν και για τη δυνατότητα που έχει να μην χάσει ούτε ένα βασικό του στέλεχος.

Hταν μια καλοκαιρινή σεζόν η περυσινή για τον Παναθηναϊκό, στην οποία δεν «έχασε» κανέναν εκ των βασικών του, πλην του Γιοάν Μολό, τον οποίο είχε «βαφτίσει» δεξιό μπακ στα 31 του ο Λάζλο Μπόλονι, παίρνοντας μάλιστα από τον Γάλλο καταπληκτική συνέπεια και παραδειγματικό προς νεότερους και πιο καλοπληρωμένους από εκείνον επαγγελματισμό. Οσο απρόσμενο κι αν φαινόταν, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στηρίχθηκε πολύ στην «παλιά φουρνιά», αλλά φρόντισε να αξιοποιήσει και τις μεταγραφές, όντας ένας από τους πιο «δίκαιους» στην αξιολόγησή του προπονητές που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από το Τριφύλλι. Επί παραδείγματι...

  • Ξεκίνησε με βασικό τον Βιτάλ (μεταγραφή), αλλά όταν είδε τι συνέβαινε στις προπονήσεις, σταδιακά και στους αγώνες, καθιέρωσε ως αριστερό εξτρέμ τον «τούρμπο» εφέτος, Αϊτόρ.
  • Ξεκίνησε με βασικό τον Κώτσιρα (μεταγραφή), αλλά όταν ο Φακούντο Σάντσες ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του, δεν επανέφερε άμεσα τον Ελληνα μπακ στην ενδεκάδα, μετά από την απουσία του λόγω ελαφρών τραυματισμών και ίωσης. Ο Κώτσιρας επέστρεψε στην ενδεκάδα μόνο όταν ο προπονητής έκρινε ότι ήταν έτοιμος για καλύτερη απόδοση.
  • Ξεκίνησε με τον Μαουρίσιο ως βασικό μαζί με τον Ρουμπέν Πέρεθ, αλλά όταν διαπίστωσε ότι ο Βιγιαφάνιες είχε αλλάξει προς το καλύτερο σε συμπεριφορά και νοοτροπία, τον «κούμπωσε» ως οκτάρι.
  • Ξεκίνησε με τον Χατηγιοβάνη ως βασικό και τον Παλάσιος στον πάγκο, αλλά όταν είδε ότι ο Αργεντινός άρχισε να προσαρμόζεται, τον εμπιστεύτηκε παρότι ακόμα δεν είχε αρχίσει να σκοράρει και να μοιράζει ασίστ.
  • Ξεκίνησε με τον Διούδη (και όχι με τον Μπρινιόλι που ήταν και... μεταγραφή), ο οποίος έχασε τη θέση του στο ντέρμπι του πρώτπυ γύρου με τον Ολυμπιακό, επειδή είχε προσβληθεί από ίωση! Η εντυπωσιακή εμφάνιση του Ιταλού σ' εκείνο το ματς τον καθιέρωσε στην ενδεκάδα, μετά όμως από σερί λάθη επανήλθε ο Διούδης. Μέχρι και το 1-1 με την ΑΕΚ. Η χειρότερη εμφάνισή του στο Τριφύλλι είχε ως συνέπεια την επαναφορά του Μπρινιόλι, ο οποίος πλέον θα είναι ο βασικός μέχρι τέλους.
  • Ξεκίνησε (και ασφαλώς διατήρησε στην ενδεκάδα ακόμα και μετά την αλλαγή της διάταξης σε 4-5-1) τον Καρλίτος, αλλά όταν διαπίστωσε ότι... δεν μπορεί το παλικάρι σ' αυτό το σχήμα, δοκίμασε και τον Μακέντα (πριν από την επέμβασή του) και εν συνεχεία τον Ιωαννίδη.

Ισως ο μοναδικός (από τους 14-15 που συνήθως χρησιμοποιεί) που θα δικαιούταν να έχει πάρει μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής είναι ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος. Κι αυτός μέχρι τον Φεβρουάριο, διότι μετέπειτα ο Γκατσίνοβιτς ταίριαξε θαυμάσια στο σχέδιο του Σέρβου προπονητή. Ομως το θέμα μας σ' αυτό το κείμενο δεν είναι η δικαιοσύνη του Γιοβάνοβιτς, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, με ορισμένους παίκτες είναι υπέρ το δέον ανεκτικός και υπομονετικός. Με άλλον προπονητή (ή και με άλλο μεγαλομέτοχο) θα είχαν τεθεί εκτός ομάδας...

Μονομαχία Μολό - Εκ Αραμπί

Το θέμα μας είναι ότι πέρυσι ο Παναθηναϊκός δεν έχασε «βασικούς» πλην του Μολό. Eφυγαν αναπληρωματικοί ή παίκτες που βρίσκονταν εκτός ομάδας. Σούπερ χρονιά έκαναν μόνο ο Χουάν Χοσέ Περέα στα Γιάννενα (όμως με σερί θεατρινισμούς και πολύ προβληματική συμπεριφορά εντός αγωνιστικού χώρου, την οποία επουδενί θα ανεχόταν ο Γιοβάνοβιτς) και ο Δημήτρης Κολοβός με τη Σέριφ αρχικά και με την Κοτσαέλισπορ από τον Ιανουάριο. Καλά πήγε ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης στη Βέιλε (27 συμμετοχές, 3 γκολ/3ασίστ), όχι όμως και ο Καμπετσής στη Βίλεμ (μόλις 334 λεπτά συμμετοχής). Οχι ο δανεικός στην Εστορίλ Σαβιέρ (0 γκολ-ασίστ), ούτε ο Γιάννης Μπουζούκης που δύσκολα θα ξεχωρίσει στη δυνατή μεσαία γραμμή του ΟΦΗ. Ανεργος είναι ο Σανκαρέ ενώ ο «θεούλης» Μολό έγραψε «γεμάτη» σεζόν στη γαλλική Ιέρ της τρίτης κατηγορίας. Στην τρίτη κατηγορία (της Ισπανίας) κατέληξε και ο Ισπανός Φαούστο (στέφεται και πρωταθλητής με την Σανταντέρ!), ο οποίος στο μέλλον θα αποτελεί αντικείμενο κουίζ με παίκτες που πέρασαν και δεν ακούμπησαν στον Παναθηναϊκό.

Εφέτος; Αν δεν υπήρχαν οι σοβαρές εκκρεμότητες των Χουνάκαρ – Βιγιαφάνιες των οποίων τα συμβόλαια λήγουν σ' ένα μήνα, και η υπόθεση του Γκατσίνοβιτς η οποία δεν εξαρτάται βασικά από τον Παναθηναϊκό, θα μπορούσε να πει κάποιος με βεβαιότητα πως ούτε εφέτος θα χάσουν οι Πράσινοι βασικό στέλεχός τους. Εκτός κι αν αποδεχθούν κάποια προσφορά: στην περίπτωση του Φώτη Ιωαννίδη, πάντως, έδειξαν πως δεν... πουλάνε εύκολα, αρνούμενοι την εντυπωσιακή πρόταση της Σάρλοτ (του Σφιντέρσκι) από το MLS, η οποία μέσω του Ιλια Ιβιτς είχε φέρει προσφορά ύψους 2 εκατ. δολαρίων. Κι αυτό διότι...

  • Οι πέντε παίκτες που σίγουρα αποχωρούν σίγουρα είναι είτε εκτός ομάδας, είτε αναπληρωματικοί: Χατζηγιοβάνης, Λούντκβιστ – Βιτάλ (δανεικοί), Αγιούμπ και Μπεκ.
  • Οι εννέα παίκτες που βρίσκονται «στον αέρα» είναι οι εξής: Χουάνκαρ, Βιγιαφάνιες, Μαουρίσιο, Σάντσες (λήγουν τα συμβόλαιά τους), Γκατσίνοβιτς (δανεικός), Καρλίτος, Μακέντα, Διούδης, Χατζηθεοδωρίδης. Κάποιοι θα μείνουν. Αποκλείεται να αποχωρήσουν και οι εννιά!

Ο Μακέντα πανηγυρίζει με τον Καρλίτος

Και οι κρίσιμες αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει ο Γιοβάνοβιτς δεν εντοπίζονται στα προφανή: στην ανάγκη για γκολτζή σέντερ φορ, μοντέρνο «οκτάρι» ανεξάρτητα από την παραμονή του Γκατσίνοβιτς, δυο εξτρέμ ικανούς να μπαίνουν επάξια στα παπούτσια των βασικών ή αντικαταστάτες των Χουάνκαρ – Βιγιαφάνιες ισάξιους ή και καλύτερους στην περίπτωση που αποχαιρετήσουν το Κορωπί. Σ' αυτά τα θέματα, το ζητούμενο θα είναι αποκλειστικά η ευστοχία.

Σε άλλα ζητήματα, όμως, το ζητούμενο θα είναι αρχικά η επιλογή! Κάνεις πρόταση παραμονής σε Σάντσεθ – Μαουρίσιο ή ψάχνεις για αναβάθμιση; Παίρνεις στόπερ που θα συναγωνίζεται το δίδυμο Βέλεθ – Σένκεφελντ ή μένεις με Πούγγουρα – Σάρλια και Κουρμπέλη; Αποζημιώνεις έναν εκ των Μακέντα/Καρλίτος για να φύγει αν δεν βρουν πρόταση; Ποιος θα είναι ο αναπληρωματικός αμυντικός μέσος αν απουσιάζει ο Ρουμπέν Πέρεθ που δεν θα μπορεί να αγωνίζεται πάντα και παντού, ειδικά αν η σεζόν ξεκινήσει με Conference League στις 21 Ιουλίου;

Μικρές – μικρές αποφάσεις που θα διαμορφώσουν στο τέλος το παζλ, ανάλογα ασφαλώς και με το μπάτζετ. Αλλά αυτή η κουβέντα – για το μπάτζετ – είναι διαφορετική. Και θα εξαρτηθεί εν μέρει και από το αν ο Παναθηναϊκός θα πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο, συνεπώς ας περιμένουμε λίγο ακόμα, 15 μέρες έμειναν...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...