Παναθηναϊκός: Αλλάζει ή ξαναβουλιάζει εκεί όπου δεν έχει νικήσει από την εποχή του Μπεργκ

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Αλλάζει ή ξαναβουλιάζει εκεί όπου δεν έχει νικήσει από την εποχή του Μπεργκ

bet365

O Γιάννης Σερέτης γράφει για τη βαρύτητα και τη δυσκολία του ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα για τον Παναθηναϊκό στο «χειρότερο» γήπεδο της Ελλάδας για το Τριφύλλι τα τελευταία χρόνια.

Κατάφερε να την κλείσει γρήγορα την «ψαλίδα» από την ΑΕΚ και τον Αρη ο Παναθηναϊκός στα play offs. Κυρίως λόγω των απωλειών των αντιπάλων του (ο Αρης μετράει δύο εντός έδρας ισοπαλίες και μια ήττα στο Φάληρο από τον Ολυμπιακό) και λιγότερο λόγω των αποτελεσμάτων του Τριφυλλιού που συγκέντρωσε πέντε βαθμούς στα πρώτα τρία παιχνίδια. Η ισοπαλία με τον Αρη ήταν πιο σημαντική από το 1-1 με την ΑΕΚ και η νίκη επί του ΠΑΟΚ εν συνεχεία ακόμα πιο σημαντική από το βαθμό στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Το τρίποντο στους «Ζωσιμάδες» θα είναι πιο «βαρύ» απ’ όλα τα αποτελέσματα του Παναθηναϊκού έως τώρα αν οι Πράσινοι καταφέρουν να πετύχουν κάτι στο οποίο αποτυγχάνουν από το 2016! Από την εποχή του Μάρκους Μπεργκ που κοντεύει να κρεμάσει πια τα παπούτσια του στα 35 με τη φανέλα της Γκέτεμποργκ!


Από τότε, από τις 14/2/2016, ο Παναθηναϊκός μετράει μία ισοπαλία και πέντε σερί ήττες στους «Ζωσιμάδες»! Οι τέσσερις τελευταίες με 1-0 σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Με διαφορετικούς προπονητές, με διαφορετικούς παίκτες, στα καλά του και στα στραβά του, ήττες! Ο Κλάους, ο Παμλίδης, ο Μιλιντσεάνου, εφέτος ο Γκαρντάφσκι. Κολλημένη η «βελόνα» στο 1-0! Και πριν απ΄αυτά τα σερί «1-0», ήττα με 2-1 και σκόρερ τον… Γαρουφαλιά με αυτογκόλ! Ο τελευταίος παίκτης του Τριφυλλιού που σκόραρε σ’ αυτό το γήπεδο είναι ο Μπεργκ στο 1-1 της 4ης Φεβρουαρίου 2017. Εκτοτε ουδείς επιθετικός, μέσος, αμυντικός δεν κατάφερε να πανηγυρίσει στους «Ζωσιμάδες». Στο «χειρότερο» ελληνικό γήπεδο για τους Πράσινους τα τελευταία έξι χρόνια!


Ναι, ναι, ξέρω: «μην δίνετε σημασία στην παράδοση, αυτά είναι για τους παλιούς, κάποια στιγμή θα νικήσει». Ουδεμία αντίρρηση. Όμως είναι αδύνατο να υποτιμηθούν τα διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα του Παναθηναϊκού στο συγκεκριμένο γήπεδο. Με πάγο, με αέρα, με βροχή, με ήλιο, με χάλια χλοοτάπητα, με σούπερ χλοοτάπητα, φθινόπωρο, χειμώνα, άνοιξη, πάντα! Με Πετράκη, με Γιαννίκη, με Μεταξά, με όλους. Σε ματς χωρίς μεγάλη βαρύτητα, σε ματς σημαντικά, στο Κύπελλο, παντού. Και προφανώς δεν είναι σύμπτωση ότι ο Παναθηναϊκός μετράει πέντε σερί ήττες στους «Ζωσιμάδες» και έξι σερί από τον ΠΑΣ εκτός έδρας αν συμπεριληφθεί και η περυσινή με 2-1 στο «ουδέτερο» του Αγρινίου. Αν τα καταφέρει αύριο, αυτή η νίκη θα συνιστά υπέρβαση! Κι ας επιτευχθεί εναντίον της θεωρητικά ασθενέστερης ομάδας των play offs η οποία όμως έχει ήδη «κόψει» δύο βαθμούς από Ολυμπιακό - Αρη και ηττήθηκε 2-1 με γκολ του Ακπομ στο 91’ στην Τούμπα. Δεν θα συνιστά υπέρβαση λόγω της… παράδοσης, αλλά διότι…

  • Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στη regular season με οκτώ ήττες και μία ισοπαλία εκτός έδρας εναντίον των πρώτων δέκα ομάδων της βαθμολογίας! Νίκησε μόνο την τελευταία τετράδα: Απόλλωνα, Λαμία, Ατρόμητο, Ιωνικό.
  • Η ισοπαλία του με τον Αρη στα play offs σε συνδυασμό με τη νίκη του στο Περιστέρι επί του Ατρομήτου ήταν το πρώτο εφετινό «δίδυμο» εκτός έδρας αναμετρήσεων στις οποίες δεν έφυγε με σκυμμένο κεφάλι από τον αγωνιστικό χώρο. Ολη την προηγούμενη σεζόν δυο σερί ματς αήττητος μακριά από τη Λεωφόρο δεν είχε κάνει!
  • Πήγε στα Γιάννενα χωρίς τον καλύτερο χαφ του (Βιγιαφάνιες) και με μοναδικό διαθέσιμο επιθετικό τον Φώτη Ιωαννίδη, ο οποίος ακόμα δεν έχει σκοράρει εφέτος εκτός Λεωφόρου (τέσσερα γκολ σε 20 ματς, όλα εντός έδρας).
  • Ο ΠΑΣ τελείωσε τη regular season με 7-3-3 εντός έδρας, συνεχίζει να παίζει στο 100% μέχρι τελευταίας… ρανίδας για να εξαντλήσει κάθε περιθώριο κατάκτησης «ευρωπαϊκού» εισιτηρίου (δεν έχει δα και τεράστια απόσταση από την τρίτη θέση…) έχει πολλούς παίκτες που αγωνίζονται και με ισχυρά προσωπικά κίνητρα για τη μεταγραφή τους.
  • Ο ΠΑΣ επίσης διαθέτει δύο από τα χαρακτηριστικά που δυσκολεύουν αφάνταστα τον Παναθηναϊκό: δεν «τρώει» εύκολα γκολ από κόντρα επιθέσεις του αντιπάλου και στήνεται α λα Ατλέτικο (εντάξει, όχι τόσο πίσω όσο η Ατλέτικο για να είμαστε ειλικρινείς) με διπλή ζώνη πίσω από τη σέντρα περιμένοντας τον αντίπαλο.
  • Οι Γιαννιώτες δεν δέχονται εύκολα γκολ από στατικές φάσεις, στις οποίες ο Παναθηναϊκός έχει βελτιωθεί εμφανώς από την εκκίνηση του β΄γύρου μέχρι και σήμερα. Διαθέτουν, επίσης, πολύ «δεμένες» αμυντικά πτέρυγες που θα δυσκολέψουν σε μεγάλο βαθμό τους φορμαρισμένους Παλάσιος - Αϊτόρ.

Καθιστούν όλα αυτά τα στοιχεία φαβορί τους Γιαννιώτες αύριο; Όχι. Μα από την άλλη δεν είναι σε καμία περίπτωση φαβορί ο Παναθηναϊκός! Ναι, πλέον επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα. Ναι, έχει βρει τρόπους για «βαθμοθηρία» παρότι τους τελευταίους τρεις μήνες έχει πάρει μόνο τρία γκολ από όλους τους φορ του (όλα από τον Ιωαννίδη). Ναι, έχει «σκληρύνει» στον αγωνιστικό χώρο, όπως αποδείχθηκε στα ματς με Αρη (0-0) και ΠΑΟΚ (2-1). Ναι, η συσπείρωση και τα κίνητρά του είναι στο «κόκκινο». Όμως όλα αυτά δεν αρκούν για να πάρει σήμερα το τρίποντο.

Θα χρειαστεί υπομονή. Πολλή υπομονή. Καθαρό μυαλό, χωρίς νεύρα και εντάσεις. Θα χρειαστεί συγκέντρωση αμυντικά διότι η ιστορία έχει αποδείξει ότι ο ΠΑΣ στα ματς με το Τριφύλλι βγάζει από τη μύγα ξύγκι: νίκησε στο ματς της δεύτερης αγωνιστικής με έναν «κεραυνό» του Γκαρντάφσκι, «ταμπούρι» και αντεπιθέσεις σε στυλ «πετάξτε τη μπάλα στον Περέα». Θα χρειαστεί σκληράδα, σταθερές εξόδους από τον Μπρινιόλι, προσοχή στις κάρτες, φαντασία. Όχι τόσο πολύ τρέξιμο, όχι τόσο πολύ ταχύτητα. Περισσότερο εξυπνάδα!

Αν έχει την κατάλληλη πνευματική προετοιμασία και αντιληφθούν όλοι πόσο σημαντικό είναι αυτό το «διπλό» την ίδια μέρα του ΑΕΚ - Αρης, θα αυξήσει και τις πιθανότητές του να «σπάσει» επιτέλους την έδρα που τον πληγώνει περισσότερο από κάθε άλλη.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...