08/02/1981: Αθάνατοι, αλησμόνητοι και πάντα παρόντες (vids)

Δημήτρης Τομαράς
08/02/1981: Αθάνατοι, αλησμόνητοι και πάντα παρόντες (vids)

bet365

Η τραγωδία της Θύρας 7 σαράντα ένα χρόνια μετά συνεχίζει να συγκλονίζει και να μένει στη μνήμη όλων μας. Η ημέρα που αυτά τα 21 παιδιά της Θύρας 7 έφυγαν από τη ζωή. Ήταν η 8η Φεβρουαρίου του 1981.

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από έναν γονιό που χάνει το παιδί του. Πιο βαρύ πένθος. Πιο σκληρό πράγμα, όπως το είδαμε και πρόσφατα με τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, φιλάθλου του Άρη. Ένας γονιός δεν πρέπει να περνάει ποτέ κάτι τέτοιο. Κανένας γονιός.

Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του όμως έχει τη δική του... μαύρη σελίδα κάθε χρόνο. Την ημέρα που δεν θα ξεχάσει κανείς ποτέ παρότι έχουν περάσει πλέον 41 χρόνια. Είναι κάθε χρόνο τέτοια μέρα. Ημέρα τιμής για αυτά τα παιδιά που έφυγαν από τη ζωή και μνήμης. Είναι παράλληλα και αυτός ο κόμπος στον λαιμό που δεν φεύγει ποτέ. Τα δάκρυα που τρέχουν ακόμα στα μάτια. Ο πόνος και η οδύνη... Όλα αυτά μαζί.

Είκοσι ένα παιδιά ήταν που χάθηκαν τόσο άδικα και τόσο πρόωρα στις 8 Φλεβάρη του 1981 αλλά θα τα έχουμε για πάντα στο μυαλό μας. Ήταν η ιστορία που κλόνισε τον Ολυμπιακό και αποτέλεσε μία ημέρα θρήνου και μνήμης. Η μέρα που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Η τραγωδία της Θύρας 7 στις 8/2/1981 σε ένα ματς της 20ής αγωνιστικής με αντίπαλο τότε την ΑΕΚ.

Με τον Ολυμπιακό να παίζει τότε στην αρχική του 11άδα με τους Σαργκάνη, Κυράστα, Βαμβακούλα, Παπαδόπουλο, Νοβοσέλατς, Κουσουλάκη, Περσία, Νικολούδη, Αναστόπουλο, Ορφανό και Γαλάκο. Επικράτησε με το επιβλητικό 6-0 της ΑΕΚ, όμως εκείνο που θα ακολουθούσε δεν το περίμενε κανείς.

Κανείς δεν φανταζόταν έναν τέτοιο εφιάλτη. Ο κόσμος του Ολυμπιακού άρχισε να τρέχει (να φεύγει βιαστικά) πριν τελειώσει ο αγώνας για να βγει από το γήπεδο, με προορισμό την έξοδο της Θύρα 1, απ' όπου οι παίκτες θα αποχωρούσαν μετά το παιχνίδι για τα σπίτια τους.

Είχε τη χαρά και την προσμονή για να πανηγυρίσει. Κάποιοι ενδεχομένως να ήθελαν να δουν και από κοντά τους παίκτες. Η πόρτα της Θύρα 7 όμως ήταν μισάνοιχτη.

Κάποιος γλίστρησε και μετά όλοι άρχισαν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο. Πολλοί τραυματίες και είκοσι ένας νεκροί. Ένας τραγικός απολογισμός. Άνθρωποι που δεν θα λησμονηθούν ποτέ και είναι πάντα στο Καραϊσκάκη «στεκούμενοι» στα 21 μαύρα καθίσματα που έχουν τοποθετηθεί στο νέο στάδιο.

Οι 21 αδικοχαμένες ψυχές ήταν οι: Παναγιώτης Τουμανίδης, 14, Κώστας Σκλαβούνης, 16, Ηλίας Παναγούλης, 17, Γεράσιμος Αμίτσης, 18 - οπαδός της ΑΕΚ, Γιάννης Κανελλόπουλος, 18, Σπύρος Λεωνιδάκης, 18, Γιάννης Σπηλιόπουλος, 19, Νίκος Φίλος, 19, Γιάννης Διαλυνάς, 20, Βασίλης Μάχας, 20, Ευστράτιος Λούπος, 20, Μιχάλης Κωστόπουλος, 21, Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου, 23, Σπύρος Ανδριώτης, 24, Κώστας Καρανικόλας, 26, Μιχάλης Μάρκου, 27, Κώστας Μπίλας, 28, Αναστάσιος Πιτσόλης, 30, Αντώνης Κουρουπάκης, 34, Χρήστος Χατζηγεωργίου, 34 και Δημήτριος Αδαμόπουλος, 41.

ΘΥΡΑ 7 ΟΝΟΜΑΤΑ ΘΥΜΑΤΩΝ

Για αυτά τα παιδιά υπάρχει το «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε». Ένα σύνθημα που ακούγεται από τότε και που παραδοσιακά κάθε χρόνο συνδέεται με την πορεία και τις επιτυχίες της ομάδας.​ Ένα σύνθημα που ακούγεται στα εύκολα και στα δύσκολα.

Πως οδηγηθήκαμε στην τραγωδία της Θύρας 7

Ήταν η μέρα που η χαρά, οι πανηγυρισμοί καθώς και η λατρεία για τους παίκτες και τον κόσμο του Ολυμπιακού για τη νίκη με την ΑΕΚ έγιναν θλίψη, απορία, απόγνωση, δάκρυα και κραυγές πόνου…

Για τον αγώνα αυτόν είχαν εκδοθεί 35.450 εισιτήρια. Και είχαν όλα τους... εξαφανιστεί. Το ματς θα άρχιζε στις 15:15...

Από τις 12 το μεσημέρι ο κόσμος είχε αρχίσει να συρρέει στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Άρχισε να πηγαίνει στο γήπεδο. Κασκόλ, σημαίες και τύμπανα… Γιορτινό κλίμα παντού. Χαρά παντού. Περίπου μία ώρα πριν από τη σέντρα το γήπεδο γέμισε.

Στις 15:15 οι ομάδες ήταν έτοιμες, μπροστά στον διαιτητή Κουτούλα, προκειμένου να ξεκινήσουν το μεγάλο ματς. Ο Ολυμπιακός - όπως αναφέραμε και πιο πάνω - είχε παραταχθεί με τους: Σαργκάνη, Κυράστα, Βαμβακούλα, Παπαδόπουλο, Νοβοσέλατς, Κουσουλάκη, Περσία, Νικολούδη, Αναστόπουλο, Ορφανό και Γαλάκο. Απέναντι του η ΑΕΚ είχε τους: Οικονομόπουλο, Αρδίζογλου, Μανωλά, Καραβίτη, Παραπραστανίτη, Θώδη, Βλάχο, Ελευθεράκη, Κώττη, Μπάγεβιτς και Μαύρο. Μετά το θριαμβευτικό σκορ πολλοί από τους φιλάθλους του που βρίσκονταν στη Θύρα 7, έτρεξαν πριν από τη λήξη του αγώνα να βγουν έξω και με στόχο να πάνε στην Θύρα 1 για να υποδεχτούν τους θριαμβευτές.

Θύρα 7

Η ώρα ήταν 16:58 και το παιχνίδι ήθελε δύο λεπτά για να τελειώσει. Κάποιος από τους φιλάθλους που έτρεχαν χαρούμενοι, πάτησε κάποιο μαξιλαράκι και γλίστρησε στα σκαλοπάτια που οδηγούν στην έξοδο. Η μοιραία πόρτα ήταν κλειστή ή μισάνοιχτη, σύμφωνα με άλλους, και το κακό δεν άργησε να γίνει, καθώς δεκάδες άτομα έπεσαν το ένα πάνω στο άλλο και ποδοπατήθηκαν, αφού από πίσω έρχονταν ανυποψίαστοι φίλαθλοι κατά κύματα.

Το χρονικό της τραγωδίας της Θύρας 7

17:03: Κάποιοι αστυνομικοί καταφέρνουν να βγάλουν ένα από τα τουρνικέ και να απεγκλωβίσουν έτσι αρκετό κόσμο.

17:15: Νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται με περιπολικά και πάνω από 10 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Τζάνειο στον Πειραιά και ενώ έχει σημάνει γενική κινητοποίηση στην αστυνομία και τα νοσοκομεία.

17:29: Αρκετοί φίλαθλοι συγκεντρώνονται έξω από το Τζάνειο γεμάτοι αγωνία.

ΘΥΡΑ 7

17:49: Τα τηλεοπτικά δίκτυα εκείνης της εποχής (ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ) μεταδίδουν το γεγονός (τα πρώτα δελτία μιλούσαν αρχικά για 19 νεκρούς και μετά αναφέρθηκε ο αριθμός των 21), κάνοντας έκκληση σε γιατρούς να προσέλθουν στο Τζάνειο, προκειμένου να βοηθήσουν τους εφημερεύοντες αλλά και για αιμοδότες. Κινητοποιείται επιπλέον προσωπικό και στο Κρατικό Πειραιώς όπου μεταφέρονται κάποιοι βαριά τραυματισμένοι.

18:19: Φτάνουν στο Τζάνειο ο Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Δοξιάδης και οι Υφυπουργοί κ. Τσουκαντάς και κ. Αποστολάτος. Υπάρχουν εντολές για ακόμα πιο μεγάλη κινητοποίηση γιατρών και αιμοδοτών.

18:29: Το Κέντρο Άμεσης Δράσεως ζητάει από τα πληρώματα των περιπολικών και τους αστυνομικούς εθελοντές αιμοδότες να σπεύσουν στα δύο νοσοκομεία. Πάρα πολλοί είναι οι αστυνομικοί που επίσης προσφέρουν αίμα.

18:49: Στο Τζάνειο πηγαίνει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δαβάκης. Το ίδιο κάνει και ο Υφυπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως κ. Αχιλλέας Καραμανλής, ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας και παράγοντες του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.

19:00: Με εντολή του διευθυντή του ΚΑΒ κ. Καραβά ζητείται να τεθεί σε επιφυλακή και το ΚΑΤ, για να δεχτεί τραυματίες που έχουν ανάγκη νευροχειρουργικής επεμβάσεως.

19:14: Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονται έξω από το Τζάνειο. Θέλουν να μάθουν τα ονόματα των νεκρών παιδιών και των τραυματιών. Ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους.

19:30: Αθρόα είναι η προσέλευση γιατρών και αιμοδοτών και ενώ δεκάδες γυναίκες και γονείς λιποθυμούν από την αγωνία.

19:40: Ο Υπουργός κ. Δοξιάδης ενημερώνει τον Πρωθυπουργό κ. Ράλλη, ο οποίος με τη σειρά του δίνει εντολή να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή.

19:45: Χρειάζεται να... μπλοκάρουν το Τζάνειο δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να απομακρύνουν τον κόσμο από την κεντρική είσοδο για να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στους γιατρούς και στους αιμοδότες.

20:00: Σκηνές αλλοφροσύνης διαδραματίζονται στο Τζάνειο από τους συγγενείς. Αναγνωρίζονται τα τρία πρώτα θύματα. Πρόκειται για τους Γιάννη Κανελλόπουλο, Γιάννη Διαλυνά και Βασίλη Μάχα. Δυστυχώς ακολούθησαν και άλλοι και ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 21.

20:15: Οι αστυνομικοί του 7ου αστυνομικού τμήματος αρχίζουν την πραγματογνωμοσύνη στη Θύρα 7, αναζητώντας τις αιτίες του τραγικού συμβάντος.

20:29: Στο Τζάνειο μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης.

20:30: Οι σοβαρά τραυματίες μεταφέρονται στο Γενικό Κρατικό Πειραιώς και στο ΚΑΤ. Γιατροί και νοσοκόμες βγαίνουν με καταματωμένες τις μπλούζες στους διαδρόμους και φωνάζουν ονόματα τραυματιών. Αρκετοί από τους συγγενείς λιποθυμούν.

20:49: Τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα αρχίζουν να μεταδίδουν πένθιμη μουσική & ενώ παράλληλα σε ένδειξη πένθους έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους.

21:00: Γύρω στα 300 με 400 άτομα με άγριες διαθέσεις προσπαθούν να μπουν στο στάδιο Καραϊσκάκη και να βρουν τους υπεύθυνους. Απομακρύνονται από μια διμοιρία των ΜΑΤ.

21:15: Ο διοικητής του Τζανείου κ. Απέργης βγαίνει στον διάδρομο και κάνει έκκληση στον κόσμο να απομακρυνθεί από την είσοδο του νοσοκομείου γιατί εμποδίζουν με την παρουσία τους την κυκλοφορία περιπολικών και ασθενοφόρων & ενώ εκκλήσεις για τον ίδιο λόγο γίνονται και από τα τηλεοπτικά και τα ραδιοφωνικά δίκτυα.

22:00: Ο κόσμος αρχίζει να απομακρύνεται σιγά - σιγά από τα δύο νοσοκομεία...

22:07: Οι μαρτυρίες που συγκλονίζουν είναι πολλές και θα προκύψουν και άλλες μέσα στα επόμενα χρόνια. Μαρτυρίες όπως τα λόγια του 18χρονου τότε, Ηλία Λύτρα, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που έπεσαν στα σκαλοπάτια της Θύρας 7 και ως εκ τούτου χτύπησε: «Η πόρτα ήταν μισάνοιχτη. Όταν έφτασα όμως στα τελευταία σκαλοπάτια, γλίστρησα και έπεσα. Πριν καταλάβω καλά-καλά τι έγινε, άρχισαν να πέφτουν από πάνω μας ένας, δύο, τρεις, δέκα... εκατό»...

Το δίχως άλλο ήταν η πιο μεγάλη τραγωδία στον ελληνικό αθλητισμό. Η μεγαλύτερη τραγωδία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όπως επίσης είναι ξεκάθαρο πως αυτά τα παιδιά θα είναι για πάντα στο μυαλό μας. Δεν θα ξεχαστούν ποτέ, όσα χρόνια και αν περάσουν ούτε από τον Ολυμπιακό και από τους φιλάθλους του αλλά ούτε και από τον κόσμο που θυμάται εκείνη την πολύ άσχημη και θλιβερή ημέρα...

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα