Η μεγάλη μάχη για δύο ευρωπαϊκά εισιτήρια το «αλατοπίπερο» του πρωταθλήματος

Γιάννης Σερέτης
O Γιάννης Σερέτης γράφει για τη μεγάλη και πιο ενδιαφέρουσα «μάχη» στο ελληνικό πρωτάθλημα, αρχικά για μια θέση στην εξάδα και κατ' επέκταση για δυο «ευρωπαϊκά» εισιτήρια.

Κρατάει γερά ο ΠΑΣ! Μαθαίνει να νικά ακόμα κι όταν δεν προηγείται. Ακόμα κι όταν εναντίον ισάξιου αντιπάλου (όπως είναι ο Βόλος ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του σημερινού ματς και τη βαθμολογική θέση των δύο ομάδων) δεν έχει τον έλεγχο του αγώνα ούτε για 10-15 λεπτά. Τρομερή η σημερινή νίκη της ομάδας του Ηρακλή Μεταξά, τρομερή και η «αυτοκτονία» των φιλοξενούμενων οι οποίοι έχασαν ευκαιρίες για το 1-3 που θα τους «κλείδωνε» το σπουδαίο «διπλό» στους Ζωσιμάδες. Ετσι, όμως είναι αυτά: «όταν μαθαίνεις να νικάς, νικάς ακόμα κι όταν δεν είσαι καλύτερος – όταν σε παίρνει από κάτω, χάνεις ακόμα κι όταν είσαι ανώτερος». Το λένε πολλοί παλιοί παίκτες της Εθνικής του Euro 2004. Και ο ΠΑΣ είναι το απόλυτο παράδειγμα της ομάδας που έμαθε να νικά, ενώ ο Βόλος το ακριβώς αντίθετο παράδειγμα.

Το τεστ αντοχής του ΠΑΣ με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό σε τέσσερις μέρες

Η απόλυση του Γκιγιέρμο Αμπασκάλ ασφαλώς δεν ήταν η πανάκεια με την οποία θα λύνονταν δια μαγείας τα αμυντικά προβλήματα μιας ομάδας που έχει στηθεί για να παράγει ποδόσφαιρο, αλλά ο Βόλος δεν πρόκειται να μπλέξει σε περιπέτειες. Εχει παίκτες δημιουργικούς, έχει εύκολο γκολ, δεν θα μπει σε περιπέτειες. Σε περιπέτειες, όμως μπορεί να μπλέξει ο ΠΑΣ Γιάννινα κάποιους από τους «μεγάλους». Ηδη... βολεύτηκε για τα καλά στην πρώτη εξάδα και έχει μπροστά του δυο ματς-«πρόκληση». Την Τετάρτη στους «Ζωσιμάδες» με τον ΠΑΟΚ και την Κυριακή στη Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό. Στον πρώτο γύρο είχε ρίξει αμφότερους νοκ ντάουν με δυο σερί νίκες στην πρώτη και στη δεύτερη αγωνιστική, αλλά τώρα το πράγμα έχει αλλάξει και η ομάδα πάει για περισσότερα και κοιτάζει ψηλότερα. Σκέψου να είχε και τον Πέδρο Κόντε, τον οποίο έχει «χάσει» από το ματς εναντίον του Παναθηναϊκού!

Θλιβερή εικόνα ο Ατρόμητος, πετυχημένο τεστ για τον Παναθηναϊκό

Μιας και ο λόγος για τον Παναθηναϊκό, το σημερινό ματς εναντίον του Ατρομήτου ήταν ένα «τεστ» για όλους. Για τον προπονητή, τους παίκτες, τους φιλάθλους που πήγαν στη βροχερή Λεωφόρο. «Καλός, καλός» που λέει και ο Τσουβέλας! Μέχρι εκεί: καλός. Μεγαλύτερη εντύπωση έκανε η πραγματικά θλιβερή (βάσει ρόστερ) εικόνα του Ατρομήτου, παρά η θετική απόδοση του Τριφυλλιού μετά την ήττα από την ΑΕΚ. «Αυτό» που παρουσίασε ο Ατρόμητος ήταν πραγματικά απαράδεκτο με κριτήριο την ικανότητα, την αξία και το ταλέντο των παικτών που διαθέτει. Παθητική αντιμετώπιση του αγώνα από το πρώτο λεπτό, αδυναμία δημιουργίας... μισής φάσης, μυαλό μόνο για άμυνα, μηδενική αντίδραση μετά το 1-0, τελικό σκορ 2-0 αντί 4-0, με τον κίπερ Μπρινιόλι να έρχεται σε επαφή με τη μπάλα τρεις φορές όλες κι' όλες. Εικόνα ομάδας που παλεύει για την αποφυγή του υποβιβασμού και όχι συνόλου το οποίο μετά τη νίκη του επί του ΠΑΟΚ θα μπορούσε να οπλιστεί με αυτοπεποίθηση και να «τολμήσει» να παίξει πιο ανοιχτά, πιο επιθετικά, πιο θαρραλέα.

Οσο για τον Παναθηναϊκό; Ο Γιοβάνοβιτς διατήρησε το 4-3-3 παρότι είχε απόλυτα υγιείς πλέον και τους τρεις σέντερ φορ του (Καρλίτος – Μακέντα – Ιωαννίδη) και φαίνεται να το έχει πάρει απόφαση πως θα βασιστεί σ' αυτό το μοντέλο. Το τρίτο μοντέλο, μετά το 4-2-3-1 με το οποίο ξεκίνησε και το 4-4-2 το οποίο εφάρμοσε από την 4η έως και τη 10η αγωνιστική. Ενα διαφορετικό στυλ παιχνιδιού, με βασικό στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια στα μετόπισθεν. Λογικό: αφού δεν έχει τους στόπερ τους οποίους θα εμπιστευτεί με κλειστά μάτια, ωθείται στη λογική του «όσο περισσότερο έχω τη μπάλα, τόσο λιγότερους κινδύνους διατρέχω». Αλλαξε τους βασικούς εξτρέμ του πια (Αϊτόρ – Παλάσιος αντί Βιτάλ – Χατζηγιοβάνη), «μονιμοποιούνται» στην ενδεκάδα οι Βιγιαφάνιες – Μαουρίσιο, σήμερα έδωσε και στον Φακούντο Σάντσες την ευκαιρία που δικαιούταν εδώ και καιρό και αγάλι – αγάλι περνά το μήνυμα σε όλους: όποιος παίζει καλύτερα και ταιριάζει περισσότερο στο καινούριο στυλ, θα είναι στην ενδεκάδα. Δύσκολη η διαχείριση των αποδυτηρίων για τον Γιοβάνοβιτς (δεν έχει και ευρωπαϊκά ματς ο Παναθηναϊκός ώστε να «μοιράζεται» ο χρόνος συμμετοχής), αλλά το «κράξιμο» στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ την προηγούμενη Κυριακή μάλλον ωφέλησε τον Παναθηναϊκό. Κι αν αναβληθεί, ως αναμένεται (λόγω κορονοϊού) το ματς με τον Απόλλωνα την Τετάρτη, θα υποδεχθεί την Κυριακή τον ΠΑΣ ασφαλώς πιο φρέσκος από τον αντίπαλό του, ο οποίος την Τετάρτη θα έχει φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ...

«Λίγη» η ΑΕΚ στην Τρίπολη

Φρεσκάδα δεν είχε απόψε η ΑΕΚ. Φρεσκάδα από τον πάγκο της, που την χρειαζόταν πώς και πώς! Χωρίς Λιβάι και Καρίμ, ο κόουτς Γιαννίκης δεν είχε πολλές επιλογές. Ουσιαστικά έκανε μια αλλαγή: τον Γέβτιτς αντί του Μάνταλου στο 73'. Ο Σάκχοφ σωστά πήρε τη θέση του Σιμάνσκι στο 61', μα αυτή τη φορά δεν κατάφερε να «γυρίσει» το ματς υπέρ της Ενωσης, η οποία σε βαρύ (όχι όμως και «ακατάλληλο») τερέν, δεν την άξιζε τη νίκη κόντρα στον Αστέρα. Αν υπήρχε μια ομάδα που την άξιζε περισσότερο, αυτή ήταν η γηπεδούχος (τουλάχιστον τρεις πολύ καλές καλές φάσεις!), σε παιχνίδι στο οποίο όντως η ΑΕΚ δεν μπορούσε να ξεδιπλώσει τις τεχνικές αρετές της και το συνδυαστικό παιχνίδι της. Ωστόσο, όταν ο MVP είναι ο Παναγιώτης Τσιντώτας, δηλαδή ο κίπερ της ομάδας, η... συζήτηση τελειώνει κάπου εκεί.

Για να δούμε τι θα κάνει αύριο και ο Αρης εναντίον του Ολυμπιακού. Μιλάμε για την ομάδα η οποία έχει νικήσει τον ΠΑΟΚ εκτός έδρας, έχει νικήσει τον Παναθηναϊκό εντός έδρας και ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ από την Ενωση σε ματς «μονότερμα» υπέρ του σ' ολόκληρο το β' ημίχρονο. Να δούμε τι θα κάνει όχι για να καταλάβουμε ποιος θα πάρει τον τίτλο (ήταν, είναι και θα είναι ακλόνητο φαβορί ο Ολυμπιακός), αλλά για την εξέλιξη στη μεγάλη μάχη για την εξάδα και δύο «ευρωπαϊκά» εισιτήρια. Στην πιο ενδιαφέρουσα μάχη του πρωταθλήματος, δηλαδή, με εμπλεκόμενους ΠΑΣ Γιάννινα, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, Αρη, ΟΦΗ. Προς το παρόν μόνο μ' αυτούς...