ΑΕΚ: Το πρώτο... τσεκ προόδου μιας 11άδας νέων

Γιώργος Τσακίρης
ΑΕΚ: Το πρώτο... τσεκ προόδου μιας 11άδας νέων

bet365

Το Gazzetta και ο Γιώργος Τσακίρης εστιάζουν στα νέα πρόσωπα της Α.Ε.Κ. και καταγράφουν τα δεδομένα της παρουσίας τους σε αυτό το πρώτο (σύντομο μα ικανό) δείγμα γραφής τους στο χορτάρι...

Η αρχή κάθε κειμένου που αφορά σε τέτοιου είδους αναλύσεις πρέπει να είναι ξεκάθαρη σχετικά με το πόρισμα που μπορεί να προκύπτει στο κεφάλι του καθενός: το δείγμα είναι εξαιρετικά μικρό και εστιάζουμε σε αυτό με την επισήμανση ότι μπορεί και να 'χουμε κάνει λάθος. Άλλωστε πρόκειται όπως τονίζεται στον τίτλο του κειμένου για ένα πρώτο... τσεκ των νέων προσώπων και πιο συγκεκριμένα 11 ποδοσφαιριστών που έχουμε δει έως τώρα να παίρνουν χρόνο συμμετοχής και να κλειδώνουν τη θέση του βασικού...

Στην ΑΕΚ επιτεύχθηκε ο στόχος δημιουργίας ενός νέου ποδοσφαιρικού τμήματος με το βασικό κορμό της ομάδας να είναι ΟΛΑ νέα πρόσωπα. Το ζητούμενο είναι δεδομένα να πετύχουν στη δημιουργία ενός ισχυρού συνόλου, να φτάσουν σε σημαντικά επίπεδα ομοιογένειας και στο τέλος της σεζόν, ανεξάρτητα από την επίτευξη του στόχου (που είναι ο πρωταθλητισμός όπως αναφέρει το club), να αποδειχθεί ότι μπήκαν οι βάσεις για μια ομάδα που από τη φετινή σεζόν και δεδομένα τις επόμενες -εντός νέου γηπέδου- θα πρωταγωνιστεί σε μόνιμη βάση!

Παρακάτω θα επιχειρήσουμε να δούμε την πρώτο δείγμα γραφής μιας ενδεκάδας που όλοι τους αποτελούν νέα πρόσωπα και μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν φανέλα βασικού και κάποιοι δύσκολα (έως απίθανο) θα την χάσουν. Επαναλαμβάνουμε ότι πρόκειται για ένα πρώτο... τσεκ προόδου και έως εκεί... Ασφαλή συμπεράσματα πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να βγουν μετά το εξάμηνο...

Τσίτσαν Στάνκοβιτς

Τσίτσαν Στάνκοβιτς

Κλεμάν Μισελέν

Κλεμάν Μισελέν

Εχσάν Χατζισαφί

Εχσάν Χατζισαφί

Μιλάν Μοχαμαντί

Μιλάν Μοχαμαντί

Ογκνιεν Βράνιες

Ογκνιεν Βράνιες

Γιώργος Τζαβέλλας

Γιώργος Τζαβέλλας

Νταμιάν Λε Ταλέκ

Νταμιάν Λε Ταλέκ

Ντάρκο Γέβτιτς

Ντάρκο Γέβτιτς

Νόρντιν Άμραμπατ

Νόρντιν Άμραμπατ

Στίβεν Τσούμπερ

Στίβεν Τσούμπερ

Σέρχιο Αραούχο

Σέρχιο Αραούχο

Το πρόσημο έως τώρα είναι θετικό... Απ' την αρχή της παρουσίας του στην ΑΕΚ και στα ευρωπαϊκά ματς έως και το ματς με τον Παναιτωλικό που ήταν εκ των πρωταγωνιστών του διπλού στο Αγρίνιο έχει δείξει καλή εικόνα... Εξαίρεση συνιστά η αναμέτρηση της Ένωσης στην Κρήτη με τον ΟΦΗ αφού φέρει ευθύνη στο δεύτερο τέρμα που δέχεται. Σταθερός, με καλές τοποθετήσεις, άριστος με την μπάλα στα πόδια και καλά αντανακλαστικά ο Αυστριακός γκολκίπερ μοιάζει να δίνει λύση στο πρόβλημα που παρατηρήθηκε πέρυσι για την ΑΕΚ στην εστία της!

Δεδομένα πρόκειται για ένα επιθετικό μπακ που χρειάζεται χρόνο να βρει καλύτερη επικοινωνία – συνεργασία με τον Λιβάι Γκαρσία (όταν έπαιξε στη πλευρά με τον Άμραμπατ είχε καλύτερη ανταπόκριση λόγω της άριστης τακτικής ανταπόκρισης του Μαροκινού). Παρουσιάζει έως τώρα 4 κοψίματα μέσο όρο, επιτυχία σε προωθητικές μεταβιβάσεις σε ποσοστό 83,3%, ενώ εύκολα παρατηρεί κανείς ικανότητα στη ντρίμπλα (6/7 επιτυχημένες ντρίμπλες -85,7%- και 8/11 επιτυχημένες επιθετικές μονομαχίες που αντιστοιχεί σε 72,7%).

Στο άκουσμα του ονόματός του οι Ενωσίτες προβληματίστηκαν όμως είχαν άδικο. Ο Ιρανός άσος κέρδισε με το... καλημέρα την αναγνώριση με κορυφαίο ματς στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ όπου ήταν απροσπέλαστος ανασταλτικά: 14/15 κερδισμένες μονομαχίες (93%) και 2/2 επιτυχημένα τάκλιν (100%). Στην αναμέτρηση με την Λαμία είχε αντιστοιχα νούμερα επίσης τη στιγμή που ξεχώρισε για το τάκλιν που αποσόβησε γκολ σε κόντρα της φιλοξενούμενης! Ένας πολυεργαλείο αφού με την άφιξη του Μοχαμαντί θα 'χει χρόνο σε άλλες θέσεις, είτε αριστερά μπροστά απ' τον συμπατριώτη του είτε ως αριστερό εσωτερικό χαφ στο 4-1-4-1.

Δεν χρειάστηκαν παρά μερικά λεπτά για να αντιληφθούν οι ποδοσφαιρόφιλοι ότι η ΑΕΚ έχει βρει... λίρα εκατό για το αριστερό άκρο της άμυνάς της. Φάνηκε στην Τούμπα με την είσοδό του όπου σκόραρε και ας μη μέτρησε (με το δεξί μάλιστα), ενώ είχε 3/4 κερδισμένες μονομαχίες (75%) και 2/3 επιτυχημένες ντρίμπλες (67%) Κέρδισε άπαντες με την παρουσία του στην αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό όπου ξεκίνησε βασικός και είχε ασίστ αλλά γενικά περισσότερο συμμετοχής από οποιονδήποτε κιτρινόμαυρο (μαζί με Μάνταλο βασικά). Πάντως στο Αγρίνιο είχε ανασταλτικά θέματα -7/22 επιτυχημένες (32%)-, ωστόσο στο επιθετικό κομμάτι ήταν πραγματικά πάρα πολύ καλός (επιτυχημένες προωθημένες μπαλιές 8/11 επιτυχημένες, 73%)

Πιο σοβαρός από κάθε άλλη σεζόν του στην ΑΕΚ (και όχι μόνο). Δείχνει αποφασισμένος και πειθαρχημένος... Μαζί με τον Τζαβέλλα και τον Λε Ταλέκ έχει δώσει δύναμη στον αέρα και έχει εκτοξεύσει το ποσοστό των επιτυχημένων εναέριων μονομαχιών της ομάδας (το 'χουν διπλασιάσει για την ακρίβεια σε σχέση με πέρυσι). Έχει ήδη βρει γκολ με την κιτρινόμαυρη (στο Αγρίνιο) τη στιγμή που έχει χάσει παίκτες στην πλάτη του (και στο πρόσωπό του με πρόσφατο παράδειγμα το γκολ του Βέργου) όπως με την Λαμία που τον διόρθωσε ο Χατζισαφί με καθοριστικό τάκλιν.

Έως τώρα ανταποκρίνεται θετικά και αποδεικνύει (και ο Βράνιες) ότι απαιτείται επιπλέον χρόνος για να κουμπώσει και να μάθει απόλυτα το παιχνίδι του παρτενέρ του και των υπολοίπων αφού ΟΛΟΙ είναι νέοι στην άμυνα της ΑΕΚ. Συμμετέχει (με ποσοστό άνω του 63%) στην προώθηση της μπάλας κάθετα και προς τα μπρος και έχει πολλές κερδισμένες μονομαχίες (και δη εναέριες). Πρόβλημα παρατηρείται στις αποστάσεις που μπορεί να 'χει με τον Βράνιες (που είναι θέμα επικοινωνίας) και στις μπάλες που θα δεχτεί η ομάδα στην πλάτη του(ς). Ψάχνει το γκολ, μέσα στις στατικές απειλές (σχεδόν όλες), δίνει το παραπάνω σ' αυτό το κομμάτι επιθετικά...

Συνιστά ένα χαφ με την εικόνα του έως τώρα να αφήνει ερωτηματικά. Καλά νούμερα (άνω του 60%) στις κερδισμένες μονομαχίες, κοντά στο 68% οι προωθητικές -υποσχόμενες- του μεταβιβάσεις και δύναμη στον αέρα με υψηλά ποσοστά στις εναέριες μονομαχίες. Με προβλήματα σε διάρκεια έντασης. Δείχνει να κουράζεται εύκολα, όσο έχει δυνάμεις είναι σημείο αναφοράς στο χώρο της μεσαίας γραμμής της ΑΕΚ και μοιάζει καλύτερος ως γνήσιος κόφτης παρά όταν παίζει με παρτενέρ στα χαφ και σε 4-2-3-1. Έχει πάντως και ένα γκολ από στατική φάση με κεφαλιά...

Δεδομένα στην περίπτωσή του η ΑΕΚ οφείλει και περιμένει περισσότερα. Θα είναι δύσκολο για αυτόν με δεδομένο ότι θα μοιράζεται τη θέση με τον Μάνταλο, ή θα τη διεκδικεί με τον αρχηγό της Ένωσης από τους Άμραμπατ, Τσούμπερ, Λιβάι Γκαρσία, αφού τρεις μπορούν να επιλεχθούν για πίσω απ' το φορ, ποτέ τέσσερις. Έως τώρα στα παιχνίδια που ξεκίνησε παίρνει μάλλον κάτω απ' τη βάση ενώ ήταν μοιραίος στην αναμέτρησης της Τούμπας για την ομάδα όταν στο 9' σε φάση τετ α τετ δεν κατάφερε να βρει (καν) εστία!

Η απόλυτη απόδειξη της πλέον σημαντικής (χωρίς τυμπανοκρουσίες) προσθήκης στον καλοκαιρινό σχεδιασμό της ΑΕΚ. Η απουσία του φάνηκε και μάλιστα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στη Τούμπα με τον ΠΑΟΚ... Άριστος σε τακτικό επίπεδο, οι βοήθειές του (σε ποσοστά 68%) αποδεικνύουν πόσο σημαντικός είναι στις βοήθειες στον παίκτη που παίζει στην πλευρά του (κυρίως Μισελέν έως τώρα). Έχει ήδη σκοράρει, από το σημείο του πέναλτι, ενώ είχε συμμετοχή σε γκολ της ΑΕΚ, όπως για παράδειγμα αυτό στην Κρήτη του Αραούχο με την πίεσή του ψηλά στο πρώτο τρίτο του αντιπάλου.

Εδώ και αν το ξεκίνημα είναι... ονειρικό! Ο διεθνής Ελβετός μεσοεπιθετικός (έως τώρα) έχει δικαιώσει την απορία όλων (Ενωσιτών και αντιπάλων) σχετικά με το πώς πείστηκε να 'ρθει στην Ελλάδα. Ήδη πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ με τρία γκολ, έχει φτιάξει κιόλας (έχει και πάσα σε κερδισμένο πέναλτι του Αραούχο), ενώ αποδεικνύεται καθοριστικός ακόμη και σε παιχνίδια που δεν ξεχωρίζει με την παρουσία του όπως στη Τούμπα που από δική του προσπάθεια έπρεπε να ισοφαρίσει το ματς ο Καρίμ και στο Αγρίνιο σημείωσε το τρίτο του γκολ...

Επέστρεψε και δείχνει σε... έξαλλη (με την καλή έννοια) κατάσταση! Μετράει ήδη δυο τέρματα αλλά αυτά που κάνει στο χορτάρι είναι πιο σημαντικά από την επίτευξη τερμάτων αφού ήδη έχει δημιουργήσει χώρους αξιοποίησης για τους συμπαίκτες του (σε κάθε ματς). Μοιάζει να είναι στην καλύτερή του κατάσταση, υψηλά ποσοστά κερδισμένων μονομαχιών (και στον αέρα, άνω του 68%) και φυσικά έχει (και) κερδισμένο πέναλτι. Συμμετοχή με παιχνίδι μιας επαφής (σε ποσοστό 78% επιτυχημένων προσπαθειών), το απόλυτο παράδειγμα του φορ που παίζει για την ομάδα!