Wyscout analysis: Ολυμπιακός vs Παναθηναϊκός!

Νίκος Αθανασίου
Wyscout analysis: Ολυμπιακός vs Παναθηναϊκός!

bet365

Το «αιώνιο» ντέρμπι βρίσκεται προ των πυλών και το Gazzetta με την βοήθεια του Wyscout αναλύει τα πεπραγμένα των δύο ομάδων στην εκκίνηση του πρωταθλήματος!

Η μητέρα των μαχών του ελληνικού ποδοσφαίρου πλησιάζει! Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί το βράδυ της Κυριακής(20:30, Novasports) τον Παναθηναϊκό στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής, σε μία αναμέτρηση όπου οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν την νίκη για να παραμείνουν στο ρετιρέ της βαθμολογίας και οι «πράσινοι» θα παλέψουν για το «τρίποντο» που θα τους φέρει σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή.

Το σύνολο του Πέδρο Μαρτίνς έχει 3 νίκες και 1 ισοπαλία ενώ εκείνο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς 2 νίκες και 2 ήττες. Οι γηπεδούχοι έχουν να διαχειριστούν την απουσία του πιο σημαντικού τους μέσου, του Γιαν Εμβιλά ενώ οι φιλοξενούμενοι θα παραταχθούν με πολύ μεγάλες απώλειες, καθώς εκτός αποστολής έμεινε ο τραυματίας, Φραν Βέλεθ και οι Σωκράτης Διούδης, Γιάννης Κότσιρας και Φώτης Ιωαννίδης που «κόλλησαν» ίωση. Τέσσερις δηλαδή από τους βασικούς του 5-1 επί του Βόλου, οι τρεις από τους πέντε της άμυνας!

Με την βοήθεια της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου, Wyscout, πάμε να δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν για τους δύο «μονομάχους» από το ξεκίνημά τους στο φετινό πρωτάθλημα. Σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο.

O Oλυμπιακός διαθέτει την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα

Για να διαπιστώσουμε με ασφάλεια το πόσο αποτελεσματική είναι η ανασταλτική λειτουργία μίας ομάδας, δεν φτάνει μόνο το παθητικό της. Μπορεί για παράδειγμα να υπάρχει ένας τερματοφύλακας που να κατεβάζει «ρολά», όπως γινόταν πέρσι με τον Διούδη στον Παναθηναϊκό ή μπορεί οι αντίπαλοι επιθετικοί να αστοχούν σε μεγάλες ευκαιρίες. Για αυτό, λοιπόν, ο δείκτης Xgoalsagainst μας επιτρέπει με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια να καταλάβουμε το πόσο καλή ή κακή είναι μια ομάδα στο αμυντικό της κομμάτι. Ο συγκεκριμένος δείκτης μας δείχνει την ποιότητα των τελικών ευκαιριών που επιτρέπει στον αντίπαλο.

qaz

Ο Ολυμπιακός στην πρώτη τετράδα αγώνων του πρωταθλήματος(Ατρόμητος, Λαμία, Απόλλωνας Σμύρνης, Αστέρας Τρίπολης) έχει δεχθεί μόνο 2 γκολ. Ένα από τον Απόλλωνα Σμύρνης και ένα από την Λαμία. Οι τελικές που επέτρεψε είναι ίσες με 3.05xGoals, μία επίδοση που είναι η καλύτερη στο πρωτάθλημα! Η ομάδα του Μαρτίνς είναι εκείνη που μέχρι τώρα στην SL1 έχει επιτρέψει τις λιγότερες ευκαιρίες στους αντιπάλους της.

Στον αντίποδα, ο Παναθηναϊκός έχει δεχθεί 3 γκολ αλλά η ανασταλτική του συμπεριφορά είναι προβληματική, κάτι που αποδεικνύεται και από τα Xgoalsagainst. 4,9 σε τέσσερα ματς, παραπάνω από ένα «σίγουρο» γκολ ανά παιχνίδι, ένα κομμάτι του παιχνιδιού που προκαλεί «πονοκέφαλο» στον Γιοβάνοβιτς και χρειάζεται άμεση βελτίωση.

Ο Παναθηναϊκός είναι περισσότερο αποτελεσματικός

Εκεί που υπερέχει το «τριφύλλι» σε σχέση με τον Ολυμπιακό είναι τόσο στην δημιουργία-για λίγο- όσο και -πολύ περισσότερο- στην αποτελεσματικότητα. Δηλαδή έχει παράξει πιο ποιοτικές τελικές και βασικά έχει δείξει μεγαλύτερη εκτελεστική δεινότητα.

Το «τριφύλλι» έχει 6.83 xGoals ενώ ο Ολυμπιακός 6.66. Πολύ μικρή διαφορά. Ο Παναθηναϊκός, όμως, έχει πετύχει 9 τέρματα, δηλαδή 2.17 παραπάνω από το προσδοκώμενο σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που έχει 8 σε 6.66xGoals. Καθόλου άσχημα για αμφότερες τις ομάδες, με τους «πράσινους» να έχουν την καλύτερη επίθεση μέχρι του πρωταθλήματος μαζί με τον Βόλο.

aaa

Ο Παναθηναϊκός, πάντως, είναι δεύτερος στην σχετική κατηγορία του πρωταθλήματος που αφορά τα xGoals, με τον Βόλο να βρίσκεται στην κορυφή έχοντας 7.13xGoals, δείγμα της πολύ καλή δουλειάς που κάνει μέχρι τώρα ο Γκιγιέρμο Αμπρασκάλ στην ομάδα της Θεσσαλίας.

Οι Xfactors

Πάμε τώρα και στο ατομικό κομμάτι, όπου και εκεί μπορούμε να αντλήσουμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • Να ξεκινήσουμε με τα... προφανή. Οι δύο ομάδες διαθέτουν σε τρομερή κατάσταση τους δύο βασικούς τους σέντερ φορ. Τικίνιο για τους «ερυθρολεύκους» και Καρλίτος για τους «πράσινους». Ο Βραζιλιάνος επιθετικός του Ολυμπιακού που σκόραρε και στο Europa League κόντρα στην Φενέρ, έχει σκοράρει τρία γκολ στα τελευταία δύο ματς πρωταθλήματος. Ο 30χρονος άσος πέρα από το σκοράρισμα, είναι μια μόνιμη απειλή για την αντίπαλη άμυνα και είναι πρώτος στην κατηγορία των επαφών μέσα στην αντίπαλη περιοχή, με 23, 5.72 ανά παιχνίδι. Όσον αφορά τον Ισπανό στράικερ του Παναθηναϊκού, τον «συναντάμε» στα 6 από τα 9 γκολ της ομάδας του. Ο «Τσάρλι» έχει σκοράρει 4 τέρματα, έχει 1 ασίστ και 1 κερδισμένο πέναλτι. Είναι στην κορυφή των πίνακα των σκόρερς της SL1. Οι συμπαίκτες του, του έχουν «φτιάξει» 2.18 «σίγουρα» γκολ, εκείνος έχει σκοράρει σχεδόν τα διπλάσει και έχει πραγματοποιήσει ένα φανταστικό ξεκίνημα στην σεζόν.

arcx

  • Ο Ρούμπεν είναι ο πιο καθοριστικός παίκτης για την μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού και ειδικά στην ανάπτυξη του «τριφυλλιού». Δεν υπάρχει καμία άλλη ομάδα στην SL1 που να είναι τόσο «εξαρτημένη» από έναν κεντρικό της μέσο. Ο 32χρονος Ισπανός είναι πρώτος σε πάσες στο πρωτάθλημα(344), πρώτος σε πάσες προς το επιθετικό τρίτο(50) ενώ και ανασταλτικά είναι εξίσου αποτελεσματικός, καθώς έχει 79.17% κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες, όντας ο τέταρτος κορυφαίος της κατηγορίας σε αυτό το κομμάτι!
  • Ο Παπέ Σισέ είναι ο «πύργος» της άμυνας του Ολυμπιακού και μέχρι στιγμής είναι σχεδόν ανίκητος στις εναέριες μονομαχίες εντός περιοχής! O Σενεγαλέζος κεντρικός αμυντικός είναι με διαφορά ο κορυφαίος της λίγκας σε αυτό το κομμάτι, με 83.3% κερδισμένες μονομαχίες!
  • Ο Ματέους Βιτάλ έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στους οπαδούς του Παναθηναϊκού, μιας και διαθέτει ένα εντυπωσιακό ποδοσφαιρικό «πακέτο». Ο Βραζιλιάνος που σκόραρε το πρώτο του γκολ στην αναμέτρηση κόντρα στον Βόλο με εκτέλεση πέναλτι είναι με διαφορά από τον δεύτερο ο πρώτος παίκτης του πρωταθλήματος σε ντρίμπλες και 1vs1 προσπάθειες. 55 σε 4 ματς, όταν ο δεύτερος Νέιρα έχει 29! 14.1 ανά παιχνίδι, δείγμα του πόσο πολύ «ποντάρει» ο Βραζιλιάνος σε αυτό το χάρισμα που διαθέτει και που μπορεί να προκαλέσει ρήγματα σε οποιαδήποτε άμυνα!
  • Eίναι ο κορυφαίος Έλληνας εξτρέμ των τελευταίων ετών, ένα υψηλής ποιότητας εργαλείο στα χέρια του Πέδρο Μαρτίνς. Ο Γιώργος Μασούρας επέστρεψε από τον τραυματισμό του και κάνει... παπάδες! Ο διεθνής μεσοεπιθετικός στα τελευταία τρία παιχνίδια της ομάδας του, έχει σκοράρει τρεις φορές και έχει δύο ασίστ. Με τελικές ίσες με 1xGoal, ο Μασούρας έχει τρία γκολ, δείγμα των εξαιρετικών εκτελέσεών του. Με 10 ενέργειες εντός περιοχής σε αυτή την τριάδα αγώνων, ο Μασούρας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την άμυνα του Παναθηναϊκού.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα