Ο ΠΑΟΚ προσεγγίζει το ντέρμπι με τον αέρα του νικητή

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
Ο ΠΑΟΚ προσεγγίζει το ντέρμπι με τον αέρα του νικητή

bet365

Το πρώτο ντέρμπι τίτλου, μοιάζει να είναι η πιο δύσκολη αποστολή του Ραζβάν Λουτσέσκου, μέχρι την επόμενη… Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για την αποψινή «αετομαχία» της Τούμπας.

Στη «διαβολοβδομάδα» των τριών κολλητών εκτός έδρας αγώνων, ο Ραζβάν Λουτσέσκου ξεσκόνισε το βιβλίο και παρουσίασε τρεις διαφορετικές εκδοχές του «δικού» του ΠΑΟΚ, κάτι που στην αρχή έμοιαζε, σίγουρα, αφάνταστα δύσκολο στην υλοποίηση του.

Όσοι αγωνίστηκαν σε Γιβραλτάρ, Τρίπολη και Αγρίνιο έφεραν εις πέρας την αποστολή, αρκούσαν κάποια λίγα καλά διαστήματα, όπου η ομάδα ήταν νοητικά καλά στο γήπεδο. Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ δεν έθελξαν με την απόδοσή τους, ωστόσο και στα τρία αυτά παιχνίδια έπαιξαν (και) για τον προπονητή τους, υποστήριξαν τη γνωστή πρόταση με όλα τα «α». Αυταπάρνηση, αλληλεγγύη, αυτοθυσία.

Οι Κυπελλούχοι Ελλάδας πάνε στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς χωρίς τον Βιεϊρίνια, που τέθηκε οριστικά νοκ άουτ, χωρίς τον Ολιβέιρα που μόλις έχει μπει στο γυμναστήριο και προσπαθεί να πατήσει στα πόδια του, χωρίς τους Καντουρί, Ινγκασον και Κρέσπο. Αν ήταν καλά, μπορεί να τους βλέπαμε όλους στην αρχική ενδεκάδα, άρα και οι πέντε είναι κάτι παραπάνω από σημαντικές απουσίες.

Ωστόσο, ο Λουτσέσκου δεν πρόκειται να τα βάψει μαύρα, ούτε για την απουσία του αρχηγού και ηγέτη της ομάδας, ούτε για το ότι ο βασικός επιθετικός θα χρειαστεί πέντε-έξι μήνες ακόμη για να επιστρέψει στη δράση. Ούτε γιατί του λείπει, όσο κανείς άλλος, ο πιο ποιοτικός μεσοεπιθετικός που υπάρχει στο «ασπρόμαυρο» ρόστερ. Ο Ρουμάνος γνωρίζει καλά από ντέρμπι, ένα ανάλογο είχε παίξει τέτοια εποχή τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν ο ΠΑΟΚ δίχως να εντυπωσιάσει κέρδισε με 2-0 την ΑΕΚ χάρη σε δύο προσωπικές ενέργειες και ισάριθμα γκολ του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Τόσο απλά.

Η έκδοση με τους τρεις χαφ

O «Δικέφαλος του Βορρά» έχει πάρει τον αέρα της Ένωσης τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά το πολυσυζητημένο ντέρμπι του 2018, έχει μόλις μια ήττα τις 13 φορές που οι δύο ομάδες συναντήθηκαν σε πρωτάθλημα και κύπελλο, πέρσι δεν ηττήθηκε σε κανένα από τα έξι ντέρμπι με την ΑΕΚ, κερδίζοντας τα τέσσερα τελευταία στη σειρά, όμως πέρα από την προϊστορία, την προσωπικότητα του προπονητή του χρειάζεται και την ανταπόκριση των παικτών του.

Λένε πως τα ντέρμπι και τους τελικούς δεν τους παίζεις, τους κερδίζεις! Απλά, αυτή τη φορά οι «ασπρόμαυροι» θα πρέπει να κάνουν το «κάτι παραπάνω» απ’ ότι έκαναν στα τρία εκτός έδρας νικηφόρα παιχνίδια. Κι αυτά ως «τελικούς» τα είδε και τα κέρδισε δίχως να ικανοποιήσει με την συνολική εικόνα του.

sidcley

Στο Αγρίνιο υπήρχαν στιγμές που ο ΠΑΟΚ δεινοπάθησε, γιατί του έλειψε η ένταση, τα τρεξίματα, η συνοχή και το καθαρό μυαλό, ειδικά από την στιγμή που ο Παναιτωλικός έφερε το ματς στα ίσια. Στο ματς της περασμένης Τετάρτης είδαμε μια έκδοση με τρία χαφ στον άξονα και τον Αουγκούστο να έχει επωμιστεί το ρόλο του «δεκαριού», όσο διάστημα ο Μπίσεσβαρ ήταν καθισμένος στον πάγκο.

Δεν αποκλείεται αυτή την εκδοχή με τους τρεις χαφ να την δούμε και στο κυριακάτικο ντέρμπι της Τούμπας. Ο Ρουμάνος τεχνικός με την ανακοίνωση της αποστολής έδειξε ότι ρίχνει όλο το βάρος στη μεσαία γραμμή. Εκεί επέλεξε να έχει τις περισσότερες δυνατές επιλογές παίρνοντας μαζί του πέντε ποδοσφαιριστές (Σβαμπ, Κούρτιτς, Αουγκούστο, Εσίτι, Τσιγγάρας) για δύο ή τρεις θέσεις στην ενδεκάδα.

«Κλειδί» οι βοήθειες στα μαρκαρίσματα

Ελλείψει του Βιεϊρίνια και με τον Ροντρίγκο να μένει εκτός στα πλαίσια της διαχείρισης των υπεράριθμων μη κοινοτικών ποδοσφαιριστών, θα ξεκινήσει ο Τέιλορ, αλλά το ζητούμενο δεν είναι ποιος θα παίξει στα δύο άκρα της άμυνας, αλλά ποιοι θα είναι μπροστά τους διότι χωρίς βοήθειες, τα μαρκαρίσματα, των Τσούμπερ και Λιβάι Γκαρσία, ενδεχομένως, να μη βγαίνουν στη διάρκεια του αγώνα. Είναι γνωστό ότι εκεί ποντάρει «όλα τα λεφτά» του ο Βλάνταν Μιλόγιεβιτς.

bise

Γι’ αυτό και το σενάριο των τριών χαφ που θα δίνουν βοήθειες στους ακραίους αμυντικούς είναι υπαρκτό, όχι πως δεν υπάρχει στο μυαλό του Λουτσέσκου το να ξεκινήσει με τον Μπίσεσβαρ, που έχει την εμπειρία παρόμοιων καταστάσεων και αγώνων. Στα δύσκολα ο Ρουμάνος έχει δείξει ότι εμπιστεύεται τα «παιδιά» του, γι’ αυτό και η παρουσία του Σουριναμέζου στο αρχικό σχήμα δεν θα αποτελέσει έκπληξη.

Από το πως σκέφτεται ο πολυμήχανος προπονητής του να προσεγγίσει το ντέρμπι πριν από την σέντρα, θα εξαρτηθεί αν θα δούμε ξανά στο αρχικό σχήμα τον Μουργκ (απ' τα τρία γκολ που έχει πετύχει με τη φανέλα του ΠΑΟΚ στις εγχώριες διοργανώσεις, τα δύο είναι εναντίον της ΑΕΚ!) και όχι τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς, ποιος θα είναι ο ρόλος των Σβαμπ και Κούρτιτς πάνω στο χορτάρι, σ’ ένα ντέρμπι όπου ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχει ανάγκη από τις προσωπικότητές του.

Η στιγμή του Βαρέλα

Μια τέτοια είναι (και) ο Φερνάντο Βαρελα. Το τελευταίο διάστημα ο Αφρικανός στόπερ δεν είναι στα καλά του. Από την Κροατία και τη ρεβάνς με τη Ριέκα έχει να κάνει μια καλή εμφάνιση από την αρχή ως το τέλος. Όμως, όπως και ο «Μπίσε», έτσι και ο «Νάντο» είναι από τους παίκτες που ξέρουν να παίζουν τέτοιους «τελικούς». Ειδικά, απέναντι στην ΑΕΚ, πάντα θα έχει έναν λόγο παραπάνω. Αυτόν που βλέπετε στη φωτογραφία...

varela

Με τους Βιεϊρίνια και Κρέσπο να έχουν τεθεί νοκ άουτ, θα μπει απόψε στην Τούμπα με το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο μπράτσο, για να καταγράψει την 200η συμμετοχή του με την «ασπρόμαυρη» φανέλα και να μπει στο κλειστό κλαμπ των «200άρηδων» του ΠΑΟΚ.

Το αποψινό δε ντέρμπι θα είναι το 18ο που θα παίξει εναντίον της Ένωσης, την ομάδα που έχει αντιμετωπίσει τις περισσότερες φορές στην καριέρα του

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.