Η ευκαιρία του Παναθηναϊκού και το... άλλων διαστάσεων ντέρμπι με τον Αρη

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Η ευκαιρία του Παναθηναϊκού και το... άλλων διαστάσεων ντέρμπι με τον Αρη

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης αναλύει τις δυσλειτουργίες που κόστισαν ακριβά στον Αρη στα πρώτα δύο ματς πρωταθλήματος και καταπιάνεται με την ευκαιρία του Παναθηναϊκού που καλείται να... κατέβει από το κύμα του «τυφώνα» Βιτάλ.

Ποιος να το περίμενε… Η πιο ενισχυμένη ομάδα του πρωταθλήματος μετά την ΑΕΚ να ξεκινά με εντός έδρας ισοπαλία εναντίον του ΟΦΗ και (κυρίως) με ήττα από τον Ιωνικό που επανεμφανίστηκε μετά από 14 χρόνια στην Α’ Εθνική και θεωρούνταν από πολλούς ο «πιο αδύναμος» κρίκος, ακόμα και μετά τις μεταγραφές του Τσιγκρίνσκι και του Κάνιας!


Το ποδόσφαιρο, όμως, δεν είναι μόνο μεταγραφές και λεφτά. Είναι κι’ άλλα, πολλά, πάρα πολλά… Και ο Αρης πλήρωσε ακριβά τις δυσκολίες του στον παραγωγικό/εκτελεστικό τομέα, προσφέροντας απλόχερα μια θαυμάσια ευκαιρία στον Παναθηναϊκό. Στην ομάδα με την οποία κυρίως συναγωνίστηκε (και την οποία «νίκησε») στην περυσινή κούρσα για μια θέση στη Ευρώπη.

Το κύμα του «τυφώνα» Βιτάλ

Οι Πράσινοι ακόμα «ψάχνονται». Από το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου καβάλησαν το τεράστιο κύμα αισιοδοξίας που προκάλεσε ο τυφώνας Βιτάλ και ο killer εναντίον του Απόλλωνα Καρλίτος, αλλά ο Γιοβάνοβιτς ξέρει καλά ότι τα προβλήματα στην αμυντική συμπεριφορά της ομάδας του μοιάζουν προς το παρόν άλυτα. Κι αν κάτι είναι αυτό που κυρίως ψάχνει απόψε στα Γιάννενα ο Παναθηναϊκός είναι να κατέβει… ομαλά απ΄αυτό το κύμα. Να βγει στην ακτή χωρίς να πνιγεί στη λίμνη και να πάει να παίξει την Τετάρτη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με πλεονέκτημα τουλάχιστον πέντε ή και έντεκα βαθμών αν η ποινή του Αρη δεν καταπέσει στο CAS!

Θα «βραχεί» σίγουρα, αυτό το ξέρουν όλοι. Δεν χρειαζόταν δα η νίκη του ΠΑΣ στην Τούμπα για να καταλάβουν όλοι ότι το σημερινό ματς εναντίον της μοναδικής μαζί με τον Ολυμπιακό ομάδας που πέρυσι νίκησε τρεις φορές το Τριφύλλι, θα είναι κυματώδες. Όμως ο Παναθηναϊκός κέρδισε πολλά στην πρεμιέρα με την τεσσάρα επί του Απόλλωνα. Και το βασικότερο είναι ο χρόνος! Ουδείς θα τον…ψέξει απόψε αν φύγει με… 0-1 και αυτογκόλ που λέει ο λόγος. Ουδείς, ακόμα κι αν έχει παίξει χειρότερα κι’ από πέρυσι! Και θα τα καταφέρει μόνο αν βρει κάποιες λύσεις στην αμυντική λειτουργία του!

Πώς το... κατάφερε ο Αρης


Οσο για τον Αρη; Σ’ αυτά τα πρώτα του δύο παιχνίδια φαίνεται να «πληρώνει» τις εξής ποδοσφαιρικές και όχι μόνο δυσλειτουργίες του…

1. Φαίνεται πνευματικά ανέτοιμος. Είναι 100% βέβαιο πως ο Ακης Μάντζιος προσπάθησε να μεταδώσει στους παίκτες ότι για να πάρουν τα τρίποντα επί του ΟΦΗ και του Ιωνικού, πρέπει να «ματώσουν». Δηλαδή, να είναι συγκεντρωμένοι, μαχητικοί, με ένταση στις κινήσεις τους και με ταχύτητα στις αποφάσεις τους από το πρώτο ημίχρονο. Από το πρώτο λεπτό. Να μην αφήσουν να περάσει «μπάι» το πρώτο 45λεπτο. Αυτό δεν συνέβη και είναι ζητούμενο αν ο κόουτς θα τα καταφέρει με 11 ξένους παίκτες, κάποιοι (λιγοστοί) εκ των οποίων δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού πρωταθλήματος (τι εστί… Νίκαια επί παραδείγματι).

2. Ο Αρης αδυνατεί να εκμεταλλευτεί το πλάτος του γηπέδου και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι πως στο πλουσιότατο ρόστερ του διαθέτει μόνο δυο αυθεντικούς εξτρέμ. Τον Μαντσίνι που ήταν από τους πιο φιλότιμους και στα δύο πρώτα ματς και τον Χαϊροβιτς, ο οποίος μένει στον πάγκο και μπαίνει ως αλλαγή (χωρίς να δείχνει κάτι ιδιαίτερο). Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι ακραίοι μπακ του δεν παίρνουν τόσα μέτρα όσα απαιτούνται εναντίον ομάδων με κλειστές αμυντικές ζώνες. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα των κινήσεων των δυο στόπερ. Μοιάζει ανεξήγητο ότι μένουν κατά διαστήματα τόσο πίσω οι κεντρικοί αμυντικοί του Αρη, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που ειδικά ο Φαμπιάνο δείχνει αξιοπρόσεκτες ικανότητες στο build up, με πολλές σωστές κάθετες και διαγώνιες πάσες από την πρώτη ζώνη. Ισως αυτό να οφείλεται στην ανασφάλεια λόγω της ταχύτητας και της δύναμης του Τουράμ και των εξτρέμ του ΟΦΗ, αλλά ο Αρης πρέπει να «εκπαιδευτεί» σ’ αυτό το σκέλος του παιχνιδιού, να συμπεριφέρεται ως πραγματικά μεγάλη ομάδα.

3. Ο Καμαρά παίζει πάρα πολύ εκτός και πολύ λιγότερο εντός περιοχής! Είναι ένας «ογκόλιθος», ένα «βουνό» με τρομερά σωματικά προσόντα και έκρηξη στα πρωτα μέτρα, αλλά ο Αρης έως τώρα ελάχιστα τον αξιοποιεί. Είναι θέμα χημείας, αλλά οι Κιτρινόμαυροι καλούνται γρήγορα να βρουν λύσεις και απαντήσεις σ’ αυτό το θέμα. Χρειάζονται τον Καμαρά εντός περιοχής! Όχι απαραίτητα για να σκοράρει, αλλά για να «ενοχλήσει» τους αντίπαλους στόπερ, να δημιουργήσει αναστάτωση και χώρους στους συμπαίκτες του, να σπρώξει και να σπρωχθεί, να πάρει και να δώσει «σκουπίδια» από αποκρούσεις και σφάλματα των αμυντικών. Δυστυχώς για τον Αρη σε πολύ μεγάλα διαστήματα των δυο πρώτων αγώνων του, ο Καμαρά έπαιζε πάρα πολύ εκτός περιοχής χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη «χημεία» με τους συμπαίκτες του, ώστε εκείνοι να εκμεταλλεύονται εντός περιοχής τις δικές του κινήσεις χωρίς τη μπάλα.

4. Η ικανότητα του Εντιαγέ στον συντονισμό του παιχνιδιού από την πρώτη ζώνη, η αξιοπιστία του ως προς την αποφυγή σφαλμάτων στο passing game και η χρησιμοποίησή του ως «τρίτου στόπερ» θα έπρεπε να δίνει «φτερά» στον Σάσα που πρέπει να παίζει πιο «χαμηλά» προς την αντίπαλη περιοχή, αλλά και στους ακραίους μπακ της ομάδας, κάτι που δεν συμβαίνει.

5. Συνολικά η ομάδα καλείται να παίζει πιο γρήγορα όταν καλείται να αντιμετωπίσει σε σετ παιχνίδι 8-9 παίκτες πίσω από τη μπάλα! Με ταχύτερες εναλλαγές στις κινήσεις χωρίς τη μπάλα και στο passing game. Ο Αρης δείχνει σε μεγάλα διαστήματα των αγώνων να «ταλαιπωρεί» τη μπάλα, να περιμένει τον αντίπαλο και να μην πηγαίνει για κλεψίματα με ένταση στην πρώτη ζώνη του αντιπάλου, αλλά ενίοτε και να παίζει με γιόμες προς το κεφάλι του Καμαρά: ειδικά όταν παίζει με «πλάτη» μεταξύ μεσαίας γραμμής και επίθεσης, αυτό είναι τελείως ανώφελο…

Ο κίνδυνος για το μεγάλο όπλο του Αρη

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, με τις «γκέλες» και τα πρόστιμα, ο Αρης κινδυνεύει από πολύ νωρίς να χάσει το ισχυρότερο όπλο του έναντι όλων των υπόλοιπων «μεγάλων»: τη θετική αύρα των οπαδών του! Την ανεξάντλητη θετική ενέργεια των φίλων του, ακόμα και μετά από ευρωπαϊκούς αποκλεισμούς του Ιουλίου. Αυτό το σπουδαίο για τα ελληνικά δεδομένα κεκτημένο, το οποίο σε τόσο σταθερή βάση δεν έχει κανένας από τους υπόλοιπους «μεγάλους» εφέτος (το… απέκτησε η ΑΕΚ με τις μαζεμένες μεταγραφές της μετά τον αποκλεισμό της από τη Βελέζ). Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον αφόρητα πιεσμένο πλέον Αρη. Kαι το βράδυ της Τετάρτης στην αναμέτρηση εναντίον του Παναθηναϊκού, έχει μια σπουδαία ευκαιρία! Αν τη χάσει, θα «ξοδέψει» ένα πολύ δυνατό χαρτί για το πραγματικό restart…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...