Παναθηναϊκός: Η ανάλυση του Σεμπάστιαν Παλάσιος μέσω Wyscout (pics)

Παναθηναϊκός: Η ανάλυση του Σεμπάστιαν Παλάσιος μέσω Wyscout (pics)

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Η ανάλυση του Σεμπάστιαν Παλάσιος μέσω Wyscout (pics)

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout και του Αργεντινού προπονητή, Ροδόλφο Αρουαμπαρένα αναλύει το αγωνιστικό προφίλ του Σεμπάστιαν Παλάσιος!

Από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι και σήμερα, ο Παναθηναϊκός έχει ολοκληρώσει 122 μεταγραφικές κινήσεις. Αριθμός που περιγράφει τα πάντα για την τροχιά που έχει πάρει ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια. Από αυτές τις 122 μόνο οι 18 προέκυψαν με αγορά και μόνο μία ήταν με κόστος άνω του εκατομμυρίου. Ο Αντρές Τσάβες το καλοκαίρι του 2017, με το «τριφύλλι» να δαπανά 1.3 εκατομμύρια ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του Αργεντινού επιθετικού για να καλύψει το κενό της πώλησης του Μάρκους Μπερκ στην Αλ Αϊν.

Από την στιγμή που το «τριφύλλι» μπήκε στο παιχνίδι της διεκδίκησης του Σεμπάστιαν Παλάσιος, του βασικού εξτρέμ της Ιντεπεντιέντε και ενός παίκτη με σταθερά καλή πορεία στην Λατινική Αμερική στα 29 του, ήταν λογικό κι επόμενο το θέμα να «σηκωθεί» πολύ ψηλά, οι φίλαθλοι να ζήσουν με αγωνία το σίριαλ και άπαντες να περιμένουν το happy end σε μία μεταγραφή που καταγράφεται ως η πιο δαπανηρή της τελευταίας δεκαετίας, με το συνολικό ποσό να πλησιάζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν μία πολύ δύσκολη μεταγραφική υπόθεση, λόγω του μπερδέματος των Αργεντίνων με την Πατσούκας και αξίζουν credits σε όσουν την έφτασαν μέχρι το τέλος με αυτό το... buzzer beater στις 23.52!

Για τον Παναθηναϊκό των τελευταίων ετών λογίζεται ως «μπαμ», θεωρείται κίνηση από το δικό του πάνω ράφι και όλος αυτός ο «ντόρος» ήταν απόλυτα νορμάλ, καθώς μιλάμε για μια συνθήκη που αποτέλεσε την εξαίρεση και όχι τον κανόνα των τελευταίων μεταγραφικών περιόδων.

xsxa

Όταν η εξαίρεση γίνει ο κανόνας, τότε όλα θα γίνουν καλύτερα στο «πράσινο στρατόπεδο». Μόνο με μεταγραφές «τύπου Παλάσιος» το «τριφύλλι» μπορεί να κλείσει πιο γρήγορα την ψαλίδα σε σχέση με τον Ολυμπιακό, αρκεί φυσικά εκτός από τα χρήματα(αν και εφόσον συνεχιστεί αυτή η πολιτική) να λειτουργήσει και ως ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικό κλαμπ σε φιλοσοφία, δομές και οργάνωση.

Κατά γενική ομολογία, ο Παλάσιος είναι ένας πολύ καλός εξτρέμ και σίγουρα πολύ διαφορετικός από όσους διαθέτει στο έμψυχο δυναμικό του ο Παναθηναϊκός, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά. Το αν θα «πιάσει» ή όχι στο «τριφύλλι» είναι μία εντελώς διαφορετική ιστορία, την οποία κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. Κάτι που ισχύει για κάθε νέα προσθήκη, κάτι που εξαρτάται από χιλιάδες λεπτομέρειες και παραμέτρους που δεν αφορούν μοναχά το ποδόσφαιρο. Για την αξία της προσαρμογής θα τα πούμε στο επόμενο σημείωμα.

Πάμε τώρα με την βοήθεια της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου, Wyscout και έπειτα από αρκετές ώρες παρακολούθησης παιχνιδιών και δεδομένων που αφορούν τον «Ελ Τούκου» να σκιαγραφήσουμε το αγωνιστικό του προφίλ σύμφωνα με όσα έχει δείξει την τελευταία εξαετία στην καριέρα του.

H θέση και το προφίλ

Ο Σεμπάστιαν Παλάσιος είναι ένας ακραίος μεσοεπιθετικός που μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια αποτελεσματικότητα τόσο στο αριστερό όσο και στο δεξί «φτερό» της επίθεσης. Το «καλό» του πόδι είναι το δεξί αλλά χρησιμοποιεί εξίσου καλά και το αριστερό. Όπως βλέπουμε από το heatmap της τελευταίας εξαετίας έχει αγωνιστεί σε περισσότερα ματς στα δεξιά αλλά και σε σημαντικό αριθμό παιχνιδιών και στην απέναντι πλευρά. Δεν είναι ο ακραίος που θα παίξει πάνω στην γραμμή. Θα υπάρξουν, προφανώς, στιγμές που κατά την διάρκεια των παιχνιδιών θα παίξει ως καθαρός winger αλλά το παιχνίδι του είναι κυρίως προς τα μέσα, του αρέσει να συγκλίνει για να δημιουργεί αριθμητικό πλεονέκτημα, να συνεργάζεται, να πηγαίνει στο 1vs1, να τελειώνει τις φάσεις μόνος του. Αν θα έπρεπε να περιγράψουμε το προφίλ του με μια λέξη αυτός είναι «inverted winger».

map

Δυνατά σημεία

Το δυνατό σημείο του «Ελ Τούκου» είναι η ταχύτητα. Με χαμηλό κέντρο βάρους(1.69), «έκρηξη» στα πρώτα μέτρα, ο 29χρονος εξτρέμ στο ανοιχτό γήπεδο δεν... πιάνεται. Παρότι βραχύσωμος είναι δυνατός στις μονομαχίες και χάρη σε αυτά τα στοιχεία και την καλή του τεχνική είναι αξιοσημείωτα αποτελεσματικός στο 1vs1. Tαχύτητα και ντρίμπλα έλειπαν από τους εξτρέμ του Παναθηναϊκού και ο Παλάσιος έρχεται να προσθέσει και τα δύο.

Το 2021 στο πρωτάθλημα της Αργεντινής με «όπλο» την ταχύτητα πήγε σε 162 ένας εναντιόν ενός μονομαχίες στο επιθετικό τρίτο και στις 111(68.5%) συνέχισε να είναι κάτοχος της μπάλας. Πολύ υψηλό ποσοστό. Πόσες φορές πέρασε τον αντίπαλο συνολικά σε όλες τις γραμμές του αγωνιστικού χώρου; 93 στις 186, δηλαδή 50% αποτελεσματικότητα. Την τελευταία εξαετία η αποτελεσματικότητά του στο 1vs1 ήταν σε αυτά ακριβώς τα επίπεδα, σταθερά κοντά στο 50%. Για την ακρίβεια 49.7%. Επαρκές δείγμα για την ικανότητα του παίκτη σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού.

tripla

Κινήσεις με και χωρίς την μπάλα

Σημαντικό κομμάτι της ανάλυσης η συμπεριφορά του Παλάσιος με και χωρίς την μπάλα. Όταν γίνεται κάτοχος στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου, κυρίως προχωρά στις εξής ενέργειες:

  • Θα προσπαθήσει να περάσει τον αντίπαλο στο 1vs1 για να δημιουργήσει ρήγμα στην αντίπαλη άμυνα, κυρίως προς τα «μέσα» και όχι προς τα «έξω». Δηλαδή δεν θα πάρει τον εξωτερικό διάδρομο για να σεντράρει, αλλά τον εσωτερικό για να πατήσει στην περιοχή.
  • Θα ψάξει να βρει στήριγμα είτε στον σέντερ φορ είτε σε κάποιον παίκτη του άξονα για να συνεργαστεί, να παίξει το «1-2», να πάει την μπάλα μπροστά. Οι περισσότερές του ασίστ είναι έπειτα από συνδυασμούς και με την μπάλα κάτω.
  • Λίγες είναι οι φορές που κοιτάζει πίσω, είναι φύσει επιθετικός παίκτης.
  • Για εξτρέμ δεν σεντράρει, δεν του αρέσει να σηκώνει την μπάλα στον αέρα. Είναι ενδεικτικό πως φέτος είχε 2.79 σέντρες ανά παιχνίδι(για παράδειγμα ο Χατζηγιοβάνης έχει 5 σχεδόν κάθε σεζόν) και μόλις 22.1% ευστοχία.
  • Όταν παίζει αριστερά, «κλείνει» προς τα μέσα για να ολοκληρώσει την φάση. Μερικές φορές το παρακάνει, καθώς ενεργεί χωρίς να υπάρχουν πραγματικά καλές συνθήκες.

Aκολουθούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

xzx

kdkd

Χωρίς την μπάλα, τώρα, διαθέτει ποικιλία κινήσεων, οι οποίες φυσικά εξαρτώνται και από την φύση του παιχνιδιού, τον τρόπο που παίζει ο αντίπαλος. Είτε, λοιπόν, θα μπει ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη γραμμή άμυνας έχοντας συγκλίνει για να πάρει μπάλα και να παίξει είτε θα κάνει κάτι που επίσης δεν το βλέπουμε συχνά από τους παίκτες που έχει τώρα στο ρόστερ του ο Παναθηναϊκός σε αυτές τις θέσεις. Αξιοποιώντας την ταχύτητά του παίζει στο όριο του οφσάιντ και ζητά την μπάλα στον κενό χώρο, στην πλάτη της άμυνας.

Aκολουθούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

e

cxc

Ανασταλτική συμπεριφορά

Ο έμπειρος άσος δεν είναι ένας εξτρέμ μόνο «δαντέλα» και επιθετικές ενέργειες. Καλύπτει χώρους, μαρκάρει επιθετικά, βοηθάει στην πίεση και είναι «σκύλος» ανασταλτικά. Δουλεύει πολύ όταν θα χάσει μια κατοχή, στην επανάκτηση της μπάλας και τακτικά είναι καλός σε αυτό το κομμάτι. To 2021 είχε 4 επανακτήσεις ανά παιχνίδι, με το 60.9% να είναι στο μισό του αντιπάλου, δείγμα της συνεισφοράς του στο πρέσινγκ και στην αμυντική δουλειά της ομάδας του. Ο Γιοβάνοβιτς θέλει από τους ακραίους του να είναι σωστοί στα αμυντικά τους καθήκοντα, θέλει παίκτες με αποτελεσματικότητα στο πρεσάρισμα και ο Παλάσιος δεν μαρκάρει για να... μαρκάρει.

Aκολουθεί χαρακτηριστικό παράδειγμα:

xxxx

«Τελειώματα» και ψυχολογία

Πόσο δεινός σκόρερ είναι ο Παλάσιος; Ο «Ελ Τούκου» έχει καλή επαφή με το αντίπαλο πλεκτό, τελειώνει τις φάσεις και με τα δύο πόδια αλλά σίγουρα θα μπορούσε και καλύτερα. Είναι θέμα ψυχολογίας το κατά πόσο θα είναι σημαντικός στην εκτέλεση εκτός από την δημιουργία κατά την διάρκεια μιας σεζόν. Την τελευταία εξαετία ο δείκτης Xgoals είναι στο 51.06. Δηλαδή θα «έπρεπε» να έχει σκοράρει 51 γκολ. Πέτυχε 45. Έξι λιγότερα από το προσδωκόμενο. Για να σημειωθεί ένας δεινός σκόρερ θα πρέπει ο δείκτης των Goals να είναι αρκετά πιο πάνω από τα xGoals. Αυτό το «-6», φυσικά, δεν είναι «κακό», απλά μας δείχνει την αποτελεσματικότητα που είχε ο παίκτης αυτά τα χρόνια.

xwa

Είναι στις αρετές του Παλάσιος να βρίσκεται σε θέση βολής κατά την διάρκεια ενός αγώνα αλλά μέσα στην σεζόν πρέπει να τον «πάνε» οι εκτελέσεις για να ανεβάσει τους αριθμούς του. Ας πάρουμε το φετινό παράδειγμα. Στις πρώτες 9 αγωνιστικές είχε 4 γκολ. Πολύ δυνατό ξεκίνημα. Έχει να σκοράρει, όμως, από τις 3 Απριλίου και ακολούθησαν χαμένες ευκαιρίες ίσες με 3xGoals! Έχει σπαταλήσει κάποιες σημαντικές φάσεις και φαίνεται στο πρόσωπό του η ανάγκη να... ξεμπουκώσει και να πάρει και πάλι μπροστά.

Όσο πιο γρήγορα κάνει την αρχή στην Ελλάδα, τόσο το καλύτερο για τον Παναθηναϊκό που όλα αυτά τα χρόνια παίρνει παρά ελάχιστα στο σκοράρισμα από τους εξτρέμ του.

Η άποψη του ειδικού

Με τον Ροδόλφο Αρουαμπαρένα στον πάγκο της Μπόκα Τζούνιορς, ο Σεμπάστιαν Παλάσιος αγωνίστηκε σε 25 παιχνίδια, στα οποία σκόραρε 7 γκολ κι έδωσε 3 ασίστ. Ο παλαίμαχος άσος της ΑΕΚ(2007-2008) γνωρίζει καλά το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Τριφυλλιού από την διετία 2014-2016, όπου ήταν προπονητής των «Χεϊνέζες» και δεν μας αρνήθηκε να προσφέρει στην ανάλυση του αγωνιστικού προφίλ του 29χρονου εξτρέμ.

«Ο Παλάσιος είναι ένας εξτρέμ γρήγορος, δυνατός που τις περισσότερες φορές κοιτάζει να δώσει υπεραριθμία στον άξονα αν παίζει από δεξιά ενώ όταν παίζει στα αριστερά του αρέσει να κλείνει προς τα μέσα και προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το καλό του δεξί πόδι.

Το δυνατό του σημείο είναι η ταχύτητα και η δύναμη και το γεγονός πως έχει την δυνατότητα να βοηθήσει αρκετά στο αμυντικό κομμάτι αν χρειαστεί. Στο τεχνικό κομμάτι είναι καλός και σίγουρα από τον καιρό που ήμασταν μαζί στην Μπόκα έχει βελτιωθεί περισσότερ τόσο τακτικά όσο και τεχνικά.

Όσον αφορά κάποια αδυναμία του, από όσα παιχνίδια έχω παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια του είναι δύσκολο να καταλάβει πότε είναι αναγκαίο να μείνει στην άκρη και πότε θα πρέπει να κάνει διαγώνια κίνηση προς τα μέσα για να πατήσει στην περιοχή. Είναι αλήθεια, όμως, πως και σε αυτό το κομμάτι έχει δουλέψει τα τελευταία χρόνια και η εμπειρία του φαίνεται πάνω στο χορτάρι.

rd

Οι κινήσεις του έχουν ποικιλία. Ανάλογα πάντα που είναι η μπάλα και τι ζητά το παιχνίδι. Χάρη στα χαρακτηριστικά του χωρίς την μπάλα κοιτάζει να επιτεθεί στον χώρο, να κάνει κινήσεις για να πάρει την μπάλα στο ανοιχτό γήπεδο. Όταν έχει την μπάλα ψάχνει το 1vs1 να περάσει τον αντίπαλο και να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις με «όπλο» την ταχύτητα και την τεχνική του.

Έχει ισχυρή προσωπικότητα και σίγουρα σε αυτό το κομμάτι είναι διαφορετικός τώρα σε σχέση με το 2015. Είναι παίκτης της ομάδας, εγώ τον συνάντηση ντροπαλό τότε στην Μπόκα. Τώρα είναι 29 χρονών. Θα πρέπει, όμως, να σταθούμε σε κάτι ακόμα. Πηγαίνει σε μία νέα ομάδα, άλλο πρωτάθλημα, άλλη ήπειρος, θα πρέπει να προσαρμοστεί και με την γλώσσα ειδικά. Θα χρειαστεί λίγο χρόνο, όπως κάθε άνθρωπος σε αυτή την περίσταση».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.