Ο Άοσμαν πήγε μόλις 5 ετών πρόσφυγας στη Γερμανία και... γεννήθηκε 2 φορές (pic,vid)

Ο Άοσμαν πήγε μόλις 5 ετών πρόσφυγας στη Γερμανία και... γεννήθηκε 2 φορές (pic,vid)

Ο Άοσμαν πήγε μόλις 5 ετών πρόσφυγας στη Γερμανία και... γεννήθηκε 2 φορές (pic,vid)

bet365

Η οικογένεια του 27χρονου μέσου έφυγε από τη Συρία για να γλιτώσει από τη φρίκη του πολέμου, αναζητώντας ένα καλύτερο «αύριο» για τον μέσο του Ιωνικού και τα τρία αδέρφια του.

Η πόλη Κουαμίσλι βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία και είναι η γενέτειρα του Άιας Άοσμαν, που από χθες (2/7) έγινε παίκτης του Ιωνικού.

Από μωρό... έμαθε, δυστυχώς, τι είναι ο πόλεμος αφού η χώρα του ταλανιζόταν από συγκρούσεις και όταν ήταν στην ηλικία των 5 ετών η φαμίλια του πήρε τη μεγάλη απόφαση.

Οι γονείς του θέλοντας να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο «αύριο» για εκείνον και τα 3 του αδέρφια ξεκίνησαν το μακρύ ταξίδι της προσφυγιάς και ύστερα από πολλές περιπέτειες και αφού αναγκάστηκαν να δαπανήσουν όλες τις οικονομίες τους βρέθηκαν στη Γαλλία και από εκεί στο Ανόβερο και την κουρδική γειτονικά της πόλης. Η οποία έγινε πλέον το καινούργιο τους σπίτι.

Ο μικρός Άιας βρέθηκε ξαφνικά σε νέο περιβάλλον, αλλά εγκλιματίστηκε γρήγορα. Εμαθε τη γλώσσα, η τοπική κοινωνία τους βοήθησε οικογενειακά να ενσωματωθούν και το ποδόσφαιρο άρχισε σταδιακά να αποκτά ξεχωριστό ρόλο στη ζωή του. Είχαν τα βασικά, δεν τους έλειψε κάτι καθώς ο πατέρας του δούλευε από το πρωί μέχρι το βράδυ για τα ευ ζην και εκείνος όταν αρκετά χρόνια αργότερα ως επαγγελματίας κέρδισε ορισμένα χρήματα θέλησε να τον «ξαλαφρώσει», όταν και αγόρασε στους γονείς του σπίτι και ένα δικό τους μαγαζί!

Η πρώτη του ενασχόληση με την μπάλα ήρθε σχετικά αργά, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Μέχρι τα 11 του έπαιζε απλά με τους φίλους του, ώσπου η υπεύθυνη ενός γηπέδου που πήγαιναν μικροί μετά το σχολείο τον έπεισε, και την οικογένειά του, να γραφτεί σε μία τοπική ακαδημία. Ηταν τότε που ξεκίνησαν όλα. Λίγο αργότερα ακολούθησε η Αρμίνια Μπίλεφελντ και το 2012 βρέθηκε στην Κολωνία, που συμμετείχε στις χαμηλές κατηγορίες της Γερμανίας.

Παράλληλα με την παρουσία του στους «τράγους» ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο εμπορικό κομμάτι μέσω υποτροφίας που έλαβε και στη συνέχεια ακολούθησαν άλλες ομάδες της χώρας. Ωσπου το καλοκαίρι του 2015 βρήκε το «σπίτι» του, όταν υπέγραψε τότε στη Διναμό Δρέσδης και για μία τετραετία αποτέλεσε τον ηγέτη της.

Μερικούς μήνες μετά κατέκτησε τον τίτλο στην τρίτη Εθνική και μέχρι το 2019 έκανε συνολικά 66 εμφανίσεις (8 γκολ) στη δεύτερη, κάτι που τον έφερε στον «αφρό».

....

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν ήταν «έκπληξη» ότι κλήθηκε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του και αμέσως ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του. Αν και έφυγε πολύ μικρός από την πατρίδα του, λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν, θέλησε να τη βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί.

Παράλληλα ήρθε και η πρόταση για το «άλμα» παραπάνω. Η Αδάνασπορ που έπαιζε τότε στη TFF 1. Lig απέσπασε, μετά από χρονοβόρες διαπραγματεύσεις, την υπογραφή του, αφού δεν πρέπει να λησμονούμε και τις (διπλωματικές) ιδιαιτερότητες της εποχής.

Τα πήγε αρκετά καλά (26 ματς/8 γκολ/3 ασίστ) και έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο, παρότι προς στιγμήν τέθηκε ζήτημα αποχώρησής του, λόγω της όξυνσης στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας-Συρίας. Η πολιτική πάντα θα καταφέρνει να «τρυπώνει» στο ποδόσφαιρο...


Εκείνος ωστόσο έμενε ανεπηρέαστος και η επόμενη χρονιά τον βρήκε στην Τούζλασπορ, επίσης της TFF 1. Lig. Τον περασμένο Φλεβάρη όμως έφυγε από την Τουρκία με προορισμό τη Ρουμανία και την Χέρμανσταντ. Επόμενος σταθμός του η Νίκαια.

Οπου για χάρη του ίσως δημιουργήσει και ομάδα σάλας, αφού ο Άοσμαν φημίζεται για τις επιδόσεις του στο κλειστό! Στη Γερμανία αγωνίζονταν στην FSP Turbo Minden μαζί με τον αδερφό του Κάοα και μάλιστα κατέκτησαν αρκετούς εγχώριους τίτλους!

Οσο για το «27χρονος» που αναφέραμε στον πρόλογο «καθιερώθηκε» τον Φλεβάρη του 2017! Βλέπετε μέχρι τότε ως ημερομηνία γέννησής του ήταν η 1η Ιανουαρίου του 1993, αφού όταν ολοκληρώθηκε η «Οδύσσειά» της οικογένειάς του και έφτασε στη Γερμανία δεν είχε, εύλογα, μαζί το πιστοποιητικό γέννησής του και οι αρχές τον καταχώρησαν ως γεννημένο τη συγκεκριμένη ημέρα (1/1/1993).

Υστερα από μεγάλη προσπάθεια όμως κατάφερε να ανακτήσει τα χαρτιά του από τη Συρία και αυτόματα έγινε... μικρότερος κατά 1,5 έτος, αφού η αλήθεια είναι πως ήρθε στον κόσμο στις 21 Οκτωβρίου του 1994.

Άοσμαν λοιπόν, ο άνθρωπος που... γεννήθηκε 2 φορές.


@Photo credits: Official Ionikos FC

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα