Ατρόμητος: Τμήμα σκάουτινγκ σε Ευρωπαϊκά πρότυπα

Ατρόμητος: Τμήμα σκάουτινγκ σε Ευρωπαϊκά πρότυπα

Ατρόμητος: Τμήμα σκάουτινγκ σε Ευρωπαϊκά πρότυπα

bet365

Ο Ατρόμητος θέλει να ξεφύγει από τα ελληνικά πρότυπα στο θέμα του σκάουτινγκ και το Gazzetta αναλύει την δουλειά που πάει να γίνει στους Περιστεριώτες, δουλειά που έχουν επιμεληθεί παλιές δόξες της ομάδας. Γράφουν οι Μάκης Σταθάτος, Φώτης Καρακούσης.

Η αλήθεια είναι πως για πολλά χρόνια η λέξη σκάουτινγκ θεωρούνταν άγνωστη στην χώρα μας, καθώς ελάχιστες ομάδες έδιναν βάρος στις ακαδημίες και ακόμα λιγότερες στο να φτιάξουν ένα δίκτυο που να παρακολουθεί ταλέντα σε όσα περισσότερα κράτη γίνεται. Γιατί αυτό είναι το σημαντικό, το να έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους που να μπορούν να σου βρουν είτε ταλέντα σε μικρή ηλικία (είτε έτοιμους αλλά άγνωστους στο ευρύ κοινό ποδοσφαιριστές), ταλέντα που θα έχεις την δυνατότητα να τα αγοράσεις, είτε να τα κρατήσεις για χρόνια βγάζοντας τους τον καλύτερο ποδοσφαιρικό εαυτό, είτε να τα πουλήσεις βάζοντας χρήματα στα ταμεία της ομάδας.

Αυτό δεκαετίες πριν έκαναν οι ομάδες σε Γαλλία και Πορτογαλία, αυτό αρχίζουν να κάνουν το τελευταίο διάστημα και σύλλογοι από μεγάλα πρωταθλήματα, αυτό σκοπεύει να κάνει και ο Ατρόμητος. Οι Περιστεριώτες δείχνουν να αφήνουν πίσω τους την περσινή κακή ομολογουμένως χρονιά και κοιτάνε μπροστά σε όλα τα επίπεδα, όπως στα αγωνιστικά της πρώτης ομάδας κάνοντας ως τώρα προσεγμένες κινήσεις, ικανές να τους επαναφέρουν σε τροχιά playoffs.

Ωστόσο το βάρος δεν πέφτει μόνο στους άνδρες και στο πως οι «κυανόλευκοι» θα επιστρέψουν στον δρόμο των επιτυχιών. Σημαντικό βάρος πέφτει και στο τμήμα σκάουτινγκ, που δείχνει να θέλει να λειτουργήσει σε Ευρωπαϊκά πρότυπα. Ο Ατρόμητος για χρόνια ήταν μια ομάδα που έδινε βάρος στις ακαδημίες της και γι' αυτό έχει καταφέρει να βγάλει ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στην πρώτη ομάδα.

Επειδή όμως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, στους Περιστεριώτες αυτή η πετυχημένη δουλειά όχι απλά θα συνεχιστεί, αλλά θα αναβαθμιστεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό. Για την ακρίβεια οι «κυανόλευκοι» θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω και να φτιάξουν ένα τμήμα σκάουτινγκ που δύσκολα συναντάς σε ομάδες της χώρας μας. Ένα τμήμα σκάουτινγκ που θα το αποτελούν όχι μόνο άνθρωποι του ποδοσφαίρου, αλλά και άνθρωποι που έχουν αγαπήσει τον Ατρόμητο, έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο και έχουν προσφέρει στην ομάδα.

Αγγελόπουλος και Λαζαρίδης

«Σκανάρισμα» σε Ελλάδα, Βαλκάνια, Αργεντινή και Βραζιλία

Στον Ατρόμητο σκοπεύουν να παρακολουθούν παίκτες όχι μόνο σε Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να βρίσκουν τα «λαχεία» που θα μπορούν να κάνουν την διαφορά. Φυσικά αυτό το «σκανάρισμα» δεν θα μπορούσε να γίνει από έναν άνθρωπο, από την στιγμή μάλιστα που δεν μιλάμε μόνο για την Ελλάδα και έτσι θα υπάρχουν υπεύθυνοι για κάθε περιοχή. Στην Βόρεια Ελλάδα ας πούμε θα είναι ο Στέλιος Σφακιανάκης, ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει στον Ατρόμητο, που έχει φυσικά ποδοσφαιρικές γνώσεις, αλλά και γνωριμίες για να φέρει σε πέρας την δουλειά αυτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εκτός όμως από την Βόρεια Ελλάδα, στον Ατρόμητο θα έχουν μάτια στα Βαλκάνια, στην Κύπρο, στην Αργεντινή, στη Βραζιλία και συνολικά σε όσες περισσότερες χώρες γίνεται.

Το πλάνο θα ξεκινά από Σεπτέμβρη και θα γίνονται ταξίδια για τους στόχους

Όσον αφορά το νέο αυτό πλάνο, όλα θα ξεκινάνε από τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα ανάλογα από τα συμβόλαια που θα λήγουν το ερχόμενο καλοκαίρι (μιλάμε για παίκτες φυσικά που η ομάδα είτε δεν θα «καίγεται» να ανανεώσει, είτε σκοπεύει να πουλήσει κλπ), θα αρχίζει η προετοιμασία των ανθρώπων του τμήματος σκάουτινγκ προκειμένου να βρεθούν λύσεις στις συγκεκριμένες θέσεις. Θα υπάρχουν εκτός από παρακολουθήσεις βίντεο και ταξίδια για να βλέπουν δια ζώσεις τον κάθε ποδοσφαιριστή και το καλοκαίρι να υπάρχουν έτοιμες οι προτάσεις για να μπορούν να γίνουν άμεσα οι κινήσεις. Μιλάμε για παίκτες έτοιμους που να μπορούν να μπουν και να προσφέρουν άμεσα και τους οποίους όπως αναφέραμε και πριν θα έχουν «σκανάρει» όχι μόνο από βίντεο, αλλά και από κοντά οι άνθρωποι του Ατρομήτου. Επίσης θα υπάρχει αρχείο στο οποίο θα είναι μέσα ο φάκελος του κάθε ποδοσφαιριστή και θα γίνεται αξιολόγηση από τον Αποστόλου και τον Αγγελόπουλο.

Ο Γιώργος Σπανός

Σπανός: «Απαραίτητο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο το τμήμα σκάουτινγκ, περιμένουμε αποτελέσματα σε δύο με τρία χρόνια»

Το Gazzetta μίλησε με τον ιδιοκτήτη του Ατρομήτου για το μεγαλεπήβολο αυτό πλάνο που ετοιμάζουν στο Περιστέρι, με τον ισχυρό άνδρα της ομάδας να μας αναφέρει μεταξύ άλλων πως στόχος είναι να αποδώσει καρπούς σε δύο με τρία χρόνια.

Αρχικά μας ανέφερε: «Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα σκάουτινγκ και έπρεπε σιγά-σιγά να μπορούμε και εμείς και να δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό να βοηθήσει την ομάδα. Κάναμε μια κουβέντα με τον κύριο Αποστόλου για το πως όλο αυτό θα το φτιάξουμε, έχοντας παιδιά από την ομάδα».

Η στελέχωση όπως βλέπουμε θα είναι από ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει τον Ατρόμητο στο παρελθόν. Είναι κάτι που το θέλατε ή προέκυψε;

«Είναι παιδιά που είναι στον χώρο και ξέρουν την ομάδα, ξέρουν το DNA της. Πήραμε την απόφαση να ενισχύσουμε το τμήμα σκάουτινγκ και όχι να το φτιάξουμε, καθώς υπήρχε, αλλά προσπάθειά μας είναι να το μεγαλώσουμε όλο αυτό. Τα παιδιά θα δουλεύουν για να βρίσκουν παίκτες για την ομάδα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Όσον αφορά το γιατί συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν στον Ατρόμητο. Είναι πιο εύκολο να συνεργαστείς με άτομα που γνωρίζεις και έχεις συνεργαστεί στο παρελθόν. Θέλαμε και σημειολογικά να δουλεύουνε με την ομάδα και άνθρωποι που γνωρίζουν τον Ατρόμητο και έχουν προσφέρει σε αυτόν, έχοντας φυσικά και τα απαραίτητα προσόντα για να πετύχουν τον στόχο μας»

Όσον αφορά τον στόχο που έχετε θέσει, πότε περιμένετε να αποδώσει καρπούς αυτό το πλάνο;

«Κανείς δεν μπορεί να πει πως αμέσως θα υπάρξουν αποτελέσματα. Στόχος μας είναι αυτό να γίνει σε δύο με τρία χρόνια».

Ο Τόλης Αποστόλου

Αποστόλου: Ο εμπνευστής του εγχειρήματος

Το πλάνο με την στελέχωση του τμήματος σκάουτινγκ ήταν μια ιδέα του Τόλη Αποστόλου. Ο Αποστόλου παραμένει επικεφαλής του τμήματος αυτού, που ξαναλέμε πως ήδη υπήρχε, αλλά πλέον το πλάνο που υπάρχει θα είναι διαφορετικό και οι στόχοι ακόμα μεγαλύτεροι σε συνεργασία φυσικά με τον Γιώργο Σπανό, αλλά και τον τεχνικό διευθυντή, Γιάννη Αγγελόπουλο. Ο αρχικός στόχος ήταν να στελεχωθεί το τμήμα αυτό με ανθρώπους που γνωρίζουν το dna και την φιλοσοφία της ομάδας. Εδώ και 1.5 μήνα το συζητούσαν οι Σπανός, Αγγελόπουλος, Αποστόλου, περιμένοντας να ωριμάσουν κάποιες συνθήκες προκειμένου να αναλάβουν αυτοί που ήθελαν. Οι επιλογές όλων των ανθρώπων ήταν να είναι ικανοί, να έχουν προσφέρει στον Ατρόμητο, να γνωρίζουν την ομάδα και να είναι αγαπητοί.

Οι άνθρωποι που θα στελεχώσουν το τμήμα σκάουτινγκ

Πάμε να δούμε ποιοι θα είναι οι 9 άνθρωποι που θα ασχοληθούν με το τμήμα σκάουτινγκ και το τι περίπου θα κάνει ο καθένας. Αρχίζουμε με τον Τόλη Αποστόλου που θα είναι και ο επικεφαλής του τμήματος αυτού. Ο Αποστόλου βρίσκεται σχεδόν μια ζωή στον αγαπημένο του Ατρόμητο, μια ομάδα που έχει υπηρετήσει, είτε ως ποδοσφαιριστής (200 συμμετοχές), είτε από άλλα πόστα για 35 χρόνια. Ένας άνθρωπος που αγαπάει την ομάδα και φυσικά θέλει αυτό το σχέδιο να πετύχει όχι για τον ίδιο (να φανεί δηλαδή η δουλειά του), αλλά για τους «κυανόλευκους».

Ο Νίκος Λαζαρίδης

Λαζαρίδης, Κορακάκης: Δίπλα στο πρότζεκτ αυτό οι ακαδημίες

Το πλάνο αυτό θα το στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις οι Νίκος Λαζαρίδης και Γιώργος Κορακάκης, ο υπεύθυνος και τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών αντίστοιχα. Δύο άνθρωποι που η καριέρα τους στον Ατρόμητο μιλάει από μόνη τους. Έχουν αγαπήσει και αγαπηθεί όσο λίγοι από τους Περιστεριώτες και θέλουν να προσφέρουν τόσο στο συγκεκριμένο πλάνο, όσο φυσικά και στις ακαδημίες ξεχωριστά. Για την ακρίβεια θα προσπαθήσουν αυτά τα δύο να τα συνδέσουν όσο περισσότερο γίνεται.

Ο Εντουάρντο Μπρίτο

Μπρίτο: Θα κοιτάζει για ταλέντα στην Βραζιλία

Ο Εντουάρντο Μπρίτο επέστρεψε φέτος στον Ατρόμητο αναλαμβάνοντας το πόστο του Team Manager, ωστόσο δεν θα είναι το μοναδικό που θα κάνει. Ο Βραζιλιάνος που φόρεσε τη φανέλα με το αστέρι από το 2008 έως το 2017, παίζοντας σε 253 παιχνίδια και πετυχαίνοντας συνολικά 34 τέρματα, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις γνωριμίες του στην χώρα του καφέ. Οι Περιστεριώτες ποντάρουν στις γνωριμίες αυτές και σίγουρα θέλουν να φτιάξουν ένα δίκτυο που να μπορέσει σε βάθος χρόνου να φέρει στην ομάδα Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές.

Ο Χαβιέ Ούμπιδες

Ούμπιδες: Τα «μάτια» του Ατρομήτου στην Αργεντινή

Όταν θέλεις να αναφερθείς στον Ατρόμητο και στους ξένους παίκτες που έχουν προσφέρει στην ομάδα, μαζί με τον Μπρίτο βάζεις πάντα και τον Χαβιέ Ούμπιδες. Τον Αργεντίνο που για 8 χρόνια υπηρέτησε αυτή την ομάδα παίζοντας 228 παιχνίδια και πετυχαίνοντας 26 γκολ και ακόμα και στα 39 του έκανε την διαφορά. Από φέτος ο Ούμπιδες δεν θα είναι ποδοσφαιριστής, αλλά θα παραμείνει στο αγαπημένο του Ατρόμητο ως συντονιστής ποδοσφαιρικού τμήματος. Εκτός όμως από αυτή την ιδιότητα θα είναι και τα «μάτια» των «κυανόλευκων» στην Αργεντινή. Μια χώρα που βγάζει σπουδαίους ποδοσφαιριστές και στον Ατρόμητο θα δώσουν μεγάλο βάρος στην συγκεκριμένη αγορά, με την ελπίδα φυσικά να αποκτηθούν παίκτες που θα κάνουν ακόμα μεγαλύτερη καριέρα από τον Ούμπιδες.

Ο Ιωάννου

Ιωάννου: Θα «σκανάρει» την Κύπρο

Ένας ακόμα πρώην ποδοσφαιριστής του Ατρομήτου που θα προσπαθήσει να βοηθήσει αυτή τη νέα προσπάθεια που γίνεται, είναι και ο Δημήτρης Ιωάννου. Ο πρώην αμυντικός των «κυανόλευκων» (αγωνίστηκε από το 2009 έως το 2012) δραστηριοποιείται ποδοσφαιρικά τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο και αυτό ακριβώς θα συνεχίσει να κάνει και τώρα. Θα «σκανάρει» δηλαδή την συγκεκριμένη αγορά για τον Ατρόμητο, μια αγορά που γνωρίζει εξαιρετικά.

Ο Στέργος Μαρίνος

Μαρίνος: Να βρει ταλέντα στην δυτική Ευρώπη

Εκτός από Βραζιλία, Αργεντινή και Κύπρο, στον Ατρόμητο θα έχουν άνθρωπο που θα ασχολείται και με την κεντρική Ευρώπη. Τον ρόλο αυτό ανέλαβε ο Στέργος Μαρίνος. Ο 33χρονος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στον Ατρόμητο σε 43 παιχνίδια, έπαιξε 7 χρόνια στο Βέλγιο με την Σαρλερουά (170 συμμετοχές και 4 γκολ) και στο «αστέρι» θα αναλάβει το σκάουτινγκ στην Δυτική Ευρώπη. Το βάρος λογικά θα πέσει στο Βέλγιο χώρα που γνωρίζει και με το παραπάνω, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί όποιες γνωριμίες έχει κάνει και σε Ολλανδία και συνολικά όπως αναφέραμε στην Δυτική Ευρώπη.

Ο Αλεξάνταρ Γκεοργκίεφ

Γκεοργκίεφ: Επιστρέφει στον Ατρόμητο μετά από 18 χρόνια

Ο Αλεξάνταρ Βαλεντίνοφ Γκεοργκίεφ είναι ένα ακόμα μέλος αυτής της προσπάθειας του Ατρομήτου. Αγωνίστηκε από το 2000 έως το 2003 στους «κυανόλευκους» για τους οποίους ήρθε την πρώτη φορά στην χώρα μας και 18 χρόνια μετά επιστρέφει. Ο Γκεοργκίεφ θα «χτενίζει» την αγορά των Βαλκανίων, άλλη μια αγορά που έχει μεγάλα ταλέντα τα οποία ωστόσο θα πρέπει να τα βρεις όσο γίνεται πιο νωρίς και αυτό θα προσπαθήσει να κάνει.

Ο Στέλιος Σφακιανάκης

Σφακιανάκης: Να εκμεταλλευτούν τις γνωριμίες του στη Βόρεια Ελλάδα

Τελευταίος και φυσικά όχι καταϊδρωμένος, είναι ο Στέλιος Σφακιανάκης. Ο 45χρονος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στον Ατρόμητο για 3 χρόνια έχοντας 49 συμμετοχές και 7 γκολ. Στους «κυανόλευκους» θα αναλάβει το σκάουτινγκ στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ μαζί του για την υπόλοιπη χώρα θα είναι και οι Κωνσταντίνος Αποστόλου (πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ και κάτοχος διπλώματος Uefa B), Άρης Σαρακινός (κάτοχος διπλώματος Uefa A και τέως προπονητής μας στην U17 του Ατρόμητου) και Δημήτρης Παναγιώτου (Κάτοχος διπλώματος Uefa A και πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ).

Το τμήμα σκάουτινγκ του Ατρομήτου

Γιώργος Κορακάκης (Τεχνικός διευθυντής Ακαδημιών)

Νίκος Λαζαρίδης (Υπεύθυνος Ακαδημιών)

Εντουάρντο Μπρίτο (Team Manager)

Χαβιέρ Ούμπιδες (Συντονιστής ποδοσφαιρικού τμήματος)

Τόλης Αποστόλου (Επικεφαλής Τμήματος Σκάουτινγκ)

Δημήτρης Ιωάννου (Τμήμα Σκάουτινγκ τομέας Κύπρου)

Στέλιος Σφακιανάκης (Τμήμα Σκάουτινγκ τομέας Βορείου Ελλάδος)

Στέργος Μαρίνος (Τμήμα Σκάουτινγκ δυτικής Ευρώπης)

Αλεξάνταρ Βαλεντίνοφ Γκεοργκίεφ (Τμήμα Σκάουτινγκ Βαλκανίων)

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα