ΑΕΚ: Εκεί που το λάθος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ...

ΑΕΚ: Εκεί που το λάθος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ...

ΑΕΚ: Εκεί που το λάθος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ...

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για τις κρίσιμες μέρες που ακολουθούν σχετικά με τον αγωνιστικό σχεδιασμό της Α.Ε.Κ. - Εστιάζει στις θέσεις και τις... μεταφράζει σε τακτική, ενώ έχει ένα υστερόγραφο.

Μπαίνουμε πλέον σε μια νέα εβδομάδα την οποία, λογικά, θα πρέπει να ακολουθήσουν εξελίξεις που αφορούν το αγωνιστικό πρότζεκτ της ΑΕΚ και ενέργειες που θα συνδέονται με την υλοποίηση του σχεδιασμού για το ποδοσφαιρικό τμήμα. Δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στις προσθήκες. Τέτοιες εννοείται πως πρέπει να γίνουν και μακάρι να είναι πάνω από μία στην εβδομάδα που ακολουθεί. Ωστόσο υπάρχουν και τα ζητήματα με θέσεις και πρόσωπα που οφείλουν στην Ένωση να ξεκαθαρίσουν την επόμενη μέρα προτού μετατραπούν σε σίριαλ...

Όπως και να 'χει σε αυτό το άρθρο επέλεξα να ασχοληθώ και να εστιάσω στις προσθήκες και ειδικότερα στις θέσεις όπου το λάθος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ για να μη ζήσουμε όσα και στη διάρκεια της σεζόν που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα. Επειδή διαβάζω και ακούω πράγματα που μου μοιάζουν περίεργα, το λιγότερο παράξενα, σχετικά με την ενίσχυση της ΑΕΚ στην άμυνά της, στη πίσω ζώνη. Εκεί που -επαναλαμβάνω- το λάθος απαγορεύεται για τους ανθρώπους που τρέχουν τον αγωνιστικό σχεδιασμό!

Εννοείται πως εξίσου σημαντικές είναι οι μεταγραφές, τα πρόσωπα που θα έρθουν, για το αριστερό άκρο της επίθεσης (ο έξω αριστερά που είπε ο Μελισσανίδης) και φυσικά ο φορ (ειδικά εφόσον αυτός είναι ο υγιής και με προετοιμασία Αραούχο)! Διότι μπορεί οι προπονητές που είχαμε τα τελευταία χρόνια να αδυνατούσαν να το υπηρετήσουν, αλλά δεν επιτρέπεται να ξεχνάμε ότι, ΑΕΚ σημαίνει επίθεση... Είναι εξίσου αναγκαίο να το θυμίζουμε και να το γράφουμε ξανά και ξανά προκειμένου να αντιλαμβάνεται ο εκάστοτε προπονητής ποια ομάδα έχει στα χέρια του και τι αξιώνει ο κόσμος της.

Νομίζω ότι ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς ανήκει στην κατηγορία των προπονητών (και προσώπων) που έχουν απόλυτη γνώση για την ομάδα της οποίας τη τεχνική ηγεσία ανέλαβε. Επιπρόσθετα και κύρια ξέρει καλά αυτό που σημείωνα παραπάνω, ότι ΑΕΚ σημαίνει επίθεση, αυτό εμπέδωσε όταν ήταν ο ίδιος ποδοσφαιριστής και φορούσε την φανέλα του Παναθηναϊκού. Εκείνος θα μάθει και καλύτερα με την ολοκλήρωση των προσθηκών στο ρόστερ τι θα δύναται να μας παρουσιάσει με το διαθέσιμο υλικό που θα 'χει στα χέρια του.

Στην άμυνα ηγέτη, όχι ημίμετρα...

Η άμυνα της ΑΕΚ σε κόρνερ στο ματς με τον ΠΑΟΚ

Ας επιστρέψω όμως στη βασική σκέψη για τη δημιουργία τούτου του άρθρου. Η ΑΕΚ γνωρίζει από τον περασμένο Γενάρη (και νωρίτερα) ότι δυστυχώς λάθεψε στις επιλογές της για την άμυνά της. Αυτό το πλήρωσε πολύ ακριβά και μαζί με τα... ξερά λίγο έλειψε να καούν τα πάντα! Φτάσαμε σε απόλυτο βαθμό απαξίωσης και ποδοσφαιριστές που κακοποιήθηκαν από τους προπονητές τους (όπως ο Λιβάι Γκαρσία και περισσότερο ο Τάνκοβιτς) παραλίγο να περάσουν στο περιθώριο και στο δρόμο προς το αντίο...

Σίγουρα αυτό απαγορεύεται να επαναληφθεί και θέλω να πιστεύω ότι όσα έχουμε δει, γνωρίζουμε και απ' όσα έχουμε μάθει για τον Σέρβο προπονητή δεν θα υπάρξουν αντίστοιχα λάθη. Όμως το θέμα είναι να ξέρουμε τι κάνουμε... Αντιλαμβάνομαι από αυτά που μαθαίνω από το ρεπορτάζ πως γίνεται σωστά η δουλειά. Μάλιστα η απόκτηση του Τσίτσαν Στάνκοβιτς προκάλεσε και μεγάλη ικανοποίηση σχετικά με το ότι αναγνωρίστηκε ένα πρόβλημα, βρέθηκε ένα πρόσωπο που δύναται να το λύσει και η ομάδα (Κονέ – Παπαδημητρίου και συνεργάτες) λειτούργησε γρήγορα, σωστά και αποτελεσματικά.

Αυτό από την άλλη ήταν και το προσδοκόμενο. Πρόκειται για θέση για την οποία ψάχνει η ΑΕΚ πρόσωπο από τον Δεκέμβριο του 2020. Θα συνιστούσε ανικανότητα να μην είχε βρει... Όμως όλη η προεργασία (διότι δεν ήταν μόνο ο Στάνκοβιτς) και ο χειρισμός της μεταγραφής απέδειξε και επιβεβαίωσε ότι έγινε σωστή δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και να μη σου βγει ο παίκτης ξέρεις ότι έπραξαν σωστά και το αντιλαμβάνεσαι ακόμη περισσότερο όταν το αναγνωρίζουν και το σημειώνουν και οι αντίπαλοί σου!

Αντίστοιχη είναι η υποχρέωση για τον κεντρικό αμυντικό. Η ΑΕΚ ψάχνει ηγέτη που θα αλλάξει όλη την άμυνα, θα εξελίξει αυτούς που θα δουλεύουν καθημερινά μαζί του και θα απογειώσει την πίσω ζώνη! Τέτοιος για παράδειγμα ΔΕΝ είναι ο Τζαβέλλας, ούτε καν ο Πλάνιτς... Ξεκάθαρα λόγια και πράγματα. Αυτό που γνωρίζω από το ρεπορτάζ είναι ότι υπάρχουν δυνατές επιλογές που μιλάει το club και πως οι δυο συγκεριμένες περιπτώσεις (Τζαβέλλας – Πλάνιτς) που υπάρχουν στη λίστα της Ένωσης αφορούν το ενδεχόμενο να χρειαστεί κι' άλλος δίπλα στον εκλεκτό – ηγέτη στόπερ και αυτό θα ήταν ιδανικό. Αλλά μόνο έτσι! Επίσης ο Μανγκαλά δεν απασχόλησε ποτέ (και πώς να)...

Ο «Μίλο» του 4-2-3-1 και η ενίσχυση για 4-3-3

Ο Μιλόγεβιτς μετά τις υπογραφές με την ΑΕΚ

Εννοείται πως γενικά και στα ακράια μπακ δεν πρέπει να λαθέψει ξανά, όπως πέρυσι κοινώς, η ΑΕΚ... Ψάχνεται και ελπίζω θα καταφέρει να βρει δυο κανονικά μπακ για βασικούς! Όμως ο στόπερ και ο γκολκίπερ είναι πάντα για μένα τα πιο σοβαρά κεφάλαια για τη δημιουργία (μαζί με τους μέσους μπροστά τους) μιας καλής και σκληρής πίσω ζώνης στην κάθε ομάδα. Όπως και για το χτίσιμο κάθε επίθεσης από την άμυνα, οι ίδιοι που αναφέρω, είναι οι πιο σημαντικοί...

Γενικά θέλω σαν τρελός να φτάσουμε στην ολοκλήρωση του αγωνιστικού σχεδιασμού της ΑΕΚ γιατί έχω κάποιες απορίες σε επίπεδο τακτικής που μου μεγάλωσαν μετά τη συνάντησή μας με τον Μελισσανίδη και την πρόσληψη του Μιλόγεβιτς λίγες μέρες έπειτα... Διότι απ' όσα άκουσα από το αφεντικό της Ένωσης διαπίστωσα πως πάμε για να τελειοποιήσουμε σε επίπεδο επιλογών – προσώπων το 4-3-3 και μετά αποκτήσαμε προπονητή που όσο τον έχουμε παρακολουθήσει προτιμάει το 4-2-3-1.

Όπως και να 'χει αυτό το γνωρίζουν καλύτερα ο Μελισσανίδης, ο Μιλόγεβιτς και οι Παπαδημητρίου – Κονέ που το 'χουν (ή πρέπει να το 'χουν) υπεραναλύσει... Όμως όταν μίλησε για ποδοσφαιριστές ο Μελισσανίδης είπε όλες τις θέσεις και δεν αναφέρθηκε σε αντί-Λιβάια. Αλλά εστίασε στον «έξω αριστερά». Κοινώς να βρει η ομάδα έναν αριστερό εξτρέμ αντίστοιχου επιπέδου με τον Λιβάι Γκαρσία και ενώ υπάρχει ο Τάνκοβιτς. Δεν αποκλείεται (και δύναται) ο Σουηδός στο 4-2-3-1 να μοιραστεί τη θέση πίσω από τον φορ μαζί με τον Μάνταλο οπότε κουμπώνει και στην αγαπημένη διάταξη του Σέρβου κόουτς.

Απ' την άλλη στο ενδεχόμενο που αποκτηθεί ο Αραούχο και έχεις στα άκρα δυο παίκτες με τα χαρακτηριστικά του Λιβάι Γκαρσία και στα χαφ σου ποδοσφαιριστές όπως ο Εντσάμ (με βάση τις επαφές και αναζητήσεις της ομάδας το σημειώνω), αν μη τι άλλο μπορείς να απογειώσεις το 4-3-3 με επιπλέον λύσεις για εσωτερικούς μέσους τους: Μάνταλο, Σάκχοφ, Γαλανόπουλο και να 'χεις στη θέση του κόφτη τον Σιμάνσκι (και τον «Γαλανό») έως ότου επιστρέψει και ο Σιμόες το Φθινόπωρο (αν και μιλάνε για ενδεχόμενο απόκτησης δυο χαφ). Με Αραούχο στην επίθεση βέβαια και Ανσαριφάρντ στο ρόστερ μια χαρά παίζεις και το 4-4-2. Οψόμεθα...

Υγ: Οι επιλογές προπονητών, στο μέλλον οι προσθήκες, η διάθεση των διοικήσεων, όλα δείχνουν τώρα (Ιούνιο μήνα ακόμη) ότι μπορεί να έχουμε μπροστά μας μια από τις πλέον ανταγωνιστικές σεζόν. Μπορεί και όχι... Όμως σίγουρα οι επιλογές τεχνικών σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ αυτό φανερώνουν ότι επιθυμούν οι διοικήσεις των ομάδων. Από κει και πέρα χρειάζεται υπομονή, τύχη και αποτελέσματα... Ευτυχώς για την Ένωση ο Λουτσέσκου (τον οποίο δεν θεωρώ καλό προπονητή και το 'χω σημειώσει αρκετές φορές ειδικά σχετικά με όσα πέτυχε ανάλογα με το υλικό που είχε και χωρίς προβλήματα στο παρασκήνιο, το αντίθετο ίσχυε) επέστρεψε στον ΠΑΟΚ τον οποίο και είχε... αδειάσει για τα λεφτά στην Αραβία! Καλά έκανε, επαγγελματίας είναι... Μου ζητάτε Ενωσίτες (και οπαδοί άλλων ομάδων) να εστιάσω σε αυτό που είπε για το 2018 ξανά. Δεν μου έκανε ΚΑΜΙΑ έκπληξη. Δεν περίμενα να πει: «τελικά έκανα λάθος, όντως βιάσαμε την αλήθεια τότε, την προηγούμενη νύχτα (τότε συμβαίνουν όλα τα χοντρά παρασκηνιακά καμώματα) κάναμε τα πάντα για να αλλάξουν ΟΛΑ τα δεδομένα για το ματς (σ.σ.: πήραν πίσω βαθμούς και γέμισαν το γήπεδο που θα ήταν άδειο) και στη φάση του κόρνερ που κερδίσαμε, πριν καν υπάρξει το γκολ του Βαρέλα, υπάρχει ΞΕΚΑΘΑΡΟ φάουλ πάνω στον Λαμπρόπουλο και εννοείται δεν το λέγαμε για να μη χάσουμε επικοινωνιακά». Πώς να έλεγε δηλαδή: «η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για τη σεζόν που δεν κερδίσαμε ΚΑΝΕΝΑ σοβαρό – μεγάλο ματς»; Να αναγνώριζε ότι πήγε στην Τρίπολη πριν το ματς με την ΑΕΚ και κατάφερε να χάσει με τριάρα (3-2) ενώ είχε ισοφαρίσει η ομάδα του στο 97' με μούφα πέναλτι και δέχτηκε γκολ 45 δεύτερα μετά; Έβαλε ξανά την κασέτα να παίξει αναμενόμενα... Επίσης θα ήταν και ΠΑΡΑΛΟΓΟ να έλεγε διαφορετικά πράγματα μετά όσα είχε πει το στόμα του δίχως ντροπή. Το ευτύχημα είναι ότι επέστρεψε στην Ελλάδα για τον ΠΑΟΚ και ευτυχώς δεν ήθελε Μελισσανίδη και ΑΕΚ διότι δεν θα άντεχα όσα θα ζούσαμε. Αλλά θα ήταν σωστό και μάγκικο αυτό που είπε τώρα να το έλεγε αν αναλάμβανε την Ένωση. Όσο για το εξωτερικό που ήλπιζε και περίμενε να βρει πρόταση κάπου, έστω σε ομάδα που θα πάλευε για τη σωτηρία της ή να επιστρέψει σε μεγάλη κατηγορία του top-5 των πρωταθλημάτων, δεν ήταν λάθος, ούτε κακό που το ήθελε και το ήλπιζε. Μπορεί να υπάρξει η ευκαιρία αργότερα. Απλά για να πήγαινε θα έπρεπε έστω μισή ομάδα να ενδιαφερόταν. Ωστόσο δεν απασχόλησε καμία η περίπτωσή του και για κανέναν λόγο, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που σημαίνει: κάτι θα ξέρουν κι αυτοί διάολε, ή πιο σωστά δεν έχουν δει και τίποτα το σοβαρό και αξιόλογο για να κάνουν κίνηση!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...