Οκκάς: «Οι αθλητικοί ψυχολόγοι δίνουν αρκετή βοήθεια στα παιδιά»

Οκκάς: «Οι αθλητικοί ψυχολόγοι δίνουν αρκετή βοήθεια στα παιδιά»

Οκκάς: «Οι αθλητικοί ψυχολόγοι δίνουν αρκετή βοήθεια στα παιδιά»

bet365

Ο Γιάννης Οκκάς μίλησε στην κυπριακή ιστοσελίδα «shootandgoal», για τη ψυχική υγεία στο ποδόσφαιρο αλλά και για τη σημασία της ύπαρξης των ψυχολόγων στον χώρο του αθλήματος.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού Β’, Γιάννης Οκκάς, μίλησε στην κυπριακή ιστοσελίδα «shootandgoal», όπου συμμετείχε σε μία κουβέντα διαφορετική από τις υπόλοιπες. Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η ψυχική υγεία σε συνάρτηση με τον αθλητισμό, θέμα το οποίο γνωρίζει καλά σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο ίδιος.

Μεταξύ άλλων στάθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να εργάζονται ψυχολόγοι στις ομάδες και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιριστές στην καθημερινότητα τους.

Μάλιστα ο 46χρονος τεχνικός με «βαριά» καριέρα ως παίκτης, δεν δίστασε να φέρει παραδείγματα από τη δική του πορεία και από οικείες καταστάσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει κατά καιρούς.

Αναλυτικά όσα είπε:

Γιάννο, είστε τόσα χρόνια στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ήταν πράγματι ταμπού οι εποχές τότε, το να μιλήσεις για θέματα ψυχικής υγείας στο ποδόσφαιρο;

«Υπάρχει μεγάλη δόση αλήθειας σε αυτό. Έχει να κάνει και με τις γενιές πιστεύω, για το πως μεγάλωναν οι προηγούμενες γενιές όπως ήμασταν εμείς. Όμως και οι γενιές οι δικές μας ίσως να το αντιμετώπιζαν λίγο καλύτερα, γιατί αν μπορώ να το πω έτσι, ήταν πιο ‘σκληρές’ εποχές, εποχές όπου η καθημερινότητά μας ήταν ένα μάθημα ζωής και χτίσιμο χαρακτήρα. Και το λέω αυτό γιατί οι τότε εποχές οι δικές μας, είχαν κάποιες δυσκολίες, όπως το ότι δεν είχαμε εύκολη πρόσβαση στην προπόνηση, οι γονείς μας δεν είχαν τη δυνατότητα να μας παρέχουν κάποια πράγματα, σε εισαγωγικά, που τα έχουν τώρα οι νεότεροι όπως η ευκολία μετακίνησης. Και διάφορα άλλα πράγματα που μας μεγάλωναν σαν χαρακτήρα. Δηλαδή προσπαθούσαμε να βρούμε από μικρή ηλικία, και σε οικογενειακά και σε ποδοσφαιρικά θέματα, τις λύσεις από μόνοι μας, όχι πάντα με το χέρι του πατέρα ή της μητέρας. Χωρίς να σημαίνει όμως ότι δεν χρειαζόμασταν και εμείς μία χείρα βοηθείας μετέπειτα και σαν ποδοσφαιριστές».

Τι βλέπετε εσείς προσωπικά να αλλάζει σε αυτό τον τομέα τα τελευταία χρόνια; Έχουμε και δειλά δειλά στην Κύπρο την είσοδο αθλητικών ψυχολόγων στις ομάδες.

«Οι αθλητικοί ψυχολόγοι δίνουν αρκετή βοήθεια στα παιδιά. Στην Ανόρθωση του 1997-2000, είχαμε και μία ψυχολόγο στο τιμ της ομάδας, ήμασταν όμως η εξαίρεση. Ήταν κάτι το πρωτόγνωρο, το ότι τότε η διοίκηση του Κίκη Κωνσταντίνου είχε φέρει στη ομάδα μία ψυχολόγο. Οι σημερινές γενιές έχουν μεγάλη βοήθεια από τους αθλητικούς ψυχολόγους, συνεργάστηκα με κάποιους και εγώ και πραγματικά δίνουν τη δική τους λύση σε διάφορα θέματα καθώς είναι κάτι στο οποίο έχουν μορφωθεί. Δεν είναι όπως ένας προπονητής που θα πει στους παίκτες του ‘μην αγχώνεσαι και πάμε’. Ακόμη και η κάθε λέξη παίζει το δικό της ρόλο. Μπορείς να πεις μία λέξη και εκεί που θέλεις εμψυχώσεις τον ποδοσφαιριστή, στο τέλος να τον καταρρακώσεις περισσότερο. Άρα οι αθλητικοί ψυχολόγοι είναι ένας τομέας που είναι πολύ σημαντικός στη σημερινή μέρα, γιατί και οι νέοι τώρα για κάποιο λόγο τα έχει φέρει η κοινωνία έτσι, που τα πράγματα είναι λίγο πιο ευάλωτα για αυτούς μέσα από την ευκολία της καθημερινότητας. Στην Εθνική όταν ήμουν προπονητής εκεί, είχαμε τον αθλητικό ψυχολόγο. Είχαμε μία συνεργασία, είχαμε τον χρόνο που δινόταν στους αθλητές για ραντεβού μαζί του και ο ψυχολόγος θα προσέγγιζε και θα άγγιζε κάποιες άλλες παραμέτρους που δεν μπορεί να προσεγγίσει ο προπονητής. Και πιστεύω αυτό βοήθησε αρκετά».

Είπατε ότι η παρουσία της ψυχολόγου στην Ανόρθωση ήταν η εξαίρεση. Επειδή ήταν και κάτι νέο αυτό για σας, σας δυσκόλεψε το να έχετε μία προσέγγιση μαζί της, να της ανοιχτείτε;

«Κοιτάξετε, ήθελε κάποιο χρόνο αυτή η μετάβαση για μας. Ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Αλλά για είναι ειλικρινής, αυτοί που προσπάθησαν, ιδιαίτερα η πιο νεαρή γενιά όπως ήταν η δική μου, προσπαθήσαμε να ακούσουμε τι είχε να πας πει. Εγώ προσωπικά έπαιρνα σημειώσεις από τις συναντήσεις και μαθήματα που είχαμε μαζί της και τις έπαιρνα μάλιστα και στο σπίτι μου και προσπαθούσα να τις δω και στην πράξη. Εμένα αυτό με βοήθησε και στη συνέχεια σαν προπονητή. Δηλαδή να δεχθώ τον οποιονδήποτε αθλητικό ψυχολόγο να μπει στο μέρος της προπόνησής μου, να δώσω χρόνο σε αυτό τον άνθρωπο για να βοηθήσει. Γιατί είδα ότι και από την εμπειρία μου σε κάποιο βαθμό, ότι αποφέρει αποτέλεσμα».

Φαντάζομαι και επειδή όπως είδατε από πρώτο χέρι να φέρνει αποτέλεσμα η παρουσία ενός αθλητικού ψυχολόγου, μπήκε και στην αντίληψή σας τώρα που είστε προπονητής.

«100%. Όχι μόνο αποτέλεσμα στους παίκτες μας, αλλά και στην οικογένεια γενικά. Υπάρχει η σωστή προσέγγιση, ήδη ένας προπονητής που παίρνει την άδεια PRO περνάει και από κάποια στάδια εκμάθησης ψυχολογίας. Όμως για να είμαι δίκαιος, είμαι ένας άνθρωπος που δεν μου αρέσει ‘να μπαίνω στα χωράφια των άλλων’, να το πω έτσι κυπριακά. Και όπως δεν μου αρέσει να μπαίνουν κάποιοι στα χωράφια μου σε ότι αφορά την προπονητική, έτσι και εγώ πρέπει να καταλάβω ότι δεν μπορώ να κάνω το έργο του αθλητικού ψυχολόγου. Άρα πάω εκεί ‘που με παίρνει’ και από εκεί και πέρα συνεχίζει και τα φέρνει εις πέρας ένας άνθρωπος που είναι ειδικός στον τομέα».

Όταν ήσασταν στην Εθνική σαν προπονητής, έρχονταν από μόνα τους τα παιδιά να σας μιλήσουν για θέματα τα οποία μπορεί να αντιμετώπιζαν είτε μέσα είτε έξω από τον χώρο του ποδοσφαίρου;

«Πάρα πολλές φορές, ναι. Είχα μία άριστη σχέση με τα παιδιά και ένας τρόπος για να έρθουν οι παίκτες να σου μιλήσουν είναι να τους δείξεις εμπιστοσύνη και να προσπαθήσεις να καταλάβεις το κάθε πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Το έκανα μέχρι το βαθμό που ήταν οι γνώσεις μου και η δυνατότητά μου. Και νομίζω το πιο σωστό είναι αυτό. Να βοηθήσεις δηλαδή μέχρι το βαθμό που μπορείς, γιατί από εκεί και πέρα ίσως κάνεις κάτι λάθος, άθελά σου. Πρώτα απ’ όλα άκουγα τα παιδιά, προσπαθούσα να αυξήσω την έννοια της ενσυναίσθησης, δηλαδή να μπω στην θέση τους για να τους καταλάβω. Είναι κάποια πράγματα που έχουμε διδαχθεί, διαβάσαμε στα βιβλία για την άδεια του PRO, ήταν και του χαρακτήρα μου φυσικά. Εγώ να σας πω από τα βιώματά μου, ήμουν ένας άνθρωπος που είχα την τύχη να παίξω στο εξωτερικό και γνωρίζω τις δυσκολίες, και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του εξωτερικού. Πέραν από κάποιες καλύτερες συνθήκες που βρίσκεις στο εξωτερικό, υπάρχουν και κάποια πράγματα στα οποία δυσκολεύεσαι. Πχ η προσαρμογή, η οικογένεια, τα σχολεία, η καθημερινότητα του να είσαι αλλού. Και προσπάθησα να μορφωθώ σε αυτό τον τομέα και απέκτησα και από τα βιώματά μου αυτή τη λέξη που σας είπα, την ενσυναίσθηση. Προσπαθώ να μπω στην θέση του άλλου. Όταν επέστρεψα πίσω στην Κύπρο μετά την Θέλτα Βίγκο, προσπάθησα και βοήθησα πάρα πολλούς συμπαίκτες μου για τον απλούστατο λόγο που σας είπα. Και εγώ χρειάστηκα όταν ήμουν εξωτερικό τη βοήθεια κάποιων, πχ στο να βρω σπίτι. Ένιωσα τον πόνο του εξωτερικού, τις δυσκολίες του εξωτερικού. Να έχεις ένα μωρό, η γυναίκα σου να πρέπει να μείνει σπίτι για μέρες επειδή θα λείπεις για παιγνίδι μακρινό, αυτά όλα μου έδωσαν τη δυνατότητα να φιλτράρω κάποια πράγματα και με τη σειρά μου να βοηθήσω τον συνάνθρωπό μου».

Η αθλητική ψυχολόγος Θάλεια Παναγή που μίλησε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ μας, μας είπε ότι στις ακαδημίες γίνεται καλύτερη δουλειά σε αυτό τον τομέα παρά τις Α’ ομάδες, γιατί εκεί θεωρούν ότι ο ποδοσφαιριστής σαν επαγγελματίας οφείλει να ξεπερνάει κάποια πράγματα μόνος του. Ποια είναι η δική σας άποψη για αυτό;

«Εμείς όταν παίζαμε ποδόσφαιρο, μπορεί να ήμασταν στα 35 μας και να ήμασταν μωρά ακόμη. Ο χώρος του ποδοσφαίρου πολλές φορές δημιουργεί έναν κόσμο, δεν θέλω να παρεξηγηθώ, ότι τα έχει όλα ένας παίκτης. Χρήματα, αυτοκίνητα κλπ. Όμως τον χαρακτήρα δεν τον δημιουργούν ούτε τα χρήματα ούτε οι ανέσεις. Υπάρχουν παιδιά που έχουν τα πάντα αλλά θέλουν μία καλή κουβέντα από τον συνάνθρωπό τους. Θέλουν μία κίνηση ανθρωπιάς. Και ο ποδοσφαιριστής όσο θα είναι ποδοσφαιριστής, θα είναι ένα μικρό παιδί».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE 2 Τελευταία Νέα