Πώς ο Ολυμπιακός κερδίζει στο Ηράκλειο και πώς δεν μπορείς να πάρεις ούτε ισοπαλία από τον ΟΦΗ!

Πώς ο Ολυμπιακός κερδίζει στο Ηράκλειο και πώς δεν μπορείς να πάρεις ούτε ισοπαλία από τον ΟΦΗ!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει μέσα από το blog του στο Gazzetta το αποψινό πολύ σημαντικό, αλλά και δύσκολο παιχνίδι του Ολυμπιακού στην Κρήτη.

Αντί προλόγου: Δηλαδή 0-3 το ντέρμπι που διακόπηκε και τους τρεις βαθμούς να πάρει ο Παναθηναϊκός, αλλά και μείον ένα βαθμό ο Ολυμπιακός, εκείνον που «τόλμησε» και πήρε από την ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια…

Ο Ολυμπιακός παίζει σήμερα στο σπίτι της καλύτερης ομάδας του ελληνικού πρωταθλήματος, μετά τις τέσσερις μεγάλες. Και δεν θα έχει τον αρχηγό και καλύτερο του παίκτη, τον Φορτούνη (έχει βάλει τέσσερα γκολ κι έχει φτιάξει οκτώ) και τον άλλο καλύτερο του παίκτη, τον Ρόντινεϊ (αν και μπακ έχει βάλει δύο γκολ κι έχει φτιάξει πέντε). Όπως δεν θα έχει και τον κόσμο του στο Γεντί Κουλέ.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο καθένας το μέγεθος της δυσκολίας της αποστολής του Ολυμπιακού, που συν τοις άλλοις μόλις την Πέμπτη έπαιξε στο…110% για να μπορέσει να κερδίσει μία ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, την Γουέστ Χαμ, άρα οι παίκτες του έχουν μεγάλη φθορά σε δυνάμεις-αντοχές. Παράλληλα, ο αντίπαλος του είναι η μοναδική ομάδα μέχρι τώρα που έχει κερδίσει τόσο τον ΠΑΟΚ (1-0), όσο και την ΑΕΚ (2-0), και τους δύο μέσα στο Ηράκλειο, σε ένα οριακό παιχνίδι, το πρώτο, και σε ένα παιχνίδι που κυριάρχησε, το δεύτερο!

Να καταγράψουμε ότι είναι η πρώτη φορά τη φετινή σεζόν που ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού, ακολουθεί παιχνίδι πρωταθλήματος εκτός έδρας-μέχρι τώρα όλα ήταν στο Καραϊσκάκη και δη με αντιπάλους όπως ο Πανσερραϊκός, ο Ατρόμητος, η Λαμία κι η Κηφισιά. Τώρα, είναι κάτι άλλο. Είναι παιχνίδι στην επαρχία και δη στην πιο ισχυρή έδρα της ελληνικής περιφέρειας. Με έναν προπονητή, από τον οποίο οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πολύ κακές αναμνήσεις: τον αποκλεισμό τους από τη βουλγαρική Λούντογκορετς στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ…

Ολυμπιακός

Με το Λιθουανό Νταμπράουσκας ο ΟΦΗ έχει καταφέρει να φτιάξει μία ομάδα που ειδικά όταν προηγείται στο σκορ είναι σχεδόν απίθανο να της γυρίσεις το παιχνίδι! Και γράφω «σχεδόν» γιατί επί ημερών του Λιθουανού το κατάφερε μία μόνο ομάδα, ο Ολυμπιακός, αλλά μέσα στο Καραϊσκάκη, κερδίζοντας την άνοιξη 2-1 (από 0-1) με ένα γκολ στο 76’. Ειδικά, όμως, μέσα στο Ηράκλειο είναι αδύνατο να κάνεις ανατροπή! Σε έξι ματς, από την περασμένη σεζόν, που άνοιξε το σκορ έχει τέσσερις νίκες (Αστέρα Τρίπολης 1-0, Άρη 3-2, ΠΑΟΚ 1-0 και ΑΕΚ 2-0) και δύο ισοπαλίες (Αστέρα 1-1 και Ατρόμητο 1-1)…

Εδώ υπάρχει μία ειρωνεία: ο Ολυμπιακός και τα δύο τελευταία διπλά του στο Ηράκλειο τα έκανε δεχόμενος πρώτος γκολ, 2-1 πέρυσι και 3-1 πρόπερσι, με τον Νιόπλια όμως και τις δύο φορές στον πάγκο του ΟΦΗ, όχι τον Νταμπράουσκας. Αυτό που έχω προσέξει είναι ότι ο Λιθουανός προπονητής ζητάει από την ομάδα του να μπαίνει πάρα πολύ δυνατά από το πρώτο κιόλας λεπτό στα παιχνίδια της στο Γεντί Κουλέ. Ο ΠΑΟΚ ήταν τυχερός που δεν έχανε 0-1 στο 15’, η ΑΕΚ έχανε 0-1 στο 5’ κι ο Άρης έχανε επίσης 0-1 στο 15’…

Μπορώ δε να θυμηθώ ότι ο Ολυμπιακός στα περισσότερα δύσκολα φετινά παιχνίδια του βρέθηκε να χάνει γρήγορα: από την Φράιμπουργκ στο 9’, από την ΑΕΚ στο 22΄, από τον Παναθηναϊκό στο 28’, από την Γκενκ στο 30’. Σε όλα ισοφάρισε, αλλά σε κανένα από αυτά δεν κέρδισε. Μάλιστα στο ένα έχασε και στα άλλα τρία έσωσε την ισοπαλία (με τον ΠΑΟ όσο έπαιξε). Ο Μαρτίνεθ πρέπει να το κοιτάξει πολύ αυτό το θέμα, όπως φυσικά και να βγάλει η ομάδα του φρεσκάδα ως το τέλος, καθώς ο ΟΦΗ με το πλεονέκτημα ότι προετοιμάζεται όλη την εβδομάδα μόνο για ένα ματς έχει δυναμική ως το τέλος. Κάπως έτσι κέρδισε τον ΠΑΟΚ με γκολ στο 90’, τον Άρη με γκολ στις καθυστερήσεις κι έβαλε και δεύτερο γκολ στην ΑΕΚ στο 83’!

Μασούρας

Πρόκειται για μία πραγματικά καλή, δεμένη, σκληροτράχηλη ομάδα, που στην καλή της ημέρα δεν μπορείς να της πάρεις εύκολα ούτε ισοπαλία-πρέπει να φτύσεις αίμα, ειδικά στο Ηράκλειο! Να προσέξουμε ότι ο ΟΦΗ ένα ματς έχει χάσει φέτος, στην Τρίπολη, κι αυτό επειδή ο Αστέρας μπήκε εκπληκτικά στο παιχνίδι και αιφνιδίασε την ομάδα του Νταμπράουσκας κερδίζοντας με 2-0 από το 20’…

Τέλος πάντων, οι αγώνες, του Ολυμπιακού με τον ΟΦΗ στην Κρήτη εδώ και πολλά χρόνια, για την ακρίβεια από το 2005, έχουν ένα χαρακτηριστικό: όταν ο Ολυμπιακός βάζει γκολ, έστω ένα, πάντα κερδίζει! Το έκανε σε 12 περιπτώσεις και κέρδισε και τις 12. Αντίθετα, όταν δεν σκόραρε, είτε έφερε λευκές ισοπαλίες (δύο 0-0), είτε έχασε (δύο φορές με 0-1, τελευταία το 2018, στην πρώτη σεζόν του Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο). Πρόκειται για μία πραγματικά περίεργη παράδοση που ξεκίνησε από το ΟΦΗ-Ολυμπιακός 1-0 τον Οκτώβριο του 2005. Εφτά μήνες νωρίτερα, Μάρτιο του 2005, είχαμε ένα ΟΦΗ-Ολυμπιακός 1-1, τελευταίο ματς στο οποίο οι «ερυθρόλευκοι» σκόραραν και δεν πήραν το τρίποντο.

Εκτός όλων των άλλων, το αποψινό παιχνίδι αποτελεί αναπόφευκτα κι ένα είδος τεστ διαχείρισης θριάμβου! Μόλις πριν λίγες ημέρες ο Ολυμπιακός σημείωσε τη μεγαλύτερη φετινή νίκη του, το 2-1 επί της Γουέστ Χαμ. Κι έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα την διαχειριστεί το ποδοσφαιρικό τμήμα στον αγώνα με τον ΟΦΗ. Θα είναι ακόμη οι παίκτες στα σύννεφα για τον θρίαμβο επί μίας σημαντικής αγγλικής ομάδας η, θα τον έχουν βγάλει από το μυαλό τους και θα είναι αφοσιωμένοι στο ματς πρωταθλήματος…

Πανηγυρική

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΟΦΗ θα παίξει στο 110% κόντρα στον Ολυμπιακό. φαίνεται κι από την τακτική του συλλόγου να μη δηλώσει για έκτιση ποινής σε αυτό το ματς ούτε έναν από τους πολλούς παίκτες του που ήταν τιμωρημένοι λόγω κίτρινων καρτών. Όλους τους δήλωσε σε άλλα ματς, όχι πάντως σε αυτό.

Άσχετο: Το καλύτερο για τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Γουέστ Χαμ, το έγραψε η Mirror: «Αν έπαιρνε κάτι από αυτό το παιχνίδι η ομάδα του Μόγες, θα ήταν μεγαλύτερη κλοπή κι από εκείνη των Ελγινείων»!!!

Η φωτογραφία της ημέρας:

Ένα από τα λίγα ψεγάδια του παιχνιδιού του Ολυμπιακού την Πέμπτη ήταν το κομμάτι εκείνο όταν χάνονταν η μπάλα από τους χαφ και τους κυνηγούς και δίνονταν η δυνατότητα στην Γουέστ Χαμ να βγει στην αντεπίθεση. Είναι κάτι που ακόμη δεν έχει διορθωθεί, όπως το είδαμε και πάλι παρότι ο Ρέτσος και οι άλλοι αμυντικοί έδειξαν μία αρκετά καλή ετοιμότητα.

Με την ευκαιρία να γράψω κάτι για τον Ρέτσο: δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βοηθάει πολύ και δη σε αρκετούς τομείς. Το ίδιο έκανε και κόντρα στους Άγγλους, με κρίσιμες επεμβάσεις, με τάκλιν, με πολλές κερδισμένες μονομαχίες, μπλοκάροντας επικίνδυνα σουτ, αλλά και παίζοντας ψύχραιμα την μπάλα. Προσπαθεί να δώσει και να κάνει πολλά μέσα στο παιχνίδι, αλλά ίσως και περισσότερα απ΄ ότι πρέπει! Ενδεχομένως αυτός είναι ένας λόγος, που βλέπουμε ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει το λάθος, ενώ πάει τόσο καλά, και καθαρά ανασταλτικά, αλλά και βγάζοντας την μπάλα από την άμυνα προς το κέντρο και την επίθεση.

Ρέτσος

Να θυμίσω τρεις περιπτώσεις από το ματς της Πέμπτης.

Πρώτη όταν γύρισε απρόσεκτα την μπάλα στον Πασχαλάκη, με αποτέλεσμα να την στείλει στα δίκτυα-το αυτογκόλ αποφεύχθηκε γιατί ο διαιτητής είχε ήδη σφυρίξει επιθετικό φάουλ, όμως η κίνηση του Ρέτσου έγινε και δεν ήταν η δέουσα.

Δεύτερη εκεί που άφησε αμαρκάριστο τον Άγγλο φορ (Ίνγκς) στην ευκαιρία του στο 54’, αστοχώντας από πλεονεκτική θέση μέσα από την περιοχή στη σέντρα από αριστερά, με τον Ινγκς μάλιστα να του είχε ξεφύγει λίγο νωρίτερα, στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου και τον Πασχαλάκη να σώζει την εστία του.

Και τρίτη εκεί που μάρκαρε στο όριο στο 92’ τον άλλο φορ, τον Αντόνιο. Τώρα ήταν Καραϊσκάκη κι ο διαιτητής δεν έδωσε τίποτα. Αν το ματς ήταν στο Λονδίνο δεν ξέρω τι θα έκανε. Και στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου έκανε ένα φάουλ σε εξαιρετική θέση για απευθείας εκτέλεση, με τον Γουόρντ-Πράους να σουτάρει λίγο άουτ.

Πού θέλω να καταλήξω: πρέπει να είναι πιο προσεκτικός ο Ρέτσος. Ακόμη κι αν χρειαστεί να κάνει λιγότερα πράγματα…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.