Παναθηναϊκός: Μία win-win κατάσταση, ο ρόλος του Ζέκα και η μεσαία γραμμή

Παναθηναϊκός: Μία win-win κατάσταση, ο ρόλος του Ζέκα και η μεσαία γραμμή

Παναθηναϊκός: Μία win-win κατάσταση, ο ρόλος του Ζέκα και η μεσαία γραμμή

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την επιστροφή του Κάρλος Ζέκα στον Παναθηναϊκό και τον άξονα της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Είναι κάτι όμορφο στο ποδόσφαιρο του 2023 να γίνονται κινήσεις που βάζουν μπροστά το συναίσθημα. Ο Κάρλος Ζέκα επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, σε μία μεταγραφή του «τριφυλλιού» που στη λογική της, τοποθετεί πρώτα από όλα το δέσιμο, την υπόσχεση επιστροφής του 2017 και την ιδιαίτερη σχέση με ένα δικό του παιδί και έπειτα τη ποδοσφαιρική λογική

Εξάλλου η προσθήκη του Έλληνα μέσου δεν εντάσσεται στο σχεδιασμό για την ποιοτική αναβάθμιση του ρόστερ αυτό το καλοκαίρι, δεν «τρώει» τη θέση κάποιου, θα ξαναφορέσει τη πράσινη φανέλα για να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα της καρδιάς του. Επιστρέφει για να αναλάβει πόστο διοικητικό στο μέλλον και αν καταφέρει να πείσει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς ότι αξίζει σημαντικό χρόνο συμμετοχής, θα τον πάρει.

Ο Σέρβος τεχνικός δεν «κολλάει» ούτε σε ηλικίες, ούτε σε τίποτα, όπως δεν «κολλάει» και σε συναισθηματισμούς. Αν ο Ζέκα του «κάνει», θα παίζει. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Η πρώτη μεταγραφή του Παναθηναϊκού είναι μία win-win κατάσταση. Από όλες τις απόψεις:

  • Ο οργανισμός προσθέτει στα αποδυτήριά του μία ηγετική φυσιογνωμία, μία ισχυρή και απόλυτα σεβαστή προσωπικότητα, ένα παιδί «διαμάντι», τον ορισμό του team player, ο οποίος κατάφερε να γίνει ακόμη πιο αγαπητός στη Δανία, όντας και αρχηγός στη Κοπεγχάγη.
  • Η ομάδα προσθέτει στο ρόστερ της έναν πολύπειρο κεντρικό μέσο, ο οποίος αν είναι υγιής και δεν έχει επηρεαστεί από τη δεύτερη επέμβαση στο γόνατο, θα δώσει πολύτιμες λύσεις κατά την διάρκεια της χρονιάς. Για να το κάνουμε... πενηνταράκια. Ο υγιής Ζέκα που τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν mvp σε παιχνίδι Champions League, προφανώς και αποτελεί μία πιο αξιόπιστη λύση από τον μετρίων δυνατοτήτων, Ένις Τσόκαι.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και το γεγονός πως ο Ζέκα δεν διαπραγματεύθηκε καν το νέο του συμβόλαιο και δεν πιάνει αξιοσημείωτο «χώρο» στη πίτα του φετινού μπάτζετ, έχουμε την εικόνα μίας απόλυτα λογικής κίνησης για τον Παναθηναϊκό. Ο σύλλογος σε κάθε επίπεδο δεν έχει να χάσει τίποτα από τον ερχομό του Ζέκα. Μόνο να κερδίσει.

Από την στιγμή, λοιπόν, που ο διεθνής χαφ ήρθε ως μία έξτρα λύση στο ρόστερ, η κουβέντα για την ενίσχυση στη μεσαία γραμμή δεν άλλαξε και δεν αλλάζει. Ο Παναθηναϊκός θα κινηθεί για την απόκτηση δημιουργικού μέσου από το πάνω ράφι και άμεσα και πιθανότατα για ένα «8άρι» μέσα στο καλοκαίρι. Θα κάνει κίνηση για «6άρι» μόνο αν δεν παραμείνει ο Δημήτρης Κουρμπέλης, με τις πιθανότητες να είναι μοιρασμένες όσον αφορά την παραμονή του αρχηγού. Δεν παίζει μπάλα μόνος του ο Παναθηναϊκός.

Σε τούτη την γωνιά, το έχουμε αναφέρει κι άλλες φορές πως ο Παναθηναϊκός παρά το γεγονός πως στήριξε την μεσαία γραμμή αυτής της διετίας στον Ρούμπεν Πέρεθ που τα πήγε περίφημα, θα πρέπει αυτό το καλοκαίρι να κάνει σημαντικό upgrade στο «6». Να αποκτήσει έναν παίκτη ισάξιο και γιατί όχι καλύτερο του ισπανικού «κομπιούτερ» και να έχει δύο επιλογές τοπ επιπέδου, με τον Κουρμπέλη να λογίζεται περισσότερο στο «8» και έπειτα στο «6».

Μην ξεχνάμε πως η χρονιά φέτος θα είναι πιο απαιτητική από κάθε άποψη. Και σε επίπεδο στόχων αλλά και σε επίπεδο συνεχόμενων υποχρεώσεων, σε Ελλάδα κι Ευρώπη. Τετάρτη-Κυριακή ο Ρούμπεν δεν μπορεί να είναι ο ίδιος, φάνηκε στα play-offs και εκεί στο «6» καλό θα ήταν το «τριφύλλι» να έχει μία τριπλέτα που θα απαρτίζεται από μεταγραφή, τον Ρούμπεν και τον Κουρμπέλη. Αν επαναλαμβάνουμε θέλει να κάνει μια σημαντική αναβάθμιση.

Τα υπόλοιπα είναι δεδομένα. Οι «πράσινοι» έχουν ανάγκη από ένα «10» και από ένα «8» τοπ, που θα είναι σε θέση να του αλλάξουν τη ζωή δημιουργικά. Να μην είναι κάποιοι που βοηθούν τα πράγματα να συμβούν, αλλά εκείνοι που θα τα κάνουν να συμβαίνουν. Να μην έχουν το support ως πρώτο πράγμα στο μυαλό τους αλλά να είναι σαφώς πιο επιθετικοί, πιο επιδραστικοί, πιο ουσιαστικοί στα τελευταία μέτρα 35 του γηπέδου, εκεί όπου πάντα «μιλά» η ατομική ποιότητα πρωτίστως και ακολουθούν οι ομαδικές λειτουργίες.

Σε ένα κομμάτι που υστέρησε σημαντικά ο Παναθηναϊκός...

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.