Γιώργος Χριστοβασίλης, ο άνθρωπος που «γιγάντωσε» τον ΠΑΣ Γιάννινα (vids)

xristovasilis

bet365

Επί ημερών του Γιώργου Χριστοβασίλη ο ΠΑΣ Γιάννινα καθιερώθηκε στη μεγάλη κατηγορία, έπαιξε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και αναγορεύτηκε σε μία ομάδα που «χτίζει» καριέρες ποδοσφαιριστών και προπονητών.

Στη θλίψη «βυθίστηκε» σήμερα (14/5) τα ξημερώματα ο ΠΑΣ Γιάννινα και ευρύτερα το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς ο Γιώργος Χριστοβασίλης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 68 ετών. Το τελευταίο διάστημα έδινε με ήθος και περίσσια δύναμη μία μεγάλη «μάχη» και όσοι τον γνωρίζουν έχουν να λένε πως το έπραξε με μεγάλα αποθέματα ψυχικής δύναμης.

Γεννημένος το 1955 στα Αγναντα του Νομού Αρτας, σπούδασε στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης όπου και απέκτησε πτυχίο Master. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 εργάστηκε εκεί ως υπεύθυνος πολιτικός μηχανικών των σχολικών κτηρίων της πόλης και το 1986 δημιούργησε στις ΗΠΑ την πρώτη του επιχείρηση.

Πέρα από τον Ατλαντικό έμεινε μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας και το 1993 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου και ασχολήθηκε με τον κατασκευαστικό κλάδο και κυρίως με την παραγωγή-διανομή των οικοδομικών χρωμάτων. Ηταν πρωτοπόρος και ιδιαίτερα πετυχημένος επιχειρηματίας στον κλάδο του, ενώ παράλληλα άρχισε να ασχολείται και με το ποδόσφαιρο.

Ο Ηλυσιακός ήταν στις αρχές του 2000 η πρώτη ομάδα που ενεπλάκη διοικητικά, ενώ συχνά-πυκνά βοηθούσε και την Αναγέννηση Αρτας. Τον Ιούλιο του 2008 αγόρασε, έναντι περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, τον ΠΑΣ Γιάννινα από τον Αλέξη Κούγια και έκτοτε ήταν ο διοικητικός ηγέτης του club. Επί των ημερών του ο «Αγιαξ της Ηπείρου» όχι μόνο επέστρεψε και καθιερώθηκε στη μεγάλη κατηγορία, από την πρώτη του κιόλας χρονιά, αλλά συνάμα το 2016 η ομάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπου αρχικά απέκλεισε την Οντ Γκρέναλντ αλλά στη συνέχεια έμεινε εκτός Europa League από την Αλκμααρ.

Κάτι που φυσικά δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο την τεράστια αυτή επιτυχία, ενώ το 3-0 επί των Νορβηγών στον πρώτο αγώνα του ζευγαριού, θα μείνει για πάντα και με «χρυσά γράμμα» στην ιστορία του ΠΑΣ. Μάλιστα όλο το χρονικό διάστημα της παρουσίας του η ομάδα τερμάτισε έξι φορές στο top 6 της μεγάλης κατηγορίας και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου.

Παρότι σε αυτά τα 15 χρόνια το club υποβιβάστηκε δύο φορές ουδέποτε τέθηκε ζήτημα βιωσιμότητας της ΠΑΕ, που επί ημερών του μετατράπηκε και μία ομάδα που «έβγαζε» παίκτες. Δεκάδες καθιερώθηκαν στους «Ζωσιμάδες» και στη συνέχεια ακολούθησαν μεγάλη καριέρα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Ντίνου Μαυροπάνου που πήρε μεταγραφή για την Αρσεναλ. Αλλά δεν ήταν ο μόνος, αφού και δεκάδες άλλοι που αγωνίστηκαν στη λίμνη και οι περισσότεροι συνεχίζουν να το πράττουν με επιτυχία με άλλη φανέλα εντός και εκτός συνόρων, «έχτισαν» το όνομά τους στον ΠΑΣ, από όπου οι περισσότεροι έφυγαν με μεταγραφή (π.χ. Δημήτρης Κολοβέτσιος, Μάριος Οικονόμου, Μάρκος Βελλίδης, Χάρης Χαρίσης, Λεωνίδας Κούτρης, Μανώλης Σάλιακας, Γιούρι Λοντίγκιν, Χοσέ Περέα και δεκάδες άλλοι). Ετσι λειτουργούσε, με ανάλογη νοοτροπία.

Μάλιστα εκτός από καριέρες παικτών ο «Αγιαξ της Ηπείρου»... έχτιζε επί ημερών του και ανάλογες προπονητών, όπως των Γιάννη Χριστόπουλου, Αργύρη Γιαννίκη και Ηρακλή Μεταξά.

Την ίδια στιγμή τα τελευταία χρόνια είχε θέσει ως άμεση προτεραιότητα το ζήτημα των υποδομών και τα έργα που γίνονται και θα γίνουν σε «Ζωσιμάδες» και Πανηπειρωτικό, κάτι που βελτίωσε αισθητά τον τρόπο λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος, ενώ ο ίδιος ήταν αρκετά σεμνός και έμενε μακριά από δημόσιες αντιπαραθέσεις. Απέφευγε τις ακραίες τοποθετήσεις και δεν «δυναμίτιζε» το κλίμα.
...

Παντρεμένος με δύο παιδιά, τον Γιάννη και τον Παναγιώτη που πρόσφατα τους μεταβίβασε τις μετοχές της ομάδας, μέσω της συζύγου του Χαρίκλειας για την οποία όλοι λένε τα καλύτερα λόγια ανέπτυξε έντονη φιλανθρωπική δράση.

Η επί δεκαετίες σύντροφός του που αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας στέκεται αρωγός σε πολλές οργανώσεις που βοηθούν κυρίως πρόσφυγες, ενώ κορωνίδα όλων των ενεργειών της ήταν ένα φιλικό που διοργανώθηκε πριν από μερικά χρόνια μεταξύ των παλαιμάχων του ΠΑΣ Γιάννινα και της Μπαρτσελόνα, για την οικονομική τους ενίσχυση. Με αφορμή δε τις σχετικές της κινήσεις, ο σύλλογος έγινε από τα Ηνωμένα Εθνη μέλος του κοινωφελούς οργανισμού «Football for the Goals».

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα