Γιατί ο ΠΑΟΚ είναι το αουτσάιντερ και στους δύο τελικούς του;

Γιατί ο ΠΑΟΚ είναι το αουτσάιντερ και στους δύο τελικούς του;

Γιατί ο ΠΑΟΚ είναι το αουτσάιντερ και στους δύο τελικούς του;

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει στο blog του στο gazzetta.gr για τους δύο τελικούς που έχει μπροστά του ο ΠΑΟΚ, σχολιάζοντας και τον τίτλο του αουτσάιντερ που του δίνεται ακόμη και σε επίπεδο αποδόσεων.

Δεν πρόκειται για μεμψιμοιρία, για ηττοπάθεια, για «παιχνίδι», για σχέδιο ή κάτι… περίεργο-παράξενο. Ο ΠΑΟΚ έχει δύο τελικούς μπροστά του και όπως καταγράφεται και στις στοιχηματικές εταιρίες ΔΕΝ είναι αυτός το φαβορί για να επικρατήσει και να πετύχει τους στόχους του.

Συχνά-πυκνά επικαλούμαι τις στοιχηματικές και τις αποδόσεις τους όπως αρχικά ανεβαίνουν ή όπως στην πορεία διαμορφώνονται από το ποντάρισμα των παικτών. Θεωρώ ότι τις περισσότερες φορές βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και δίνουν ένα στίγμα πριν το ποδοσφαιρικό γεγονός. Τι δίνουν όμως σε αυτές τις δύο περιπτώσεις του ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός που έρχεται την Κυριακή, αλλά και του ΠΑΟΚ-ΑΕΚ που ακολουθεί στις 24 Μαΐου για το κύπελλο; Για τον αγώνα της προσεχούς Κυριακής ο άσος του ΠΑΟΚ παίζεται στο 2,40 και στο 2,50 αλλά το Χ2 που δίνει την τρίτη θέση στον Ολυμπιακό, είναι στο 1,60. Όσο ακριβώς δίνεται και η κατάκτηση της τρίτης θέσης από τους ερυθρόλευκους. Όσον αφορά στον τελικό κυπέλλου, η νίκη της πρωταθλήτριας ΑΕΚ (και αυτό παίζει ρόλο) παίζεται στο 2.30 και ο ΠΑΟΚ (θα είναι άραγε τρίτος τότε;) στο 3,40 με την ισοπαλία στο 3,35. Κι’ εδώ η κατάκτηση από πλευράς ΑΕΚ είναι στο 1.65 με τον ΠΑΟΚ στο 2.25.

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και τα προγνωστικά όπως τα διαμορφώνουν οι συνθήκες. Μπορώ με κάθε αντικειμενικότητα να καταγράψω τα μειονεκτήματα του ΠΑΟΚ σε σχέση με τον Ολυμπιακό αλλά και την ΑΕΚ στα δύο ξεχωριστά ματς που έρχονται για τους ασπρόμαυρους.

1) Ο ΠΑΟΚ είναι αυτή την περίοδο τέταρτος και παίζει με τον τρίτο, αλλά και την πρώτη ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ είναι εδώ και πολύ καιρό στην τέταρτη θέση, ενώ ο Ολυμπιακός παρά τα προβλήματά του και τις αλλαγές προπονητών κατέχει την τρίτη θέση και είναι πάνω από τον Δικέφαλο του Βορρά για μεγάλο διάστημα.

2) Ο ΠΑΟΚ έχει να κερδίσει σε ντέρμπι έναν από τους τρεις του ΠΟΚ εδώ και τρεις μήνες! Τα κατάφερνε στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, όχι όμως και στα play-offs. Επιπροσθέτως, στα τελευταία ματς με Ολυμπιακό και ΑΕΚ, η εικόνα του ΠΑΟΚ ήταν από μέτρια έως κακή. Είτε στην Τούμπα, είτε στην Αθήνα και τον Πειραιά.

3) Μαζί με το παραπάνω στοιχείο, η εικόνα του ΠΑΟΚ το τελευταίο διάστημα δεν πείθει για τη φόρμα του και την αποτελεσματικότητά του σε ματς που θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

4) Ο ΠΑΟΚ έχει πολλά προβλήματα με ανέτοιμους παίκτες που έχασαν τον όποιο ρυθμό τους.

5) Ο ΠΑΟΚ έχει να κερδίσει τον Ολυμπιακό σε εντός έδρας αγώνα πρωταθλήματος δύο ολόκληρα χρόνια. Από τον Απρίλιο του 2021 δεν τα κατάφερε στις τέσσερις ευκαιρίες που είχε.

6) Αυτός ο ΠΑΟΚ στην πολύ μεγάλη πίεση που ασκείται σε όλους στα τελειώματα της σεζόν, δεν δείχνει να έχει την προσωπικότητα και τις μεγάλες στιγμές ως ομάδα για να πάρει στις λεπτομέρειες έναν τελικό. Παίζει ωραία, όχι όμως όσο σωστά απαιτούν οι τελικοί τους οποίους πολύ απλά… «δεν τους παίζεις, αλλά τους κερδίζεις». Αυτό ακριβώς δείχνει να λείπει τώρα από το σύνολο του Λουτσέσκου.

7) Οι τίτλοι και οι τελικοί κρίνονται κατά πολύ από την σταθερότητα στην άμυνα και ο ΠΑΟΚ το τελευταίο διάστημα δεν έχει καλή απόδοση στον συγκεκριμένο τομέα.

Δεν αμφισβητούνται όλα τα παραπάνω και καλύτερα να μην αναφερθώ σε εξωαγωνιστικές λεπτομέρειες που επίσης δείχνουν να είναι εναντίον του Δικεφάλου του Βορρά. (Παρεμπιπτόντως αν υπάρχει εγκέφαλος που εκτιμά ότι μπορεί να ξεκινήσει και να τελειώσει το επόμενο πρωτάθλημα χωρίς ξένους διαιτητές στα ντέρμπι, καλύτερα να το ξεχάσει. Ας ρωτήσει και την Ελληνική Αστυνομία σε τι μπελάδες θα μπει…).

Προφανώς έχει και ο ΠΑΟΚ τα πλεονεκτήματά του στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, αλλά και στον τελικό κυπέλλου. Ίσως και το ότι κόντρα στους ερυθρόλευκους η ομάδα του Λουτσέσκου παίζει ξεκάθαρα για ένα αποτέλεσμα και δεν θα μπερδευτεί το μυαλό των άπειρων παικτών του με διάφορα σενάρια, να είναι ένα πλεονέκτημα. Απέναντι στην ΑΕΚ υπάρχει και… η παράδοση. Με τελικό, αφού η ΑΕΚ πανηγύρισε το πρωτάθλημα του 2018 (όπως το κέρδισε), αλλά και με τελικό αφού ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε το αήττητο πρωτάθλημα του 2019. Σαν σήμερα ήταν αυτό, το τρίτο στη σειρά! Μόνο ΠΑΟΚ σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως και το 2017 πάλι στο Βόλο, με γκολ από θέση οφσάιντ, λίγο μετά την ανατροπή του Κρέσπο που φυσικά δεν είχε δει ο Κομίνης.

Σε κάθε περίπτωση ο ΠΑΟΚ έχει δύο ευκαιρίες να φτιάξει την επόμενη κρίσιμη σεζόν του και παρά το ότι δεν έχει τους παίκτες που κρίνουν ντέρμπι με ατομικές τους ενέργειες, έχει την ομάδα που μπορεί να παίξει καλύτερα, ελπίζοντας σε δίκαιο αποτέλεσμα, κάτι που δεν πέτυχε φέτος σε πολλά ντέρμπι.

* Να και μία καλή σύμπτωση για τον ΠΑΟΚ: Διάβασα στην Ασπρόμαυρη Βίβλο ότι στα 64 χρόνια της Α' Εθνικής, θα είναι μόλις η δεύτερη φορά που η τελευταία αγωνιστική θα περιλαμβάνει αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός. Το 1972 ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει με 4-3 στην Τούμπα. Η σύμπτωση είναι πως και τότε και φέτος ο ΠΑΟΚ έπαιξε τελευταίο αγώνα Πρωταθλήματος στην Τούμπα εναντίον του Ολυμπιακού τον οποίο κέρδισε και μετά έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου εναντίον του Πρωταθλητή. Και αυτόν τον είχε κερδίσει!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.