Ο ΠΑΟΚ οφείλει να σέβεται και τα εκατομμύρια ευρώ που φέρνει το ποδόσφαιρο

Ο ΠΑΟΚ οφείλει να σέβεται και τα εκατομμύρια ευρώ που φέρνει το ποδόσφαιρο

Ο ΠΑΟΚ οφείλει να σέβεται και τα εκατομμύρια ευρώ που φέρνει το ποδόσφαιρο

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τον αγώνα ΠΑΟΚ-Άρη και όλα όσα σημάδεψαν την εντυπωσιακή αναμέτρηση, μαζί με αναφορές στο μέλλον του Δικεφάλου του Βορρά.

Αν ο ΠΑΟΚ χάσει το φετινό κύπελλο ως τρόπαιο, απλά θα… σκέφτεται το επόμενο. Αν ο ΠΑΟΚ χάσει τον εισιτήριο για τον τρίτο προκριματικό ή τα play-offs του Europa League, τότε θα βάλει σε πολύ μεγάλο κίνδυνο και την επόμενη σεζόν του, μαζί με πολλά εκατομμύρια εσόδων! Αυτά που χάθηκαν και φέτος! Τι άλλο να γράψει κανείς για να γίνει αντιληπτό ότι μαζί ή πέρα από το κύπελλο και τον τελικό της μίας βραδιάς, άλλο τόσο σημαντική είναι και η τρίτη θέση που μπορεί να κατακτηθεί μέσα από πολλές βραδιές απέναντι σε έναν αντίπαλο που ως ομάδα είναι υποδεέστερη του ΠΑΟΚ;

Ο αγώνας της τρίτης θέσης για τον πληγωμένο και άρρωστο πνευματικά ΠΑΟΚ συνεχίζεται, με καλά μαντάτα από την εβδομάδα που μας πέρασε. Ο Άρης έκοψε άλλους τρεις βαθμούς από τον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ κέρδισε τον Άρη και έτσι η διαφορά έμεινε σε καλά επίπεδα, αφού περιμέναμε να είναι μεγαλύτερη. Ο ΠΑΟΚ χωρίς τον Νάρεϊ, τον Ίνγκασον και τον Ντόουγκλας είναι όρθιος σε αυτή την μεγάλη μάχη και τώρα μπορεί να ελπίζει ότι τον πρώτο φετινό τελικό μέσα στον Μάιο μπορεί να τον δώσει και με την ελπίδα-ευχέρεια (ή τον μπελά) των δύο αποτελεσμάτων. Αν ο ΠΑΟΚ στα δύο ματς που έρχονται με Παναθηναϊκό και Βόλο, κερδίσει τέσσερις περισσότερους βαθμούς από όσους πάρει(;) ο Ολυμπιακός με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, τότε θα πάει στις 14 Μαΐου για δύο αποτελέσματα. Εγώ θεωρώ ότι αυτός ο Ολυμπιακός των τεσσάρων προπονητών ΔΕΝ θα πάρει κανέναν βαθμό από τους διεκδικητές του πρωταθλήματος, άρα ο ΠΑΟΚ ψάχνει έναν ή τρεις πόντους κόντρα στον Παναθηναϊκό, ώστε μαζί με τους τρεις που λογικά θα πάρει στο Βόλο, να ξεπεράσει τους ερυθρόλευκους πριν την τελευταία αγωνιστική όπου οι δυο τους παίζουν στην Τούμπα.

Κάπως έτσι ο ΠΑΟΚ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να κάνει τα πάντα ώστε να διεκδικήσει καλύτερες προϋποθέσεις για μία ευρωπαϊκή πορεία την επόμενη περίοδο, πορεία που φέρνει και εκατομμύρια ευρώ. Αυτά που έλειψαν φέτος λόγω του ντροπιαστικού αποκλεισμού με τις τραγικές καλοκαιρινές εμφανίσεις κόντρα στη Λέφσκι. Ποιος δεν καταλαβαίνει τι διακυβεύεται από τώρα και σε αυτόν τον τομέα; Ποιος δεν σέβεται τα λεφτά που φέρνει η Ευρώπη; Λεφτά που θα έρθουν ευκολότερα αν ο ΠΑΟΚ κερδίσει ένα τουλάχιστον γύρο το καλοκαίρι, εκεί όπου αν παίξει Europa League θα του χρειάζεται μία τουλάχιστον πρόκριση και όχι τρεις υποχρεωτικές σε αλάνθαστη πορεία αν ξεκινήσει από τον δεύτερο γύρο του Conference.

Η αντίδραση με Αρη

Οφείλω να γράψω ότι από όσα βλέπω, όσα γνωρίζω και όσα αντιλαμβάνομαι από το περιβάλλον και την ομάδα του ΠΑΟΚ, ΔΕΝ περίμενα τέτοια αντίδραση μετά το 0-1. Ειδικά όταν αυτό σημειώθηκε στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, με τέτοιο τρόπο και τέτοιο δώρο από τον Κουλιεράκη. Ή μήπως έπρεπε να το περιμένουμε βλέποντας τον ΠΑΟΚ των play-offs;

Η πρώτη λογική έχει να κάνει με το πόσο προβληματικός είναι ο ΠΑΟΚ στο πνευματικό κομμάτι, μαζί με το γεγονός ότι του λείπουν σημαντικές προσωπικότητες. Βλέποντας την απόδοση ΚΑΙ την ψυχολογία της ομάδας του Λουτσέσκου από το 30΄ μέχρι και το 45΄ μόνο φόβος μπορούσε να σου δημιουργηθεί για τη συνέχεια.

Σκεπτόμενος όμως ότι αυτή η νεανική -κατά βάση- ομάδα, που πληρώνει και το τίμημα επιλογής νέων όπως φαίνεται τώρα τελευταία, σκεπτόμενος πώς είχαν αντιδράσει μέσα στα play-offs όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ μέσα στο Χαριλάου, αλλά και στα εντός έδρας ματς με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, τότε ίσως και να περιμέναμε τη χθεσινή πολύ καλή προσπάθεια στο δεύτερο ημίχρονο.

Άξιζε ο ΠΑΟΚ τη νίκη, ήταν καλύτερος, δημιούργησε και έχασε πολλές ευκαιρίες και πάνω από όλα αντέδρασε πολύ καλά στο σοκ του 0-1, αλλά και στην γκολάρα του Νταρίντα που ήταν κόντρα στη ροή της αναμέτρησης σε εκείνο το διάστημα.

Διαμαρτυρίες, διαιτησία και κόρνερ στην Τούμπα

Ο Άρης λογικά διαμαρτύρεται για τη φάση πέναλτι Κουλιεράκη-Γκαρσία. Υπεύθυνοι είμαστε, αυτά που κοροϊδεύουμε με όσους δεν έχουν τη δύναμη να παραδεχθούν την αλήθεια και εκτίθενται, ΔΕΝ τα κάνουμε. Ελάχιστοι έχουν τέτοια δύναμη και ευθύνη και σίγουρα δεν βρίσκονται στον Άρη και στους άλλους της Αθήνας. Γι αυτό άλλωστε και ελάχιστοι μπορούν και αξίζει να μιλάνε για διαιτησία. Τι να πουν όσοι μόνο… αδικούνται και ποτέ δεν παραδέχονται εύνοια; Έχουν χάσει κάθε αντικειμενικότητα όσοι δεν μπορούν να αποδεχθούν τα αυτονόητα τύπου Βαρέλα για παράδειγμα. Πώς να ζητάς και να διαμαρτύρεσαι αν δεν παραδέχεσαι και τα υπέρ σου σφυρίγματα;

Παρότι για τους Αρειανούς η τελευταία φορά που έχασαν δίκαια από τον ΠΑΟΚ ήταν σε ένα ματς επί Κούδα, παρά το ότι η ΠΑΕ Άρης με τη στάση της έχει χάσει κάθε δίκιο σε αυτά τα θέματα με αποκορύφωμα την ανακοίνωση για το πλάγιο Ζίβκοβιτς όπου δεν ήξεραν καν τον κανονισμό, στη χθεσινή φάση είναι λογικό να ζητάνε πέναλτι που αν δοθεί τίθεται και θέμα αποβολής, έστω και αν η επαφή δεν είναι παρατεταμένη, έστω και αν ο Γκαρσία πέφτει έχοντας χάσει το δεύτερο κοντρόλ. Αυτά τα δύο μάλλον επηρέασαν τους διαιτητές που και μέσα στο 90λεπτο απέδειξαν ότι δεν ήρθαν για να ευνοήσουν τον έναν κόντρα στον άλλο.

Δύσκολη φάση ήταν, όπως και του Κωνσταντέλια όπου υπάρχει επαφή-φράγμα εντός περιοχής, αλλά δύσκολα να δοθεί σε τέτοια περίπτωση η εσχάτη των ποινών.

Στο μεταξύ, στον αγώνα ΠΑΟ-ΠΑΟΚ σφυρίζει ο σφαγέας του Άμστερνταμ Πόουσον, ο Άγγλος που στο Άγιαξ-ΠΑΟΚ 3-2 του 2019 ξεπέρασε (με τα τρία πέναλτι στους Ολλανδούς και το 100-0 σε όλο το ματς) και τις σφαγές Σπάθα της περασμένης δεκαετίας. Και μόνο από την χειρονομία της φωτογραφίας σου προκαλεί οργή, που και να θυμηθούμε όλα όσα σφύριξε, με αποκορύφωμα τον τρόμο του στο τέλος όταν ο ΠΑΟΚ μείωσε σε 3-2 και αμέσως μετά δεν έδωσε χέρι φάουλ εκτός περιοχής σε απόκρουση παίκτη του Άγιαξ, μην τυχόν και από την εκτέλεση πάθει τη ζημιά.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ διαμαρτύρονται στον Πόουσον, στο ματς εναντίον του Αγιαξ

Άρα, με τη λογική Ολυμπιακού, ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να αντιδράσει, να απειλήσει ότι δεν κατεβαίνει, ενώ και η ΚΕΔ θα έπρεπε να ψάξει και να ξέρει για να μην φέρει αυτόν τον τύπο εδώ, να μην τον ξαναδούν οι του ΠΑΟΚ. Έτσι δεν είναι; Ποιος όμως θα κάνει πολιτική τώρα για κάτι που αντικειμενικά είναι εξόφθαλμο και προκλητικό με έναν διαιτητή που εκείνη τη βραδιά έπρεπε να κάνει τα πάντα για να περάσει ο Άγιαξ στην επόμενη φάση του Champions League και τώρα το άκουσμα και μόνο του ονόματος προκαλεί σοκ;

Καλώς ή κακώς στον ΠΑΟΚ δεν επιλέγουν πολιτική Ολυμπιακού και σε αυτό το κομμάτι ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για τοξικότητα.

Υπάρχει όμως κάτι άλλο για το οποίο η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει ευθύνη. Θα το πάω και πάλι στο οικονομικό μπας και γίνω πιο κατανοητός αφού μέχρι τώρα στην Τούμπα δεν γίνεται ό, τι καλύτερο. ΔΕΝ γίνεται να κερδίζει αντίπαλος του ΠΑΟΚ κόρνερ μεταξύ θύρας 4 και 5 και να τρέμουν όλοι αν μετά από αυτό θα συνεχιστεί το ματς ή μπορεί και να διακοπεί. Ανόητοι και κακοί οπαδοί θα υπάρχουν παντού και πάντα. Εσύ τι κάνεις για να τους προλάβεις ή να μην τους επιτρέψεις να φθάσουν στο κακό, κάτι που πήγε να γίνει και χθες στο ΠΑΟΚ-Άρης;

Σήμερα κιόλας θα πρέπει να ξαναπάνε εκεί και να εξαντλήσουν κάθε μέτρο και κάθε τρόπο που θα εμποδίσει το μικρό ή το μεγάλο αντικείμενο όπως το χθεσινό, να φθάσει στον αγωνιστικό χώρο. Και από την θύρα 4 ΚΑΙ από την πέντε, από πάνω, από κάτω, από πλάγια, κάθετα και από παντού. Είδαμε όλοι μας πέρσι τι έκαναν οι Γάλλοι στη Μασσαλία. Οι security του Βελοντρόμ κρατούσαν επιπλέον προστατευτικό δίχτυ για να εκτελέσει κόρνερ ο Παγιέ (vid) με το κινητό δίχτυ; Ό,τι μπορεί ο καθένας!


Αν στον ΠΑΟΚ θεωρούν ότι έχουν κάνει ό, τι καλύτερο μπορούν σε εκείνο το σημείο του γηπέδου όπου πέφτουν τα πάντα, τότε προφανώς κάτι δεν πάει καλά, αφού σε κάθε ματς δημιουργούνται νέοι κίνδυνοι. Σκέφτομαι δυστυχώς ότι σαν Έλληνες θα το καταλάβουμε μόνο αν γίνει το κακό. Τότε όμως, αν διακοπεί αγώνας που θα στερήσει από τον ΠΑΟΚ δεκάδες εκατομμύρια, θα είναι αργά…

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.