ΑΕΚ: Η νοοτροπία νικητή του Αλμέιδα βασικό συστατικό στη μάχη για το νταμπλ

ΑΕΚ: Η νοοτροπία νικητή του Αλμέιδα βασικό συστατικό στη μάχη για το νταμπλ

Δημήτρης Βέργος
Ο Αλμέιδα δίνει οδηγίες στους παίκτες του

bet365

Ο Ματίας Αλμέιδα στην ολική μεταμόρφωση της φετινής ΑΕΚ έχει καταφέρει να περάσει στους παίκτες του το στοιχείο που έλειπε για να είναι ανταγωνιστικοί ως το τέλος: τη νοοτροπία του πρωταθλητισμού.

Μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία της σεζόν και συγκρίνοντας την ΑΕΚ με την εικόνα που έβγαζε ακριβώς ένα χρόνο πριν τέτοιο καιρό διαπιστώνει κανείς ότι η διαφορά είναι χαώδης. Πέρυσι τέτοια εποχή η Ένωση έχοντας βγει εκτός στόχων νωρίς πάσχιζε για να πάρει το τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο. Φέτος, μέσα Απρίλη, η ΑΕΚ είναι γερά μέσα και στους δύο στόχους και παλεύει δυνατά για το νταμπλ (η μοναδική ομάδα που είναι μέσα στη διεκδίκηση και των δύο τίτλων), ισοβαθμώντας με τον Παναθηναϊκό στην κορυφή του πρωταθλήματος έξι αγωνιστικές πριν το φινάλε και έχοντας προκριθεί στον τελικό του Novibet Κυπέλλου Ελλάδας.

Δεδομένα για την ολική μεταμόρφωση της φετινής ΑΕΚ τα credits σε πολύ μεγάλο βαθμό πάνε στον Ματίας Αλμέιδα και στο τεχνικό του επιτελείο. Σίγουρα η σημαντική αναβάθμιση του ρόστερ το περσινό καλοκαίρι έπαιξε τεράστιο ρόλο δίνοντας στον «Πελάδο» πληθώρα ποιοτικών επιλογών, ωστόσο η δουλειά του σε τακτικό και πνευματικό κομμάτι έφερε άμεσα αποτελέσματα και πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Και ένα από τα στοιχεία που πέρασε στο σύνολό του για να το μετατρέψει σε άκρως ανταγωνιστικό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ήταν σαφέστατα η νοοτροπία του νικητή που έλειπε ξεκάθαρα τα τελευταία χρόνια.

Οι ίδιοι οι παίκτες της ΑΕΚ νιώθουν την αλλαγή νοοτροπίας

Είναι κάτι που έχουν παραδεχθεί αρκετές φορές μέσα στη σεζόν οι ίδιοι οι παίκτες της ΑΕΚ μιλώντας για τη διαφορά φιλοσοφίας με τον Αλμέιδα. Για να μην πάμε πολύ πίσω, αρκούν οι πρόσφατες δηλώσεις δύο παικτών που αποτελούν βασικά εργαλεία στο πλάνο του Αργεντινού κόουτς. Ο Σέρχιο Αραούχο στη συνέντευξη που είχε δώσει στο Studio 21 και στους Γιώργο Τσακίρη και Άκη Γεωργίου είχε πει πριν το ματς της Τούμπας: «Αισθάνομαι πανευτυχής με την ελευθερία που μου δίνει ο Ματίας να μπορώ να κινούμαι για να βοηθάω την ομάδα. Το ευχαριστιέμαι, το απολαμβάνω και η αυτοπεποίθησή μου είναι σε υψηλά επίπεδα. Από την άλλη ξέρω ότι ο κόσμος θέλει από μένα να μπορώ να σκοράρω. Δυστυχώς κάποιες φορές δεν τα καταφέρνω, αλλά το ξαναλέω, το πιο σημαντικό είναι να βοηθάω την ομάδα έχοντας τη νοοτροπία του νικητή».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Ορμπελίν Πινέδα στην Cosmote TV. «Ξέρω πως σκέφτεται ο Αλμέιδα, με ξέρει από μικρό, έχουμε μία μακρά σχέση, ξέρω πως θέλει να κερδίσει τίτλους. Προσπαθεί να μας το μεταδώσει αυτό σε όλους τους παίκτες και εμένα με αγγίζει», ανέφερε ο Μεξικανός χαφ μετά την πρόκριση επί του Ολυμπιακού στο Κύπελλο. Ακόμα όμως και ένας παίκτης με μικρό χρόνο συμμετοχής τη φετινή σεζόν, ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς, μιλώντας στο Gazzetta είχε τονίσει: «Η ομάδα έχει τη νοοτροπία νικητή πλέον. Η προετοιμασία που κάνουμε είναι η ίδια ανεξαρτήτως αντιπάλου. Προετοιμάζουμε τα παιχνίδια με παρόμοιο τρόπο και παίρνουμε κάθε αντίπαλο στα σοβαρά. Και αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας».

Εμφανής η διαφορά στα μεγάλα φετινά ματς της ΑΕΚ

Η νοοτροπία του νικητή που έχει καταφέρει να μπολιάσει στους παίκτες του ο Αλμέιδα φάνηκε στα φετινά μεγάλα ματς της ΑΕΚ ως τώρα. Η ΑΕΚ απέναντι σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο σημείωσε τέσσερις νίκες, δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες. Μέσα σε αυτά τα δέκα μεγάλα παιχνίδια υπάρχουν και αρνητικά αποτελέσματα, ωστόσο στις περισσότερες των περιπτώσεων η ΑΕΚ δεν άξιζε να ηττηθεί βάσει της εικόνας της εν αντιθέσει με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια όταν και στην πλειοψηφία αυτών των αναμετρήσεων έχανε με κάτω τα χέρια. Με τον Αλμέιδα η ΑΕΚ έχει ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της σε τέτοιου είδους ματς βγάζοντας χαρακτήρα και παίρνοντας ξανά μετά από καιρό νίκες απέναντι σε όλους τους μεγάλους της αντιπάλους.

Πρώτος και με διαφορά ο Αλμέιδα σε ποσοστό νικών

Και επειδή οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα ποσοστά νικών του Αλμέιδα μέχρι στιγμής στον πάγκο των κιτρινόμαυρων για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές. Ήταν κάτι που είχαμε σημειώσει και νωρίτερα μέσα στη σεζόν στο τέλος του πρώτου γύρου. Τώρα που το δείγμα είναι μεγαλύτερο επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα η νοοτροπία νικητή του 49χρονου Αργεντινού τεχνικού από τα αποτελέσματα της ομάδας καθώς παραμένει πρώτος έχοντας αναπτύξει και διαφορά συγκριτικά με τους προπονητές της ΑΕΚ που βρέθηκαν στην τεχνική της ηγεσία από τη χρονιά της επιστροφής και έπειτα. Συγκρίνοντας τους προπονητές της ΑΕΚ με διψήφιο αριθμό αγώνων σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο από το 2015 και μετά ο Αλμέιδα έχει το πάνω χέρι με ποσοστό νικών 75,7% (28/37) κι ενώ ο Μανόλο Χιμένεθ στη δεύτερη θητεία του που κατέκτησε τον τίτλο είχε ποσοστό νικών 68% (34/50), με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στην τρίτη θέση με 63,2% (12/19), τον Μάσιμο Καρέρα στην τέταρτη θέση με 60% (21/35) και τον Γκουστάβο Πογέτ πέμπτο με 54,5% (12/22).

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα