Ποιος κινεί τους «διαιτητές- πιόνια»;

Ποιος κινεί τους «διαιτητές- πιόνια»;

bet365

O Δημήτρης Κωνσταντινίδης γράφει για την απάθεια των αρχών μετά τις καταγγελίες για «διαιτητές και Varίστες πιόνια» και «παραποδόσφαιρο».

Να καταλήξουμε ότι ο καθένας γράφει το «μακρύ του και το κοντό του». Συνήθως οι περισσότεροι τον τελευταίο καιρό θεωρούν ότι γράφουν βασικά το «μακρύ» τους (το οποίο θεωρούν ότι είναι «μακρύτερο» των υπολοίπων), για το καλό της ομαδάρας τους, οπότε πρέπει να… πηγαίνουμε τοίχο, τοίχο, για να μη μας βρει κανένα κακό. Αλλά στο τέλος ο καθένας μας έχει την άποψή του και εκεί έξω υπάρχει αγορά για όλους. Το κοινό αποφασίζει τι «αγοράζει», άρα και πώς πορεύεται. Να καταλήξουμε επίσης ότι εμείς οι πιο παλιοί είμαστε οι «φλώροι αντικειμενικοί», όπως υπονοείται ευρέως τελευταία, από τους (οποιουδήποτε χρώματος) «φρουρούς» των οπαδικών προμαχώνων. Προσωπικά δεν με ενοχλεί και μετά από τόσα χρόνια το θεωρώ και λυτρωτικό για να πω την αλήθεια.

Ας πούμε ότι, όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία. «Ο καθένας έχει μια άποψη» κ.λ.π. Μπράβο και να την εκφράζει. Να δούμε όμως λιγάκι αν, από όλη αυτή την επικοινωνιακή καταιγίδα των τελευταίων ημερών, από όλες τις πλευρές, υπάρχει κάτι που αξίζει να κρατήσουμε; Κάτι που πρέπει να σημειώσουμε και να αναρωτηθούμε αν με αφορμή αυτό, θα μπορέσει να πάει η κουβέντα παρακάτω σε πιο σημαντικά ζητήματα; Κάτι με το οποίο, δεν έχει σημασία αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε, αλλά από τη στιγμή που ειπώθηκε και καταγράφηκε οφείλει κάποιος να ασχοληθεί, επίσημα, με αυτό.

Στο ποδόσφαιρο λοιπόν υπάρχουν φορείς με θεσμικό ρόλο. Άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο. Ένας από αυτούς είναι η Super League. Η «Λίγκα» όπως λέμε που μπορεί να μην έχει τον λόγο και τις αρμοδιότητες, που έχουν αντίστοιχες Ενώσεις το εξωτερικό, αλλά είναι η διοργανώτρια του κορυφαίου πρωταθλήματος της χώρας και (θεωρητικά τουλάχιστον) ο πρόεδρος της εκφράζει την άποψη των ομάδων. Για εμένα δεν έχει (και ποτέ δεν είχε) σημασία αν αυτός λέγεται «Μαρινάκης», «Αλαφούζος», «Μελισσανίδης» ή «Σαββίδης». Ο πρόεδρος της Λίγκας όταν μιλάει πρέπει να μιλάει με αυτό τον τίτλο και ρόλο. Και όσοι οφείλουν να ασχοληθούν με το τι γίνεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πρέπει να μετρήσουν τις λέει ο πρόεδρος της Λίγκας, με αυτή του την ιδιότητα.

Την Τρίτη 20 Μαρτίου λοιπόν στην ιστοσελίδα της Super League αναρτήθηκε ανοικτή επιστολή του προέδρου της, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Κάποιοι, δυστυχώς, θέλουν Νταμπάνοβιτς, Ιρακινούς, Αφγανούς, Αλβανούς διαιτητές και βαρίστες από το κάτω ράφι οι οποίοι θα κάνουν εγκλήματα στους αγωνιστικούς χώρους! Διαιτητές και βαρίστες πιόνια, τους οποίους θα παραλαμβάνει από το αεροδρόμιο ο κάθε Σιδηρόπουλος, που όλοι γνωρίζουν, μαζί με τον κάθε Διακοφώτη (πρόεδρο της ΕΠΣ Δωδεκανήσου), άτομα τα οποία όλη την ημέρα ασχολούνται με διαιτητές, με εκλογές σε ενώσεις, με παιχνίδια σε Β' και Γ' Εθνική και με το παραποδόσφαιρο».

Όσοι έχουν έστω την ελάχιστη ικανότητα κατανόησης ενός κειμένου και σταθούν στην αναφορά για «διαιτητές και βαρίστες πιόνια» σε συνδυασμό με το «Θα κάνουν εγκλήματα στους αγωνιστικούς χώρους», υποθέτω ότι βγάζουν το μοναδικό λογικό συμπέρασμα. Ότι οι διαιτητές «πιάνονται». Ότι οι διαιτητές με κάποιον τρόπο επηρεάζονται. Δεν ξέρω και δεν έχει σημασία αν χρηματίζονται για το κάνουν. Αυτό αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης. Αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Να ψάξει κάποιος αν υπάρχει υπόθεση. Και είναι διαφορετικό να το λέμε στα καφενεία, διαφορετικό να το υπονοεί ένας δημοσιογράφος (ανάλογα με το αν έχει αδικηθεί ή όχι η… «ομάδα του») και διαφορετικό να το λέει ο πρόεδρος της Λίγκας σε επιστολή του στο επίσημο site αυτής. Ακόμα και αν οι υπόλοιπες (ή κάποιες) ομάδες δεν συμφωνούν, δεν είδα και καμία φοβερή μαζική αντίδραση, ούτε τέθηκε θέμα αποπομπής του προέδρου. Άρα και πάλι με βάση τη λογική φαίνεται ότι υπάρχει σιωπηρή σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ομάδων.

Και δεν αναφέρομαι καν στο θέμα της… «μαύρης γραβάτας» και των απειλών προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ, τα οποία αναφέρονται στην ίδια επιστολή, γιατί αυτό είναι καθαρά θέμα της αστυνομίας. Το κομμάτι της διαιτησίας όμως είναι άμεσα στην ευθύνη του κράτους και της UEFA η οποία είναι και η εποπτεύουσα αρχή του αμαρτωλού ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή μας έχει προτείνει Περέϊρα, και Κλάντεμπεργκ. Αυτή υποστηρίζει σθεναρά το αυτοδιοίκητο για να αποκλείσει παρεμβάσεις στα εσωτερικής της ΕΠΟ. Άρα στα μάτια μου όταν υπάρχει μια επίσημη καταγγελία, ότι οι διαιτητές επηρεάζονται άρα διαμορφώνουν αποτέλεσμα, δεν πρέπει αυτή η… εγγυήτρια δύναμη να ασχοληθεί;

Πιθανολογώ ότι αρκετοί γελάτε και με το δίκιο σας. Γιατί εδώ και καιρό έχουμε καταλήξει ότι αυτά συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ότι πάντα κάποιος θα έχει το πάνω χέρι εκμεταλλευόμενος παρασιτικούς μηχανισμούς που έχει φτιάξει ο προηγούμενος και ότι κανένας δεν έχει την επιθυμία και τη δύναμη να καθαρίσει τη χαβούζα. Επίσης έχουμε καταλήξει ότι η περίφημη ευρωπαϊκή αρχή ασχολείται μόνο επιδερμικά με τα τεκταινόμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Γιατί, για παράδειγμα, την ενοχλεί (και το απαγορεύει) να συμμετέχει στις διοργανώσεις της ομάδα με οικονομικές οφειλές και αριθμούς που δεν «βγαίνουν» αλλά δεν έχει την ίδια ευαισθησία όταν αυτό συμβαίνει εντός των συνόρων, με άλλα στάνταρ στη διαδικασία αδειοδότησης. Κάπως έτσι λειτουργεί και στο θέμα της διαιτησίας, παρ΄ ότι υπάρχουν δηλώσεις που βάλλουν ευθέως κατά ευρωπαίων διεθνών διαιτητών (όχι των «ελίτ» αλλά δεν έχει σημασία) και δεν κουνιέται φύλλο.

Επαναλαμβάνω ότι, το θέμα μου δεν είναι αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει δίκιο ή όχι, δεν είναι θέμα το επώνυμο αυτού που καταγγέλλει. Αυτό αφορά τους οπαδούς που τεντώνουν αυτί για να ακούσουν μόνο αν τους είναι ευχάριστο όνομα αυτού που καταγγέλλει. Αυτό που λέω για ακόμα μια φορά είναι ότι υπάρχει μια επίσημη καταγγελία, από επίσημο φορέα. Ή τουλάχιστον θα πρέπει να καλέσει κάποιος τον πρόεδρο της Λίγκας και να του ζητήσει λεπτομέρειες για το πώς επηρεάζονται και από ποιους (και) οι ξένοι διαιτητές.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Δημήτρης Κωνσταντινίδης

Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης βρίσκεται στην αθλητική δημοσιογραφία από το 1984, επί σειρά ετών συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης σε αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες, ραδιοφωνικός παραγωγός (εντός και εκτός αθλητικών) από το 1989 και...υπήρετης του digital και των αθλητικών sites από τις αρχές των... '00s στα πρώτα τους βήματα. Αρθρογράφος και podcaster πλέον του κορυφαίου αθλητικού μέσου της χώρας που τον φιλοξενεί (και τον...ανέχεται) από το 2020.