Ο Πογκμπά και οι μισθοί μηνών που χάθηκαν λόγω… crypto!

Ο Πογκμπά και οι μισθοί μηνών που χάθηκαν λόγω… crypto!

Ο Πογκμπά και οι μισθοί μηνών που χάθηκαν λόγω… crypto!

bet365

Τι σχέση έχει ο Πολ Πογκμπά με τον κούριερ από την Κωνσταντινούπολη, Μπεράτ Κουρνάζ; Ο Τούρκος υπάλληλος μιλά για την μοιραία απόφαση που πήρε μετά το video του Γάλλου σταρ!

Έξω από ένα καφέ στα πολυσύχναστα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, ο 26χρονος Μπεράτ Κουρνάζ σκέφτεται τη χειρότερη απόφαση της ζωής του – την απώλεια μισθών τριών μηνών από ένα επενδυτικό πρόγραμμα που προωθείται από έναν από τους πιο διάσημους ποδοσφαιριστές του κόσμου. «Δεν μπορώ να αγοράσω τίποτα. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Απλώς εργάζομαι, δουλεύω, δουλεύω», λέει ο Κουρνάζ, ο οποίος είναι χρεωμένος, ζει με τους γονείς του και δουλεύει όλο το 24ωρο. «Όταν δεν έχεις χρήματα, χάνεις περισσότερα χρήματα. Δεν μπορείς να σκέφτεσαι σωστά» τονίζει στο Athletic.

Η Τουρκία βρίσκεται σε κρίση μετά τους σεισμούς που έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερες από 40.000 ζωές. Παράλληλα, βρίσκεται σε οικονομική αναταραχή με τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Τα μετρητά που απομένουν στην τράπεζα πέφτουν γρήγορα σε αξία με αποτέλεσμα πολλοί να αναζητούν ριψοκίνδυνες επενδύσεις που υποτίθεται ότι προσφέρουν επικερδή ποσοστά απόδοσης.

Πέρσι, ο ξάδερφος του Κουρνάζ τον πλησίασε με μια ασυνήθιστη ιδέα, να αγοράσει ένα ΝFT (Non-Fungible Token - ένα ψηφιακό πιστοποιητικό πνευματικής ιδιοκτησίας), το οποίο και προωθούσε ο Πολ Πογκμπά.

Ο μέσος της Γιουβέντους, ο οποίος μόλις χθες επέστρεψε στην αγωνιστική δράση έπειτα τον σοβαρό τραυματισμό του, είναι ανάμεσα στους παίκτες με τους περισσότερους followers στα social media, με 57 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram και 10 εκατομμύρια στο Twitter. Το tweet που προωθούσε το σχέδιο Cryptodragons που είδε ο ξάδερφος του Κουρνάζ, είχε το hashtag «#ad», υποδηλώνοντας ότι ο Πογκμπά πληρώθηκε γι' αυτή την υπηρεσία.

Ο Κουρνάζ δανείστηκε περίπου 2000 δολάρια από μια τράπεζα για να επενδύσει στα Cryptodragons, ωστόσο η επιλογή του αποδείχθηκε μοιραία, μιας και τα έχασε όλα… Η αξία του έχει πέσει κατακόρυφα, όπως τα κρυπτονομίσματα Bitcoin και Ethereum. Με 600 δολάρια τον μήνα από τη δουλειά του ως κούριερ, αυτή ήταν μια καταστροφική απόφαση ζωής.

Του άρεσε να πηγαίνει για ποτά με φίλους και να κάνει περιστασιακά ταξίδια έξω από την Κωνσταντινούπολη με το μηχανάκι του, αλλά τώρα εργάζεται όλη την ώρα για να ξεπληρώσει αυτά και άλλα χρέη, μένοντας μέσα και παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή στον ελάχιστό του χρόνο.

«Ο κύριος λόγος που επενδύσαμε ήταν ο… Πογκμπά. Δεν ήταν σαν να τον υποδυόταν κάποιος στο διαδίκτυο, στην πραγματικότητα έκανε βίντεο για να προωθήσει αυτό το προϊόν», ανέφερε ο Κουρνάζ.

Ο Πογκμπά δεν είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει προωθήσει καταστροφικά σχέδια NFT. Αστέρια της Premier League, όπως ο Τζον Τέρι, ο Άντι Ρόμπερτσον και ο Λουκ Σο, όλοι προώθησαν παρόμοια project στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεδομένης της ιδιότητάς τους ως σούπερ σταρ, οι εγκρίσεις αυτών των παικτών βοήθησαν να ωθήσουν τα NFT σε ένα παγκόσμιο κοινό και φαίνεται ότι έχουν πληρωθεί για τη συμμετοχή τους.

Τα Cryptodragon NFT «κόπηκαν» για πρώτη φορά — τέθηκαν προς πώληση — στις 7 Νοεμβρίου 2021, την εβδομάδα που το Ethereum, το διακριτικό κρυπτονομισμάτων στο οποίο αγοράστηκαν τα NFT, κορυφώθηκε σε αξία σχεδόν 5.000 δολαρίων.

Ένα «θρυλικό» αυγό αξιολογήθηκε για 35 Ethereum, αξίας περίπου 168.000 δολαριών εκείνη την εποχή. Ο Πογκμπά αναφέρθηκε σε αυτό στο αρχικό του βίντεο, μιλώντας για το πώς το project είχε σημειώσει το «παγκόσμιο ρεκόρ για την αρχική πώληση σε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα».

Σε ένα βίντεο που ακολούθησε, είπε ότι ήταν «πολύ ενθουσιασμένος» για την απόκτηση μερικών αυγών δράκου. Στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022, δαπανήθηκαν εκατομμύρια δολάρια σε αυτά τα NFT, αλλά πλέον είναι άχρηστα.

Μετά την αρχική αγορά τα tokens μπορούσαν να αγοράζονται και να πωλούνται ελεύθερα στον ιστότοπο OpenSea, ο οποίος λειτουργεί κάπως σαν ένα eBay για NFT όπου οι χρήστες μπορούν να αγοράζουν και να πουλούν ο ένας από τον άλλο.

Τα δεδομένα του OpenSea αποκαλύπτουν πώς τα token έπεσαν σε αξία πολύ γρήγορα. Το project και οι άνθρωποι πίσω από αυτό, απλώς σταμάτησαν να επικοινωνούν. Ο λογαριασμός Twitter Cryptodragons σταμάτησε να δημοσιεύει. Ένα κανάλι στο Discord, μια εφαρμογή μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημοφιλής στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων, επίσης σιώπησε. Το περασμένο καλοκαίρι υπήρξαν κάποια ασαφή tweets σχετικά με ένα «πρόγραμμα επιβράβευσης», αλλά τίποτα συγκεκριμένο και, από τότε.

Υπάρχει τεράστιος αριθμός από αυτούς τους ανθρώπους που έχουν χάσει σε προγράμματα που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο και το Athletic έχει επικοινωνήσει με δεκάδες - αλλά γενικά είναι επιφυλακτικοί στο να μιλήσουν δημόσια. Πολλοί μιλούν για τη ντροπή και την ταπείνωση της απώλειας μεγάλων ποσών για κάτι που φαίνεται τόσο παράξενο. Δεν θέλουν να το μάθουν η οικογένεια και οι φίλοι τους.

Ο Κουρμάζ, ωστόσο, είναι χαρούμενος που μιλάει και χρησιμοποιεί το πραγματικό του όνομα. Έχει φιλοσοφήσει το τεράστιο λάθος που έχει κάνει.

«Θέλω να βοηθήσω τον κόσμο», λέει, μιλώντας κοντά στο γήπεδο της Μπεσίκτας. «Δεν υπάρχει τίποτα ντροπή σε αυτό. Μόλις το έκανα. Αυτό μου συνέβη».

Η ιστορία του έχει επίσης μια οδυνηρή προσωπική διάσταση επειδή ο ξάδερφός του του είπε για τη μάρκα. Αλλά ο Κουρμάζ δεν κατηγορεί τον συγγενή του, λέγοντας ότι οι άνθρωποι σε όλη την Τουρκία χάνουν χρήματα από παρόμοια προγράμματα ενώ ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή.

«Ο ξάδερφός μου με προειδοποίησε για αυτό. Μου είπε ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι, αλλά πήρα το ρίσκο», λέει. Οι γονείς του τον προειδοποίησαν επίσης για την επένδυση. «Έχουν εμπειρία από τη ζωή», λέει. «Γνωρίζουν λοιπόν ότι αν κυνηγήσεις εύκολα χρήματα, θα χάσεις και είναι αλήθεια».

Ένα άλλο «θύμα» που έχασε χιλιάδες στο Cryptodragons εδρεύει στις ΗΠΑ και προτιμά να μην δώσει το όνομά του.

«Εγώ και τα αδέρφια μου βρήκαμε αυτό το NFT, το Cryptodragons, και σκεφτήκαμε ότι φαινόταν ωραίο», λέει. «Αποφασίσαμε να επενδύσουμε». Υπολογίζει ότι οι τρεις τους έβαλαν περίπου 12.000 με 24.000 δολάρια. Τα έχουν χάσει όλα.

Ένας άλλος Αμερικανός επενδυτής, ο οποίος λέει ότι έχασε περίπου 6.000 δολάρια, βρίσκεται σε ομάδα υποστήριξης για όσους έχασαν χρήματα. Λέει ότι έχει μιλήσει με ένα άτομο που έχει χάσει 180.000 δολάρια.

«Είπαν ότι θα επανέλθουν και θα λειτουργήσουν σύντομα», λέει. «Πιθανώς γύρω στον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο (οι ιδρυτές) απέσυραν 800 Ethereum (κρυπτονομίσματα αξίας έως και 2 εκατομμυρίων δολαρίων εκείνη την εποχή). Ο κύριος λόγος που επενδύσαμε ήταν ότι ο Πογκμπά είναι εκεί. Τα θεωρήσαμε έγκυρα. Υπάρχει αυτός ο τύπος που όλοι γνωρίζουν πως είναι διάσημος και έχει μεγάλη επιρροή και υποστηρίζει αυτό το έργο τώρα».

Πηγή: The Athletic

 

SERIE A Τελευταία Νέα