Euro 2024: Οι 18 «Έλληνες» που... βλέπουν Γερμανία

Βασίλης Μπαλατσός
Βίντα - Σπόραρ

bet365

Με ένα «παράθυρο» να απομένει στα προκριματικά του Euro 2024, το Gazzetta σας παρουσιάζει τους 18 ποδοσφαιριστές της Stoiximan Superleague που διεκδικούν την παρουσία τους στο τουρνουά.

Δυο αγωνιστικές απομένουν για την ολοκλήρωση των προκριματικών του Euro 2024 και ήδη υπάρχει διαμορφωμένη εικόνα για το πώς θα σχηματιστούν τα γκρουπ δυναμικότητας του τουρνουά του ερχόμενου καλοκαιριού. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε δεδομένα τις εννέα από τις 24 ομάδες που θα βρεθούν στη φάση των ομίλων.

Η Αγγλία μετά τη νίκη της με ανατροπή στο μεγάλο ματς με την Ιταλία, στο «Γουέμπλεϊ», σφράγισε τη θέση της στο Euro και ακολούθησε Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σκωτία και Τουρκία, οι οποίες επίσης προκρίθηκαν μέσω της διαδικασίας των προκριματικών. Φυσικά η ένατη ομάδα είναι η οικοδέσποινα Γερμανία, η οποία έχει περάσει... άνευ αγώνος.

Σε αυτές τις εννέα εθνικές δεν αγωνίζεται ποδοσφαιριστής που παίζει στην Ελλάδα, όμως υπάρχουν 18 παίκτες της Stoiximan Superleague που έχουν - μεγαλύτερες ή μικρότερες - ελπίδες το επόμενο καλοκαίρι να βρεθούν στα γήπεδα της Γερμανίας.

Σλοβενία

Με το... ένα πόδι στο Euro

Μετά από οκτώ αγωνιστικές στον 8ο Όμιλο των προκριματικών του Euro 2024 η Σλοβενία προπορεύεται με 19 βαθμούς, όσους έχει και η Δανία. Φυσικά ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα, καθώς οι Σλοβένοι θα παίξουν τόσο με τους Δανούς, όσο και με τους Καζάκους, οι οποίοι είναι στο -4. Η ομάδα των Αντράζ Σπόραρ, Άνταμ Τσέριν και Μπέντζαμιν Βέρμπιτς του Παναθηναϊκού έχει παρουσιάσει σταθερή εικόνα και κρατάει την τύχη της στα χέρια της.

Στον 7ο Όμιλο όλα δείχνουν να έχουν τελειώσει. Η Λιθουανία του Βικίντας Σλίβκα και η Βουλγαρία του Κίριλ Ντεσπόντοφ είναι εκτός μάχης, η Ουγγαρία προπορεύεται με 14 βαθμούς, η Σερβία ακολουθεί με 13, ενώ το τρίτο Μαυροβούνιο έχει μαθηματικές ελπίδες αλλά βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Η ομάδα του Στέφαν Γιόβετιτς του Ολυμπιακού και του Μάρκο Μπάκιτς του ΟΦΗ έχει οκτώ βαθμούς και θα αντιμετωπίσει στις επόμενες δυο αγωνιστικές Λιθουανία και Ουγγαρία.

Η Σερβία είναι η ομάδα με τους «περισσότερους» Έλληνες που διεκδικούν την παρουσία τους στο Euro 2024. Ο Φίλιπ Μλαντένοβιτς του Παναθηναϊκού και ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς του ΠΑΟΚ είναι βασικοί, ο Φίλιπ Τζούρισιτς του Τριφυλλιού είναι μια μόνιμη εναλλακτική επιλογή, ενώ την επιστροφή του με το εθνόσημο έκανε ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, ο οποίος αγωνίστηκε κιόλας ως βασικός στο παιχνίδι με την Ουγγαρία. Στις κλήσεις των Μαγυάρων βρίσκεται σταθερά και ο Λάζλο Κλεϊνχέισλερ, ο οποίος ήταν εκτός από τα ματς της τελευταίας διακοπής λόγω ενοχλήσεων.

Ζίβκοβιτς

To... παλεύουν

Στον 4ο Όμιλο η Τουρκία έχει «κλειδώσει» την παρουσία της στην τελική φάση του Euro και για τη δεύτερη θέση γίνεται... μάχη! Η Ουαλία νίκησε την Κροατία στο Κάρντιφ και έπιασε τη Χρβάτσκα στους 10 βαθμούς, με τις δυο ομάδες να έχουν να παίξουν ακόμα δυο ματς, ενώ η Αρμενία είναι «ζωντανή», ούσα στο -3. Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς έχει μπροστά της ματς με Λετονία και Αρμενία. Από την πλευρά τους οι Δράκοι εκτός από τους Αρμένιους θα αντιμετωπίσουν την αδιάφορη Τουρκία. Η τρίτη ομάδα στο Μουντιάλ του Κατάρ έχει στις τάξεις της τον πολύπειρο κεντρικό αμυντικό της ΑΕΚ, Ντομαγκόι Βίντα, ενώ στον προθάλαμο της ομάδας ανδρών είναι ο Ντομινίκ Κοτάρσκι του ΠΑΟΚ.

Στον 5ο Όμιλο δυο ομάδες με «Έλληνες» διεκδικούν την απευθείας πρόκριση. Η Αλβανία προπορεύεται με 13 βαθμούς, στο +2 από την Τσεχία και στο +3 από την Πολωνία, η οποία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς έχει και ματς περισσότερο από τις άλλες δυο ομάδες. Οι Τσέχοι έχουν στο κέντρο της άμυνας τον Γιακούμπ Μπράμπετς, ενώ οι Πολωνοί έχουν τόσο τον αμυντικό του ΠΑΟΚ Τόμας Κεντζιόρα και τον χαφ της ΑΕΚ, Νταμιάν Σιμάνσκι.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στον 9ο Όμιλο. Η Ρουμανία σε οκτώ ματς έχει 16 βαθμούς, η Ελβετία έχει 15 βαθμούς σε επτά αγωνιστικές και το Ισραήλ 11 πόντους σε έξι παιχνίδια. Στους Ελβετούς είναι σταθερό στέλεχος ο Στίβεν Τσούμπερ της ΑΕΚ, ο οποίος όμως έχει απουσιάσει λόγω τραυματισμών από τις τελευταίες κλήσεις, ενώ ο Ισραηλινός μέσος, Νταν Γκλάζερ, καλείται με τις εμφανίσεις του στον ΟΦΗ να επανέλθει στις κλήσεις της εθνικής του ομάδας, της οποίας είναι μέλος από το 2018.

O δρόμος των μπαράζ

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το «παράθυρο» των play-offs του Nations League. Τα τελευταία τρία εισιτήρια θα κριθούν τον Μάρτιο, με την Εθνική μας κατά... 99% να μπαίνει σε αυτή τη μάχη και να έχει ως πρώτο αντίπαλο το Καζακστάν. Με βάση τα ισχύοντα δεδομένα το έτερο ζευγάρι του «μονοπατιού» της Ελλάδας θα είναι το Λουξεμβούργο με τη Γεωργία του εξτρέμ του Παναιτωλικού, Λεβάν Σενγκέλια.

Στα play-offs θα έχουν τη δεύτερη ευκαιρία τους και τρεις ομάδες που ακόμα το παλεύουν για άμεση πρόκριση. Ο λόγος για την Κροατία και την Πολωνία, οι οποίες είναι στο πρώτo path, ενώ το Ισραήλ αν δεν τα καταφέρει θα μπει στο δεύτερο μονοπάτι.

Σιμάνσκι

Οι παίκτες που διεκδικούν την παρουσία τους στο Euro 2024

ΑΕΚ

  • Ντομαγκόι Βίντα - Κροατία
  • Νταμιάν Σιμάνσκι - Πολωνία
  • Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς - Σερβία
  • Στίβεν Τσούμπερ - Ελβετία

Παναθηναϊκός

  • Λάζλο Κλεϊνχέισλερ - Ουγγαρία
  • Φίλιπ Μλαντένοβιτς - Σερβία
  • Φίλιπ Τζούρισιτς - Σερβία
  • Αντράζ Σπόραρ - Σλοβενία
  • Άνταμ Τσέριν - Σλοβενία
  • Μπέντζαμιν Βέρμπιτς - Σλοβενία

Ολυμπιακός

  • Στέφαν Γιόβετιτς - Μαυροβούνιο

ΠΑΟΚ

  • Ντομινίκ Κοτάρσκι - Κροατία
  • Αντρίγια Ζίβκοβιτς - Σερβία
  • Τόμας Κεντζιόρα - Πολωνία

Άρης

  • Γιακούμπ Μπράμπετς - Τσεχία

ΟΦΗ

  • Νταν Γκλάζερ - Ισραήλ
  • Μάρκο Μπάκιτς - Μαυροβούνιο

Παναιτωλικός

  • Λεβάν Σενγκέλια - Γεωργία
 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO Τελευταία Νέα