Η Τσέλσι του Σούπερ Φρανκ

Η Τσέλσι του Σούπερ Φρανκ

Gazzetta Community Blog Gazzetta Community Blog
Η Τσέλσι του Σούπερ Φρανκ

bet365

Το Gazzetta.gr δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες του να γίνουν bloggers δημοσιεύοντας τις απόψεις τους και o Οδυσσέας Συλαμιανάκης γράφει για τη νέα Τσέλσι του Φρανκ Λάμπαρντ...

Αν υπάρχει μια ομάδα που έχει κινηθεί καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι, αυτή αναμφίβολα δεν είναι άλλη από την Τσέλσι. Μπορεί αρχικά η επιβολή ποινής απαγόρευσης μεταγραφών από την FIFΑ για δύο περιόδους (επήλθε άρση της ποινής για την χειμερινή περίοδο αργότερα) να έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά στο τέλος της ημέρα φαίνεται ότι αυτή η ποινή αποτέλεσε περισσότερο ευχή παρά κατάρα για τους μπλε του Λονδίνου.

Βέβαια σε όλα αυτά έπαιξαν βασικό ρόλο εκτός από την απαγόρευση μεταγραφών, η πώληση του Αζάρ, η οποία έφερε στα ταμεία της ομάδας, μαζί με τα μπόνους, περί τα 160 εκατομμύρια, αλλά και η πανδημία του κορονοϊού, που αποδυνάμωσε τις περισσότερες ομάδες οικονομικά, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την έξοδο της Τσέλσι στο μεταγραφικό παζάρι με αρκετά μεγάλη κερδοφορία από τη σεζόν 19/20.

Η ομάδα του Φρανκ Λάμπαρντ κινήθηκε γρήγορα και αποφασιστικά προβαίνοντας σε αρκετές εντυπωσιακές κινήσεις βάζοντας έτσι τέλος σε μια περίοδο μεταγραφικής νωθρότητας η οποία χαρακτηρίζεται από προσθήκες της τελευταίας στιγμής που αρκετές φορές μεταφράστηκαν και ως κινήσεις απελπισίας. Σε αυτή την περίοδο αναβάθμισε ποιοτικά την επίθεση, ισχυροποίησε τη δυναμική στα χαφ ενώ ταυτόχρονα κράτησε τον βασικό της κορμό και ενίσχυσε την άμυνα της. Αν συγκρίναμε τις φετινές μεταγραφικές κινήσεις της Τσέλσι με οποιαδήποτε άλλη περίοδο στην εποχή Αμπράμοβιτς θα βλέπαμε ότι μόνο στο καλοκαίρι του 2004, όταν στο Στάμφορντ Μπριτζ προσγειώθηκαν οι Ντρογκμπά, Τσεχ, Ρόμπεν, Καρβάλιο, Φερέιρα και Τιάγκο, έγιναν παρόμοιας δυναμικότητας μαζικές μεταγραφές.

Ωστόσο τα ερωτήματα που εγείρονται και χρήζουν απάντησης είναι αρκετά: Τι φέρνει η κάθε προσθήκη στην ομάδα; Τί άλλο χρειάζονται οι μπλε; Μπορούν να κάνουν την έκπληξη και να διεκδικήσουν τον τίτλο;

ΟΙ 5 ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Μπορεί η Τσέλσι να μην έκανε κάποια προσθήκη στην χειμερινή περίοδο αλλά μπήκε από πολύ νωρίς στον καλοκαιρινό μεταγραφικό αγώνα δρόμου κάνοντας δικό της ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου τον μαροκινό Χακίμ Ζιγέχ από τον Άγιαξ έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ, προσθέτοντας έτσι στη φαρέτρα της έναν παίκτη με διακριτές επιθετικές αρετές. Ο 27χρονος διεθνής που βρισκόταν στην ολλανδική ομάδα από το 2016 και αποτέλεσε βασικό γρανάζι στις εγχώριες αλλά και ευρωπαϊκές της επιτυχίες, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τους μπλέ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Στον τρόπο που αγωνίζεται χαρακτηρίζεται από αποτελεσματικότητα ενώ ταυτόχρονα διαθέτει την ικανότητα να «φτιάχνει» παιχνίδι κάτι που γίνεται ευκόλως αντιληπτό από τις 21 ασίστ που μοίρασε σε 35 παιχνίδια την περσινή σεζόν. Βασικό ρόλο σε αυτό παίζουν η ικανότητα του να διαβάζει το χώρο, η γρήγορη του σκέψη αλλά και οι κινήσεις του με ή χωρίς τη μπάλα. Ο Ζιγέκ δεν έρχεται στην Τσέλσι για να ενισχύσει το βάθος του ρόστερ ή για να αποτελέσει μια φανταχτερή αλλαγή από τον πάγκο. Ο Ζιγέχ αγοράστηκε γιατί μπορεί να δώσει σιγουριά στο δεξί άκρο της επίθεσης, εκεί όπου με τους Γουίλιαν και Πέδρο στη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν η Τσέλσι έδειχνε να πονάει.

Το επόμενο μεταγραφικό χτύπημα των μπλε ήταν ο Τίμο Βέρνερ, ο 24χρονος βαυαρός φορ της Λειψίας που αγοράστηκε για 53 εκατομμύρια ευρώ μετά και την ενεργοποίηση της ρήτρας αποδέσμευσής του και θα είναι κάτοικος Λονδίνου και αυτός για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο Βέρνερ είναι ένα δυναμικό φορ του οποίου η επιθετική δεινότητα αποδεικνύεται από τα 34 γκολ σε 45 εμφανίσεις που σημείωσε την περασμένη σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις. Ωστόσο, οι ικανότητες του δεν περιορίζονται στην επίτευξη τερμάτων αλλά επεκτείνονται στην ικανότητα του να ντριμπλάρει, να κινείται στο χώρο και να δημιουργεί ευκαιρίες για τον ίδιο και την ομάδα του. Με τα συστήματα του Λάμπαρντ να βασίζονται κυρίως στην κίνηση και την γρήγορη λήψη αποφάσεων, τα χαρακτηριστικά του Βέρνερ, τουλάχιστον στα χαρτιά, θα βρεθούν σε τέλεια εφαρμογή με τις ανάγκες του προπονητή του.

Η αμυντική αναδιαμόρφωση ξεκίνησε από την αριστερή πλευρά της άμυνας με έναν από τους παίκτες “έκπληξη” της περσινής σεζόν, τον 23χρονο Μπέν Τσίλγουελ της Λέστερ, τον οποίο “έδεσε” για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η Τσέλσι δαπάνησε κάτι παραπάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ για να φέρει στο Στάμφορντ Μπρίτζ ένα αθλητικό full-back που μπορεί να είναι αποτελεσματικό και στα δύο μισά του γηπέδου αλλά δεν θα λέγαμε ότι είναι ιδιαίτερα ευλογημένο με το προσόν της ταχύτητας. Ο Άγγλος διεθνής φέρνει στην ομάδα του Λάμπραντ την γρήγορη ανασταλτική λειτουργία, την δεινότητα του στο να αντιλαμβάνεται το τι επιζητά τακτικά το παιχνίδι, την ικανότητα του να τοποθετεί ορθά το σώμα του και την δυναμική στο επιθετικό μισό του γηπέδου με τα ανεβάσματα, τις σέντρες και το κάθετο παιχνίδι. Ωστόσο, αξίζει 50 εκατομμύρια από τη στιγμή που θα μπορούσε η Τσέλσι με τα μισά λεφτά να κινηθεί για έναν εκ των Ρεγκιλόν, Ταλιαφίκο ή Τέγες? Η τιμή του καλώς ή κακώς ανεβαίνει όχι μόνο γιατί είναι μικρός ηλικιακά αλλά και γιατί είναι Άγγλος. Ας ελπίσουμε ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και η Τσέλσι θα βρει στο πρόσωπο του Τσίλγουελ την σταθερότητα που επιζητά στα αριστερά της άμυνας με και από την φυγή του Άσλεϊ Κόουλ.

Η αμυντική ενίσχυση συνεχίστηκε με τον Βραζιλιάνο βράχο της Παρί Σεν Ζερμέν, Τιάγκο Σίλβα, που βρισκόταν από το 2012 στις τάξεις της γαλλικής ομάδας με τη οποία πανηγύρισε 23 τίτλους και έφτασε μέχρι και τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ την περασμένη σεζόν. Ο 35χρονος υπέγραψε με την Τσέλσι συμβόλαιο μονοετούς συνεργασίας, όντας ελεύθερος, με δυνατότητα επέκτασης για άλλο ένα χρόνο και φέρνει στους μπλε τις ηγετικές του ικανότητες, την εμπειρία και την αμυντική σταθερότητα, που έλειψε τη φετινή σεζόν. Ο Σίλβα χαρακτηρίζεται όχι μόνο για την εξαιρετική του αμυντική λειτουργία, καθώς συνδυάζει τα φυσικά γνωρίσματα με την γνώση για το παιχνίδι, αλλά και για την δυνατότητα του να βοηθήσει την ομάδα επιθετικά χτίζοντας παιχνίδι από την άμυνα με κάθετες και βαθιές μπαλιές στο χώρο ενώ ταυτόχρονα ανεβάζει και την αμυντική γραμμή πιο ψηλά για ελαχιστοποιήσει το κενό μεταξύ των γραμμών και να βοηθήσει στην πίεση. Όλα αυτά τον καθιστούν έναν από τους καλύτερους αμυντικούς στον κόσμο και παρά το γεγονός ότι έχει περάσει το peak της καριέρας του μπορεί να προσθέσει ασφάλεια στην αμυντική λειτουργία της Τσέλσι.

Τελευταία και καλύτερη, δεν ξέρω αν είναι, πάντως σίγουρα πιο ηχηρή η μεταγραφή του Κάι Χάβερτς, του wonderkid της Λεβερκούζεν και της εθνικής Γερμανίας που μόλις στα 21 του χρόνια πραγματοποίησε μια εκπληκτική σεζόν στο γερμανικό πρωτάθλημα και παρά τους πολλούς μνηστήρες που τον διεκδικούσαν αλλά και την θέληση των Ασπιρίνων να τον διατηρήσουν στο δυναμικό τους, επέλεξε να μετακομίσει στο Λονδίνο έναντι 70 εκατομμυρίων και να υπογράψει συμβόλαιο πενταετούς συνεργασίας. Τι να πρωτοειπωθεί για ένα από τα πιο καυτά ονόματα του φετινού καλοκαιριού και ένα από τα πιο υποσχόμενα ταλέντα; Ο Χάβερτς είναι ένας δυναμικός, γρήγορος, επιτελικός μέσος, με την ικανότητα να αγωνίζεται σε πληθώρα θέσεων και να αποδίδει πάντα τα μέγιστα. Μιλάμε για άλλον ένα παίκτη του οποίου το στιλ παιχνιδιού, με συνεχείς κινήσεις, γρήγορες εναλλαγές και παιχνίδι χωρίς τη μπάλα, φαντάζει ιδανικό για τον Λάμπαρντ. Τεχνικά χαρισματικός, αντιλαμβάνεται το χώρο, είναι δημιουργικός ενώ μπορεί να ντριμπλάρει και να τελειώσει μια φάση εξίσου καλά. Διαθέτει χαρακτηριστικά τα οποία έλειπαν από τη φετινή Τσέλσι και μπορεί να προσδώσει πολλά στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας, ωστόσο, θεωρητικά πάντα, θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής, κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό για έναν παίκτη που έρχεται από ένα πρωτάθλημα ομολογουμένως μικρότερης δυναμικής και σε τέτοια ηλικία.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Το παράξενο της υπόθεσης; Οι μεταγραφές για τους μπλε δεν έχουν τελειώσει ακόμα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα κινηθούν για δύο ακόμα παίκτες σε αυτή την περίοδο. Πρώτος στόχος; Αυτός του τερματοφύλακα όπως είναι το φυσιολογικό μετά και την μέτρια θα έλεγα, στο καλύτερο, χρονιά που πραγματοποίησε ο Κέπα. Ο Ισπανός οπισθοφύλακας αποτέλεσε την αχίλλειο πτέρνα των μπλε στην σεζόν που μας πέρασε και με ποσοστό αποκρούσεων μόλις στο 54,4% ήταν αν όχι ο χειρότερος, σίγουρα ένας από τους χειρότερους τερματοφύλακες της Πρέμιερ Λιγκ. Οι κακές εμφανίσεις του Κέπα έχουν αναγκάσει την διοίκηση και το τεχνικό επιτελείο της ομάδας να βγούνε στην αγορά προς αναζήτηση μιας πιο σταθερής λύσης για τα γκολπόστ των μπλε. Οι φήμες δίνουν και παίρνουν με την λίστα να εμπεριέχει τα ονόματα των Όμπλακ, Τερ Στέγκεν και Ονανά. Ωστόσο, η Τσέλσι φαίνεται να καταλήγει στην γαλλική αγορά και πιο συγκεκριμένα στον Εντουάρντ Μεντί της Ρένς για τον οποίο οι Λονδρέζοι έχουν καταθέσει ήδη μια πρόταση ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει απορριφθεί αλλά αναμένεται να επανέλθουν με νέα βελτιωμένη προσφορά.

Επόμενως, ο στόχος των μπλέ πιθανότατα θα σχετίζεται με την προσπάθεια της ομάδας να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την αμυντική της γραμμή με τα δύο ονόματα που ακούγονται πιο έντονα να είναι αυτά του Ντέκλαν Ράις της Γουέστ Χάμ και του Λιούις Ντάνκ της Μπράιτον. Το πολυεργαλείο που ακούει στο όνομα Ράις φαίνεται να είναι διακαής πόθος του Λάμπαρντ καθώς είναι Άγγλος, βρίσκεται σε εξαιρετική ηλικία, μόλις 21, και μπορεί να αγωνιστεί ως κεντρικός αμυντικός αλλά και ως αμυντικό χαφ. Ωστόσο, το ποσό των 65 εκατομμυρίων ευρώ που αξιώνει η Γουέστ Χάμ τον καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο στόχο γι’ αυτό και η Τσέλσι έχει στρέψει το ενδιαφέρον της και προς τον 28χρονο κεντρικό αμυντικό και αρχηγό της Μπράιτον. O Ντάνκ μπορεί να υπέγραψε πρόσφατα νέο συμβόλαιο πενταετούς συνεργασίας με την Μπράιτον αλλά ο μάνατζερ του έχει αφήσει ανοικτή την πόρτα σε περίπτωση που μια εκ των έξι μεγάλων πιέσει για την απόκτηση του. Πιθανότατα η Τσέλσι θα προσπαθήσει να κάνει άλλη μια υπέρβαση φέρνοντας στο Στάμφορντ Μπρίτζ τον Ράις, με τη βοήθεια πάντα της αποκάλυψης, της γυναίκας που βρίσκεται πίσω απ’όλα τα χρυσά deals, της τεχνικής διευθύντριας των μπλέ που ακούει στο όνομα Μαρίνα Γκρανόβσκαϊα.

ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, ΑΛΛΑ...

Για να τα βάζουμε σε μια σειρά σιγά σιγά, η Τσέλσι κατάφερε να κερδίσει... τουλάχιστον στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο. Κατάφερε να εκτοπίσει τους αντιπάλους της και να στεφθεί άτυπη πρωταθλήτρια. Λίγο η περσινή απαγόρευση μεταγραφών, λίγο ο κορονοϊός που αποσταθεροποίησε τον παγκόσμιο αθλητισμό και αποδυνάμωσε οικονομικά ακόμη και τις ισχυρότερες ομάδες, οι μπλέ έφεραμ στο Στάμφορντ Μπρίτζ κάθε τους μεγάλο στόχο, αλλά είναι αυτό αρκετό για να μειώσουν μια διαφορά 33 βαθμών από την πρωτοπόρο Λίβερπουλ; Πιθανότατα όχι. Πιθανότατα δεν θα κερδίσει την Πρέμιερ Λίγκ φέτος ο Σούπερ Φράνκ, αλλά ούτως ή άλλως δεν ήταν αυτός ο σκοπός των μεταγραφών και μόνο ένας αδαής θα αδυνατούσε να το δει.

Η Τσέλσι έχει επενδύσει στον Λάμπαρντ και πρώτα απ’ όλα θέλει μετά από μια περίεργη σεζόν να μειώσει αρχικά την απόσταση από την Λίβερπουλ και τη Σίτι και αφότου δέσει η ομάδα, να κυνηγήσει το κάτι παραπάνω. Μιλάμε για μια ομάδα που μέχρι στιγμής έχει κάνει 5 αγορές παικτών που προορίζονται για βασικοί. Πέντε αλλαγές στο βασικό σου σχήμα; Είναι πολλές και φυσιολογικά θα χρειαστεί χρόνο για να παίξει το παιχνίδι του προπονητή της και να φτάσει το peak των δυνατοτήτων της. Καλό θα ήταν λοιπόν να μην απογοητευτούν οι οπαδοί αν έρθουν κάποια αρνητικά αποτελέσματα στην αρχή. Θέλουν χρόνο οι παίκτες για να μπούν στο κλίμα μιας διαφορετικής ομάδας και ενός διαφορετικού πρωταθλήματος. Εμπιστοσύνη στον προπονητή και στην ομάδα χρειάζεται και απ’ ότι φαίνεται ο Αμπράμοβιτς είναι πρόθυμος να κατασταλάξει με τον Λάμπαρντ και να σταματήσει να αλλάζει τους προπονητές σαν τα πουκάμισα. Η Τσέλσι χτίζει ομάδα για το μέλλον και στο Μπριτζ το ξέρουν καλά αυτό. Άλλωστε και ο ίδιος ο Λάμπαρντ είπε ότι δεν ήρθε στην Τσέλσι για να παλεύει για την τέταρτη θέση. Χρόνος και υπομονή και θα δούμε μεγάλα πράγματα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Gazzetta Community Blog
Gazzetta Community Blog