Λίβερπουλ: Η κορυφαία άμυνα του ευρωπαϊκού «Βig 5» της δίνει την κούπα (vid)

Λίβερπουλ: Η κορυφαία άμυνα του ευρωπαϊκού «Βig 5» της δίνει την κούπα (vid)

Gazzetta team
Λίβερπουλ: Η κορυφαία άμυνα του ευρωπαϊκού «Βig 5» της δίνει την κούπα (vid)

bet365

Η Λίβερπουλ διαλύει τα κοντέρ και απέχει μόλις πέντε νίκες από την κατάκτηση της Premier League χάρη (και) στις επιδόσεις της οπισθοφυλακής.

Ο Γιούργκεν Κλοπ δεν υπήρξε ποτέ κυνικός στο παιχνίδι των ομάδων του. Ρεαλιστής ναι, αλλά κυνικός όχι. Η φετινή Λίβερπουλ, όμως, βγάζει τον πιο «σκοράκια» εαυτό του Γερμανού, αφού η ομάδα του δεν έχει κανένα πρόβλημα να νικήσει με 1-0, παρά με 3-2, όπως έκανε (όχι πολύ) παλαιότερα.

Αυτό, βεβαίως, το οφείλει στην εξαιρετική δουλειά της άμυνάς της, καθοδηγούμενη από τον ανίκητο Άλισον και τον αρχοντικό Φίρχιλ φαν Ντάικ, αλλά με την πολύτιμη συμβολή και των υπολοίπων ποδοσφαιριστών που, αναμφίβολα, εξελίχθηκαν και εξελίσσονται γύρω από τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα και τον Ολλανδό στόπερ.

Μετά και το 1-0 επί της Νόριτς, οι Κόκκινοι συμπλήρωσαν ένα γκολ παθητικό στα τελευταία 801 λεπτά πρωταθλήματος. Ένα γκολ, μάλιστα, που δεν στοίχισε, αφού σημειώθηκε στη νίκη με 2-1 στην έδρα της Γουλβς.

Σε 26 παιχνίδια στην Premier League, η Λίβερπουλ έχει κρατήσει το μηδέν σε δώδεκα από αυτά, έχοντας παθητικό μόλις 15 γκολ, έχοντας με τεράστια διαφορά την καλύτερη επίδοση στο Νησί. Η Λέστερ, με την δεύτερη καλύτερη άμυνα, έχει δεχθεί 26.

Βάσει αγώνων, όμως, η μελλοντική πρωταθλήτρια Αγγλίας έχει την καλύτερη άμυνα και στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στην Ισπανία, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει 14 γκολ παθητικό, αλλά σε 23 ματς, τρία λιγότερα από τους Κόκκινους.

Κατά τα άλλα; Στην Ιταλία, Ίντερ και Λάτσιο έχουν δεχθεί από είκοσι γκολ, επίσης σε 23 παιχνίδια. Στην Γερμανία, η Μπάγερν Μονάχου έχει δεχθεί 23 γκολ σε 21 ματς, ενώ στην Γαλλία, η Παρί Σεν Ζερμέν έχει παθητικό 21 τερμάτων σε 25 παιχνίδια.

Γκόμες και Χέντερσον

Καλά και άγια τα γκολ των Σαντιό Μανέ, Μοχάμεντ Σαλάχ και Ρομπέρτο Φιρμίνο αλλά, όταν οι παίκτες της Λίβερπουλ ανέβουν στο βάθρο που στήνει η Premier League για την παραλαβή των μεταλλίων του πρωταθλητή, ένα ξεχωριστό «μπράβο» αξίζουν οι Τζο Γκόμες και Τζόρνταν Χέντερσον.

Ο Γκόμες εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την απουσία του Ζοέλ Μάτιπ, πλέον συνεννοείται άψογα με τον Φαν Ντάικ και αποτελεί εγγύηση στα μετόπισθεν, έχοντας αφήσει πίσω τα… ψυχολογικά του και με τεράστια αυτοπεποίθηση στις κινήσεις του.

«Ο Τζο δεν ήταν ποτέ υπό αμφισβήτηση. Είναι ένας φανταστικός ποδοσφαιριστής» ήταν ο πρόσφατος ύμνος του Κλοπ για τον 22χρονο στόπερ, ο οποίος παίζει πλέον στην φυσική του θέση, έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του προπονητή του και αποδίδει ανάλογα.

Ο αρχηγός, από την άλλη, δεν «αρκείται» πλέον στο να ορθώνει «στοπ» μπροστά από την άμυνα, αφού κάνει πολύ καλά και πολλές άλλες δουλειές. Αδιάκοπο τρέξιμο, σωστή πρώτη πάσα, αναζήτηση λύσεων στην δημιουργία, ένας ολοκληρωμένος μέσος που έγινε καλύτερος από και για την ομάδα του.

Διαλύει και χτίζει

Η άμυνα της Λίβερπουλ, όμως, δεν ξεχωρίζει «μόνο» για το πόση ασφάλεια προσφέρει σε όλη την ομάδα (με ελάχιστες εξαιρέσεις), αλλά και στην προσφορά της στο δημιουργικό κομμάτι.

Πέραν από τις ασίστ που δίνουν αφειδώς τα δύο ακραία μπακ, Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ και Άντι Ρόμπερτσον, οι δύο συγκεκριμένοι παίκτες, μαζί με τον Φαν Ντάικ, είναι οι πρώτοι σε επαφές με την μπάλα στο φετινό πρωτάθλημα!

Η Λίβερπουλ, δεύτερη σε κατοχή μπάλας στην Premier League πίσω μόνο από την Μάντσεστερ Σίτι (58,1% έναντι 61,1%), είναι λογικό να έχει πολλές επαφές, αλλά η άμυνά της ξεχωρίζει για την επιρροή που έχει και στο επιθετικό της παιχνίδι, με την κυκλοφορία των Φαν Ντάικ, Γκόμες και Χέντερσον και τις συνεχείς (και ουσιαστικές) προωθήσεις των μπακ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, απ’ όπου προέρχονται τα αφεντικά της Λίβερπουλ, λένε πως η επίθεση κόβει τα εισιτήρια, αλλά η άμυνα δίνει τα πρωταθλήματα. Η ομάδα – ρεκόρ του Γιούργκεν Κλοπ συνδυάζει ιδανικά και τα δύο, γι’ αυτό και είναι ανίκητη μέχρι τώρα.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα