Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ο λόγος που ο Ονάνα βάζει βαζελίνη στα γάντια του

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ο λόγος που ο Ονάνα βάζει βαζελίνη στα γάντια του

Ονάνα

bet365

Οι κάμερες έπιασαν τον Αντρέ Ονάνα να βάζει βαζελίνη στα γάντια του πριν από την έναρξη του ντέρμπι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Λίβερπουλ. Ποιος ο λόγος που ο Καμερουνέζος χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη τακτική.

Μπορεί ο Αντρέ Ονάνα να δέχτηκε δύο γκολ στο μεγάλο ντέρμπι του «Ολντ Τράφορντ» ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Λίβερπουλ, ωστόσο ο Καμερουνέζος έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι, κρατώντας την ομάδα του Έρικ Τεν Χαγκ μέσα στην υπόθεση, όσο οι ποδοσφαιριστές του Γιούργκεν Κλοπ στο πρώτο ημίχρονο χτυπούσαν ασταμάτητα με σουτ.

Ο τερματοφύλακας της Γιουνάιτεντ πιάστηκε από τις κάμερες να βάζει βαζελίνη στα γάντια του πριν από την έναρξη του ντέρμπι, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά. Λίγα δευτερόλεπτα πριν από το πρώτο σφύριγμα του ντέρμπι, ο Ονάνα έπιασε το κουτί της βαζελίνης και ξεκίνησε να τοποθετεί στα γάντια του. Μάλιστα ο Καμερουνέζος άφησε το κουτί δίπλα από την εστία του και χρησιμοποίησε τη βαζελίνη αρκετές φορές και κατά τη διάρκεια του ματς. Ποιος ο λόγος ωστόσο που χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη τακτική και γιατί θεωρείται «game changer»;

Γιατί οι τερματοφύλακες βάζουν βαζελίνη στα γάντια τους

Τι είναι η βαζελίνη; Η κλασσική μορφή της βαζελίνης έχει ως βασικό συστατικό το πετρέλαιο. Έχει λιπαρή υφή και μαλακτικές, λιπαντικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα ενυδατώνει σε βάθος την επιδερμίδα. Λειτουργεί δημιουργώντας ένα προστατευτικό «φιλμ» στην επιφάνεια του δέρματος, που σφραγίζει την υγρασία στο εσωτερικό του. Πως μπορεί λοιπόν μια βαζελίνη να λειτουργήσει ως αρωγός για τους τερματοφύλακες και τα γάντια τους.

Όπως αναφέρει το «Athletic» η βαζελίνη βοηθάει στην απορρόφηση της υγρασίας που μπορεί να έχουν συγκεντρώσει τα γάντια εξαιτίας του καιρού. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι η βαζελίνη προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στα γάντια, ενισχύοντας το... grip στην προσπάθεια των τερματοφυλάκων να μπλοκάρουν την μπάλα χωρίς προβλήματα.

«Πολλοί τερματοφύλακες σήμερα βάζουν βαζελίνη στα γάντια τους. Ο πρώτος που είδα να το κάνει ήταν ο Τζο Χαρτ στο Μουντιάλ του 2014. Μου είπε ότι του το έμαθε ο Κάσπερ Σμάιχελ και το χαρακτήρισε game changer», δήλωσε πρόσφατα ο άλλοτε τερματοφύλακας της Κόβεντρι, Μπεν Γουίλσον.

«Μου είχαν πει στην Κάρντιφ να το δοκιμάσω. Η αλήθεια είναι πως μου φάνηκε περίεργο αλλά όντως μπορεί να βοηθήσει πολύ. Μπορούσα να καταλάβω στις προπονήσεις ποιοι τερματοφύλακες είχαν βάλει βαζελίνη στα γάντια τους. Φαινόταν από τον τρόπο με τον οποίο "κολλούσε" η μπάλα στα γάντια», πρόσθεσε ο Μπεν Φόστερ.

Μάλιστα, την τακτική της βαζελίνης ακολουθεί και ο Μάνουελ Νόιερ. Τον περασμένο Γενάρη σε ένα παιχνίδι της Μπάγερν με τη Χόφενχαϊμ οι κάμερες έπιασαν τον έμπειρο τερματοφύλακα των Βαυαρών να τοποθετεί βαζελίνη στα γάντια του, με την BILD να εξηγεί και τους λόγους της συγκεκριμένης πράξης.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα