Premier League: H Νότιγχαμ Φόρεστ και η Έβερτον κινδυνεύουν με αφαίρεση βαθμών για παραβίαση οικονομικών κανονισμών

Βασίλης Μπαλατσός
nottingham_everton

bet365

Η Νότιγχαμ Φόρεστ και η Έβερτον κατηγορούνται για παραβίαση οικονομικών κανονισμών της Premier League, με τα δυο κλαμπ να είναι αντιμέτωπα με ποινή αφαίρεσης βαθμών.

Με την πλάτη στον τοίχο η Νότιγχαμ Φόρεστ και η Έβερτον! Όπως έγινε γνωστό τα δυο κλαμπ κατηγορούνται για παραβίαση οικονομικών κανονισμών της Premier League για την αγωνιστική περίοδο 2022-23 και αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο αφαίρεσης βαθμών. Θυμίζουμε πως το κλαμπ του Μέρσεϊσαϊντ έχει ήδη τιμωρηθεί με ποινή αφαίρεσης 10 βαθμών για παραβιάσεις τη σεζόν 2021-22 και περιμένει την έκβαση της έφεσης.

Σύμφωνα με το PSR της Premier League, οι σύλλογοι μπορούν να έχουν μέγιστη «ζημιά» 105 εκατομμυρίων λιρών σε μια κυλιόμενη τριετία ή 35 εκατομμύρια λίρες τη σεζόν. Εάν ένας σύλλογος ήταν στην EFL κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ετών, το ποσό των απωλειών που επιτρέπεται είναι ακόμη μικρότερο. Η Φόρεστ περιορίζεται σε απώλειες 61 εκατομμυρίων λιρών: 13 εκατομμύρια για τις σεζόν 2020-21 και 2021-22 όταν ήταν στην Championship, συν 35 εκατομμύρια για την περασμένη σεζόν.

Η Φόρεστ είχε οικονομική ζημιά 45,6 εκατομμυρίων λιρών το 2021-22, όταν ανέβηκε και 15,5 εκατομμύρια την προηγούμενη σεζόν. Και τα δύο χρόνια, ο σύλλογος ξόδεψε το διπλάσιο ποσό σε μισθούς σε σχέση με τα έσοδα του. Αν και η άνοδος στην Premier League έχει αυξήσει τα έσοδα της Φόρεστ κατά περίπου 90 εκατομμύρια λίρες, ο σύλλογος ξόδεψε πολλά σε μεταγραφές μετά την άνοδο και οι μισθοί έχουν επίσης εκτοξευθεί.

«Η Έβερτον και η Νότιγχαμ Φόρεστ έχουν επιβεβαιώσει η καθεμία στην Premier League ότι παραβίασαν τους Κανόνες Κερδοφορίας και Βιωσιμότητας (PSR) της League. Αυτό είναι αποτέλεσμα οικονομικών «ζημιών» πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια για την περίοδο αξιολόγησης που λήγει τη σεζόν 2022/23.

Σύμφωνα με τους Κανόνες της Premier League και οι δύο υποθέσεις έχουν πλέον παραπεμφθεί στον πρόεδρο της δικαστικής επιτροπής, ο οποίος θα ορίσει χωριστές Επιτροπές για να καθορίσουν την κατάλληλη κύρωση.

Οι επιτροπές είναι ανεξάρτητες από την Premier League και τους συλλόγους - μέλη. Οι διαδικασίες εκδικάζονται ιδιωτικά με τις τελικές αποφάσεις της Επιτροπής να δημοσιοποιούνται στον ιστότοπο της Premier League. Η Λίγκα δεν θα κάνει περαιτέρω σχόλια μέχρι εκείνη τη στιγμή», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Premier League.

«Η Νότιγχαμ Φόρεστ αναγνωρίζει τη δήλωση της Premier League που επιβεβαιώνει ότι ο σύλλογος σήμερα κατηγορείται για παραβίαση των κανόνων Κερδοφορίας και Βιωσιμότητας της λίγας. Ο σύλλογος σκοπεύει να συνεχίσει την πλήρη συνεργασία με την Premier League για το ζήτημα και είναι βέβαιος για μια γρήγορη και δίκαιη λύση», είναι η τοποθέτηση της Νότιγχαμ Φόρεστ.

«Η Έβερτον αναγνωρίζει την απόφαση της Premier League να παραπέμψει μια παραβίαση των κανόνων Κέρδους και Βιωσιμότητας (PSR) για την περίοδο αξιολόγησης που λήγει με τη σεζόν 2022/23 σε μια ανεξάρτητη επιτροπή της Premier League.

Αυτό σχετίζεται με μια περίοδο που καλύπτει τις σεζόν 2019/20, 2020/21, 2021/22 και 2022/23. Περιλαμβάνει λοιπόν οικονομικές περιόδους (2019/20, 2020/21 και 2021/22) για τις οποίες το κλαμπ έχει ήδη λάβει κύρωση 10 βαθμών. Ο σύλλογος ασκεί έφεση για αυτή την κύρωση.

Η Premier League δεν έχει κατευθυντήριες γραμμές που να αποτρέπουν την επιβολή κυρώσεων σε έναν σύλλογο για εικαζόμενες παραβάσεις σε οικονομικές περιόδους που έχουν ήδη τιμωρηθεί, σε αντίθεση με άλλα διοικητικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της EFL. Ως αποτέλεσμα - και λόγω της νέας δέσμευσης της Premier League να ασχολείται με τέτοια θέματα "μέσα στη σεζόν" - ο σύλλογος βρίσκεται σε μια θέση όπου δεν είχε άλλη επιλογή από το να υποβάλει έναν υπολογισμό PSR που παραμένει ύπο τροποποίηση, εν αναμονή του αποτελέσματος της προσφυγής.

Ο σύλλογος πρέπει τώρα να υπερασπιστεί μια άλλη καταγγελία της Premier League που περιλαμβάνει τις ίδιες οικονομικές περιόδους για τις οποίες έχει ήδη τιμωρηθεί, προτού καν εκδικαστεί η έφεση. Ο σύλλογος θεωρεί ότι αυτό προκύπτει από ένα σαφές κενό στους κανόνες της Premier League.

Η Έβερτον μπορεί να διαβεβαιώσει τους οπαδούς της ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη θέση της κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης προσφυγής και, εάν χρειαστεί, σε οποιαδήποτε μελλοντική επιτροπή - και ότι ο αντίκτυπος στους οπαδούς θα αντικατοπτρίζεται ως μέρος αυτής της διαδικασίας», αναφέρει από την πλευρά της η Έβερτον.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα