Λίβερπουλ: Ποιος είναι ο Στέφαν Μπάιτσετιτς, ο άσημος 18χρονος που «κέρδισε» τον Κλοπ (vid)

Λίβερπουλ: Ποιος είναι ο Στέφαν Μπάιτσετιτς, ο άσημος 18χρονος που «κέρδισε» τον Κλοπ (vid)

Λίβερπουλ: Ποιος είναι ο Στέφαν Μπάιτσετιτς, ο άσημος 18χρονος που «κέρδισε» τον Κλοπ (vid)

bet365

Σερβικό επίθετο, ισπανικό διαβατήριο. Στην Ακαδημία στόπερ, στην πρώτη ομάδα χαφ. Κι ανήμερα της Boxing Day σκόρερ, κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα. Αυτός είναι ο Στέφαν Μπάιτσετιτς, το 18χρονο prospect της Λίβερπουλ που «κέρδισε» τον Γιούργκεν Κλοπ.

Η επιστροφή της Λίβερπουλ στην κανονική ροή της σεζόν κύλησε ιδανικά. Διπλό μέσα στο «Villa Park», γκολ από Σαλάχ-Φαν Ντάικ και για... κερασάκι αργά το βράδυ η επισημοποίηση της συμφωνίας με την Αϊντχόφεν για τον Κόντι Γκάκπο. Τα χαμόγελα αν μη τι άλλο περισσεύουν για τους φαν των Reds οι οποίοι απόλαυσαν στο έπακρο τη φετινή Boxing Day. Κανείς, όμως, δεν την απόλαυσε όσο ο νεαρός και άσημος πρωταγωνιστής τους που έκανε το όνειρό του πραγματικότητα σφραγίζοντας τη νίκη επί της Άστον Βίλα.

Το όνομα του Στέφαν Μπάιτσετιτς ήταν το λιγότερο αναμενόμενο στον πίνακα των σκόρερ. Φαίνεται είναι γραφτό, όμως, για τον 18χρονο μέσο να μπει στους τίτλους των media με το... καλησπέρα στο κορυφαίο επίπεδο.

Το prospect των Κόκκινων άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσε ο Γιούργκεν Κλοπ από τα μαλλιά, προσθέτοντας ένα ακόμα παράσημο στην επαγγελματική του καριέρα που μόλις άρχισε: το πρώτο του γκολ ως επαγγελματίας. Κι αν το πρώτο γκολ ενός παίκτη δείχνει την ποιότητα και την προοπτική του, τότε ο πιτσιρικάς έχει λαμπρό μέλλον.

Δύο λεπτά αφότου πέρασε στο ματς αντικαθιστώντας τον Τζόρνταν Χέντερσον (79'), εκμεταλλεύτηκε την ασταθή απόκρουση του Όλσεν κι εκεί που οι περισσότεροι θα εκτελούσαν με τη μία βλέποντας τον κίπερ εκτός θέσης, εκείνος κοντρόλαρε, προσπέρασε τον τερματοφύλακα και με τρομερό τελείωμα πλάσαρε την μπάλα κάτω από τα πόδια του Μινγκς. Υπέροχο, εκπληκτικό, όπως ακριβώς το ονειρευόταν.

Ο Στέφαν Μπάιτσετιτς γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2004 στο Βίγκο της Ισπανίας, εκεί όπου ο Σέρβος πατέρας του αγωνίστηκε με τη φανέλα της Θέλτα και γνώρισε τη μητέρα του που είναι από τη Γαλικία. Έτσι, η καταγωγή του Στέφαν είναι μοιρασμένη σε Ισπανία και Σερβία, γεγονός που του δίνει το δικαίωμα να αγωνιστεί με οποιαδήποτε από τις δύο εθνικές ομάδες επιθυμεί αφού κατέχει και τα δύο διαβατήρια. Μέχρι στιγμής φοράει το εθνόσημο της Ρόχα, έχοντας αγωνιστεί τρεις φορές στην Κ-18.

Από το 2013 ως το 2020 βρισκόταν κι ο ίδιος στα φυτώρια της Θέλτα, καθώς ζούσε με την οικογένειά του στην Ισπανία. Τον Δεκέμβριο του 2020, η Λίβερπουλ τον ενέταξε στο δυναμικό της ως παίκτη της Κ-18 και το περασμένο καλοκαίρι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πρώτη ομάδα, παίζοντας στο φιλικό κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Μπανγκόκ.

Μέχρι τα 16 του χρόνια και τη στιγμή που μετακόμισε στο Νησί, αγωνιζόταν ως στόπερ. Στη Λίβερπουλ, τα χαρακτηριστικά του τον έχουν μετατρέψει σε εξάρι, στα πρότυπα του Φαμπίνιο. Υψηλόσωμος και «ελαφρύς», με άρτια τεχνική κατάρτιση, βαδίζει πλέον σε διαφορετικά χνάρια από αυτά της εφηβικής του ταυτότητας. Και η μοίρα συνωμοτεί ώστε να βρίσκεται πάντα εκεί που πρέπει.

Μπάιτσετιτς-Τιάγκο όπως οι μπαμπάδες τους, 25 χρόνια μετά

Το παιχνίδι στο «Villa Park» επιφύλασσε και μια σπουδαία σύμπτωση. Ένα τρομερό story, που συνδέει τον Μπάιτσετιτς με τον Τιάγκο Αλκάνταρα και τους μπαμπάδες τους.

Συγκεκριμένα, 25 χρόνια πριν, ο Σρτζάν Μπάιτσετιτς και ο πατέρας του Τιάγκο, Μαζίνιο, αγωνίζονταν μαζί στη Θέλτα. Η ιστορία επαναλήφθηκε ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα και η αντίδραση του έμπειρου Τιάγκο στο γκολ του Μπάιτσετιτς ήταν χαρακτηριστική της χημείας που έχουν χτίσει.

Τα ρεκόρ σε Champions League και Λίβερπουλ

Το γκολ του κόντρα στη Βίλα, Νο1 με τη Λίβερπουλ στην 7η συμμετοχή του, αναμενόμενα είχε ως αποτέλεσμα να σκαρφαλώσει ο ίδιος ψηλά στις λίστες με τα ρεκόρ των νεότερων παικτών της ιστορίας των Reds.

Σε ηλικία 18 ετών και 65 ημερών, έγινε ο τρίτος νεότερος παίκτης της Λίβερπουλ που σκοράρει στην Premier League. Το έκαναν πριν ενηλικιωθούν μόνο ο Μάικλ Όουεν (17 ετών και 143 ημερών) και ο Ραχίμ Στέρλινγκ (17 ετών και 317 ημερών).

Παράλληλα, αποτελεί μόλις τον δεύτερο νεότερο Ισπανό σκόρερ σε επίπεδο Premier. Μοναδικός που βρήκε δίχτυα σε μικρότερη ηλικία είναι ο Σεσκ Φάμπρεγας (17 ετών και 113 ημερών) πίσω στο 2004, πριν ακόμα γεννηθεί ο Μπάιτσετιτς!

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο 18χρονος Ισπανός με σερβικές ρίζες βρήκε θέση στα βιβλία ιστορίας των Reds. Στην «εκκωφαντική» εννιάρα κόντρα στην Μπόρνμουθ (9-0) νωρίτερα στη σεζόν, ο Μπάιτσετιτς έγινε ο νεότερος μη Βρετανός που ντεμπουτάρει με τον σύλλογο στην Premier League (τότε 17 ετών και 305 ημερών). Και οι ιστορικές επιδόσεις δεν σταματούν εδώ, αφού στη φετινή φάση των ομίλων του Champions League έσπασε το ρεκόρ του νεότερου παίκτη που αγωνίζεται με τα Κόκκινα στη διοργάνωση (17 ετών, 10 μηνών και 22 ημερών).

Κάπως έτσι, η καριέρα του Στέφαν Μπάιτσετιτς έχει πάρει για τα καλά... μπρος. Και τα φετινά Χριστούγεννα σηματοδοτούν την «έκρηξή» του στον κόσμο της Premier League. Κάτι μας λέει, αν κρίνουμε κι από την ανάρτησή του στο Instagram μετά το ματς με τη Βίλα, πως θα τα θυμάται για πάντα:

«Η καλύτερη στιγμή της ζωής μου, αυτό που ονειρευόμουν από τη στιγμή που άρχισα να παίζω ποδόσφαιρο, όλη η δουλειά αποφέρει καρπούς με κάτι τέτοιες στιγμές σαν κι αυτήν. Σας ευχαριστώ για όλα τα μηνύματα».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα