Έρικ Στιλ: «Επέλεξα τον Ντε Χέα ανάμεσα σε Νόιερ, Λιορίς, Στεκέλενμπουργκ»

Έρικ Στιλ: «Επέλεξα τον Ντε Χέα ανάμεσα σε Νόιερ, Λιορίς, Στεκέλενμπουργκ»

bet365

Ο κορυφαίος προπονητής τερματοφυλάκων μιλάει για τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, τον Σβεν Γκόραν Έρικσον και όλους τους σπουαίους goalkeepers με τους οποίους συνεργάστηκε

Έρικ Στιλ. Το όνομά του είναι θρύλος στην Αγγλία. Ίσως ο κορυφαίος προπονητής τερματοφυλάκων και ένας από τους καλύτερους στον πλανήτη. Ο μισός αιώνας που συμπληρώνει εφέτος στο χώρο του ποδοσφαίρου τον έφερε κοντά σε προσωπικότητες, όπως ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και ο Σβεν Γκόραν Έρικσον. Από τα χέρια του πέρασαν τερματοφύλακες –κολοσσοί, όπως ο Σμάιχελ (ιδίως ο Κάσπερ, αλλά για λίγο και ο Πέτερ), ο Νταβίντ ντε Χέα, ο Έντβιν Φαν ντερ Σαρ.


Ο Άγγλος προπονητής βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα στο πλαίσιο του camp τερματοφυλάκων της AGA. Το gazzetta άδραξε την ευκαιρία και τον συνάντησε για μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης, αλλά εστιασμένη στη συνύπαρξή του με τις μεγάλες μορφές του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και στα «μυστικά» της θέσης του τερματοφύλακα.


- Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα από τα ‘80s που ήσασταν τερματοφύλακας;

Το παιχνίδι έχει αλλάξει σε σύγκριση με τη δική μου εποχή. Τότε ήμασταν ευχαριστημένοι και μόνο που παίζαμε. Εγώ αγωνίστηκαν στην Πιτέρμπορο, τη Μπράιτον,στη Γουότφορντ, τη Ντέρμπι. Έδωσα πάνω από 300 παιχνίδια, κατακτήσαμε έξι ανόδους, ανεβαίναμε από κατηγορία σε κατηγορία. Στα 18 μου έπαιξα για την Αγγλία, ήμουν πολύ υπερήφανος. Δεν ανησυχούσαμε για τα χρήματα ή για ο,τιδήποτε άλλο συμβαίνει έξω από το γήπεδο. Ήταν μια φοβερή εποχή για να είσαι μέρος αυτού του υπέροχου παιχνιδιού.

- Για έναν Βρετανό που μεγάλωσε με Τζορτζ Μπεστ, Μπόμπι Μουρ, Μπόμπι Τσάρλτον, πώς προέκυψε η προτίμηση σε αυτή τη θέση;

Ήμουν τεσσάρων, πέντε ετών, διακοπές με την οικογένειά μου και η μητέρα μου ήταν η πρώτη που το κατάλαβε! Είπε «αυτός θα γίνει τερματοφύλακας» γιατί όλα τα άλλα παιδάκια κλωτσούσαν τη μπάλα, αλλά εγώ ήμουν ο μόνος που την έπιανα με τα χέρια! Όταν άφησα το σχολείο πήγα απευθείας στο ποδόσφαιρο, απευθείας στη θέση του τερματοφύλακα, δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά. Από τότε αυτή είναι η ζωή μου. Να παίζω ποδόσφαιρο, να διδάσκω ποδόσφαιρο, να βοηθάω άλλους προπονητές να το διδάξουν.

- Πώς προέκυψε η συνεργασία με την Athens Goalkeepers Academy;


«Επικοινώνησε μαζί μου ο Χρήστος Λάμπρου πριν από 2-3 χρόνια, δηλαδή πριν από την πανδημία, με ρώτησε αν ενδιαφέρομαι και απάντησα «φυσικά». Όμως μετά ήλθε η πανδημία. Έτσι εφέτος ήταν η πρώτη μου ευκαιρία να έρθω. Δεν μου έκανε έκπληξη που είδα πάνω από 70 παιδιά εδώ στην Ελλάδα στο camp. Γνώριζα ότι θα υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή, καθώς η οργάνωση ήταν άρτια και μου έδωσε την ευκαιρία να προπονήσω και να αξιολογήσω. Όμως αυτό που λέω πάντα σε όλους είναι: «Τώρα πρέπει να τους δω σε παιχνίδι». Έχω δει εξαιρετικούς τερματοφύλακες στην προπόνηση, που τα χάνουν την ώρα του αγώνα. Δεν βοηθάω μόνο τους τερματοφύλακες, αλλά και τους προπονητές και τους γονείς. Για εμένα η φιλοσοφία μου είναι ότι υπάρχει ένα τρίγωνο Παίκτης-Προπονητής-Γονέας που πρέπει να λειτουργεί υποδειγματικά. Πρέπει να εμπλέκεσαι, είναι σημαντικό, οι γονείς είναι μέρος της διαδικασίας.

Στη Γιουνάιτεντ, ο Φέργκιουσον συναντούσε τους γονείς των παιδιών της ακαδημίας!

- Είστε δηλαδή υπέρ της ενεργής συμμετοχής των γονιών;


Θα σας πω ένα παράδειγμα. Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όποτε ερχόντουσαν παιδιά 9-10 ετών στην Ακαδημία, καλούσαν τους γονείς σε μια μεγάλη αίθουσα. Ξέρετε ποιος ήταν ο πρώτος που έβλεπαν; ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον! Αυτή ήταν η πρώτη επαφή τους, ώστε να κατανοήσουν σε ποια ομάδα βρίσκονται. Αυτή ήταν η διαδικασία για να γίνουν μέρος της οικογένειας της Γιουνάιτεντ. Πρέπει να επικοινωνεί ο γονιός με το παιδί και όταν παίρνεις αυτό το μήνυμα από τον «Μεγάλο», είναι πολύ σημαντικό.

- Μιλήσατε για αυτήν την τεράστια προσωπικότητα. Ποιος είναι ο Σερ Άλεξ που γνωρίσατε στα πέντε χρόνια που συνυπήρξατε στη Γιουνάιτεντ (2008-2013);

Πρώτα απ΄όλα είναι άνθρωπος του λαού. Έχει φοβερή επικοινωνία με τον κόσμο. Ένας από τους πιο μορφωμένους ανθρώπους που ξέρω, αφού διαβάζει συνεχώς βιβλία, θέλει συνέχεια να μαθαίνει. Μα πάνω απ΄όλα ήταν νικητής, έτσι ήταν ως παίκτης, έτσι ως προπονητής. Δεν του άρεσε απλώς να ακούει από κάποιον να του λέει «δουλεύω σκληρά», γιατί θεωρούσε ότι αυτό θα έπρεπε να είναι δεδομένο. Γνώριζε καλά την παράδοση που είχε δημιουργήσει ο Σερ Ματ Μπάσμπι: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σημαίνει διασκεδαστικό ποδόσφαιρο, επιθετικό ποδόσφαιρο. Ήταν προπονητής και έξω από το γήπεδο.
Είναι τεράστιο κομμάτι της ιστορίας του συλλόγου. Βλέπεις πώς πάνε οι κάμερες πάνω του ακόμα και σήμερα. Ήμουν εκεί όταν φτιάχτηκε το άγαλμα, όταν έδωσαν στην κερκίδα το όνομά του. Η καρδιά και το μυαλό του βρίσκεται στο «Ολντ Τράφορντ» κι ας μην είναι εκεί καθημερινά πλέον.
Δείτε όλες τις επιτυχημένες επιχειρήσεις του κόσμου, έχουν πάντα μία τεράστια προσωπικότητα ως επικεφαλής. Όταν μιλάμε για Microsoft, μιλάμε για Μπιλ Γκέιτς. Ακριβώς το ίδιο συνέβαινε και με τη Γιουνάιτεντ για τα 27 χρόνια που ήταν εκεί ο Σερ Άλεξ.

- Φύγατε μαζί το 2013. Είχε διαισθανθεί ότι μετά την αποχώρησή του η Γιουνάιτεντ θα περνούσε τόσο δύσκολα;


Όχι δεν το πίστευε, παρέμενε θετικός. Το 2013 ανέλαβε ο φίλος και συμπατριώτης του, Ντέιβιντ Μόιες. Ο Σερ Άλεξ του πρότεινε να κρατήσει κάποιους από τους συνεργάτες του για ένα χρόνο, έτσι ώστε να τον βοηθήσουν να καταλάβει τις πολύ μεγάλες ιδιαιτερότητες που έχει ένα club σαν τη Γιουνάιτεντ, ειδικά όταν έχει συντελεστεί μια τόσο μεγάλη αλλαγή. Όμως δεν τον άκουσε ο Ντέιβιντ και αποφάσισε να φέρει τους δικούς ανθρώπους, κάτι απόλυτα σεβαστό. Ο Σερ Άλεξ παρέμεινε υποστηρικτικός, όπως έκανε με όλους τους διαδόχους του, τον Μουρίνιο, τον Φαν Χάαλ, τον Ράγκνινγκ.

Η Μάντσεστερ Σίτι και το «τυχαίο» ντεμπούτο του Κάσπερ

- Πριν από τη Γιουνάιτεντ θητεύσατε και στη Σίτι, σε μια εντελώς διαφορετική εποχή βέβαια για την «άλλη» ομάδα του Μάντσεστερ.


Ναι, οι θορυβώδεις γείτονες (σ.σ. The noisy neighbors)! Για 18 μήνες το 2007-2008 ήμουν στο επιτελείο του Σβεν Γκοραν Ερικσον, ένας gentleman! Σου έδινε αρμοδιότητες και σε άφηνε να κάνεις τη δουλειά σου. Δεν είχε τόση ευχέρεια στις μεταγραφές αφού η εποχή Μανσούρ άρχισε αμέσως μετά.

- Στη Σίτι επί των ημερών σας άρχισε ουσιαστικά η καριέρα του Κάσπερ Σμάιχελ.


Φαινόταν ο ότι θα φτάσει ψηλά. Τότε δεν μπορούσα να πω πόσο ψηλά, αλλά είχε πολύ δυνατό χαρακτήρα. Πάντα ήταν δύσκολο γιατί όλοι τον συνέκριναν με τον πατέρα του, με τον οποίο επίσης είχα δουλέψει για ένα μικρό διάστημα στην Άστον Βίλα.
Ο Κάσπερ μετά τη Σίτι έφυγε για μικρότερο σύλλογο, τη Νοτς Κάουντι, μετά πήγε στη Λιντς, μετά τη Λέστερ, μετά έγινε αρχηγός της εθνικής Δανίας, μετά κατέκτησε την Premier Legue και πήρε το κύπελλο. Φανταστικό! Αυτός είναι ο Κάσπερ, αυτό κάνει! Είχαμε τις καλές και τις δύσκολες στιγμές μας! Διαφωνούσαμε στην προπόνηση. Ήταν νικητής και πάνω στα παιχνίδια εκνευριζόταν. Όλοι καταλάβαιναν όταν ο Κάσπερ δεν ήταν ευχαριστημένος.

- Κι όμως το ντεμπούτο του στη Σίτι ήταν αποτέλεσμα συμπτώσεων...


Το καλοκαίρι του 2007 μέσα σε 7 ημέρες τραυματίστηκαν και οι δύο βασικοί. Νούμερο ένα θα ήταν ο Αντρέας Ίσακσον και τραυματίστηκε, θυμάμαι, Παρασκευή πρωί. Μετά παίζαμε φιλικό με τη Βαλένθια και στην προθέρμανση ο Τζο Χαρτ σπάει τον αντίχειρά του. Έτσι μείναμε μόνο με τον Κάσπερ που έπαιξε σε εκείνο το φιλικό και μετά στην πρεμιέρα εκτός έδρας με τη Γουέστ Χαμ. Κερδίσαμε 2-0 το ματς, νομίζω εκείνος ο κοντούλης Βραζιλιάνος ο Ελάνο έβαλε ένα γκολ (σ.σ. ο Ελάνο είχε κάνει την ασίστ στο πρώτο γκολ, το οποίο είχε πετύχει ο Μπιάνκι).
Ο Κάσπερ συνδύαζε το τρίπτυχο της επιτυχίας: Νο1 να είσαι καλός επαγγελματίας, νο2 να θέλεις να είσαι ηγέτης και το Νο3 το πιο σημαντικό, να θέλεις να κερδίζεις.

«Πώς επέλεξα τον Ντε Χέα το 2011»

- Ποιες οι διαφορές του με τον Ντε Χέα, με τον οποίο συνεργαστήκατε λίγα χρόνια μετά;


Εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες. Πιο εξωστρεφής ο Κάσπερ, πιο κλειστός ο Νταβίντ. Ο Ισπανός είναι ήρεμος, ήσυχος, κάνει τη δουλειά του. Αξιαγάπητος, όλοι αγαπούν τον Νταβίντ από τη στιγμή που τον έφερα το 2011.

- Τι εννοείτε «τον έφερα»;


Ότι τον επέλεξα! Ήταν η εποχή που θα έφευγε ο Έντβιν Φαν ντερ Σαρ, ένας φανταστικός τερματοφύλακας και έτσι έπρεπε να βρούμε καινούργιο. Κάναμε το γύρο της Ευρώπης, επικοινώνησα με όλους τους scout και υποψήφιοι ήταν ο Νόιερ (τότε στη Σάλκε), ο Λιορίς (Λιόν), ο Στεκέλενμπουργκ (Άγιαξ) και ο Ρομέρο (Άλκμααρ). Όλοι ήταν στη λίστα, όταν είσαι το μεγαλύτερο club θες τους καλύτερους. Για παράδειγμα έλεγα στους scout της Νότιας Αμερικής Ποιος είναι το ο1 αυτή τη στιγμή; Ήταν μία διαδικασία που κράτησε 18 μήνες για να φτάσουμε στην απόφαση. Είδα τον Ντε Χέα 17 φορές! Πήγα στο γήπεδο να τον δω να παίζει με την Ισπανία U21, με την Ατλέτικο.

- Γιατί ήταν απαραίτητο τόσο ενδελεχές scouting με το μάτι;


Είναι πάρα πολύ σημαντικό! Βλέπεις πράγματα που δεν τα δείχνει η κάμερα, ούτε τα καταγράφουν οι αναλύσεις. Οι καλύτεροι προπονητές τερματοφυλάκων, οι καλύτεροι scout, πηγαίνουν στον αγώνα μία ώρα νωρίτερα. Δεν φτάνουν πέντε λεπτά πριν από τη σέντρα. Παρατηρούν αν ο τερματοφύλακας είναι ήρεμος, το ταμπεραμέντο του, τι ζέσταμα κάνει, αν είναι ήρεμος. Θέλω να δω πως αντιδρά όταν βρίσκεται μπροστά στους αντίπαλους οπαδούς ή μπροστά στους δικούς του. Ο τερματοφύλακας έχει πλέον ζωτική σημασία στη λειτουργία της ομάδας. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα άλλαξε 3-4 τερματοφύλακες μέχρι να είναι απόλυτα ικανοποιημένος με τον Έντερσον.

«Να κρατάει τη μπάλα μακριά από το τέρμα»!


Όμως μην ξεχνάτε! Το σημαντικό για έναν τερματοφύλακα είναι να κρατάει τη μπάλα έξω από το τέρμα! Είναι το πρώτο που τους ρωτάω όταν μου λένε «Έρικ, αυτός είναι έτσι, αυτός είναι αλλιώς». Τους λεω: «Στοπ! Πείτε μου πρώτα αν μπορεί να κρατήσει τη μπάλα έξω από το τέρμα!».

«Κουρτουά 9 αποκρουσεις, μηδέν γκολ»

Γιατί θα θυμούνται όλοι τον Κουρτουά; Για την εμφάνισή του στον τελικό του Champions League 2022. Το καλύτερο στατιστικό: Άλισον μηδέν αποκρούσεις, ένα γκολ. Κουρτουά εννέα αποκρούσεις, κανένα γκολ. Μόνο αυτό το στατιστικό χρειάζεται να ξέρω!

Η συνύπαρξη με Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουνάιτεντ


Στη Γιουνάιτεντ πήγα τη χρονιά μετά την κατάκτηση του Champions League το 2008. Ο άξονας ήταν απίστευτος, είχαμε τον Έντβιν (Φαν ντερ Σαρ), Ρίο (Φέρντιναντ), Βιντιτς, Κάρικ, Σκόουλς, Τέβες, Ρούνι και τον Ρονάλντο που μπορούσε να παίξει παντού. Μας ταλαιπωρούσε πολύ εμάς, γιατί ήθελε να δουλεύει συνεχώς μετά την προπόνηση. Να δουλεύει στα φάουλ στα σουτ, παντού, ήταν ο απόλυτος επαγγελματίας. Δεν είναι τυχαίο, είναι θέμα προπόνησης. Φυσικά είχε τις δυνατότητες. Όλοι μιλάνε για τις ντρίπλες του, αλλά έχουμε ξεχάσει πόσο φοβερός είναι και στο ψηλό παιχνίδι. Τι εκπληκτικά γκολ έχει βάλει με κεφαλιά.

- Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεστε με την εθνική Αγγλίας και υπάρχει ομολογουμένως εξαιρετική παραγωγή τερματοφυλάκων


Η τελευταία γενιά έχει 3-4, τον Ράμσντειλ, τον Πόουπ, τον Πίκφορντ, τον Σαμ Τζόνστον. Αυτό χρειάζεσαι, όχι μόνο έναν. Έτσι δημιουργείται ο ανταγωνισμός. Δούλεψα στην FA στις ηλικίες από τα 15 έως το 21. Διαλέξαμε τον Πίκφορντ όταν αγωνιζόταν σε επίπεδο U21, τον Ράμσντελ U19, τον Χίτον U17, τον Τζόνστον U16. Ήταν το πρόγραμμα elite της ομοσπονδίας και απέδωσε καρπούς αφού κερδίσαμε το EURO U19 και το Παγκόσμιο Κύπελλο U20, με μια εκπληκτική γενιά παικτών, Φόντεν, Σάντσο, Μάουντ . Αυτό χρειάζεσαι, αυτό κάνει η Γερμανία η Ισπανία. Έχουμε το προπονητικό κέντρο του Saint George ακριβώς στο κέντρο της Αγγλίας φανταστικές εγκαταστάσεις. Όλες ο επιτυχημένες χώρες έχουν τέλειες εγκαταστάσεις: Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία. Γιατί η Αυστραλία παράγει εξαιρετικούς αθλητές; Γιατί έχει εκπληκτικές εγκαταστάσεις

- Ποιοι είναι αυτοί τη στιγμή οι κορυφαίοι τερματοφύλακες στον πλανήτη;


Τιμπό Κουρτουά, Άλισον Μπέκερ και Έντερσον

«Από Ελλάδα ξέρω μόνο τον Βλαχοδήμο και τον Ντίμι Κωνσταντόπουλο»

- Ποιος είναι ο καλύτερος Έλληνας;


Αυτός που παίζει βασικός στην εθνική σας, έπαιξε και στο τελευταίο ματς. Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος. Είναι δύσκολη θέση και είναι πολύ σημαντικό να παίζεις σε έναν μεγάλο σύλλογο. Όσο πιο πολύ παίζεις στη Μπενφίκα τόσο ανεβαίνει η φήμη σου. Ο Γιαν Όμπλακ, ο Έντερσον, όλοι έκαναν μεγάλες μεταγραφές. Ένας σύλλογος που αναδεικνύει συνεχώς τερματοφύλακες.

- Ξέρετε κανέναν άλλον Έλληνα τερματοφύλακα;


Όχι. Αλλά στο παρελθόν είχα δουλέψει μαζί με τον Ντίμι, ποτέ δεν μπόρεσα να προφέρω το επώνυμό του, Κωνταλόπουλος; (Κωνσταντόπουλος). Μιλήσαμε πρόσφατα, είναι ο πιο διάστημος Έλληνας που ξέρω! Αυτόν τον καιρό βρίσκεται στη Χάρλτπουλ από την οποία είχε ξεκινήσει την καριέρα του και είναι προπονητής. Όταν επιστρέψω στην Αγγλία θα συναντηθούμε
Όμως, αυτό που θέλω να πω είναι ότι πλέον γνωρίζω 70 νέους Έλληες τερματοφύλακες, με τους οποίους δουλέψαμε στο camp της AGA. Ζήτησα σε λίστα όλα τα ονόματα των παιδιών που συμμετείχαν και σε 3-4 χρόνια εάν δω κάποιον να έχει κάνει το επόμενο βήμα να πω: «Αυτός ήταν σε εκείνο το camp στην Ελλάδα».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα