Αμάντα Στέιβλι: Η Σιδηρά Κυρία που «τρέχει» το πλουσιότερο κλαμπ στον κόσμο

Αμάντα Στέιβλι: Η Σιδηρά Κυρία που «τρέχει» το πλουσιότερο κλαμπ στον κόσμο

Newsroom
Αμάντα Στέιβλι: Η Σιδηρά Κυρία που «τρέχει» το πλουσιότερο κλαμπ στον κόσμο

bet365

Από το μαγαζί στη Newmarket μέχρι την εξαγορά της Σίτι και τα πετρέλαια στον Περσικό κόλπο. Γνωρίστε τη νέα Σιδηρά Κυρία του αγγλικού ποδοσφαίρου, Αμάντα Στέιβλι, που από εδώ και στο εξής θα «τρέχει» το πλουσιότερο κλαμπ του πλανήτη.

«Νιουκάστλ η πιο πλούσια ομάδα στον κόσμο». Το νέο αυτό μότο είναι παντού. Η ολοκλήρωση μίας διαδικασίας 18 μηνών έκανε τον γύρο του κόσμου και όχι μόνο λόγω της εμπλοκής του αμφιλεγόμενου fund από τη Σαουδική Αραβία που ανήκει στον Πρίγκιπα Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν (PIF).

Η Αμάντα Στέιβλι είναι μια από τις μεγαλύτερες businesswomen στον κόσμο, έχοντας ενορχηστρώσει τη μεταβίβαση της Νιούκαστλ για 305 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τα φαντασμαγορικά deals που έχει πετύχει έχουν το δικό τους κόστος.

Η 48χρονη βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικής καταιγίδας αυτή την εβδομάδα μετά τη βοήθεια που παρείχε σε σαουδαραβικό κονσόρτσιουμ να αγοράσει ομάδα της Premier League από τον Μάικλ Άσλεϊ.

Οι επικριτές έχουν χαρακτηρίσει το deal ως την πιο μαύρη μέρα του ποδοσφαίρου, επιτρέποντας σε ένα «κράτος – δολοφόνο» να ξεπλύνει τη φήμη του μέσα από ένα deal που οργάνωσε η Αμάντα, η οποία χρησιμοποίησε τη δύναμή της προκειμένου να διευκολύνει τα πράγματα για ένα από τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα, ιδίως προς τις γυναίκες.

Staveley

Ετσι έγινε εκατομμυριούχος η Αμάντα!

Ποια είναι η Αμάντα Στέιβλι; Εγινε πολυεκατομμυριούχος εν μέρει εκμεταλλευόμενη την… κρυφή ατζέντα της, διατηρώντας επαφές με μεγιστάνες του Κόλπου, αλλά και με ανθρώπους της ιπποδρομικής κοινότητας. Παράλληλα, διαχειριζόταν κι ένα μαγαζί κοντά στο Newmarket τη δεκαετία του ΄90, κάνοντας συναλλαγές που τις απέφεραν τεράστια κέρδη.

Η Premier League έχει δεχθεί ισχυρή κριτική για το deal και καλείται να αποκαλύψει τις νομικές διαβεβαιώσεις που πήρε πριν δώσει την έγκρισή της για την εξαγορά της Νιούκαστλ. Κάτι που σημαίνει πως ο κόσμος θέλει να δει τα έγγραφα που διαβεβαιώνουν πως ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman δεν θα έχει λόγο στα έσοδα της ομάδας, παρ΄ ότι θα εκτελεί χρέη προέδρου.

Παρόλα αυτά, η Αμάντα ισχυρίζεται πως όλα γίνονται για καλό, εξηγώντας στην Guardian: «Καταλαβαίνω και δέχομαι όλα τα μηνύματα ανθρωπιστικού περιεχομένου. Αλλά δεν θα συνεργαζόμουν με ανθρώπους που δεν έχουν σωστό παρελθόν και η PIF είναι ανεξάρτητη της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας. Η PIF έχει την Νιουκάστλ, όχι το κράτος της Σαουδικής Αραβίας».

Κι ανάμεσα στους επικριτές της Αμάντα είναι και η γυναίκα του δολοφονημένου δημοσιογράφου Ζαμάλ Κασόγκι που εκτελέστηκε από 15 πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας. Μάλιστα, η ίδια αποκάλεσε θλιβερό το γεγονός της μεταβίβασης τόσο για τη Νιούκαστλ όσο και για το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Η Αμάντα κατάγεται από πλούσια οικογένεια, με τις ρίζες... πολυτέλειας να προέρχονται από τον 16ο αιώνα. Ο πατέρας της είναι πλούσιος κτηματομεσίτης, ενώ η μητέρα της είναι πρώην πρωταθλήτρια στις ιπποδρομίες.

Όταν ήταν ακόμα μικρή, οι γονείς της είπαν πως πρώτο λόγο στην περιουσία έχει ο αδερφός της, όμως εκείνη αποφάσισε να πάρει την μοίρα στα χέρια της. Ονειρευόταν να γίνει Ολυμπιονίκης από μικρό παιδί είτε στην ιππασία είτε στο στίβο, όμως ένας τραυματισμός την κράτησε μακριά από το κορυφαίο επίπεδο.

Σπούδασε στο Cambridge μοντέρνες γλώσσες, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές της όταν πέθανε ο παππούς της και αποφάσισε να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις.

Όταν ήταν 23 ετών πήρε δάνειο ύψους 180.000 λιρών για να ανοίξει ένα μαγαζί με την ονομασία Stocks, κοντά στη «Newmarket» το 1996.

Δουλεύοντας εκεί ως σεφ και σερβιτόρα, οποιοδήποτε θέμα προέκυπτε στα οικονομικά το κάλυπτε από τα χρήματα που έπαιρνε ως μοντέλο. Οι πελάτες ήταν μέλη της ιπποδρομικής κοινότητας, αλλά συναναστρεφόταν και με επιχειρηματίες που ασχολούνταν με την τεχνολογία. Μέσω του εστιατορίου απέκτησε επαφές και με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που επένδυσαν σε αγγλικές επιχειρήσεις.

Το δείπνο με τον βασιλιά Αμπντάλα και η Μέση Ανατολή

Λίγο αργότερα προχώρησε στο νέο της πρότζεκτ, «Q.ton», που περιείχε health club, γυμναστήριο, εστιατόριο και συνεδριακό κέντρο στο επιστημονικό πάρκο του Cambridge. Το 2000 σε ηλικία 27 ετών βραβεύτηκε με τον τίτλο της businesswoman της χρονιάς. Ήταν εκείνη την εποχή που γνώρισε τον πρίγκιπα Άντριου, που συνόδευε τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας. Ο πρίγκιπας την κάλεσε σε δείπνο κι ένα ρομάντζο δεν άργησε να ανθίσει. Από εκεί κι έπειτα ήταν συχνή επισκέπτης του Μπάκιγχαμ Πάλας. Το 2008 μεσολάβησε για την πώληση της Μάντσεστερ Σίτι στον Σεΐχη Μανσούρ για 201 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα εξέταζε τις καλύτερες ευκαιρίες για να επενδύσει στις βρετανικές τράπεζες.

Σύμφωνα μάλιστα με την «Telegraph» η Αμάντα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στη Μέση Ανατολή για επιχειρήσεις πετρελαίου. Την ίδια εποχή έπαιξε καταλυτικό ρόλο ως διαμεσολαβητής σε επένδυση αξίας 7,3 δις λιρών στη «Barclays», το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα ο Άγγλος φορολογούμενος να πληρώνει ακόμα περισσότερα για να σώσει την εταιρεία εν μέσω οικονομικής κρίσης, αλλά η Αμάντα αρνήθηκε να δεχθεί την όποια ευθύνη.

Μάλιστα μήνυσε την τράπεζα λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς των διευθυντών, όμως τελικά έχασε την υπόθεση τον Φεβρουάριο του 2008.

Με ένα οίκημα αξίας 10 εκατομμυρίων στο κέντρο του Λονδίνου, η ζωή της περιλαμβάνει αυτοκίνητα Rolls Royce, ακριβά εστιατόρια, ιδιωτικά αεροσκάφη και πολυτελή γιοτ.

Παντρεύτηκε το 2011 τον Ιρανό Μεχράντ Γκοντουσί ο οποίος μέχρι τότε δούλευε στην εταιρεία της. Η Αμάντα που το 2013 διαγνώστηκε με ασθένεια Huntington, μια εκφυλιστική κατάσταση του εγκεφάλου που δεν έχει θεραπεία, τώρα ζει στο Ντουμπάι, αλλά περνά περισσότερο χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη γέννηση του γιου της Lexi, το 2014.

Η… κρίση που επηρέασε το deal και ο θάνατος του Κασόγκι!

Μπορεί οι ομάδες της Premier League να αντέδρασαν έντονα στο deal και να ζήτησαν άμεσα εξηγήσεις , ωστόσο το παρασκήνιο είναι έντονο. Ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν προειδοποίησε τον Μπόρις Τζόνσον ότι οι Αγγλο- Σαουδαραβικές σχέσεις θα μπορούσαν να επηρεαστούν αν η Premier δεν ενέκρινε την μεταβίβαση. Η Κυβέρνηση έκρινε πως δεν υπάρχει λόγος να μην υπάρξει συμφωνία και όλα πήραν το δρόμο τους… Αλλωστε, ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός, οι σχέσεις Κατάρ – Σαουδικής Αραβίας έχουν αρχίσει να αποκαθίστανται, ενώ οι Σαουδάραβες ανακοίνωσαν την άρση της απαγόρευσης μετάδοσης του τηλεοπτικού σήματος του beIN στο βασίλειο τους.

Από την πλευρά του το beIN άφησε να διαρρεύσει πως «η απαγόρευση μετάδοσης του σήματος μας ήταν η μοναδική ένσταση που είχαμε για την αγοραπωλησία της Νιουκάστλ». Πώς να μη γίνει το deal;

Ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν κατακρίθηκε παγκοσμίως αφού κατηγορήθηκε ότι διέταξε τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, δημοσιογράφου που ασκούσε κριτική στο κράτος και τους ηγέτες του.

Αφού η Premier League επιβεβαίωσε ότι ο σύλλογος πωλήθηκε σε κοινοπραξία αποτελούμενη από τις PIF, PCP Capital Partners και RB Sports & Media, οι οπαδοί άρχισαν να πανηγυρίζουν έξαλλα έξω από το στάδιο «St James 'Park» και να ελπίζουν…

@Photo credits: NBA/Getty Images

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα