Η αμφιβολία για Σόλσκιερ και η εκ των έσω στήριξη…

Η αμφιβολία για Σόλσκιερ και η εκ των έσω στήριξη…

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Η αμφιβολία για Σόλσκιερ και η εκ των έσω στήριξη…

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την ολοένα και αυξανόμενη κριτική στον προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (ακόμη και από τον Σερ Αλεξ) και την στήριξη από τους ιδιοκτήτες.

Μετά τη θύελλα ενθουσιασμού που προκάλεσε η άφιξη του Κριστιάνο Ρονάλντο και την αυτοπεποίθηση που έφτασε στα ύψη από τις πρώτες εμφανίσεις του και τα πρώτα δικά του γκολ, ο προβληματισμός επέστρεψε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Αιτία τα κακά αποτελέσματα και οι προβληματικές εμφανίσεις. Πρώτα η ήττα από τους Γιανγκ Μπόις, μετά ο αποκλεισμός στο Λιγκ Καπ από την Γουέστ Χαμ στο «Ολντ Τράφορντ» και ακολούθως οι δύο εντός έδρας απώλειες βαθμών στο πρωτάθλημα (ήττα από Αστον Βίλα και ισοπαλία με Εβερτον), δημιούργησαν ένα γαϊτανάκι αρνητικών εμφανίσεων, στις οποίες προστέθηκε και η ευρωπαϊκή νίκη κόντρα στη Βιγιαρεάλ με 2-1, η οποία θεωρήθηκε από τους περισσότερους, συμπωματική. Ο Σόλσκιερ βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της κριτικής από τους φίλους της Γιουνάιτεντ και τον βρετανικό Τύπο και ο Νορβηγός δεν ξέφυγε ούτε από τα βέλη του Σερ Αλεξ, ο οποίος για πρώτη φορά τον αμφισβήτησε δημόσια με τη δήλωσή του «ο Κριστιάνο έπρεπε να ξεκινήσει βασικός με την Εβερτον».

Σε λίγες εβδομάδες ο Νορβηγός προπονητής συμπληρώνει τρία χρόνια στον πάγκο της Μάντσεστερ και η αλήθεια είναι ότι η αμφισβήτηση ή έστω η αμφιβολία για τις ικανότητες του να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο project ως μάνατζερ δεν έπαψαν ποτέ. Απλώς περνάει από διάφορες φάσεις. Δεν είναι μυστικό ότι σε αυτή την τριετία, έχει περάσει από την φάση της απόλυτης στήριξης, αλλά και από την φάση του ενός βήματος από την απόλυση. Τούτη εδώ την φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το ρόστερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το οποίο πλέον σε μεγάλο βαθμό έχει διαμορφωθεί από τον ίδιο (Μπισάκα, Μαγκουάιρ, Βαράν, Τέλες, Φαν ντε Μπέεκ, Φερνάντες, Σάντσο, Ρονάλντο) θεωρείται από οπαδούς και Τύπο, τέτοιας ποιότητας που ο Σόλσκιερ, οφείλει να το οδηγήσει σε τίτλους άμεσα. Ο αποκλεισμός από το Λιγκ Καπ, είναι ασφαλώς το μικρότερο πρόβλημα, αλλά προστίθεται στη συλλογή με τις χαμένες ευκαιρίες του Σόλσκιερ για έναν τίτλο. Ο περσινός χαμένος τελικός από την Βιγιαρέαλ στο Europa τον βαραίνει ακόμη, ενώ τα αποτυχημένα αποτελέσματα το τελευταίο διάστημα, έχουν μεγαλώσει ξανά την αμφισβήτηση.

Σε μία εποχή όπου οι Γκλέιζερς αποχωρίζονται μετοχές (ήδη ανακοίνωσαν πως άλλο ένα ποσοστό της τάξης του 8% είναι προς πώληση μέσω χρηματιστηρίου) και με το χρέος του συλλόγου να έχει πλέον ξεπεράσει τα 600 εκατ ευρώ, η στήριξη προς τον Σόλσκιερ από τους ιδιοκτήτες είναι αμφίβολο αν αποτελεί πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για αυτόν. Στην εποχή που οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αμφισβητούν πιο ανοικτά από ποτέ τους Γκλέιζερς η στήριξή τους προς τον Σόλσκιερ δεν τον κάνει δημοφιλή στις τάξεις τους και η μπογιά του αγαπημένου ποδοσφαιριστή που ως αλλαγή σκόραρε και χάριζε τρόπαια, σιγά σιγά περνάει...

Ηδη ο Τύπος αμφισβητεί και τις μεταγραφικές επιλογές του Σόλσκιερ (Φαν ντε Μπέεκ και Τέλες θεωρούνται αποτυχημένες μεταγραφές), ενώ και η χρησιμότητα της απόκτησης του Σάντσο (είναι σαφώς νωρίς για να κριθεί) και κυρίως το ποσό που δαπανήθηκε για την απόκτησή του, είναι θέμα συζήτησης και αμφισβήτησης του Σόλσκιερ. Αμφισβήτηση υπάρχει και για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τον Σάντσο, για την τοποθέτηση του Καβάνι στο περιθώριο, για τον τρόπο που εκμεταλλεύεται αγωνιστικά τον Κριστιάνο, για τον ρόλο που δίνει στον Πογκμπά, κ.ο.κ. Την ίδια ώρα το μέγεθος Κριστιάνο τον επισκιάζει αφάνταστα και ο χρόνος του να αλλάξει τα πράγματα μοιάζει όλο και λιγότερος. Επιστρέφοντας από την διακοπή των εθνικών ομάδων, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει να δώσει έξι κρίσιμα και δύσκολα ματς, μέχρι την διακοπή του Νοεμβρίου για τις Εθνικές. Τέσσερα για το πρωτάθλημα (Λέστερ, Τότεναμ εκτός, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι εντός) και τα δύο (εντός και εκτός) με την Αταλάντα για το Τσάμπιονς Λιγκ. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η εξάδα αγώνων θα γνωρίζουμε αν ο Σόλσκιερ την ξεπέρασε και αυτή την μπόρα και βγήκε σχετικά άβρεχτος ή αν πλέον στην Γιουνάιτεντ θα έχουν μπει στην διαδικασία αναζήτησης του διαδόχου του. Μία διαδικασία που φαίνεται πως τρομάζει αφάνταστα την οικογένεια Γκλέιζερ και τον Γούντογρντ, διότι δεν βλέπουν να υπάρχει κάποια προφανή λύση. Με τον Πεπ στη Σίτι και τον Κλοπ στη Λίβερπουλ η διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αισθάνεται εγκλωβισμένη και αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος της απόλυτης στήριξης στον Σόλσκιερ.

Η ιδέα του Ζιντάν υπάρχει πάντα, αλλά δημιουργεί αμφιβολία για το κατά πόσο είναι ο κατάλληλος προπονητής για την Πρέμιερ Λιγκ, η ευκαιριακή περίπτωση του άνεργου αυτή την εποχή Αντόνιο Κόντε, θεωρείται ακριβώς τέτοια και ο Ποτσετίνο δουλεύει στην Παρί. Ο ένας μήνας και τα έξι κρίσιμα ματς ανάμεσα στις δύο διακοπές για τα ματς των Εθνικών ομάδων, είναι αυτός που θα μας δείξει αν ο Σόλσκιερ θα βελτιώσει την εικόνα και την αποτελεσματικότητα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και φυσικά αν οι Γκλέιζερς θα μπορούν να συνεχίσουν να τον στηρίζουν και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα. Αν ο Σόλσκιερ τα καταφέρει έχει καλώς, αν όχι, τότε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κινδυνεύει να μπει ξανά σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Διότι αυτά τα σχεδόν τρία χρόνια παρουσίας του Νορβηγού, μπορεί η Γιουνάιτεντ να μην πήρε τίτλο, αλλά έβλεπε μία πρόοδο στο project. Αλλωστε αυτή η πρόοδος είναι που έχει δημιουργήσει σήμερα τις συνθήκες να είναι απαίτηση οι κατακτήσεις τίτλων, όχι μόνο με βάση το όνομα του club και την ιστορία του, αλλά και με βάση τη σημερινή δυναμική της ομάδας και του ρόστερ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.