Μουντιάλ 2030: «Ελλάδα, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος έθεσαν υποψηφιότητα για το τουρνουά»

Μουντιάλ 2030: «Ελλάδα, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος έθεσαν υποψηφιότητα για το τουρνουά»

Newsroom
Μουντιάλ 2030: «Ελλάδα, Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος έθεσαν υποψηφιότητα για το τουρνουά»

bet365

«Η Ελλάδα μαζί με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο υπέβαλλαν υποψηφιότητα για την ανάληψη της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2030», τονίζουν μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού, την ίδια ώρα που το Υφυπουργείο Αθλητισμού και η ΕΠΟ τονίζουν πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.

Εκτός από το νέο φορμάτ του Μουντιάλ και το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στο σημερινό συμβούλιο της FIFA έγιναν γνωστές και οι υποψηφιότητες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030. Όπως αναφέρουν μεγάλα διεθνή ΜΜΕ η Ελλάδα μαζί με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο είναι η μια υποψηφιότητα με τα σενάρια των προηγούμενων μηνών να φαίνεται πως επιβεβαιώνονται.

Eίδηση είναι και η συμμετοχή του Μαρόκου αντί της Ουκρανίας στην κοινή υποψηφιότητα με Ισπανία και Πορτογαλία. Οι Αφρικανοί είχαν καταθέσει άλλη μια προσφορά για το Μουντιάλ του 2026, χωρίς αποτέλεσμα, καθώς χρειάζονταν νέες υποδομές 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όμως από τη στιγμή που στο παιχνίδι είναι και οι Ίβηρες οι οικονομικές απαιτήσεις μειώνονται. Η τρίτη πρόταση, η οποία είχε ήδη ανακοινωθεί είναι η κοινή προσφορά της Νότιας Αμερικής από Ουρουγουάη-Αργεντινή-Χιλή-Παραγουάη. Οι υποψηφιότητες θα περάσουν από ψηφοφορία από τις ομοσπονδίες-μέλη.

Ισπανία – Πορτογαλία – Mαρόκο

Έχοντας φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 η Ισπανία θέλει να διοργανώσει ξανά το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό τουρνουά στον κόσμο. Αυτή τη φορά, η γειτονική Πορτογαλία, έχει μπει δυνατά μαζί με τους Ισπανούς. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες συμμαχούν για το Μουντιάλ, το είχαν κάνει τόσο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 όσο και του 2022, ωστόσο δεν μπόρεσαν να πανηγυρίσουν. Για το 2026 το πλάνο έμεινε στο συρτάρι, μιας και οι κανόνες της FIFA καθιστούσαν τις ευρωπαϊκές αιτήσεις μη επιλέξιμες λόγω της πολιτικής της για εναλλαγή ηπείρων.

Τον Ιούνιο ένωσαν ξανά τις δυνάμεις τους και με μια φωνή, Ρουμπιάλες και Γκόμες «ζήτησαν» το Μουντιάλ του 2030. Παρόντες στην ιστορική στιγμή ήταν ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ', ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουσα, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσες και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Τον Ιούλιο οι δυο χώρες αποκάλυψαν πως έχουν στη διάθεσή τους 15 γήπεδα, ωστόσο δεν έμειναν εκεί, αφού η επισημοποίηση της συμμετοχής είχε και μια έκπληξη. Στην αίτηση υπάρχει και μια τεράστια έκπληξη, το Μαρόκο! Οι Αφρικανοί πήραν τη θέση της Ουκρανίας, παρά το γεγονός πως ο Πρόεδρος της τελευταίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι υποστήριξε σθεναρά το εγχείρημα. Ωστόσο, η φρίκη του πολέμου εξακολουθεί να διαλύει κάθε ελπίδα για ένα ποδοσφαιρικό μέλλον. Ετσι, οι Μαροκινοί είναι στην υποψήφια τριπλέτα.

Το Μαρόκο με αυτό τον τρόπο σκοπεύει να κερδίσει τη φιλοξενία του Μουντιάλ έπειτα από 5 αποτυχημένες υποψηφιότητες (το1994, το 1998, το 2006, το 2010 και το 2026 αντίστοιχα).
Οι προθέσεις του επιβεβαιώθηκαν αρχικά τον Ιούνιο του 2018 από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας και έναν μήνα αργότερα ο πρόεδρος της Φούζι Λέκγια ανακοίνωσε πως η χώρα θα έθετε επίσημη υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2030.

Αν τα καταφέρει, το Μαρόκο θα γίνει μόλις η δεύτερη Αφρικανική χώρα με Μουντιάλ μετά τη Νότιο Αφρική το 2010 ενώ θα είναι και η δεύτερη οικοδέσποινα χώρα με μουσουλμανική πλειονότητα μετά το Κατάρ. Θα είναι επίσης η πρώτη φορά που η διοργάνωση θα «ταξιδέψει» στη Βόρειο Αφρική. Συζητήσεις είχαν γίνει για πιθανή συνδιοργάνωση με την Τυνησία και την Αλγερία, όμως Ισπανία και Πορτογαλία κάνουν το «πακέτο» πιο ελκυστικό.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα