Μουντιάλ 2022, Κροατία - Βραζιλία 4-2 (0-0 κ.α, 1-1 παρ.): Οι επτάψυχοι Κροάτες στα ημιτελικά με μυθικό Λιβάκοβιτς (vid)

Νίκος Κικίδης
Μουντιάλ 2022, Κροατία - Βραζιλία 4-2 (0-0 κ.α, 1-1 παρ.): Οι επτάψυχοι Κροάτες στα ημιτελικά με μυθικό Λιβάκοβιτς (vid)

bet365

Αλύγιστη! Με τον Λιβάκοβιτς να την κρατά όρθια στην κανονική διάρκεια (0-0) και τον Πέτκοβιτς στην παράταση (1-1), η Κροατία τιμώρησε τη Βραζιλία στη ρώσικη ρουλέτα και κλείδωσε το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

Έχει φροντίσει να δείξει από νωρίς πως όποιος ήθελε να την αποκλείσει έπρεπε να φτύσει αίμα! Η Βραζιλία ωστόσο σαν να μην είδε τα σημάδια και σπατάλησε όλες τις ευκαιρίες της, με συνέπεια στο τέλος να τιμωρηθεί πικρά! Στο 90λεπτο έπεσε πάνω στο τείχος Λιβάκοβιτς, στην παράταση αποδείχθηκε αφελής επιτρέποντας την ισοφάριση λίγο πριν το φινάλε και στη ρώσικη ρουλέτα αναγκάστηκε να ρίξει τα ζάρια, τα οποία έδειξαν.. εξάρες για την Κροατία. Επτάψυχοι, αλύγιστοι, ψύχραιμοι στην κρίσιμη στιγμή, οι Κροάτες με τον Λιβάκοβιτς να πιάνει πέναλτι και τον Μαρκίνιος να σημαδεύει δοκάρι στη ρώσικη ρουλέτα (4-2 ) πήραν την πρόκριση στα ημιτελικά του Μουντιάλ, εκεί όπου πλέον περιμένουν τον νικητή του ζευγαριού Ολλανδία - Αργεντινή.

Η τέχνη της αλληλοεξόντωσης

Η παράδοση όριζε πως όσο πλησιάζουμε προς την καταληκτική ημερομηνία, τα παιχνίδια της σκακιέρας θα γίνονται όλο και πιο έντονα με το α΄μέρος της αναμέτρησης να μην ξεφεύγει από τον κανόνα. Σε ένα ημίχρονο άλλωστε που χαρακτηρίστηκε από απόλυτη ισορροπία, Βραζιλία και Κροατία απέφυγαν τα πολλά ρίσκα, αφού αναλώθηκαν σε ατελείωτες μάχες στον χώρο του κέντρου με σφικτές γραμμές και γρήγορες επιστροφές.

Λίγο πιο τολμηρή ωστόσο αποδείχθηκε η Σελεσάο που στο ξεκίνημα επέλεξε να κυκλοφορήσει τη μπάλα και να πάρει μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, ρίχνοντας προειδοποιητική βολή με μακρινό σουτ του Βινίσιους που μπλόκαρε ο Λιβάκοβιτς. Τα κενά ωστόσο που άφηναν στο πρώτο 20λεπτο οι Βραζιλιάνοι έδιναν στην Κροατία ελπίδα για να χτυπήσει στην κόντρα και μάλιστα από μια τέτοια δημιούργησε την κορυφαία της στιγμή στο πρώτο 45λεπτο! Έπειτα από κούρσα του Γιουράνοβιτς που διέσχισε το μισό γήπεδο, ο Πάσαλιτς έβγαλε την παράλληλη μπαλιά στην περιοχή, αλλά ο Πέρισιτς δεν κατάφερε να βρει τη μπάλα όπως θα ήθελε και σπατάλησε την ευκαιρία (13΄).

Η Βραζιλία απάντησε επτά λεπτά αργότερα και πάλι με πρωταγωνιστή τον Βινίσιους που εκτέλεσε από ευνοϊκή θέση, όμως ο Γκβαρντιόλ μπήκε στην πορεία της μπάλας γλιτώνοντας την Κροατία από τα χειρότερα. Το τέμπο παρέμενε χαμηλό, η στρατηγική... αλληλοεξόντωσης ανέγγιχτη, με τις δυο ομάδες τελικά να κατευθύνονται στα αποδυτήρια σε πλήρη ισορροπία.

Στάση... Λιβάκοβιτς για τη Βραζιλία!

Όσο αργό όμως κι αν ήταν το πρώτο μέρος, άλλο τόσο έκρυθμο ήταν το δεύτερο! Η Βραζιλία επέστρεψε δυναμικά στο χορτάρι, διέλυσε την αμυντική γραμμή της Κροατίας, αλλά είχε την ατυχία να πέσει πάνω στο «οχυρό» Λιβάκοβιτς! Με σωτήρια επέμβαση στην προβολή του Γκβαρτνιόλ απέτρεψε το αυτογκόλ του συμπαίκτη του (47΄), ενώ επτά λεπτά αργότερα είπε «όχι» στο τετ-α-τετ με τον Νεϊμάρ!

Η Σελεσάο διατηρούσε υψηλό τον ρυθμό, βρήκε νέες ευκαιρίες για να σκοράρει αλλά ο Λιβάκοβιτς έμοιαζε αδιαπέραστος. Πακετά (66΄) και Νεϊμάρ (76΄) νικήθηκαν από τον Κροάτη γκολκίπερ σε νέα τετ-α-τετ, ο οποίος για 45 λεπτά διατηρούσε σχεδόν ολομόναχος όρθια την παραπαίουσα Κροατία.

Ντύθηκε... Πελέ ο Νεϊμάρ, απάντησε η Κροατία

Αναπόφευκτα ο προημιτελικός οδηγήθηκε στο έξτρα ημίωρο της παράτασης, εκεί όπου η κάνουλα της ενέργειας άρχισε να... στερεύει. Η Κροατία περιορίστηκε κυρίως σε ένα παθητικό ρόλο, όμως την ίδια στιγμή οι Βραζιλιάνοι δεν έβγαζαν φρεσκάδα και ιδέες για να διαπεράσουν την αμυντική γραμμών που είχε εφαρμόσει το σύνολο του Ντάλιτς. Μια στιγμή ωστόσο αρκούσε για να κάνει τη διαφορά. Λίγα λεπτά πριν από την ολοκλήρωση του ημιχρόνου, οι Βραζιλιάνοι έκρυψαν τη μπάλα, ο Νεϊμάρ πέρασε τον ανίκητο Λιβάκοβιτς και πλάσαρε σε κενή εστία για το 1-0, πιάνοντας τον Πελέ στην πρώτη θέση των all time σκόρερς της Σελεσάο με 77 γκολ!

Όλα έδειχναν πως η Βραζιλία είχε κλειδώσει τη θέση της στα ημιτελικά του Μουντιάλ, όμως ο Πέτκοβιτς προκάλεσε κρότο από το πουθενά! Έπειτα από ανετπίθεση των Κροατών, ο Όρσιτς γύρισε στο ύψος της περιοχής και ο Πέτκοβιτς με τη βοήθεια της κόντρας νίκησε τον Άλισον (117΄) για να στείλει την αναμέτρηση στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι.

Παρών ο Λιβάκοβιτς, μοιραίοι οι Ροντρίγκο - Μαρκίνιος

Η Βραζιλία δεν είχε παίξει την τύχη της στη διαδικασία των πέναλτι, όμως η Κροατία είχε αποκτήσει εμπειρία από τον προηγούμενο γύρο απέναντι στην Ιαπωνία. Μια εμπειρία που στο φινάλε αποδείχθηκε καταλυτική για την πρόκριση. Με τον Λιβάκοβιτς να δηλώνει και πάλι παρών αποκρούοντας το πέναλτι του Ροντρίγκο και τον Μαρκίνιος να ντύνεται μοιραίος με εκτέλεση στο δοκάρι, η Χβάρτσκα λύγισε στη ρώσικη ρουλέτα τη Βραζιλία και διατήρησε ζωντανό το όνειρο της παρουσίας της σε δεύτερο σερί τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η διαδικασία των πέναλτι:

Βλάσιτς 1-0
Ροντρίγκο - απόκρουση
Μάγιερ 2-0
Κασεμίρο 2-1
Μόντριτς 3-1
Πέδρο 3-2
Όριστς 4-2
Μαρκίνιος - Δοκάρι

MVP: Ο Λιβάκοβιτς για ακόμα μια φορά αποδείχθηκε καταλυτικός για την πρόκριση της Κροατίας. Με one man show την κράτησε ζωντανή στο β΄μέρος της κανονικής διάρκειας, ενώ ήταν κομβικός και στη ρώσικη ρουλέτα αποκρούοντας το πέναλτι του Ροντρίγκο.

Στο ύψος του: Μόντριτς και Πέτκοβιτς έδωσαν τα.. ρέστα τους για την Κροατία. Ο πρώτος συγκινητικός, κινούσε τα νήματα σε όλες τις γραμμές του γηπέδου, τη στιγμή που ο δεύτερος αναδείχθηκε σε χρυσή αλλαγή, ισοφαρίζοντας στο 117΄της παράτασης για το 1-1.

Αδύναμος κρίκος: Ο Ροντρίγκο δεν κατάφερε να προσφέρει ενέργεια και φρεσκάδα στη Βραζιλία, ενώ αποδείχθηκε μοιραίος στη διαδικασία των πέναλτι χάνοντας το πρώτο της Σελεσάο.

Η γκάφα: Την έκανε ο Γκβαρντιόλ στις αρχές του β΄μέρους όταν με προβολή λίγο έλειψε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του. Για καλή του τύχη ωστόσο ο Λιβάκοβιτς δήλωσε παρών, κρατώντας όρθια την Κροατία.

Το στραγάλι: Χωρίς πολλά προβλήματα η διαιτησία του Μάικλ Όλιβερ, ο οποίος μπαίνει στο μικροσκόπιο για μια και μοναδική φάση: το χέρι του Γιουράνοβιτς στις αρχές του β΄μέρους. Ο Άγγλος δεν διέκρινε παράβαση, το VAR μάλλον θα είχε διαφορετική άποψη, αλλά τελικά σώθηκε από το... οφσάιντ στην αρχή της φάσης.

Το ταμείο του Gazzetta: Η Βραζιλία κυριάρχησε στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, αλλά πλήρωσε την ανεπάρκειά της απέναντι από την αντίπαλη εστία. Φυσικά ο Λιβάκοβιτς έβαλε το χεράκι του για να κρατήσει ζωντανή στο παιχνίδι την Κροατία, αλλά η Σελεσάο σαν να έβγαλε μια αφέλεια - υποτίμηση απέναντι στην πάντα μαχητική Χβάρτσκα.

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβαρντιόλ, Σόσα (110΄Μπούντιμιρ), Μπρόζοβιτς (114΄Όρσιτς), Κόβασιτς (106΄Μάγιερ), Μόντριτς, Πάσαλιτς (72΄Βάσαλιτς), Πέρισιτς, Κράμαριτς (72΄Πέτκοβιτς)

Βραζιλία (Τίτε): Άλισον, Μιλιτάο (106΄Άλεξ Σάντρο), Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Ντανίλο, Κασεμίρο, Πακετά (106΄Φρεντ), Νεϊμάρ, Ραφίνια (56΄Άντονι), Βινίσιους (64΄Ροντρίγκο), Ριτσάρλισον (84΄Πέδρο)

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα