Μουντιάλ 2022, Μαρόκο: Η πιο όμορφη μέρα της ζωής του Μπόνο

Μουντιάλ 2022, Μαρόκο: Η πιο όμορφη μέρα της ζωής του Μπόνο

Μαριλένα Καλόπλαστου
Μουντιάλ 2022, Μαρόκο: Η πιο όμορφη μέρα της ζωής του Μπόνο

bet365

Ένας γίγαντας γεννημένος στον Καναδά και μεγαλωμένος ποδοσφαιρικά στην Ισπανία, «ντύθηκε» σούπερ ήρωας το βράδυ της Τρίτης (6/12) και «σημάδεψε» για πάντα την ιστορία του Μαρόκου.

Ο Γιασίν Μπουνού (Μπόνο) ήταν ο τελευταίος που έφυγε από τα αποδυτήρια του Μαρόκου το βράδυ της Τρίτης (6/1). Ήταν εμφανώς καταπονημένος ψυχικά και σωματικά, αλλά το χαμόγελο δεν εγκατέλειψε ποτέ το πρόσωπό του. Βέβαια κλείνοντας πίσω του την πόρτα των αποδυτηρίων, η βραδιά του δεν τελείωσε. Δύο ώρες μετά την ιστορική νίκη της ομάδας του κόντρα στην Ισπανία (3-0 πεν.), ο Μπόνο έδινε ακόμα συνεντεύξεις σε όποιον ζητούσε. Ραδιόφωνο, τηλεόραση, έντυπο Τύπο. Στα αγγλικά, στα ισπανικά, στα αραβικά, στα γαλλικά. Κάθε φορά που θυμόταν τους απίστευτους ηρωισμούς του στη διαδικασία των πέναλτι κόντρα στη «ρόχα» αναφωνούσε: «Ήταν απίστευτο».

«Είναι μια ιστορική στιγμή. Δεν είχα καν προετοιμαστεί τόσο πολύ για τα σουτ. Υπήρχε τόση πίεση στο παιχνίδι, έτσι απλά προσπάθησα να το απολαύσω. Για τα πέναλτι, είναι λίγο το ένστικτο, λίγο η τύχη και τέλος, δεν υπάρχουν πολλά άλλα», δήλωσε στο ESPN.

Και κάθε φορά που μιλούσε ο ενθουσιασμός, η κούραση κι η έμφυτη ηρεμία του βρίσκονταν σε μια διαμάχη, την οποία τελικά εξέφραζε με χαμόγελο. Είναι -ακόμα ένα- μεγάλο επίτευγμα αν σκεφτείς το μέγεθος της επιτυχίας που είχε μόλις βιώσει ή τί σημαίνει αυτό το ιστορικό αποτέλεσμα για τους συμπαίκτες του και για τους ανθρώπους τους. «Είμαστε τόσο χαρούμενοι για τους οπαδούς, για τους ανθρώπους μας, για τις οικογένειές μας», είπε. «Αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε τι αντιπροσωπεύει αυτή η νίκη για το Μαρόκο αλλά και σε όλο τον κόσμο. Νιώσαμε την απίστευτη υποστήριξη από τους οπαδούς μας και τη χρησιμοποιήσαμε σήμερα», ανέφερε.

Ο «Μπόνο» δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ σαν σταρ: έφτασε στην κορυφή με σκληρή δουλειά. Γεννημένος στον Καναδά, μετακόμισε με την οικογένειά του πίσω στο Μαρόκο όταν ήταν οκτώ ετών και πέρασε από το σύστημα νέων της Wydad, όπου έγινε, σε ηλικία 19 ετών, ένας από τους νεότερους Μαροκινούς παίκτες που συμμετείχαν σε τελικό CAF Champions League.

Είτε το Μαρόκο επικρατήσει επί της Πορτογαλίας του Σάντος στα προημιτελικά είτε όχι, ο Μπουνού θα είναι για πάντα ήρωας για τους ανθρώπους της χώρας του. Ένας δημοσιογράφος στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη μεγάλη πρόκριση, πήρε τον λόγο όχι για να θέσει μια ερώτηση, αλλά για να τον ευχαριστήσει, εκείνον και τον προπονητή της ομάδας, που ήταν παρών.

«Είμαι δημοσιογράφος από το Μαρόκο, αλλά μπορώ να μιλήσω στα αγγλικά ώστε κάθε άνθρωπος στο δωμάτιο να καταλάβει τι θα πω. Γιασίν και Βαλίντ σήμερα γράψατε ιστορία. Δεν έχω κάποια ερώτηση, θέλω απλώς να σας ευχαριστήσω. Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του μαροκινού ποδοσφαίρου. Απανακτήσατε την εμπιστοσύνη μιας ολόκληρης γενιάς Μαροκινών. 40 εκατομμύρια Μαροκινοί είναι χαρούμενοι σήμερα. Σε ευχαριστώ κόουτς Βαλίντ, σ' ευχαριστώ Μπόνο για όλα όσα κάνατε. Σήμερα σημαδέψατε την ιστορία του Μαρόκου. Μιλάω και έχω δάκρυα στα μάτια μου γιατί ειλικρινά σημαδέψατε την ιστορία του Μαρόκου. Σας ευχαριστώ», ανέφερε συγκεκριμένα.

Τα «λιοντάρια του Άτλαντα» έφτασαν στους τελευταίους «οκτώ» ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία τους και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν. Σταμάτησε τα πέναλτι των Κάρλος Σόλερ και Σέρχιο Μπουσκέτς και αν η εκτέλεση του Πάμπλο Σαραμπία δεν έβρισκε στο δοκάρι, ο Μπουνού είχε βουτήξει στην σωστή γωνία, πιθανότατα να έπιανε κι αυτό.

Ο Μαροκινός γκολκίπερ -9ος φέτος στην ψηφοφορία για τους κορυφαίους πορτιέρε της χρονιάς- και κάτοχος του Zamora Trophy το ετήσιο βραβείο της Marca για τον καλύτερο τερματοφύλακα της La Liga είναι πολύ καλός στη διαδικασία των πέναλτι. Σταμάτησε δύο εκτελέσεις στο ίδιο παιχνίδι ξανά στην καριέρα του, σε ένα ματς της Σεβίλλης εναντίον της Σάλτσμπουργκ στο Champions League τον Σεπτέμβριο του 2021. Μάλιστα το ίδιο ημερολογιακό έτος 2021, απέκρουσε 5 από τα 13 πέναλτι που αντιμετώπισε. Πριν από τη «μάχη» με την Ισπανία, είχε αποκρούσει συνολικά 13 από τα 50 που είχαν εκτελέσει εναντίον του.

Ο Ρεγκράγκι πριν το κρίσιμο παιχνίδι με την Ισπανία δεν ζήτησε από τους παίκτες του να προπονηθούν στα πέναλτι την προηγούμενη ημέρα του αγώνα! Ίσως επειδή τον εμπιστεύεται τόσο πολύ ή ίσως δεν ήθελε να προκαλέσει τη μοίρα. Σε αντίθεση με τον ομόλογό του προπονητή της Ισπανίας Λουίς Ενρίκε.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Μαρόκου, Σάις, έβγαλε κι αυτός με τη σειρά του το καπέλο στον 31χρονου κίπερ. «Είχε ένα ηρωικό παιχνίδι σήμερα, όχι μόνο στα πέναλτι. Ήθελε απλώς να δείξει γιατί αναδείχθηκε καλύτερος τερματοφύλακας της LaLiga την περασμένη σεζόν. Είναι σπουδαίος τερματοφύλακας, το απέδειξε απέναντι στην Ισπανία. Του χρωστάμε πολλά σήμερα». Ο Σάις και o Μπουνού παίζουν χρόνια μαζί. Βέβαια ο έμπειρος κίπερ είναι πολύ διαφορετικός άνθρωπος από τον αρχηγό του: πιο εσωστρεφής, ήρεμος, συγκρατημένος αλλά τόσο αποτελεσματικός.

Το μοναδικό γκολ που έχει δεχτεί σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι αυτό που σημείωσε ο συμπαίκτης του Ναγιέφ Άγκερντ εναντίον του Καναδά. Μαζί με τους Χακίμι, Άγκερντ, Μαζράουι, ο Σάις σχηματίζουν την καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση. Στα 31 του, αυτή είναι η σκηνή και η στιγμή που ονειρευόταν (το 2018 δεν πήρε χρόνο συμμετοχής) από τότε που μεγάλωνε στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Με τη Σεβίλλη, στην οποία εντάχθηκε το καλοκαίρι του 2019 από τη Χιρόνα, έχει πετύχει σπουδαία πράγματα, έχοντας φτάσει ως την κατάκτηση του Europa League. Τώρα θέλει να το κάνει και με το εθνόσημο. Οι πανηγυρισμοί θα συνεχιστούν για λίγο ακόμα για τους «Atlas Lions». Όταν παραταχθούν σε ευθεία γραμμή και ακούσουν τον εθνικό τους ύμνο, θα ξέρουν ότι βρίσκονται σε μια αποστολή. Για χάρη όλων των Μαροκινών απ' άκρη σ' άκρη στη Γη.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα