Μουντιάλ 2022, Δανία, το.... dark horse των γηπέδων του Κατάρ!

Μουντιάλ 2022, Δανία, το.... dark horse των γηπέδων του Κατάρ!

Μουντιάλ 2022, Δανία, το.... dark horse των γηπέδων του Κατάρ!

bet365

Δανία ή αλλιώς... dark horse του Μουντιάλ! Πολλοί περίμεναν πολλά από την ομάδα του Χιούλμαντ, αλλά στο τέλος απογοητεύθηκαν! 

Πριν πετάξουν για το Κατάρ νωρίς το πρωί της 15ης Νοεμβρίου, οι παίκτες της Δανίας βίωσαν κάτι μοναδικό στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης. Εκεί, 100 τεχνικοί τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο της χώρας.

Ήταν μία ιδέα της Stark, μιας εταιρείας που συνεργάζεται με την Ομοσπονδία της Δανίας. Οι αρμόδιοι ήθελαν να διασφαλίσουν ότι η ομάδα θα εξακολουθούσε να αισθάνεται υποστήριξη παρά τα αντικρουόμενα συναισθήματα πολλών οπαδών γι αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Κάσπερ Χιούλμαντ ως ένας άλλος Κλοπ ύψωσε τη γροθιά του, όπως συνηθίζει να το κάνει ο Γερμανός τεχνικός σε μεγάλες στιγμές. Τα πλάνα χρησιμοποιήθηκαν για ένα promo βίντεο και μία συγκλονιστική τηλεοπτική διαφήμιση που παίχθηκε στην τηλεόραση της Δανίας. Ωστόσο, σε 15 ημέρες τα συναισθήματα άλλαξαν. Ήρθαν τα πάνω – κάτω…

Μια φιλόδοξη ομάδα που πίστευε ότι θα πάει μακριά επέστρεψε στη χώρα της από το Κατάρ έχοντας μόνο τύψεις για τις εμφανίσεις της. Η ήττα από την Αυστραλία ολοκλήρωσε μία κάκιστη πορεία και προς επιβεβαίωση ότι η Δανία θα τερμάτιζε τελευταία στον όμιλό της με έναν βαθμό!

Ποτέ στις προηγούμενες πέντε εμφανίσεις της στο Παγκόσμιο Κύπελλο (1986, 1998, 2002, 2010 και 2018) η Δανία δεν είχε επιστρέψει στη χώρα της χωρίς νίκη. Ο Χιούλμαντ μετά τον αγώνα με την Αυστραλία μίλησε για μία τεράστια απογοήτευση. «Είναι μία μέρα που βγάζει από μέσα μου όλα τα άσχημα συναισθήματα. Μόνο άσχημα συναισθήματα», σχολίασε.

«Έχω περάσει έναν χρόνο από τη ζωή μου για αυτό το Μουντιάλ. Ξέραμε πριν από έναν χρόνο ότι πηγαίναμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ξεκινήσαμε την προετοιμασία την επόμενη μέρα. Έχω προσπαθήσει από τη μεριά μου ώστε να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γινόταν. Είναι απολύτως βέβαιο ότι είναι δική μου ευθύνη». Στη Δανία τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για μία αγνώριστη ομάδα. Γράφτηκε η λέξη «φιάσκο».

Η Δανία ήταν μία ομάδα που είχε φτάσει στη θέση Νο10 στην παγκόσμια κατάταξη. Σε έναν όμιλο που περιελάμβανε Σκωτία, Ισραήλ και Αυστρία, δεν έχασε βαθμό και δεν δέχθηκε γκολ. Μόνο όταν είχε πια εξασφαλίσει τη θέση της στο Παγκόσμιο υπέστη απώλειες.

Στο Nations League οι Δανοί έχασαν από την Κροατία, αλλά νίκησαν τη Γαλλία. Η νίκη με 2-0 εντός έδρας με τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές στα τέλη Σεπτεμβρίου ήρθε πολύ κοντά χρονικά με το Μουντιάλ. «Είμαστε ακριβώς εκεί που θα έπρεπε να είμαστε», είχε πει ο τεχνικός των Δανών έξι εβδομάδες πριν το τουρνουά στο Κατάρ. Μόνο που δεν ένιωθε ποτέ έτσι όταν η Δανία έφτασε εκεί. Ούτε ο ίδιος μπόρεσε να δώσει ώθηση και λύσεις στην ομάδα του.

Δεδομένα η Δανία... πληγώθηκε από τον τραυματισμό του Ντιλέινι με την Τυνησία. Ήταν ο μέσος που βοήθησε δραστικά τους Δανούς στην πορεία τους για το Euro 2020. Με την απουσία του η ισορροπία στη μεσαία γραμμή δεν αποκαταστάθηκε ποτέ.

Επίσης η Δανία δεν ήταν η τρομερά απειλητική ομάδα στην επίθεση. Με την Αυστραλία δεν μπορούσε καν να λειτουργήσει σωστά. Οι Δανοί είχαν βασιστεί πολύ στον μπακ Μέλε, αλλά δεν επιβεβαίωσε ποτέ τις προσδοκίες.

Το τεχνικό επιτελείο των Δανών χρησιμοποιούσε διαφορετικό επιθετικό σε κάθε αγώνα και ήταν ξεκάθαρο ότι δεν ήξερε καθόλου καλά το ποιο θα ήταν το πιο καλό του σχήμα. Ο Ντόλμπεργκ είχε να σκοράρει από τον Απρίλιο. Ο Ντάμσγκααρντ, ένας από τους τοπ παίκτες στο Euro, βρέθηκε να έχει πρόβλημα. Κάποιοι… ψιθυρίζουν πως ο «θόρυβος» που προκάλεσαν με τις αντιδράσεις τους για το Μουντιάλ ίσως να έπαιξε ρόλο…

Καμία ομάδα ή χώρα δεν είχε εκφράσει τόσο έντονη αντίθεση για το Παγκόσμιο του Κατάρ όπως η Δανία. Πρόκειται για μία χώρα που κατά 40% υποστήριξε το μποϊκοτάζ κατά του Κατάρ. Αποτέλεσε ως χώρα μέρος του κινήματος για το περιβραχιόνιο One Love.

Οι Δανοί ήθελαν να είναι στην προθέρμανση με μπλουζάκια που θα έγραφαν «Ανθρώπινα δικαιώματα για όλους». Και για τις δύο κινήσεις δέχθηκαν stοp από τη FIFA. Παρόλα αυτά οι Δανοί μπόρεσαν να στείλουν τα μηνύματά τους. Ο αριθμός των ταξιδιωτών προς το Κατάρ μειώθηκε - σε σχέση με το αρχικό ενδιαφέρον - καθώς η βάση των Danske Fodbold Fans, του κορυφαίου γκρουπ οπαδών των Δανών έκανε κάλεσμα ο κόσμος να αποφύγει το Κατάρ. Δεν ήταν ποτέ ένα τουρνουά στο οποίο όλη η Δανία ένιωθε άνετα να συμμετέχει. Ανεξάρτητα από αυτό οι Δανοί επέστρεψαν... πληγωμένοι και αγωνιστικά και σε γόητρο στην πατρίδα τους.

Για πολλούς η πορεία της ομάδας σε αυτό το τουρνουά συμπυκνώνεται στη φάση που ο Χιούλμαντ δίνει χαρτάκι με οδηγίες στον Ερικσεν, αυτό φτάνει στον Χόιμπιεργκ, ο οποίος αδιάφορα το πετάει στο έδαφος. Ο Ντιουκ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, το έδωσε στον κόουτς, Άρνολντ, αυτός άλλαξε σχεδιασμό και τα υπόλοιπα είναι ιστορία…


Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Πολύδωρος Παπαδόπουλος

Tα χρόνια που πέρασαν λένε πως δεν γυρίζουν πίσω, έλα όμως που γυρίζουν, αρκεί να υπάρχει η ιδανική παρέα. Σε αυτή εδώ το «μαγαζί» έχουμε ήδη ζήσει 15 τελικούς τελικούς Champions League, τέσσερα Μουντιάλ, τρία Euro, μα καθημερινά ανασύρουμε αναμνήσεις που μένουν καλά χωμένες στη σωστή θέση του μυαλού μας, αυτή που λατρεύει το ποδόσφαιρο, παθιάζεται μαζί του. Από το 2008 κι έπειτα λατρεύουμε να γράφουμε για μπάλα εκτός συνόρων, από την Ιταλία και την Αγγλία μέχρι τη Ζάμπια και την Αργεντινή. Και κάθε φορά, λοιπόν, που νιώθουμε νοσταλγία για τα περασμένα, κλικάρουμε Gazzetta.gr για να ταξιδέψουμε σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού...