Μουντιάλ 2022, Μίχνιεβιτς: Η κριτική που δέχεται, η μαφία και τα στημένα παιχνίδια

Μουντιάλ 2022, Μίχνιεβιτς: Η κριτική που δέχεται, η μαφία και τα στημένα παιχνίδια

Σωτήρης Μυκονίου
Μουντιάλ 2022, Μίχνιεβιτς: Η κριτική που δέχεται, η μαφία και τα στημένα παιχνίδια

bet365

Οι λόγοι που ο «αρχιτέκτονας» της επιτυχίας της Πολωνίας, Τσέσλαβ Μίχνιεβιτς δεν είναι όσο αγαπητός θα περίμενε στην πατρίδα του.

Ο Τσέσλαβ Μίχνιεβιτς μπορεί βάσει αποτελεσμάτων να είναι απόλυτα επιτυχημένος μέχρι στιγμής μετά την πρόκριση της Πολωνίας στους «16» του Μουντιάλ, όμως αντί να αποθεώνεται πίσω στην πατρίδα του δέχεται κριτική τόσο για αγωνιστικούς όσο και για εξωαγωνιστικούς λόγους.

Ας ξεκινήσουμε από τον λόγο που αφορά το ποδόσφαιρο. Στους Πολωνούς δεν φαίνεται να αρέσει το συντηρητικό στυλ παιχνιδιού της ομάδας τους, παρ' ότι καλώς ή κακώς φέρνει αποτελέσματα. Μην ξεχνάμε πως ανέλαβε την εθνική ομάδα μόλις στις 31 Ιανουαρίου του 2022 και κατάφερε να βάλει την Πολωνία στο Μουντιάλ μέσω των πλέι-οφς (πέρασε άνευ αγώνος κόντρα στην Ρωσία και κέρδισε την Σουηδία στον τελικό) και στην συνέχεια ήρθε η πρόκριση από τους ομίλους του Μουντιάλ στην νοκ άουτ φάση όπου θα αντιμετωπίσει την Γαλλία.

Οι Πολωνοί δεν ικανοποιήθηκαν από την ισοπαλία με το Μεξικό, ούτε από την τυχερή επικράτηση της ομάδας τους κόντρα στην Σαουδική Αραβία και σίγουρα δεν τους άρεσε η ήττα κάτω τα χέρια από την Αργεντινή στην τελευταία αγωνιστική με την τόσο αμυντικό εικόνα της ομάδας και την συμπεριφορά τα της τα τελευταία λεπτά όπου αμυνόταν μαζικά και δεν μάρκαρε για να μην δεχθεί και κάποια κάρτα.

Ο ίδιος μάλιστα ο Τσέσλαβ Μίχνιεβιτς είχε πει «Δεν μπορώ να μετατρέψω το νερό σε κρασί» σε μία προσπάθεια να εξηγήσω πως το υλικό του είναι εκείνο που δεν τον βοηθάει να παρουσιάσει μία ομάδα που θελκτική στο μάτι. Σίγουρα έχει σκοπό να παρατάξει με τον ίδιο τρόπο την ομάδα και με την Γαλλία.

Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με τον πολωνικό τύπο υπάρχει οψιόν στο συμβόλαιό του που θα ενεργοποιούταν αν η ομάδα περνούσε στους «16» του Μουντιά όπως κι έγινε, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Πάμε τώρα στους εξωαγωνιστικούς λόγους της δυσαρέσκειας του πολωνικού κοινού προς το πρόσωπό του. Ο Μίχνιεβιτς αποδείχθηκε πως είχε επαφές με τον Ρίζαρντ Φόρμπριτς, γνωστός και ως «ο κομμωτής» στην πιάτσα, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4,5 ετών τον περασμένο Ιούνιο για στημένα παιχνίδια τη δεκαετία του 2000. Ο προπονητής της Πολωνίας αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε σχέση μαζί του, ωστόσο οι 711 κλήσεις που είχαν ένα διάστημα μεταξύ, περίπου 20 την μέρα μάλλον ομολογούν κάτι διαφορετικό.

Αν και δεν βρέθηκε ποτέ ανάμεσα στους κατηγορούμενους, πήγε σε μία ακρόαση άλλης υπόθεσης διαφθοράς για την Λεχ Πόζναν ως μάρτυρας για την περίοδο 2003-2005 που ήταν προπονητής της. Σύμφωνα με το WRPost, ο εισαγγελέας απέδειξε πως έλαβαν χώρα 11 συναντήσεις στις οποίες ήταν παρών και ο Μίχνιεβιτς και αφορούσαν υποθέσεις δωροδικίας ή απόπειρας δωροδοκίας. Όμως, ποτέ δεν κατηγορήθηκε γι' αυτή την τεράστια υπόθεση στημένων αγώνων.

Συνολικά για την υπόθεση αυτή κατηγορήθηκαν 600 άτομα, διαιτητές, παίκτες, προπονητές, πολιτικοί και εκλεγμένοι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μιλάμε για 368 στημένα ματς, από 68 διαφορετικές ομάδες της πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας του πολωνικού πρωταθλήματος.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα