Μουντιάλ 2022, Βέλγιο - Μαρόκο 0-2: Αφρικανοί για πρόκριση, πάτησαν στην κορυφή! (vid)

Νίκος Κικίδης

bet365

Οι δυο χρυσές αλλαγές Σαμπίρι και Αμπουκλάλ έκαναν τη διαφορά για το ατρόμητο Μαρόκο, το οποίο υπέταξε 2-0 το Βέλγιο και φούλαρε για πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ!

Τη γλίτωσε στην πρεμιέρα απέναντι στον Κανάδα, την πάτησε όμως λίγες μέρες αργότερα κόντρα στο Μαρόκο. Το Μουντιάλ του Κατάρ υποτίθεται πως θα αποτελούσε μια τελευταία ευκαιρία για τη χρυσή γενιά του Βελγίου να κατακτήσει το απόλυτο τρόπαιο, αλλά η πραγματικότητα μοιάζει περισσότερο επικλινής προς τα λόγια του Ντε Μπρόινε. «Δεν μπορούμε να πάρουμε το Μουντιάλ» είχε παραδεχτεί ο Βέλγος, ο οποίος πλέον βλέπει την εθνική του να... χαροπαλεύει ήδη από τους ομίλους! Και εκείνο που φρόντισε να τους υπενθυμίσει για τα καλά τις νέες δυναμικές ήταν το Μαρόκο, το οποίο εκμεταλλεύτηκε τις αδυναμίες του Βελγίου στο έπακρο για να επικρατήσει με 2-0 και να φουλάρει τις μηχανές πρόκρισης ως πρωτοπόρο του ομίλου.

Το VAR παρέτεινε το... αναπόφευκτο

Σε αντίθεση πάντως με την πλειοψηφία των αγώνων του Μουντιάλ που χαρακτηρίστηκαν από χαμηλό τέμπο, η εν λόγω αναμέτρηση ξεκίνησε δυναμικά. Από το πρώτο λεπτό οι Βέλγοι φρόντισαν να επιβάλλουν τον ρυθμό τους και λίγο έλειψε να βρουν γκολ με το... καλημέρα, όμως ο Μουνίρ - που αντικατέστησε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή τον Μπόνο στην ενδεκάδα - είπε όχι στο τετ-α-τετ (5΄).

Οι παίκτες του Μαρτίνεθ παρέμεναν σε ηγετικό ρόλο, αφού έσπαγαν με χαρακτηριστική ευκολία την οποία πίεση εφάρμοζε το Μαρόκο και τα έβρισκαν σκούρα μόνο όταν ο αντίπαλος εφάρμοζε διπλή ζώνη. Στο 17΄ μάλιστα θα μπορούσαν να είχαν βρει το δρόμο προς τα δίχτυα, όταν ο Ονάνα πρόλαβε την άστοχη έξοδο του Μουνίρ αλλά έστειλε τη μπάλα ψηλά με κεφαλιά. Καθώς τα λεπτά κυλούσαν ωστόσο χωρίς γκολ, η ψυχολογία αλλά και η εικόνα του αγώνα άρχιζε να αλλάζει.

Το Μαρόκο προοδευτικά έγινε πιο τολμηρό, πήρε μέτρα στο γήπεδο και έριξε την πρώτη προειδοποιητική βολή με άστοχο σουτ του Χακίμι από πλεονεκτική θέση (35΄). Το Βέλγιο ωστόσο δεν άκουσε ποτέ τον... κώδωνα του κινδύνου και σε πρώτη φάση γλίτωσε από τα δόντια των Αφρικανών αποκλειστικά λόγω VAR! Στο 45+1 άλλωστε ο Ζίγιεχ βρήκε δίχτυα με απευθείας εκτέλεση φάουλ, όμως το γκολ ακυρώθηκε έπειτα από εξέταση στο μόνιτορ για επιρροή του εκτεθειμένου Σαίς που περιόριζε το οπτικό πεδίο του Κουρτουά.

Ο ρυθμός παρέμενε υψηλός και στο β΄μέρος, με το Βέλγιο να ρίχνει προειδοποιητική βολή στο 50΄όμως ο Μουνίρ δήλωσε και πάλι παρών για να στερήσει ένα υπέροχο γκολ από τον Αζάρ. Το εκρηκτικό ξεκίνημα των Κόκκινων Διάβολων ωστόσο δεν αποθάρρυνε τους Αφρικανούς που ισορρόπησαν άμεσα και μάλιστα απάντησαν με φαλτσαριστό πλασέ του Μπουφάλ που πέρασε ελάχιστα δίπλα από την εστία του Κουρτουά (67΄). Ο αγώνας παρέμενε αμφίρροπος, η μπάλα μεταφερόταν πάνω - κάτω με εκατέρωθεν τις πλευρές να καταθέτουν τα διαπιστευτήριά τους μέσα στο χορτάρι. Στο 65΄το Βέλγιο σπατάλησε νέα ευκαιρία σε καλοζυγισμένο σουτ του Μέρτενς και οκτώ λεπτά αργότερα πλήρωσε το τίμημα της δυστοκίας του.

Έγκλημα Κουρτουά, τιμωρία Σαμπίρι

Στο 73΄ο Σαμπίρι δοκίμασε την απευθείας εκτέλεση φάουλ από δύσκολη γωνία και έπιασε στον ύπνο τον Κουρτουά, ο οποίος - όπως και στο ακυρωθέν γκολ του Ζίγιεχ - είχε κάκιστη αντίδραση, επιτρέποντας στη μπάλα να πάει στα δίχτυα. Από εκεί κι έπειτα... αίμα κι άμμος. Ατελείωτες μάχες, αεικίνητος ρυθμός και αφόρητη πίεση και από τις δυο πλευρές, με το Βέλγιο ωστόσο να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Μια άστοχη κεφαλιά του Βερτένχεν (82΄) ήταν η τελευταία ευκαιρία για τους παίκτες του Μαρτίνεθ να πάρουν κάτι από το ματς, που μάλιστα στο φινάλε είδαν το Μαρόκο να προσθέτει το κερασάκι στην τούρτα! Έπειτα από αστραπιαία αντεπίθεση, ο Ζίγιεχ εισέβαλε στην περιοχή και σέρβιρε για τον Αμπουκλάλ που έγραψε το 2-0 στο 90+5΄, σφραγίζοντας τον θρίαμβο των Αφρικανών. Όσο για το Βέλγιο; Πλέον έχει έναν τελικό μπροστά του την επόμενη αγωνιστική απέναντι στους Κροάτες, σε μια αναμέτρηση που μπορεί να κρίνει τη συνέχειά του στο Μουντιάλ...

MVP: Μπορεί να βρέθηκε στην ενδεκάδα από... σπόντα λόγω των στομαχικών διαταραχών που αντιμετώπισε ο Μπόνο, όμως ο Μουνίρ φρόντισε να αποδείξει για τα καλά την κλάση του. Με τις επεμβάσεις του απέναντι σε Μπατσουαγί, Αζάρ και Μέρτενς αποδείχθηκε καταλυτικός στην προσπάθεια του Μαρόκου να πάρει το τρίποντο, διατηρώντας μάλιστα απαραβίαστη την εστία του μέχρι το φινάλε.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Πέντε λεπτά στο γήπεδο αρκούσαν στον Σαμπίρι για να κάνει τη διαφορά για το Μαρόκο. Ο Αφρικανός και το χαρισματικό του δεξί πόδι τιμώρησαν τον ασταθή Κουρτουά και άνοιξαν το δρόμο της νίκης για τους τυπικά φιλοξενούμενους που πάτησαν στην κορυφή του ομίλου.

Η ΓΚΑΦΑ: Την έκανε ο Κουρτουά στη φάση του πρώτου γκολ. Ο Βέλγος κίπερ αδράνησε χαρακτηριστικά να πάει στη μπάλα και τελικά τιμωρήθηκε από τον Σαμπίρι, ο οποίος έβαλε μπροστά στο σκορ το Μαρόκο σε ένα καθοριστικό σημείο του αγώνα.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Μίτσι Μπατσουαγί απέτυχε να αποδειχθεί φονικός για το Βέλγιο. Αν και στην πρεμιέρα είχε φροντίσει με δικό του γκολ να χαρίσει τη νίκη στους Κόκκινους Διάβολους, η απόδοσή του απέναντι στο Μαρόκο βρέθηκε σε πλήρη αντιδιαστολή. Άτολμος, νευρικός και ανούσιος, ενώ στα επίθετα μπορούμε να προσθέσουμε και το μοιραίος για το ανεπανάληπτο χαμένο τετ-α-τετ στην αρχή του αγώνα που θα μπορούσε να κάνει πολύ πιο εύκολη τη ζωή των συμπαικτών του.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο Μεξικανός Ράμος δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα με μοναδική εξαίρεση το ακυρωθέν γκολ του Μαρόκου στο 45΄. Το VAR τον κάλεσε να εξετάσει από μόνιτορ τη φάση και ορθώς έκρινε πως ο Σάις επηρέαζε το οπτικό πεδίο του Κουρτουά, ακυρώνοντας το γκολ.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η χρυσή γενιά του Βελγίου φαίνεται να πνέει τα λοίσθια. Αν και θεωρητικά το Μαρόκο έμοιαζε σαν ένας αντίπαλος που δεν θα δυσκόλευε τους Κόκκινους Διάβολους, τελικά όχι μόνο τους ταλαιπώρησε, αλλά τους πήρε και τους τρεις βαθμούς. Για το μεγαλύτερο διάστημα πάντως το ματς ήταν αμφίρροπο, με το Βέλγιο να πληρώνει την έλλειψη λύσεων μπροστά αλλά και την κακή μέρα που βρέθηκε ο Κουρτουά.

Βέλγιο (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Μενιέ (81΄Λουκάκου), Αλντερβάιρελντ, Βερτόνχεν, Καστάνιε, Ονάνα (60΄Τίλεμανς), Βίτσελ, Θ. Αζάρ (75΄Τροσάρ), Ε. Αζάρ (60΄Μέρτενς), Ντε Μπρόινε, Μπατσουαγί (75΄Ντε Κετελάρ)

Μαρόκο (Ουαλίντ Ρεγκραγκί): Μουνίρ, Χακίμι (68΄Ατιάτ Αλάλ), Αγκέρ, Σάις, Μαζράουι, Άμραμπατ, Ουνάχι (78΄Ελ Γιαμίκ), Αμαλάχ (68΄Σαμπίρι), Μπουφάλ (73΄Αμπουκλάλ), Ζίγιεχ, Εν Νεσίρι (73΄Χαμνταλάχ)

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα