Το πολυαναμενόμενο «πείραμα» του Κατάρ απέτυχε παταγωδώς

Το πολυαναμενόμενο «πείραμα» του Κατάρ απέτυχε παταγωδώς

bet365

Γνωρίζαμε πάνω-κάτω τι να περιμένουμε, θέλαμε όμως να αποδειχθούμε λάθος. Ωστόσο, ελάχιστες μέρες μετά την έναρξη του, το Μουντιάλ του Κατάρ έχει (δυστυχώς) ακριβώς όσα περιμέναμε και σχεδόν τίποτα από όσα υποσχέθηκε η FIFA.

Ποτέ ξανά δεν έχει υπάρξει στην ιστορία ποδοσφαιρική διοργάνωση τόσο αμφιλεγόμενη όσο το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Βλέπετε, η γκρίνια είχε ξεκινήσει πολύ πριν δούμε την μπάλα να κυλάει στο χορτάρι στην αναμέτρηση Κατάρ-Εκουαδόρ την περασμένη Κυριακή. Από το φθινόπωρο του 2010 και την επιλογή του Εμιράτου ως διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ του 2022, είχαν αρχίσει να ακούγονται οι πρώτες -και απολύτως δικαιολογημένες- φωνές. Ωστόσο, δεν θα πιάσουμε από τόσο πίσω την ιστορία. Θα δούμε όσα έχουν γίνει μόλις τις τελευταίες ημέρες.

Λόγοι που δεν κρατήθηκαν όμως ήταν καταλυτικοί για να δοθεί το Μουντιάλ στο Κατάρ

Δυστυχώς, θα μπορούσαμε να γράφουμε με τις ώρες για όλα όσα κατηγορείται το Κατάρ, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του για την διοργάνωση. Αμέτρητες καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δωροδοκίες και πάρα πολλά ακόμη. Ωστόσο, ακόμα και αν οι περισσότεροι γνωρίζουν για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, η FIFA αρνείται πεισματικά να αποδεχθεί την κατάσταση. Ή για να το θέσουμε καλύτερα, κάνει τα «στραβά μάτια», καταπατώντας τις ίδιες τις αρχές της.

Κατεβαίνοντας σε αυτή τη διοργάνωση πολλοί ήταν αυτοί που την έβλεπαν ως ένα μεγάλο πείραμα. Μια χώρα με ΜΗΔΕΝΙΚΗ ποδοσφαιρική κουλτούρα, η οποία θα... άρπαζε από τα μαλλιά την ευκαιρία που της δόθηκε και θα προσπαθούσε να μας πείσει πως αξίζει όντως να φιλοξενήσει την γιορτή του ποδοσφαίρου.

kelebiza

Και όταν προτίθεσαι να φιλοξενήσεις κυριολεκτικά δεκάδες διαφορετικές κουλτούρες και λαούς, πρέπει να είσαι διατεθειμένος να κάνεις υποχωρήσεις. Πολλές υποχωρήσεις. Ο καλός οικοδεσπότης φροντίζει οι φιλοξενούμενοι του να μείνουν ικανοποιημένοι μετά την επίσκεψη τους. Ειδικά όταν υπάρχουν αμέτρητα και δικαιολογημένα παράπονα, πριν καν αναλάβεις την φιλοξενία τους.

Οι υποσχέσεις που δόθηκαν τόσο από τους διοργανωτές, όσο και από την FIFA ήταν πολλές. Ανοχή στο αλκοόλ (που είναι παράνομο), διαβεβαιώσεις πως μέλη της LGBTQ+ κοινότητας θα ήταν ασφαλείς στην χώρα και δεν θα φοβόντουσαν για αυτό που είναι (η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στην χώρα), απελευθέρωση των τρομακτικά καταπιεσμένων γυναικών. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε πράξη. Μέσω αυτών των υποσχέσεων όμως δόθηκε το «πράσινο φως» για να διεξαχθεί η διοργάνωση. Άλλωστε, τα bids που κατέθεσαν άλλες χώρες (Μαρόκο), απορρίφθηκαν μετά την αποτυχία τους να πείσουν τους διοργανωτές (και) σε αυτό το κομμάτι.

«Αυτοί είμαστε και αν σας αρέσει»

Μια από τις απόψεις που βλέπoυμε αρκετά τις τελευταίες ημέρες στο ίντερνετ, μας βάζει σε σοβαρές σκέψεις. Αυτή είναι το «αν δεν μπορείς να σεβαστείς έναν λαό ακολουθώντας τη δική του γραμμή, τότε είναι δικό σου λάθος». Και αυτή την άποψη είμαστε πεπεισμένοι πως έχουν και οι ίδιοι οι διοργανωτές. Βέβαια, όταν αναλαμβάνεις μια ΔΙΕΘΝΗ διοργάνωση, πρέπει να ξέρεις πως θα δεις πολλά πράγματα διαφορετικά από αυτό που έχεις συνηθίσει. Και αυτή είναι η μαγεία του αθλητισμού. Η χαρά του να βλέπεις ανθρώπους που διαφέρουν σε τεράστιο βαθμό από εσένα, να μοιράζεστε την ίδια αγάπη για ένα αντικείμενο. Στην προκειμένη περίπτωση, το ποδόσφαιρο.

Αν αυτός είναι άνδρας, γυναίκα, χριστιανός, μουσουλμάνος, γκέι, στρέιτ ή οτιδήποτε άλλο, δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να σε απασχολεί. Δεν θα προσπαθήσεις να αλλάξεις εσύ αυτούς. Εσύ δέχθηκες να φιλοξενήσεις την χαρά του ποδοσφαίρου και κατ' επέκταση αυτούς τους ανθρώπους. Και αν η FIFA τόσα χρόνια δεν απαγόρευε το αλκοόλ στα γήπεδα, τις σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου ή τα μηνύματα στήριξης σε μειονότητες που υποφέρουν, τότε ούτε εσύ έχεις το δικαίωμα να το κάνεις. Αν από την άλλη πεις «όχι», θα υπάρξουν άλλοι οι οποίοι θα δεχθούν να το κάνουν.

fifa

Δυστυχώς, εδώ φαίνεται η παταγώδης αποτυχία της FIFA. Ο Τζιάνι Ινφαντίνο δεν έχει δείξει ούτε κατά διάνοια πως έχει την πυγμή να πει ΟΧΙ στους Καταριανούς. Λίγες μέρες πριν το Μουντιάλ απαγορεύτηκε το αλκοόλ, ενώ όλοι είδαν τον χαμό που έγινε με τα περιβραχιόνια του «One Love» (το οποίο έχει στηρίξει η ίδια η FIFA). Εκβιασμοί για πρόστιμα και ποινές στους παραβάτες. Κοινώς, στροφή 180 μοιρών από την παγκόσμια ομοσπονδία, που με άλλα κίνητρα πλέον (σκεφτείτε εσείς ποια είναι αυτά), γυρνά την πλάτη σε καμπάνιες ευαισθητοποίησης που η ίδια θέσπισε. Τη στιγμή που έπρεπε να δώσει την μεγαλύτερη μάχη της και να πολεμήσει για τις ιδέες που υποτίθεται πως πρεσβεύει, δειλιάζει και κάνει πίσω.

Μουντιάλ μονάχα στα χαρτιά

Αν για να δούμε την διοργάνωση που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες το Κατάρ έκανε ένα βήμα πίσω, η FIFA -και συνεπώς όλοι οι υπόλοιποι- έκαναν πέντε πίσω. Το «πείραμα» για το οποίοι μιλούσαν και περίμεναν όλοι απέτυχε πριν καν αρχίσει. Αυτό που βλέπουμε δεν είναι Μουντιάλ, αλλά μια αποστειρωμένη διοργάνωση, στην οποία κυριολεκτικά ΟΛΟΙ κάνουν τα χατίρια ενός «κακομαθημένου παιδιού».

Μόνο που ο «κηδεμόνας» αυτού του «παιδιού» αντί να το συνετίσει, συνεχίζει να του χαϊδεύει τα αυτιά. Και όσο αυτό συνεχίζεται, τόσο περισσότεροι είναι αυτοί που θα θέλουν να γίνονται τα χατίρια τους.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα