Η ευλογία των Βέλγων, η τελειότητα των Ισπανών και το μάθημα του Ρούντιγκερ

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Η ευλογία των Βέλγων, η τελειότητα των Ισπανών και το μάθημα του Ρούντιγκερ

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout γράφει για τον Τιμπό Κουρτουά, το αλάνθαστο passing game των Ισπανών και την υποτίμηση του Ρούντιγκερ, την οποία τιμώρησε ο Ασάνο.

Η τέταρτη ημέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου μας προσέφερε αρκετά και όμορφα πράγματα. Την επική νίκη της Ιαπωνίας επί της Γερμανίας, το φεστιβάλ γκολ των Ισπανών κόντρα στη Κόστα Ρίκα, την ματσάρα του Βελγίου με τον υπέροχο Καναδά αλλά και το 0-0 της Κροατίας με το Μαρόκο. Με την βοήθεια της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου Wyscout πάμε να φωτίσουμε κάποιες από τις λεπτομέρειες των περισσότερων παιχνιδιών, σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο επιμέρους στοιχεία που διαμόρφωσαν τα αποτελέσματα των αγώνων.

Όταν ο τερματοφύλακας τελειώνει το ματς με 1.31 xCG

Στο βραδινό παιχνίδι το Βέλγιο νίκησε τον Καναδά με 1-0 αλλά για να φτάσει σε αυτό το ''τρίποντο'' είδε τον Τιμπό Κουρτουά να υπενθυμίζει στον ποδοσφαιρικό πλανήτη την ευλογία του να διαθέτεις έναν τέτοιο τερματοφύλακα κάτω από τα δοκάρια.

Ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης κράτησε ανέπαφη την εστία του αλλά περισσότερη σημασία έχει το πως κατάφερε να κρατήσει το μηδέν. Οι τελικές που πήγαν προς το τέρμα του ισοδυναμούν με 1.31xCG, δηλαδή ο ''μέσος'' πορτιέρε θα ''έπρεπε'' να έχει δεχθεί 1.31 γκολ.

φφφ

Η επέμβαση στο πέναλτι του Ντέιβις, εκείνη στο πλάγιο σουτ του Τζόνστον και το μπλοκάρισμα της μπάλας στη κεφαλιά του Λάριν, ήταν τα τρία saves του Κουρτουά, τα οποία τον ανέδειξαν σε έναν από τους πρωταγωνιστές του αγώνα. Η αξία των επεμβάσεων του Βέλγου τερματοφύλακα σε συνδυασμό με την αστοχία των Καναδών που ξόδεψαν πέντε ευκαιρίες που είχαν συντελεστή ποιότητας πάνω από 0.20xGoals, βοήθησαν τους Κόκκινους Διαβόλους με το γκολ του Μπατσουαγί να ξεκινήσουν με το δεξί στο Μουντιάλ.

Το 94% της Ισπανίας στις πάσες

Ναι αντίπαλος ήταν η Κόστα Ρίκα. Από την άλλη, όμως, η Αργεντινή έχασε από την Σαουδική Αραβία και η Γερμανία από την Ιαπωνία. Κάτι που σημαίνει ότι σε κανένα παιχνίδι δεν μπορείς να είσαι μπλαζέ, σε κανένα παιχνίδι δεν μπορείς να νικήσεις αν δεν τον παίξεις. Η Ισπανία αντιμετώπισε το παρθενικό της ματς στο Κατάρ με την τέλεια νοοτροπία, έχοντας υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και τήρησης του πλάνου.

fff

Το 7-0 τα λέει όλα, όμως δεν θα σταθούμε στα γκολ. Οι Ίβηρες άγγιξαν το τέλειο στην ακρίβεια των μεταβιβάσεων με ένα μυθικό 94%! 974 εύστοχες, 80% κατοχή, πήραν την μπάλα... σπίτι τους και δεν επέτρεψαν στον αντίπαλο να κάνει ούτε μία τελική. Ούτε μία. Και πως να κάνει η Κόστα Ρίκα τελική όταν οι παίκτες του Λουίς Ενρίκε είχαν αυτή την ποιότητα του passing game, χάρη στην οποία δημιούργησαν 3.02xGoals και σκόραραν τέσσερις φορές πάνω από το προσδοκώμενο, δείγμα της ποιότητας, της ευστοχίας, της συγκέντρωσης, με την οποία αντιμετώπισαν το παιχνίδι.

Η κωμική ενέργεια του Ρούντιγκερ, πληρώθηκε από τον Ασάνο

Πάμε και στο Γερμανία-Ιαπωνία. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, στο επίπεδο του Μουντιάλ δεν μπορείς να είσαι ασεβής με τον αντίπαλο, δεν μπορείς να τον υποτιμάς και να τον εμπαίζεις, απαγορεύεται να έχεις αυτή την νοοτροπία που έδειξε ο Ρούντιγκερ και την οποία πλήρωσε ακριβά η Γερμανία. Ο έμπειρος στόπερ σε μία φάση στα πλάγια σπρίνταρε με έναν κωμικό τρόπο ''και καλά'' για να τρομάξει τον Ασάνο. Ο θηριώδης στόπερ απέναντι στον βραχύσωμο επιθετικό, μία ενέργεια του τύπου ''που πας, δεν έχεις καμία τύχη, είμαι πιο δυνατός''.

Η υποτίμηση του Ρούντιγκερ γύρισε μπούμερανγκ στο 83'.

fff

Στην αρχή της φάσης που φέρνει το 2-1, η μπάλα ταξιδεύει στον αέρα, στην πλάτη του Ράουμ και προς τον Ασάνο. Ο Ρούντιγκερ σηκώνει το χέρι για οφ-σάιντ και αντί να τρέξει να προσφέρει κάλυψη στον αριστερό του μπακ που ετοιμάζεται να παίξει 1vs1, προχωρά προς την περιοχή σχεδόν περπατώντας. Η έλλειψη συγκέντρωσης και η υποτίμηση μίας φάσης σε όλη της το μεγαλείο. Όταν ο Ασάνο παίρνει καταπληκτικά το πρώτο κοντρόλ και πατάει στη περιοχή, ο Ρούντιγκερ δεν μπορεί να προσφέρει την παραμικρή βοήθεια και απλά παρακολουθεί τον Ασάνο να σκοράρει το δεύτερο γκολ.

φφφ

This is football...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.