Μουντιάλ 2022: «Εξωπραγματικό, σαν εθνική εορτή στη Σαουδική Αραβία, βγήκαν όλοι στους δρόμους»

Μουντιάλ 2022: «Εξωπραγματικό, σαν εθνική εορτή στη Σαουδική Αραβία, βγήκαν όλοι στους δρόμους»

Βασίλης Βλαχόπουλος
Μουντιάλ 2022: «Εξωπραγματικό, σαν εθνική εορτή στη Σαουδική Αραβία, βγήκαν όλοι στους δρόμους»

bet365

Η 22η του Νοέμβρη θα ενταχθεί στο… εθνικό εορτολόγιο της Σαουδικής Αραβίας καθώς η νίκη επί της Αργεντινής «έβγαλε» στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και οδήγησε σε ξέφρενους πανηγυρισμούς.

Ποιος το περίμενε… Μάλλον κανείς. Η ποδοσφαιρική λογική, η παράδοση ή ακόμη η χαώδης απόσταση στην αξία των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων προφανώς δεν έδινε στη Σαουδική Αραβία την παραμικρή πιθανότητα, όχι νίκης, αλλά απόσπασης αποτελέσματος. Κατά τους «γνώστες», οι Σαουδάραβες θα εξελίσσονταν σε πρώτο θύμα της «αρμάδας» του Λίο Μέσι καθότι εκτιμήθηκε ότι δεν διαθέτουν την ποιότητα αλλά και το ανάστημα για να σταθούν μπροστά στην Αργεντινή. Για πολλοστή φορά όμως επιβεβαιώθηκε ο πλούτος του ποδοσφαίρου και το δόγμα του «ποτέ μη λες ποτέ». Ειδικά αυτή την εποχή όπου οι διαφορές μεταξύ των χωρών έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό διότι τα εργοστάσια παραγωγής ποδοσφαιριστές δεν λειτουργούν αποκλειστικά σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική αλλά σε όλο τον πλανήτη.

Οι Αργεντίνοι αντιμετώπισαν την πρεμιέρα τους ως ευκαιρία για «ζέσταμα» πριν τις μεγάλες κούρσες. Εμφανίστηκαν ελαχίστως υποψιασμένοι - ενδεχομένως να είχαν υπεροπτική συμπεριφορά - και τυχεροί. Σίγουρα δεν γνώριζαν τι είχαν να αντιμετωπίσουν. Οι Σαουδάραβες προετοιμάστηκαν σα να επρόκειτο για τον «υπέρ πάντων αγώνα». Ψάχνουν πειστήρια για να επιχειρηματολογήσουν επί της ποδοσφαιρικής ανάπτυξης που παρουσιάζουν και γνωρίζουν ότι αν τα βρουν – σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που διαθέτουν – ενδεχομένως να πείσουν τη FIFA επί της υποψηφιότητας που σκοπεύουν να καταθέσουν για τη διεκδίκηση της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2030.

Πέραν αυτού, έχουν λατρεία για το ποδόσφαιρο. «Για τη Σαουδική Αραβία, ο αγώνας με την Αργεντινή άρχισε πριν από μια εβδομάδα», είπε ο Στράτος Κουκουλεκίδης (σε συζήτηση μαζί του στον αέρα του Metropolis 95.5) ο οποίος βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία. Ο Έλληνας προπονητής μπάσκετ οδήγησε πέρυσι την Αλ Χιλάλ στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος «μεγαλώνοντας» έτσι την πλούσια τροπαιοθήκη του από τους τίτλους που έχει κατακτήσει εκτός Ελλάδας.

«Δεν μπορείς να φανταστείς την προετοιμασία που έκαναν εδώ και καιρό για το παιχνίδι με την Αργεντινή και γενικώς ενόψει της συμμετοχής της εθνικής ομάδας στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τοποθετήθηκαν εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) γιγαντοοθόνες σε όλη τη χώρα και στις καφετέριες όλα τα τραπέζια ήταν ρεζερβέ εδώ και μέρες. Δεν υπήρχε άδειο τραπέζι την ώρα του αγώνα. Οι δρόμοι ήταν απελπιστικά άδειοι, δεν κυκλοφορούσε ψυχή. Ως λαός λατρεύουν το ποδόσφαιρο, είναι το Νο1», είπε περιγράφοντας… ελληνικό σκηνικό. Αυτή η αίσθηση έγινε πιο έντονη μέσα από την περιγραφή του για όσα συνέβησαν μετά τη σπουδαία νίκη επί της Αργεντινής.

Ο Κουκουλεκίδης

«Αν η εικόνα των δρόμων στο Ριάντ θύμιζε την εποχή του Άρη των φάιναλ φορ, αυτή μετά τον αγώνα θύμισε την Ελλάδα μετά την κατάκτηση του Eurobasket το 1987 και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2004 στο ποδόσφαιρο. Εκατομμύρια ανθρώπων ξεχύθηκαν στους δρόμους και πανηγύρισαν έξαλλα τη νίκη η οποία έχει ιστορικό χαρακτήρα γιατί πέραν της αξίας του αντιπάλου, τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν τις επενδύσεις τους στο ποδόσφαιρο. Όλα τα κανάλια διέκοψαν τα προγράμματά τους και είχαν ζωντανές συνδέσεις από το Κατάρ αλλά και από τους δρόμους σε όλες τις πόλεις της χώρας. Πέραν του ότι είμαι βέβαιος ότι αυτή η μέρα θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη τους, δεν αποκλείω το σενάριο να μπει και στις εθνικές εορτές. Αυτό που έγινε είναι εξωπραγματικό για τη Σαουδική Αραβία», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει ραγδαία αύξηση των φιλάθλων της Σαουδικής Αραβίας στο Κατάρ. «Αρκετό καιρό τώρα όλα τα τουριστικά γραφεία και οι αεροπορικές εταιρίας προχώρησαν στην έκδοση πακέτων για να διευκολύνουν την πρόσβαση στο Κατάρ. Υπήρξε έντονη κινητοποίηση γιατί όπως εξήγησα είναι λαός που όχι απλά λατρεύει το ποδόσφαιρο αλλά το ζει έντονα για 90 λεπτά και μάλιστα με συνεχή παρότρυνση στην ομάδα τους», είπε.

Για τον σύλλογο που υπηρετεί ο Στράτος Κουκουλεκίδης, την Αλ Χιλάλ, η μέρα έχει ιστορικό χαρακτήρα και για έναν ακόμη λόγο. Οι εννιά από τους 11 βασικούς ποδοσφαιριστές ανήκουν στην Αλ Χιλάλ η οποία δικαίως θεωρείται βασικός αιμοδότης της εθνικής ομάδας. «Αν και επαγγελματίες με όλη τη σημασία της λέξης, βλέπω ότι οι δικοί μου αθλητές στην ομάδα μπάσκετ έχουν το μυαλό τους στους αγώνες της ποδοσφαιρικής ομάδας. Αυτό που συνέβη είναι εκπληκτικό για τον αραβικό κόσμο», κατέληξε.


 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα