Μουντιάλ 2022, Αργεντινή: Στη γη του Ντιέγκο και του Λιονέλ (Infographic)

Μουντιάλ 2022, Αργεντινή: Στη γη του Ντιέγκο και του Λιονέλ (Infographic)

Ιάσονας Θεριός
Μουντιάλ 2022, Αργεντινή: Στη γη του Ντιέγκο και του Λιονέλ (Infographic)

bet365

Η Αργεντινή του Μέσι ρίχνεται στη μάχη του Μουντιάλ με στόχο τη δόξα που πριν 36 χρόνια χάρισε ο Μαραντόνα. Ποια τα κατορθώματα των δύο στα Παγκόσμια Κύπελλα;

Τα τύμπανα βαράνε, οι σημαίες ανεμίζουν και ένα πανευτυχές «αλμπισελέστε» τσούρμο ξελαρυγγιάζεται. Το δικό του τραγούδι δίνει χρώμα και παλμό στους δρόμους της Ντόχα. Παράλληλα όμως, βάζει τελεία σε μια ποδοσφαιρική σύγκριση που φαντάζει αέναη. «Γεννήθηκα στην Αργεντινή, στη γη του Ντιέγκο και του Λιονέλ», λέει ο πρώτος στίχος. «Και ο Ντιέγκο, μπορούμε να τον δούμε στον ουρανό(…) θα ζητωκραυγάζει για τον Λιονέλ», λέει ο τελευταίος. Τα δύο είδωλα του Αργεντίνικου ποδοσφαίρου στην πραγματικότητα ποτέ δεν στάθηκαν το ένα απέναντι στο άλλο και οι συμπατριώτες τους δείχνουν να το αποδέχονται.

Τα μουντιαλικά κατορθώματα όμως, καλώς ή κακώς, καθορίζουν το αφήγημα. Η Αργεντινή του Μέσι- σχεδόν ειρωνικά-στο πρώτο Μουντιάλ που ο Μαραντόνα θα παρακολουθήσει από ψηλά δείχνει πιο ικανή από ποτέ να φτάσει ως το τέλος. Το ταξίδι αρχίζει απέναντι στη Σαουδική Αραβία (22/11-12:00) και μας δίνει μια καλή αφορμή να ρίξουμε μια ματιά σε όσα έχουν καταφέρει στα Παγκόσμια Κύπελλα τα δύο εμβληματικά «10» της Αλμπισελέστε.

Μαραντόνα και Μέσι στα Μουντιάλ

Ο Μαραντόνα αγωνίστηκε σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα. Στην Ισπανία το 1982, στο Μεξικό το 1986, στην Ιταλία το 1990 και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το 1994. Το 82' έκανε το ντεμπούτο του στη διοργάνωση. Κατάφερε να μετρήσει δύο σερί τελικούς το 86’ και το 90’, με τη λήξη του πρώτου φυσικά να τον βρίσκει νικητή απέναντι στη Δυτική Γερμανία και Παγκόσμιο Πρωταθλητή. Το 90’ οι Γερμανοί πήραν την εκδίκησή τους και ανάγκασαν την Αργεντινή να μείνει με τον τίτλο της… φιναλίστ ενώ το 94’ η εφεδρίνη η οποία εντοπίστηκε στο δείγμα του τον έθεσε άδοξα εκτός διοργάνωσης. Συνολικά, έχει παίξει 21 ματς, και μάλιστα κάτι παραπάνω από… γεμάτα, αφού κατά μέσο όρο αγωνιζόταν 92 λεπτά ανά παιχνίδι.

Σε αυτά κατάφερε να έχει συμμετοχή σε 16 τέρματα, επιτυγχάνοντας την τέλεια ισορροπία, αφού σκόραρε οκτώ φορές και σέρβιρε άλλες τόσες. Φυσικά το πιο ξεχωριστό του γκολ ήταν το… γκολ του αιώνα, στον προημιτελικό απέναντι στην Αγγλία το 1986. Από τις ασίστ του η πιο ιστορική είναι αναμφίβολα η κάθετη πάσα στον Μπουρουσάγκα για το 3-2 απέναντι στη Δυτική Γερμανία στον τελικό του Μεξικού. Συνολικά, κατάφερνε να κάνει γκολ το 13.2% των τελικών προσπαθειών του και συνέβαλε στη συνολική λειτουργία της ομάδας του με 3.2 πάσες-κλειδιά ανά 90 λεπτά.

Σε τέσσερα Μουντιάλ μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει και ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος πλέον οδεύει για το πέμπτο και τελευταίο του, όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί. Έχει βρεθεί στο Παγκόσμιο του 2006 στη Γερμανία, το 2010 στην Νότιο Αφρική, το 2014 στη Βραζιλία και το 2018 στη Ρωσία. Στο ντεμπούτο του στον θεσμό άφησε υποσχέσεις αλλά η Αργεντινή αποκλείστηκε από τη Γερμανία στα προημιτελικά. Ακριβώς το ίδιο συνέβη και το 2010 με τον Μέσι, υπό τις οδηγίες του Μαραντόνα, να μην καταφέρνει να βρει δίχτυα. Το 2014 με τρομερές εμφανίσεις οδήγησε την ομάδα του μέχρι τον τελικό, έφτασε όσο πιο κοντά μπορούσε αλλά οι Γερμανοί στην παράταση τον πλήγωσαν και πάλι. Το 2018 στην πορεία της εθνικής του έβαλε stop η Γαλλία στη φάση των «16».

Σε αυτές τις τέσσερις διοργανώσεις αγωνίστηκε σε 19 παιχνίδια, παίζοντας κατά μέσο όρο 86 λεπτά. Στον θεσμό μετρά έξι τέρματα και πέντε ασίστ, χωρίς να έχει καταφέρει να σκοράρει όμως σε νοκ-άουτ φάση του Μουντιάλ. Το πιο εντυπωσιακό του τέρμα είναι το τρομερό πλασέ του εκτός περιοχής λίγο πριν το τέλος του ματς με το Ιράν το οποίο το 2014 εξασφάλισε την πρόκριση της Αργεντινής στα νοκ-άουτ. Φοβερά σημαντική ήταν και η ασίστ του στο γκολ Άνχελ Ντι Μαρία στο 118’ της παράτασης απέναντι στην Ελβετία που έστειλε την Αλμπισελέστε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Βραζιλία. Κατά μέσο όρο καταφέρνει να στέλνει στα δίχτυα το 8.3% των τελικών προσπαθειών του ενώ τα πόδια του «βρίσκουν» 2.8 πάσες κλειδιά ανά 90 λεπτά.

Ο Μέσι έχει πικραθεί ουκ ολίγες φορές στα Παγκόσμια Κύπελλα, η ποδοσφαιρική του αξία όμως δεν μπορεί να «ζυγιστεί» με μόνη βάση αυτά, κάτι που ισχύει και για τον Μαραντόνα που γεύτηκε τη χαρά της κατάκτησης του Μουντιάλ. Ακόμα και στην Αργεντινή, στη γη του Ντιέγκο και του Λιονέλ, δείχνουν να έχουν ξεπεράσει το... δίλημμα τους και-ειδικά μετά το Copa America του 2021-να τοποθετούν τους δύο θρύλους τους στην ίδια πρόταση. Άλλωστε, όσο τα χείλη των οπαδών τους τραγουδούν τα ονόματα και των δύο, το μόνο σίγουρο είναι ότι η κληρονομιά τους θα μείνει αιώνια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 Τελευταία Νέα