Μουντιάλ 2022: Το ίδιο το ποδόσφαιρο θα μας αποζημιώσει για όσα μας έχουν ξενερώσει πριν από την έναρξή του

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Μουντιάλ 2022: Το ίδιο το ποδόσφαιρο θα μας αποζημιώσει για όσα μας έχουν ξενερώσει πριν από την έναρξή του

bet365

Eίναι το «ηθικό μειονέκτημα» αυτού του Mundial ισχυρότερο από το ίδιο το ποδόσφαιρο; Μπορεί και να είναι, μα σίγουρα το τουρνουά του «τελευταίου χορού» πλειάδας αστέρων δεν θα μας απογοητεύσει όσο όλα όσα έχουν συμβεί πριν από την έναρξη του. Γράφει ο Γιάννης Σερέτης

Η ανάθεση αμφιλεγόμενη. Ο τόπος διεξαγωγής, unique στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Ο χρόνος διεξαγωγής, αλλόκοτος. Οι συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργήθηκε εκ του μηδενός ένα «μουντιαλικό» κρατίδιο, αντικείμενο καταγγελιών σε παγκόσμια κλίμακα. Οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί, άπειροι. Οι οπαδοί των ομάδων; Πολύ μακριά απ' αυτές. Τόσο μακριά ώστε ήδη να γελάμε με όσα βλέπουμε στα social media και θυμίζουν περισσότερο καρναβάλι, παρά Παγκόσμιο Κύπελλο. Το πρώτο χειμερινό Mundial στην ιστορία δυστυχώς δεν έχει «τρελάνει» τους φιλάθλους.

«Περίεργες», δύσκολες για τον εργαζόμενο οι ώρες διεξαγωγής των αγώνων στη φάση των ομίλων. Και ακόμα πιο δύσκολες για τα παιδιά. Κακά τα ψέματα: οποιονδήποτε κι αν ρωτήσετε για το αγαπημένο του ή το πλέον αλησμόνητο Παγκόσμιο Κύπελλο, η απάντηση θα ανάγεται στα παιδικά χρόνια του. Από τα οκτώ έως τα 18. Στην περίοδο που το Μundial φαίνεται στα παιδικά μας μάτια όπως αυτό που θα έπρεπε να είναι: το μεγαλύτερο, το σπουδαιότερο και το πιο φαντασμαγορικό ποδοσφαιρικό γεγονός της υφηλίου. Οχι ως το σημαντικότερο αθλητικό «προϊόν» παγκοσμίως – σημαντικότερο και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως προς την «εμπορικότητα» και την απήχησή του.

Το «ηθικό μειονέκτημα» αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι δεδομένο, αναμφισβήτητο, απαράλλακτο. Είναι όμως ισχυρότερο από το ίδιο το ποδόσφαιρο; Μοιάζει γοητευτικό αυτό το ερώτημα. Και απάντηση θα πάρουμε μόνο από την εξέλιξη του τουρνουά. Οχι από την εμπορικότητα και την τηλεθέαση. Απ΄ αυτό που θα μας παρουσιάσουν οι παίκτες.

Μας λείπει μόνο η Ιταλία, τι απίστευτη και τεράστια απώλεια, ειδικά για εμάς τους Ελληνες μεταξύ των οποίων η «Ατζούρα» έχει χιλιάδες fans! Oλοι οι υπόλοιποι μεγάλοι είναι εκεί και δεν μπορείς να ξεγράψεις κανέναν! Την Αργεντινή και τη Βραζιλία, την Αγγλία και τη Γαλλία, την Ουρουγουάη και την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Πορτογαλία...

Είναι το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μέσι και του Κριστιάνο. Το τέλος εποχής. Η τελευταία τους ευκαιρία να το σηκώσουν! Είναι ο last dance για τον Νόιερ, τον Λεβαντόφσκι, τον Καβάνι, τον Μπενζεμά, τον Μόντριτς, τον Ζιρού, τον Μίλερ, τον Τιάγκο Σίλβα, τον Μπουσκέτς, τον Λιορίς, τον Ντι Μαρία, τον Ντάνι Αλβες, τον Γκάρεθ Μπέιλ, τον Γοδίν, τόσους πολλούς παικταράδες με τους οποίους... μεγαλώσαμε κι εμείς την τελευταία 15ετία. Και είναι τόσο αμφίρροπο όσο (του) φαίνεται! Δεν υπάρχουν ένα – δυο πεντακάθαρα φαβορί στην πραγματικότητα. Υπάρχουν... πέντε – έξι! Και απίστευτα προσωπικά κίνητρα για όλους εκείνους που γνωρίζουν ότι αυτή είναι η τελευταία τους παράσταση στη μεγαλύτερης παγκόσμιας κλίμακας ποδοσφαιρική σκηνή.

Θεωρητικά, τους περιμένουμε όλους στα high τους! Champions League θα έπαιζαν οι περισσότεροι αυτή την περίοδο. Champions League και πρωτάθλημα και Κύπελλο και όλα μαζί! Εχουν παίξει περίπου 20 ματς από την εκκίνηση της σεζόν, «φρεσκαδούρες» για το Μουντιάλ, ό,τι καλύτερο για τους προπονητές που καλούνται να αξιοποιήσουν έτοιμους και στο pick τους παίκτες, όχι «ξεζουμισμένους» με έξτρα προετοιμασία στο τέλος της σεζόν. Προετοιμασία, εδώ που τα λέμε, έχει κάνει μόνο το... Κατάρ. Προετοιμασία ετών για να παρουσιάσει μια αξιοπρεπή ομάδα στο τουρνουά. Ολοι οι υπόλοιποι... κάτι ψευτο-φιλικά από εδώ και από 'κει και... φύγαμε για Ντόχα! Είναι κι αυτός ένας καλό λόγος να περιμένουμε ματσάρες σ΄ αυτή τη διοργάνωση.

Το «φολκλόρ», το «γύρω – γύρω» είναι ήδη σχεδόν απογοητευτικό, για να μην πούμε και «εξοργιστικό» σε ορισμένες περιπτώσεις. Καλά – καλά δεν το έχουμε καταλάβει ότι αρχίζει το Παγκόσμιο Κύπελλο: τόσο εξοντωτικοί είναι οι ρυθμοί της καθημερινότητας το χειμώνα, τόσο πολύ μας λείπει η ανεμελιά του καλοκαιριού σ' αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, τόσο πολύ «μακρινό» μας μοιάζει απ' όλες τις απόψεις. Ομως το ποδόσφαιρο είναι άλλο πράγμα. Είναι αυτό που νομίζω ότι θα μας αποζημιώσει γενναιόδωρα κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ για όσα μας έχουν ξενερώσει πριν από την έναρξή του.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...